Læs også:

Close
verdens bedste foto

NEWS: Verdens bedste foto er kåret

Nyheder  | 

Verdens bedste foto er kåret · 48-årig dømt for blandt andet forsøg på manddrab · WWF om ny handlingsplan om afskovning · Tivoli slutter sommersæsonen med Alphabeat til Fredagsrock · Reffen bliver uhyggelig i oktober · Dagens billede: En god sag · Fredagsfjol: Alle har brug for en ven

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Verdens bedste foto er kåret

Landskabsbilledet ‘Frozen Lighthouse’ vinder verdens største fotokonkurrence, CEWE Photo Award 2021.

Et smukt og næsten uvirkeligt landskabsbillede med et isdækket fyr på øen Rügen har vundet årets CEWE Photo Award. Fotografen er Manfred Voss fra Tyskland.

Med de rekordmange 606.289 indsendte bidrag er CEWE Photo Award verdens største fotokonkurrence. Amatørfotografer og professionelle fra 170 lande har fanget verdens skønhed og sårbarhed under overskriften ‘Our world is beautiful’. Manfred Voss modtog prisen ved en højtidelig prisuddeling den 16. september.

– Det føles helt fantastisk, næsten utroligt, at have vundet verdens største fotokonkurrence, siger Manfred Voss. Mottoet ‘Our world is beautiful’ kan også kaldes mottoet for mine fotos; jeg prøver bevidst at fange skønheden i vores verden. Det var imponerende at se, at naturen har skabt en smuk isskulptur ud af det menneskeskabte fyr.

I år var det hele juryen, der var enige om valget af vinderbilledet: Billedet var overbevisende både på grund af den eventyrlige historie om, hvordan det opstod med den store udfordring med isnende temperaturer, på grund af de harmoniske, lysende farver samt den fremragende fotografiske teknik. I år blev juryen ledet af ‘World from Above’ fotograf Yann Arthus-Bertrand samt Christie Goodwin, Ulla Lohmann, Martin Rak, Kai Pfaffenbach og Petra Horn.

CEWE Photo Award og mottoet ‘Our world is beautiful’ har haft en speciel betydning efter et år med pandemi. I år er det ekstra vigtigt at fejre verdens skønhed, og det er derfor meget glædeligt, at vi har haft rekordmange bidrag, siger Dr. Christian Friege, bestyrelsesformand i CEWE.

Også to danske bidrag er blevet fremhævet af juryen og har fået plads på listen over de 1.000 bedste. Begge i kategorien Dyr.

For hvert indsendte bidrag til konkurrencen donerede CEWE 10 cent til SOS Børnebyerne. Donationen fra årets konkurrence er på 60.628,90 euro er rekordstor og skal gå til et uddannelsesprojekt under børnehjælpsorganisationen på Haiti.

Den næste CEWE Photo Award konkurrence starter i maj 2022.

verdens bedste foto
CEWE Photo Award 2021: Kategorievinder. (Fotograf Manfred Voss)

Læs også: Fotos taget på forladte steder i Danmark

48-årig dømt for blandt andet forsøg på manddrab

Onsdag den 22. september 2021 er en 48-årig mand fra København blevet idømt 6 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud i 6 år for drabsforsøg, ulovlig indtrængen og brugstyveri, ved Retten i Kolding. Derudover skal han betale 30.000 kroner i erstatning til forurettede.

Et enigt nævningeting afsagde torsdag den 16. september 2021 kendelse om, at den 48-årig mand var skyldig og onsdag blev spørgsmålet om straf afgjort.

Den 48-årige blev dømt for forsøg på manddrab og ulovlig indtrængen, da han den 3. september 2020 cirka klokken 8.15 trængte ind i en lejlighed på en adresse i Vejle, hvor han stak en dengang 49-årig mand fra Vejle flere gange med en kniv, som han havde medbragt, og overhældte ham med kogende vand. Den 49-årige fik i forbindelse med overfaldet blandt andet en læsion på milten og flere 2. grads forbrændinger på kroppen.

Den nu dømte flygtede efterfølgende ud af vinduet. Han blev umiddelbart efter anholdt af Sydøstjyllands Politi på motorvejen. Den 48-årige mand er også blevet dømt for brugstyveri af en taxa, som han brugte til at køre fra København til adressen i vejle.

Nævningetinget frikendte den 48-årige for to andre forhold fra august 2020, der omhandler trusler mod en mand og brandstiftelse ved at sætte ild til en affaldscontainer, som antændte en varebil. Den 48-årige udbad sig betænkningstid. Han er fængslet efter dom. For Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte anklager Christina Bork Hansen.

dom retssal hammer
Mand dømt blandt andet forsøg på manddrab … (Foto: Unsplash)

Læs også: To mænd i fængsel for manddrab

WWF om ny handlingsplan om afskovning

I onsdag den 22. september 2021 præsenterede fødevareministeriet og minister Rasmus Prehn Danmarks længeventede handlingsplan mod afskovning. Handlingsplanen går ud på, at vi nu skal sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden.

