Læs også:

Close
pant flasker dansk retur system

NEWS: 125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år – nu er mysteriet løst

Nyheder  | 

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år – nu er mysteriet løst · COVID-19 og hjemmearbejde fik folk til kiropraktoren · Universitet kårer Lidl som bedste praktikplads · Floyds familie får 168 millioner kroner i erstatning · Dagens video: TikTok sjov

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

125 millioner dåser og flasker forsvinder sporløst hvert år – nu er mysteriet løst

Pant for mere end 125 millioner kroner forsvinder hvert år sporløst i Danmark. Hvor bliver den af? Det mysterium er endeligt blevet løst.

Danmark har et af verdens bedste pantsystemer. Alligevel forsvinder 8 procent af de danske pantflasker og -dåser hvert år – pant til en samlet værdi af mere end 125 millioner kroner. Hidtil har ingen vidst, hvor de 125 millioner flasker og dåser egentlig forsvandt hen. Men det ved vi nu, takket være nye beregninger fra Dansk Retursystem, som blandt andet bygger på ti års analyser af, hvad der ligger i danskernes skraldespande.

– Selv om danskerne er flittige ved flaskeautomaterne, og sidste år afleverede 1,4 milliard flasker og dåser, arbejder vi hele tiden på at forbedre pantsystemet– og det er det, vores undersøgelse skal bruges til, forklarer Marlene Holmgaard Fris, markedsdirektør i Dansk Retursystem om baggrunden for efterforskningen.

Hvor forsvinder de 125 millioner dåser og flasker hen:

    • Den største del, nemlig 40 procent, forsvinder i de private hjem, hvor de bliver smidt ud – enten sammen med sorteret affald eller sammen med restaffaldet.
    • De 30 procent forsvinder i erhvervslivet – både fra butikkernes pantrum, fra arbejdspladser, samt hoteller og restauranter, selv om de generelt har et velfungerende pantmaskineri.
    • De 20 procent havner i skraldespande i det offentlige rum, fx parker og busstationer.
    • De sidste 10 procent forsvinder andre steder hen. Heldigvis ser det ud til, at det kun er en meget lille del – under fem procent af den forsvundne pant, svarende til cirka 0,5 procent af den samlede mængde pant – der forsvinder i naturen.

Unge mennesker er meget miljøbevidste, er de tilsyneladende også magelige: Undersøgelserne bag beregningerne viser nemlig, at 15-30-årige er mere tilbøjelige end andre aldersgrupper til at smide panten i skraldespanden eller stille den tilfældigt på gaden, når de er udenfor hjemmet, sammenlignet med andre aldersgrupper.

Således blev der for eksempel fundet pantflasker i hele 55% af skraldespandene på en række sjællandske ungdomsuddannelsesinstitutioner.

Det har været et stort efterforskningsarbejde at finde ud af, hvor panten lander henne. Undersøgelsen bygger blandt andet på ti års data om, hvad danskerne smider ud – data, der er hentet ved at analysere og sortere danskernes affald.

Ti års analyser af danskernes affald. Som en del af det kvalitative arbejde har forfatterne desuden været ude på ungdomsuddannelser og tømme skraldespande, simpelthen for at se om der lå pant i dem.

Ny kampagne skal sikre panten evigt liv. En dåse eller en flaske med pant har i princippet et uendeligt liv: Så længe den bliver afleveret som pant, kan den blive genanvendt i det uendelige.

Men pantflaskens eller -dåsens uendelige liv stopper brat, så snart man smider den ud – også selv om den ryger ud med det sorterede affald til metal, plastik eller glas.

– Mange bliver overraskede over det her: Men det er ikke lige meget om man afleverer panten, eller smider den i det sorterede affald. En flaske eller en dåse, der blandes med andet kildesorteret affald, kan ikke blive til nye flasker eller dåser igen, da der er skrappe krav til fødevareemballage, der produceres af genanvendte materialer. Og som vores undersøgelse viser, er det et stort problem, at folk smider pant ud.

Det forklarer Marlene Holmgaard Friis, markedsdirektør i Dansk Retursystem.

– Derfor lancerer vi nu en ny kampagne på streamingtjenester og sociale medier med titlen ’Mere end ét liv’. Den består af tre små film om de situationer, hvor flaskernes og dåsernes næste liv er lige ved at gå tabt, og er lavet for netop at få os til at reflektere over, hvordan vi hver især kan være med til at hjælpe pantflaskerne og -dåserne til at leve alle de liv, de er skabt til!

