Læs også:

Close
mand rocker hænder

NEWS: Mentorordning viser vejen for de tungeste kriminelle

Nyheder  | 

Mentorordning viser vejen for de tungeste kriminelle · To mænd fængslet for forsætlig brandstiftelse · DI om restriktioner: Coronapasset skal holde landet åbent · Dyrt at kaste fyrværkeri mod andre · Mindst hver 4. mindre virksomhed får deres produkter kopieret · Dagens video: Masser af looooove

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mentorordning viser vejen for de tungeste kriminelle

En gang kriminel – altid kriminel – eller hvad? Røde Kors mentorordning, Primus Motor, skaber bemærkelsesværdige resultater for løsladte med størst risiko for tilbagefald til kriminalitet. Et kontrolgruppeforsøg blandt 97 løsladte viser, at tilbagefald til kriminalitet mere end halveres for dem, der har været en del af mentorordningen.

– Det er pissesvært at blive løsladt, og det er en hård kamp – nogle gange sværere end da jeg sad inde. Men med ugentlig støtte og gode snakke lykkedes det mig at blive ved med at kæmpe …

Sådan siger Mikkel Vestergaard, der har været en del af Røde Kors’ mentorordning, Primus Motor, for løsladte. Mikkel blev løsladt for snart to år siden efter flere år i fængsel og har efter sin løsladelse ikke haft tilbagefald til kriminalitet – og han er ikke den eneste.

Professor emeritus, Flemming Balvig, har undersøgt Primus Motors effekt for løsladte i mentorordningen med et randomiseret kontrolleret forsøg, og resultaterne viser, at mentorordningen virker over al forventning.

For de løsladte, som har været en del af Primus Motor, og som har størst risiko for tilbagefald, var der 29%, der havde begået ny kriminalitet indenfor to år efter løsladelse. Blandt de løsladte i samme risikogruppe, der ikke var en del af mentorordningen, havde 67% begået ny kriminalitet indenfor to år.

Primus Motor er et tilbud om frivillig mentorstøtte fra ca. 2 måneder før løsladelse indtil et år efter. Indsatte tilbydes to mentorer, som støtter op om forhold, som ifølge forskning, har betydning for et liv uden kriminalitet fx bolig, økonomi/gæld, beskæftigelse, netværk og uddannelse.

Mentorerne i Røde Kors er frivillige. Og netop frivilligheden mener Flemming Balvig, er en vigtig faktor i mentorordningen:

– Det spiller helt klart en rolle for motivationen til at tilmelde sig. Vi har med en gruppe at gøre, hvor der er mange, der simpelthen ikke gider systemet og derfor er uimodtagelige for, hvad Kriminalforsorgen eller det øvrige sociale system måtte tilbyde, forklarer han.

Også for Mikkel Vestergaard har det betydet meget, at de mentorer han har mødt, har været frivillige:

– De brændte for det, fordi de gjorde det af egen fri vilje. Det gjorde, at jeg ‘oppede mig, forklarer han.

At det netop er de særligt tunge kriminelle, der får gavn af mentorordningen, har stor værdi for både den indsatte, men i høj grad også samfundet. I rapporten konkluderes det, at en krone investeret i Primus Motor, er otte kroner sparet for samfundet.

– Det er utroligt vigtigt, at vi gør en forskel for denne målgruppe, og det viser, hvor vigtig en rolle civilsamfundet har i de danske fængsler og arrester, men vi vil gerne have endnu bedre mulighed for at være til stede for de indsatte og udbrede vores tilbud til hele landet. Derfor håber jeg, at de fine konklusioner i rapporten kan være en øjenåbner for politikerne, og at de vil tage en beslutning om at tænke civilsamfundet systematisk ind i Kriminalforsorgens arbejde med resocialisering, siger Generalsekretær, Anders Ladekarl.

Flemming Balvig kender heller ikke til andre mentorordninger, hvor der har været så positiv en effekt

– I denne her gruppe har vi de rigtig tunge kriminelle. De kan f.eks. have fået domme for grov vold eller røverier, og har ‘klippekort’ til kriminalforsorgen og ryger ind og ud af fængslerne. Derfor er det en meget vigtig gruppe, mentorordningen når, som kan spare samfundet for mange penge, hvis de stopper med at begå kriminalitet. Derudover er der jo også den gevinst, at de simpelthen stopper med at foretage den her grove kriminalitet, hvilket jo i sig selv er meget positivt – også for dem selv, slutter han.