WWF Verdensnaturfonden er positive omkring den ambitiøse målsætning, men understreger også, at der mangler klare fælles rammer for, hvordan vi når i mål. Og så bliver det vigtigt at forankre den nødvendige indsats hos danske virksomheder og aktører.

Visionen i den nye handlingsplan er, at Danmark aktivt skal bidrage til at beskytte og genoprette verdens skove. Målet er 100% ansvarlig og afskovningsfri import i 2025, og det er i høj grad på tide, at Danmark laver en plan. WWF kunne tidligere på året meddele, at vi i Danmark ligger i top-10 over lande i EU med det største årlige afskovningsaftryk og top-3, hvis man ser på afskovningsaftryk per indbygger.

– Vores forbrug og produktion i Danmark medfører, at vi er direkte skyld i ødelæggelse af tropisk skov og natur svarende til et område større end Gribskov hvert eneste år. Derfor er det virkelig positivt, at vi nu ser en handlingsplan med et ambitiøst mål med en tidsfrist for, hvornår Danmark skal have elimineret afskovning forårsaget af dansk import, og at vi fokuserer på, at vi som land skal bidrage til at stoppe den globale skovrydning, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Nogle af de produkter, vi i særlig grad importerer til Danmark, og som bidrager til den globale skovrydning, er soja, der findes i foder til svin, kvæg og høns, samt palmeolie, der findes i blandt andet i fødevarer, shampoo, rengøringsmidler og chokolade. Dertil kommer oksekød, træprodukter, kakao og kaffe, som også har skov og anden værdifuld natur på samvittigheden.

For at nå målsætningen om at komme påvirkningen fra blandt andet disse varer til livs, er der ifølge WWF Verdensnaturfonden behov for en bred inddragelse af og investering i danske virksomheder og nøgleaktører. Det, for at sikre en fælles ramme, som supplerer de allerede eksisterende soja- og palmeoliealliancer under Dansk Initiativ for Etisk Handel. På den måde får vi alle aktører med samt adresseret den vigtigste del af det danske afskovningsaftryk.

– Danske virksomhedernes tilslutning til soja- og palmeoliealliancerne viser, at der er vilje fra langt størstedelen af de private aktører i Danmark. Men virksomhederne kan ikke nå i mål alene. Som handlingsplanen også pointere, er der tale om komplekse værdikæder med behov for løsninger på flere niveauer. Derfor håber vi, at regeringen fokuserer på klare rammer, målrettet støtte og bred inddragelse af danske aktører, som kan forankre initiativerne i den danske ressourcebase. En koordineret dansk indsats mod afskovning, der kan skabe synergier mellem private, offentlige og civilsamfundsaktørerne er nødvendig for at nå den vision, der er fremlagt i handlingsplanen, siger Bo Øksnebjerg.

Det er vigtigt med en dansk indsats på EU- og internationalt niveau, da vi som foregangsland er nødt til at adressere, at dansk import også indirekte bidrager til afskovning og uansvarlig produktion. For selvom dansk import bliver 100% ansvarlig og afskovningsfri, vil vi med den fortsatte efterspørgsel stadig drive en produktion af soja, palmeolie og andre produkter, der er produceret uansvarligt og med ødelæggelse af skov og anden værdifuld natur. Derfor er WWF Verdensnaturfonden positive over, at regeringen aktivt vil arbejde for en robust EU-lovgivning og den nødvendige globale markedstransformation af de værdikæder, der én gang for alle sætter en stopper for afskovning.

– Det er meget positivt, at det nu er klart, at midler under klimapuljen til dekarbonisering af sektorer og leverandørkæder i 2022 har fokus på de mest afskovningstunge landbrugsvarer, som særligt gælder soja og palmeolie. Endnu mere nu, hvor de midler, der var afsat i 2021, forsvandt, fortsætter Bo Øksnebjerg med henvisning til, at regeringen også havde afsat 20 millioner kroner i denne pulje i 2021, som ikke blev brugt.