Kampagnen gik i luften sidste torsdag.

pant flasker dansk retur system
Dansk Retursystem lancerer en ny kampagne med titlen ’Mere end ét liv’. Den består af tre små film om de situationer, hvor flaskernes og dåsernes næste liv er lige ved at gå tabt. Filmene skal få os til at reflektere over, hvordan vi hver især kan være med til at hjælpe pantflaskerne og -dåserne til at leve alle de liv, de er skabt til. (Fotos: Dansk Retursystem)

Læs også: Dansk Retursystem klar til mere end 52 millioner juice- og saftflasker

COVID-19 og hjemmearbejde fik folk til kiropraktoren

Rekordmange gik til kiropraktor i anden halvdel af 2020, men nedlukning i foråret fylder i statistikken.

Har nedlukningen og hjemmearbejdet givet ekstra travlhed hos landets kiropraktorer? Svaret er ja. For udover de to måneder i foråret hvor kiropraktorerne og al anden ikke kritisk behandling blev holdt lukket på grund af COVID-19, har 2020 budt på rekord efter rekord.

I alt har der været en patientstigning på 5% i andet halvdel af 2020 i forhold til rekordåret 2019. Og en stigning på næsten 10% i forhold til 2018.

– Det er især folk der lider under inaktivitet vi ser mange af. Selvom det kan være svært nok at leve et aktivt og sundt liv uden COVID-19, er det tydeligt at hjemmearbejde, lukkede sportsklubber osv har gjort det endnu vanskeligere at bevæge sig. Og når folk ikke bevæger sig og samtidig sidder ved midlertidige arbejdspladser, for eksempel ved spisebordet, ja, så er det musklerne og leddene det går ud over, det oplever jeg dagligt, siger Lone Kousgaard Jørgensen, formand for Dansk Kiropraktor Forening.

Nedlukningen i marts og april haft betydning for årets samlede patienttal, der har budt på en patienttilbagegang på i alt 4 % for hele året.

– Vi kiropraktorer var, som så mange andre, bekymrede for vores virksomheder under nedlukningen i foråret, men heldigvis stod det hurtigt klart, at hygiejnen er i orden og at lukkede kiropraktorklinikker var uhensigtsmæssig og vi og de andre autoriserede sundhedsprofessionelle lov til at genåbne allerede midt i april sidste år, siger Lone Kousgaard Jørgensen.

Fakta: I alt besøgte 366.732 danskere en kiropraktorklinik i 2020. Det er cirka 15.000 færre end i 2019.

computer job arbejde hjemmekontor computer (Foto: Unsplash)
Flere har fået dårlig ryg af at arbejde hjemme i 2020 … (Foto: Unsplash)

Læs også: Rygøvelser du nemt selv kan lave

Universitet kårer Lidl som bedste praktikplads

Nedlukning, online-undervisning og forsamlingsforbud. Det er ikke let at være specialestuderende i en coronatid. Men for Caja Skovning Schmidt har en praktikplads hos Lidl både ført til et specialesamarbejde og et nyt studiejob. For Lidl var det også en succes. Foruden en ny kollega, modtager dagligvarekæden nu en pris for bedste praktikplads – International Virksomhedskommunikation (IVK) på Syddansk Universitet (SDU) står bag prisoverrækkelsen.

Foran otte andre nominerede virksomheder og organisationer løb Lidl Danmark fredag den 12. marts ved en online kåring med prisen for bedste praktikplads, den såkaldte IVK-partnerpris fra Syddansk Universitet. Prisen gives for virksomhedernes evne til at skabe de bedste forudsætninger for job efter studiet for studerende på International Virksomhedskommunikation (IVK). I år har juryen, bestående af 16 studerende samt lektor og studieleder Flemming Smedegaard, peget på Lidl.

– Prisen til Lidl gives på baggrund af to flotte indstillinger fra studerende, der har været i praktik hos Lidl. Vi har også lagt vægt på, at Lidl har været indstillet til prisen før, hvilket er et udtryk for, at det ikke kun er i 2020, at praktikpladser hos Lidl har fungeret ekstraordinært godt – det har været tilfældet i flere år, siger Flemming Smedegaard, lektor og studieleder ved Syddansk Universitet.

To af de praktikanter, som i efteråret 2020 var i praktik hos Lidl, var specialestuderende Caja Skovning Schmidt og Caroline Hechmann Gejl. Trods nedlukninger, online-undervisning, forsamlingsforbud og andre corona-forhindringer endte de begge med at starte i praktik hos Lidl Danmark i henholdsvis kommunikationsafdelingen og Employer Branding-afdelingen på hovedkontoret i Kolding.