Mikkel Vestergaard er en af de løsladte, der har været en del af Primus Motor, og som nu har sluppet kriminaliteten.l
Mikkel Vestergaard er en af de løsladte, der har været en del af Primus Motor, og som nu har sluppet kriminaliteten. (Foto: PR)

Læs også: Københavns Politi opretter to visitationszoner

To mænd fængslet for forsætlig brandstiftelse

Efter længere tids efterforskning er to mænd nu fængslet i en sag, hvor der er blevet sat ild på flere biler i Bagsværd.

Retten i Glostrup fængslede sidste uge en 24-årig mand frem til den 17. december. Tidligere er en ligeledes 24-årig mand blevet fængslet i samme sag.

Manden der i dag blev fængslet, er mistænkt for at have sat ild på en bil på en villavej i Bagsværd i oktober. Ifølge politiets efterforskning er det sket i samarbejde med den anden 24-årige, som samtidig er mistænkt for at have sat ild på to andre biler i Bagsværd i september og august i år.

– Efterforskningen har gjort, at vi har kunnet fremstille begge mistænkte, og jeg er tilfreds med, at de nu er fængslet, udtaler senioranklager David Haahr.

Med fængslingen vurderer politiet, at man har fat i de relevante personer i sagen.

– Det er en sag vi har efterforsket i længere tid, og det fortsætter, siger politikommissær Ole Nielsen

De to 24-årige nægter sig begge skyldige.

ild, brand (Foto: Unsplash)
To mænd fængslet for forsætlig brandstiftelse … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand dømt for forsøg på manddrab

DI om restriktioner: Coronapasset skal holde landet åbent

Endnu flere nye restriktioner kan være på vej efter sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sidste uge præsenterede Epidemikommissionens anbefalinger. Men det er vigtigt at huske, at det først og fremmest er coronapasset, der skal holde landet åbent lyder det fra Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI).

– Coronapasset er og skal være vejen til at sikre et åbent og velfungerende samfund. Derfor bakker vi også op om en øget anvendelse af coronapasset i tråd med myndighedernes anbefalinger ikke mindst for at forhindre øvrige restriktioner, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Derfor har han det også fint med anbefalingen om at sænke loftet for, hvor mange der skal være forsamlet, for at coronapas er et krav.

Han ærgrer sig dog til gengæld over, at mundbindet ifølge Epidemikommissionens anbefalinger igen er nødvendigt i transport, detailhandel, storcentre, med videre.

– Det er trist, at der er behov for at genindføre mundbind i erhvervslivet og i samfundet generelt. Vi lytter naturligvis til myndighedernes vurderinger, men det er klart, at mundbind havde vi gerne været foruden, udtaler Emil Fannikke Kiær.

Han understreger, at det er vaccinationerne, der er det primære værktøj i kampen mod corona.

– Derfor er det helt centralt, at regeringen og myndighederne gør alt, hvad der er muligt for at sikre, at så mange borgere som muligt tager imod vaccinetilbuddet. Det gælder også tilbuddet om et tredje stik, så snart det tilbydes, slutter Emil Fannikke Kiær.

kontor virksomhed job (Foto: Unsplash)

Coronapasset skal holde Danmark kørende … (Foto: Unsplash)Læs også: Nye coronarestriktioner

Dyrt at kaste fyrværkeri mod andre

Sidste år trådte en ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene er skærpet med en tredjedel, hvis du udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre for eksempel kanonslag mod andre.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplever for tiden, at der bliver affyret fyrværkeri flere steder i politikredsen og har også modtaget enkelte anmeldelser, om at der er blevet kastet kanonslag tæt på personer.

– Men det kan blive en meget dyr fornøjelse, advarer vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Sidste år trådte en ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene er blevet skærpet med en tredjedel, hvis man udsætter andres liv og førlighed for fare ved at affyre fyrværkeri mod dem – uanset om det er mod almindelige borgere eller ansatte i offentlig tjeneste som politi og brandvæsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke været ramt af denne type hændelser. Og sådan skulle det gerne fortsætte, siger vicepolitiinspektør Christian Østergård:

– Vi opfordrer alle forældre til at understrege over for deres børn og unge, hvordan de skal håndtere fyrværkeri, både i forhold til deres egen og andres sikkerhed. Dels er det meget farligt at skyde fyrværkeri af rettet mod andre, dels kan det udløse en stor plet på straffeattesten, der vil påvirke den unge mange år ud i fremtiden, advarer Christian Østergård.

