Læs også:

Close
kaffe kaffebønner

Kalder alle kaffeelskere: 10 ting som du (måske) ikke vidste om kaffe

Mad  | 

Kaffe har stor betydning for mange mennesker og deres hverdag – uanset om det er hverdagsnydelsen, dit arbejde eller et levebrød. Vil du have lidt sjov viden, så kalder vi på alle kaffeelskere, for her får du 10 ting som du (måske) ikke vidste om kaffe

Kaffen har en lang historie, men klimaforandringerne udfordrer kaffebæltet og vil i fremtiden påvirke kvaliteten og dyrkningen af den vigtige ingrediens. Det er sjovt at udvide sin viden om kaffen, men også vigtigt at sætte fokus på de klimamæssige udfordringer.

lavazza
Billedet øverst tv: ’Take Care for Future’ af kunstneren Saype. Lokal pige beskytter en kaffebusk med sine hænder som symbol på, at de næste generationer også har et ansvar for at beskytte vores planet. Billedet øverst midt: kaffedessert af Amanda Peldrup Grønning fra kokkekonkurrencen Rising Star 2021. Billedet øverst th: Espresso lavet på ægte italiensk manér. Billedet nederst tv: Den special designede kaffemaskine ISSpresso fra den internationale rumstation. Billedet nederst midt: Clutches flettet af brugte kaffeposer. Billedet nederst th: Kaffehåndbogen Coffee Sapiens udviklet af Ferran Adrià og Lavazza. (Foto: Lavazzsa)

Italienske Lavazza er kaffen i fokus, og de deler ud af sin mere end 125 års erfaring med ingrediensen med de mange facetter. Bliv her klogere på, hvordan man kan arbejde med kaffe på forskellige måder, og hvorfor vi skal sikre en holdbar fremtid for kaffeproduktionen. Her får du 10 ting, som du (måske) ikke vidste om kaffe:

Temperaturstigninger

1. Verdens kaffebælte er særligt udsat for temperaturstigninger og tørke. Det bliver sværere og sværere at dyrke kaffe pga. klimaforandringer. Undersøgelser foretaget af den internationale klima-organisation Climate Institute estimerer, at områderne for kaffeproduktion vil være reduceret med 50 procent i 2050 på grund af klimaudfordringer.

Siden 2002 har Lavazza hjulpet lokale kaffesamfund med en bæredygtig tilgang til kaffeproduktionen under initiativet iTierra! og gennem virksomhedens nonprofitorganisation Lavazza Foundation. I alt har mere end 130.000 personer allerede gavn af de forskellige initiativer, som omfatter ligestilling, uddannelse af unge, videreførelse af familielandbruget og nye teknologier.

international kaffedag, kaffe, kaffebønner, kop
Verdens kaffebælte er særligt udsat for temperaturstigninger og tørke … (Foto: Pexels)

Espresso

2. Man kan lave espresso 400 kilometer over Jordens overflade. I 2017 fejrede et hold europæiske astronauter International kaffedag på den internationale rumstation med espresso brygget på den specialdesignede kaffemaskine ISSpresso, som er et samarbejde mellem det italienske ingeniørvirksomhed Argotec, det Italienske Rumagentur ASI og Lavazza. Espressokopperne var dog skiftet ud med specialdesignede poser der sikrer, at kaffen rammer munden direkte og ikke flyver vægtløst videre i rummet.

kaffe
Man får sådan lyst til en lille espresso, når man se det her foto … (Foto: Unsplash)

Kaffens mange facetter

3. Kaffe er en ingrediens med mange facetter, og det kræver sit leksikon. Den verdensberømte ex-elBulli-køkkenchef Ferran Adrià har sammen med Lavazza forfattet luksushåndbogen Coffee Sapiens, som er en del af det gastronomiske leksikon Bullipedia. De 700 informationsrige og illustrative sider omfatter alt fra kaffens historie til akademisk indføring i kaffens anvendelsesmuligheder.

Mange anvendelsesmuligheder

4. Kaffe er ikke kun en velsmagende ingrediens i koppen, den har også mange anvendelsesmuligheder i cocktails, samt i det søde og salte køkken. Lad dig ikke begrænse, når du arbejder med kaffe i dine retter. Der er ingen regler, og kun fantasien sætter grænser.

Kaffe fungerer både tilberedt, friskmalet (grov, mellem eller fin) og endda som grums. Du kan eksempelvis spise kaffen som den er, hvis du maler den ekstra fint. Så er kaffen ikke en anderledes ingrediens end fx sukker – på nær smagen.

kaffe espresso (Foto: Unsplash)
Vi siger bare kaffe ‘un caffè’ per favore … (Foto: Unsplash)

‘Un caffè’

5. Italienerne bruger ikke den tekniske term `espresso´, når de bestiller kaffe. Når de ønsker en lille intens kop kaffe, bestiller de ‘un caffè’.

Espreso

6. ‘Espresso’ er en teknisk italiensk term for at lave et skud kaffe på bestilling på en espressomaskine. Det er en hurtig ekstraktion af kaffen på 25 til 30 sekunder under et tryk på 9 bar. Vandets temperatur er omkring 75 til 80 °C og kaffen måler 25 til 30 ml i koppen.

kaffe cappuccino mælk lavazza (Foto: Lavazza)
Italienske Lavazza har mange år på bagen … (Foto: Lavazza)

Første dampdrevne espressomaskine

7. Den første dampdrevne espressomaskine blev patenteret i 1901 af ingeniøren Luigi Bazzera fra Milano. I 1948 udviklede italienske Achille Gaggia en ny metode for højtryksekstraktion, som blev præsenteret med den første espressomaskine, der kunne producere den aromatiske espresso med den rette crema, som vi kender i dag.

Genanvendelige

8. Kaffeposerne kan genanvendes og laves om til en smart clutch. Der skal 25 kaffeposer til at udvide garderoben med et bæredygtigt alternativ.

66 kaffesorter

9. Der findes omkring 66 kaffesorter hvoraf to er de mest populære: Coffea Arabica og Coffea Canephora, også kaldet Robusta. Arabica er aromatisk og blød, men også mere syrlig. Robusta er mindre aromatisk og karakteriseret ved en bitter eftersmag i munden og en stærk fylde. Det er kombinationen af forskellige kaffevarianter, der skaber de forskellige smagsvarianter og intensiteter.

kaffe cappuccino mælk lavazza (Foto: Lavazza)
Kaffe er en videnskab i sig selv … (Foto: Lavazza)

Godt for helbredet

10. Ifølge forskellige studier har kaffe en positiv effekt på helbredet, hvis det indtages i almindelige mængder. Et nyt studie fra universiteterne i Southampton og Edinburgh viser blandt andet, at kaffe kan reducere risikoen for kroniske leversygdomme, og ifølge Hjerteforeningen har filterkaffe en god effekt på hjertet og blodkar.

Læs mere om kaffens positive effekt hos brancheforeningen Dansk Kaffeinformation på kaffeinfo.dk og kaffe-helbred.dk.

Om Lavazza:

Lavazza er grundlagt i 1895 i Torino og er ejet af Lavazza-familien gennem fire generationer. Virksomheden er en af verdens største kaffeproducenter, og med hjælp fra datterselskaber og distributører, når Lavazza ud til mere end 140 lande, mens 70 procent af indtægterne kommer fra markeder uden for Italien. Lavazza har over 4.000 ansatte.

 

Læs også:

Lav den bedste mokkalagkage

lagkage, mokka, kaffe, chokolade, fløde

· Mere fra samme kategori ·