– Jeg har i løbet af min praktik oplevet et helt igennem professionelt og fantastisk samarbejde, som har udmøntet sig i et studiejob og specialesamarbejde. Jeg blev lynhurtigt en del af afdelingen efter en grundig intro og velkomst, hvorfor jeg også blev anset som en kollega og ikke en praktikant. Det gav tryghed fra første dag. Derudover havde jeg løbende samtaler med min nærmeste leder, som sørgede for, at jeg hele tiden lærte det, jeg skulle, og fik en passende mængde opgaver, fortæller Caja Skovning Schmidt, specialestuderende og nu også studentermedhjælper hos Lidl.

Efter praktikforløbet valgte Caja at indstille Lidl til IVK’s partnerpris. Partnerprisen blev i fredags overrakt til Lidl i forbindelse med IVK-studiets årlige festdag. Prisoverrækkelsen foregik online, hvor både studerende og HR-direktør, Sine Dolberg, fra Lidl Danmark deltog.

– Først og fremmest er jeg enormt glad for, at Caja og Caroline har haft så gode oplevelser med at være praktikanter hos os. At de så vælger at indstille os til IVK’s partnerpris, og at vi faktisk vinder den, er naturligvis en fantastisk anerkendelse af Lidl og vores dygtige ledere og kolleger, udtaler Sine Dolberg og fortsætter:

– Det er flere steder blevet sværere for de studerende at komme i praktik, fordi de skal have fag ved siden af praktikopholdet. Det er en stor udfordring for de studerende, da vi som virksomhed har brug for, at de som nyuddannede har en vis indsigt i praksis. Et praktikophold kan i høj grad være med til at give dem denne indsigt samt muligheden for at prøve teorier af i praksis, hvilket er et stort plus efter endt uddannelse. Og udover, at praktikken skaber stor værdi for praktikanterne, giver de studerende også et frisk pust til os som virksomhed ved at komme med en unik viden om blandt andet de nyeste tendenser indenfor deres respektive fagområder. Vi er glade for, at SDU skaber gode rammer for de studerende, når det gælder praktik, for det giver gode betingelser for, at praktikanterne falder godt til og udvikler sigbåde socialt og fagligt i praktikken – noget, vi har stort fokus på i Lidl. Vi glæder os til at fortsætte det gode samarbejde med SDU og takker for den flotte pris.

Lidl har i flere år tilbudt studerende praktikforløb af et semesters varighed (4–6 måneder) i en af de mange afdelinger på hovedkontoret i Kolding. Lidl ansætter praktikanter hvert forår- og efterårssemester. Lidl giver alle praktikanter en månedlig erkendtlighed på 3.000 kroner.

lidl praktikplads
For Caja Skovning Schmidt har en praktikplads hos Lidl både ført til et specialesamarbejde og et nyt studiejob. (Foto: Lidl PR)

Læs også: Lidl donerer gavekort til trængte familier i påsken

Floyds familie får 168 millioner kroner i erstatning

#Blacklivesmatter fylder stadig i medierne, og i 2020 fik bevægelsen endnu engang stor opmærksomhed under en række protester i forbindelse med George Floyds død i maj 2020, da han blev brutalt anholdt af politiet og holdt nede med et knæ på halsen. I flere uger demonstrerede og protesterede amerikanere, hvilket førte til en af de største protestbølger i USA i årtier.

Men nu får familien 27 millioner dollar (cirka 168 millioner danske kroner) i sagen om George Floyds død, idet myndighederne i byen Minneapolis har indgået forlig med George Floyds familie et et civilt søgsmål. Det skriver Reuters.

– På vegne af hele byrådet vil jeg gerne udtrykke min dybeste medfølelse med George Floyds familie, hans venner og hele vores samfund, som sørger over tabet af ham, udtalte byrådsformand Lisa Bender.

Selvom der nu foreligger et forlig mellem familien og myndighederne i Minneapolis, venter retssagen mod betjenten Derek Chauvins stadig. Her er der afsat tre uger til udvælgelsen af nævningene, og sagen er fastsat til tidligst at starte den 29. marts i år.

#blacklivesmatter george floyd usa
George Floys familie får erstatning men retssag mod betjenten der skød er ikke gået i gang endnu … (Foto: Unsplash)

Læs også: #Blacklivesmatter

Dagens video: TikTok sj0v

· Mere fra samme kategori ·