– Vi savner dog, at en langsigtet forpligtelse og en stigende ambition udover 2022 også illustreres i finanslovsforslaget. Etablering af bæredygtige leverandørkæder og minimering af Danmarks globale klimaaftryk – som konsekvens af blandt andet vores import af soja – kan ikke gennemføres på blot et år. Det kræver en indsats over en længere årrække. Puljen bør forankres i danske virksomheder og aktører, som supplement til den nationale indsats for ansvarlig og afskovningsfri dansk import, afslutter Bo Øksnebjerg.

afskoving
WWF Verdensnaturfonden er positive omkring den ambitiøse målsætning, men understreger også, at der mangler klare fælles rammer for, hvordan vi når i mål. (Foto: Andre Dib / WWF)

Læs også: Danskerne kæmper for biodiversiteten

Tivoli slutter sommersæsonen med Alphabeat til Fredagsrock

Tivoli sætter punktum for sommersæsonen med årets sidste Fredagsrock med Alphabeat og Tivoli-Gardens berømte sommerafslutning.

Lige om lidt bliver det for alvor efterår, og Tivoli lukker derfor også for sommersæsonen den 26. september. Hele weekenden er det dog stadig muligt at suge resterne af sommeren ud af haven midt i byen, hvor blomsterne stadig er i flor og musikken spiller. Fredag den 24. september kan gæster således opleve årets sidste Fredagsrock, hvor Alphabeat giver en af deres allersidste koncerter nogensinde. Og om søndagen kan man både grine med, når forestillingen Tak for i år! bliver fremført på Pantomimeteateret og Tivoli-Garden går deres traditionelle tappenstreg for at slutte sæsonen af.

Årets fjerde og sidste Fredagsrock bliver spillet hjem af Alphabeat, der siden 00’erne har fået fans til at skråle med på sange som Fascination, 10.000 Nights og deres seneste hit, Danmarks Dynamite. Og nu, knap to årtier senere, har bandet, der består af Stine Bramsen, Ander SG, Anders B, Rasmus Nagel, Anders Reinholdt og Troels Møller annonceret, at de meget snart går fra hinanden. Derfor er det altså en af de allersidste koncerter, som popbandet giver, når de går scenen til Fredagsrock i Tivoli.

Alphabeat siger om koncerten:

– Sidste udendørs koncert som Alphabeat i hvem ved hvor lang tid… Men vi kunne næsten ikke drømme om et bedre sted, at skulle takke af for nu. Plænen i Tivoli er forbundet med nogle af de helt store sommer- og koncertminder for os, og vi glæder os til endnu en kæmpe fest på den gamle scene!

Søndag er Tivoli-Garden klar til at slutte sommersæsonen af med deres klassiske tappenstreg, hvor de med fakkeltog og orkester går syngende igennem forlystelseshaven og undervejs bliver mødt med stjernekastere ved Tivolis restauranter. Inden tappenstregen finder sted klpkken 20 går Tivoli-Garden opmarch mod Plænen, for derefter at afholde koncert klokken 14.30, og går klokken 16.30 parade. Og som noget særligt for sæsonen, vil de afgående gardere takke af og overdrage deres hverv til de næste i rækken.

tivoli
Tivoli-Garden på Parade. (Foto: Tivoli PR)

Læs også: Lav Cakenhagens egne flødeboller med saltkaramel

Reffen bliver uhyggelig i oktober

I oktober lukker Reffen deres madboder ned og dekorerer hele pladsen med levende døde, knogler og masser af lys og special effects for at skabe det helt rigtige uhyggelige univers.

Udover en masse rædsel i forbindelse med Halloween er det en unik mulighed for at se et Reffen, du ikke anede eksisterede med blandt andet et utal af skræmmende dekorationer.

Til ‘Horror Drive Thru’ på Reffen sætter du dig ind i din egen bil eller lejer en af vores – hvis du vel og mærke tør – og kører gennem vores tomme containere og barer og oplever det interaktive show med 30 professionelle skuespillere, lysshow, uhyggelige effekter, et udvalgt soundtrack via bilens radio, jump scares og meget meget mere. Køreturen tager cirka 30 minutter.

Alle er måske ikke lige modige i forhold kolde gys, derfor kan  man også  vælge mellem to forskellige niveauer: en lidt mindre uhyggelig version, hvor du kan tage din familie med, og hvor I gennemfører banen om eftermiddagen, hvor det stadig er lyst. Og så den ekstremt uhyggelige version, hvor du skal forvente at blive skræmt fra vid og sans. Priser fra 59 kroner pr. person.

Werkstatt, den store, røde murstensbygning her på Reffen, holder selvfølgelig åbent og her kan man slukke både den lille og store sult med mad fra én eller flere af vores tre madboder. Hvis ikke andet er det en rigtig god måde at slutte horror-oplevelsen af på sammen.

Billetter kan købes her: horrordrivethru.dk

reffen
Så er der dømt horror på Reffen … (Foto: PR)

Læs også: Kulturguide – det sker i september 

Dagens billede: En god sag

Fredagsfjol: Alle har brug for en ven

· Mere fra samme kategori ·