Fakta

• Det er ulovligt at affyre fyrværkeri mod andre – det gælder både almindelige borgere og ansatte i offentlig tjeneste som politi, brandvæsen og hjemmepleje.
• Folketinget har skærpet lovgivningen, så straffene på området er øget med en tredjedel.
• Affyrer du fyrværkeri mod almindelige borgere, kan der være tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 252 (forsætlig fareforvoldelse ved affyring af fyrværkeri mv.). Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 10 – 60 dage.
• Affyrer du fyrværkeri mod ansatte i offentlig tjeneste, er der tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 119 b, der er en ny bestemmelse. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel i op til otte år. Før strafskærpelsen lå straffene typisk på fængsel i 4 – 9 måneder.

fyrværkeri, fireworks
Husk det kan koste dyrt at kaste fyrværkeri mod hinanden … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dyrenes Beskyttelse ønsker forbud mod fyrværkeri for private

Mindst hver 4. mindre virksomhed får deres produkter kopieret

I EU er det hver 4. mindre virksomhed, der ejer retten til fx et design, et varemærke eller anden intellektuel rettighed, der har oplevet at blive kopieret. I Danmark er det sandsynligvis flere. Dermed mister danske virksomheder incitamentet til at udvikle nye produkter og designs, mener SMVdanmark, der anbefaler, at der indføres fri proces for mindre virksomheder.

En designerskål, en vinterbadekåbe og en vase er tre eksempler på danske produkter, der på det seneste har været centrum i sager om kopiering af mindre virksomheders unikke designs. Men problemet er omfattende, og hver 4. mindre virksomhed i EU, der har rettigheder, har oplevet at blive kopieret. I Danmark er det 38 pct. af virksomhederne med rettigheder, der har oplevet kopiering. Men da tallet er usikkert, vil et konservativt bud være, at det mindst er hver 4. danske virksomhed med rettigheder, der oplever problemet.

Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Det klassiske eksempel på kopiering – formelt kaldet krænkelse af intellektuelle ejendomsrettigheder – er at en lille, innovativ virksomhed oplever, at en stor virksomhed masseproducerer en kopi af produktet i Fjernøsten, og sælger det billigt herhjemme.

– Det er en slags David mod Goliat, hvor de store krænker de små. Det er jo voldsomt uretfærdigt, og en lille virksomhed, som har lavet fx en kop med et særligt kunstnerisk udtryk eller har en anden form for eneret, har sindssygt svært ved at komme efter de store, forklarer Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVdanmark.

Ifølge analysen har virksomheder med eneret på ét eller flere produkter i gennemsnit en omsætning, der er 68 pct. større end virksomheder uden rettigheder.

Mia Amalie Holstein peger derfor på, at det ikke kun er et problem for den enkelte virksomhed.

– Det er også et problem for Danmark, hvis virksomhedernes idéer nemt kan stjæles, for så holder vi op med at opfinde ting. Og en ny ide eller et nyt design har stor betydning for danske virksomheders bidrag til vækst og velstand. Analysen viser også, at mindre danske virksomheder halter efter vores nabolande, når det gælder om at sende nye innovative produkter på markedet. Det må vi rette op på, fortsætter hun.

Løsningen er ifølge SMVdanmark, at erstatningerne skal være højere end i dag, hvis man bliver dømt for at krænke en ophavsret, og det skal være muligt for små virksomheder at søge om fri proces ved domstolene.

– Vinder man en sag i dag, går straffen kun på, hvad krænkeren har tjent på produktet. Ikke den fulde skade, som den krænkede har lidt. Så straffen er ikke hård nok. Men ofte kommer det slet ikke til en retssag, fordi den lille virksomhed opgiver på forhånd. Det er simpelthen for dyrt at køre en sag. Derfor bør der indføres en gennemskuelig ret til at søge om fri proces. Det vil også i sig selv virke forbyggende, for så vil de krænkende virksomheder måske tænke sig om to gange, før de kopierer, slutter Mia Amalie Holstein.

rosendahl hjemmekontor (Foto: Rosendahl PR)
Mange firmaer har oplevet at få deres produkter kopieret … (Foto: Rosendahl PR)

Du kan læse analysen her.

Læs også: Sådan indretter du et hjemmekontor

Dagens video: Masser af looooove

· Mere fra samme kategori ·