
NEWS: Styrelsen for Patientsikkerhed’s opfordring
Styrelsen for Patientsikkerhed’s opfordring · Københavns Politi opretter to visitationszoner · Tivoli tænder juletræet i eftermiddag · Thise mejeri fremrykker soja-stop · Kommunalvalget i tal · Dagens video: 2022 kalenderen vi elsker · Fredagsfjol: Jul og weeeeekend 🎅🏻
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Styrelsen for Patientsikkerhed’s opfordring
Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer alle folk til at oplyse deres telefonnummer, når de skal testes, og til at tage telefonen, når smitteopsporingen måske ringer.
Smitteopsporing skal ske så hurtigt som muligt. Derfor er det vigtigt, at du oplyser dit telefonnummer, når du skal testes. Rigtig mange af de smittede, der er blevet PCR-testet, har ikke oplyst deres telefonnummer. Det forsinker smitteopsporingen, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed skal bruge unødig tid på at finde telefonnumre og i sidste ende bede Politiet om hjælp til at finde dem.
– Hastighed betyder meget, når det handler om at bryde smittekæder. Vi vil rigtig gerne tale med de smittede så hurtigt som muligt. Derfor vil vi kraftigt opfordre folk til at oplyse deres telefonnummer, når de skal testes, så vi kan ringe til dem, forklarer vicedirektør Birgitte Drewes.
Styrelsen oplever herudover, at mange ikke tager telefonen, når smitteopsporingen ringer, eller ikke vender tilbage på den sms, styrelsen sender efter et ubesvaret opkald.
– Smitteopsporingen ringer altid fra 3232 0511, som er smitteopsporingens nummer. Man kan derfor trygt tage telefonen eller ringe tilbage, hvis man får et opkald eller en sms fra 3232 0511. Vi beder derfor alle om at tage telefonen eller ringe tilbage til os, sslutter Birgitte Drewes.

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind
Københavns Politi opretter to visitationszoner
Politiet vurderer, at der udspiller sig en voldelig konflikt mellem to grupperinger i det københavnske bandemiljø. Som led i at dæmme op for konflikten opretter Københavns Politi to visitationszoner: en i Brønshøj og en, der omfatter dele af Nørrebro, København NV og Ydre Østerbro.
I de to visitationszoner har der i de seneste dage været flere episoder, som Københavns Politi vurderer har forbindelse til den aktuelle konflikt, og hvor der i flere tilfælde har været anvendt skydevåben.
Blandt andet blev der den 11. november affyret flere skud mod en gruppe personer, som opholdt sig ved en kiosk på Ruten i Tingbjerg, og den 16. november blev der ligeledes affyret flere skud ved en kiosk på Bisiddervej i København NV.
– Vi vil ikke acceptere, at konflikten mellem de to grupperinger udvikler sig. Derfor har vi taget visitationszonerne i brug som et værktøj til at skabe tryghed for borgerne ved at kontrollere, at personer ikke færdes med våben i områderne, siger politidirektør Anne Tønnes.
– Vi har en bred indsats for at forebygge yderligere bandekriminalitet. Det omfatter – ud over visitationszonerne – også øget patruljering og intensiveret samarbejde med kommunens gadeplansmedarbejdere, boligforeninger og andre aktører i områderne, slutter Anne Tønnes.
Visitationszonerne var gældende fra onsdag den 17. november 2021 klokken 18.00 til onsdag den 1. december 2021 klokken 18.00 i følgende geografisk afgrænsede områder:
Zone 1
Ruten – Åkandevej – Kildebrøndevej – Smørumvej – Veksøvej – Stenløsevej – Islevhusvej – Marbjergvej – Mørkhøjvej – grønt område langs kredsgrænsen – Hillerødmotorvejen – Ruten.
Zone 2
Nørrebrogade – Jagtvej – Ågade – Bispeengbuen – Borups Allé – Hareskovvej – Utterslevvej – Rådvadsvej – Frederiksborgvej – Rødkløvervej – via stier syd for kredsgrænsen – Lundedalsvej – Tuborgvej – Lersø Parkallé – Rovsingsgade – Hans Knudsens Plads – Borgervænget via cykelsti til – Vognmandsmarken – Bryggervangen – Omøgade – Lyngbyvej – Nørre Allé – Sankt Hans Torv – Fælledvej til Nørrebrogade.
Fakta:
Politiet har siden 2004 kunnet oprette visitationszoner, hvor de, uden konkret mistanke, kan foretage stikprøvevisitationer af personer, af personers ejendele samt af biler, der befinder sig inden for zonen.

Læs også: Politiet indfører visitationszoner i Vollsmose
Tivoli tænder juletræet i eftermiddag
I dag går det løs og Tivoli slår dørene op til jul … Kendt skuespiller tænder 35.250 lyspunkter på kæmpe juletræ i Tivoli fredag 19. november klokken 16.30.
I dag fredag den 19. november bliver der for 27. gang taget hul på julesæsonen i Tivoli. Det sker, når Julemanden sammen med skuespilleren Rasmus Botoft, der er vært i Tivoli Varieteen 2022, officielt tænder lyset på det store juletræ foran Koncertsalen. Portene åbnes klokken 11.00, og juletræet foran Koncertsalen med 35.250 lyspunkter tændes kl 16:30.
Det 12 meter høje juletræ foran Koncertsalen er iklædt 235 kæder med 35.250 lyspunkter, og der har været brug for fem medarbejdere og seks dage til at pynte træet. Og mens de har knoklet for at blive færdige med at pynte træet, har de kunnet dufte de 10.000 hyacinter og 850 juletræer, som er plantet rundt omkring i Tivoli, og som alle står flot, når træet bliver tændt. En tradition, som mange Tivoligæster holder af at deltage i.
Årets juletræstænder Rasmus Botoft siger:
– Jeg glæder mig til at tænde lysene på juletræet og dermed være med til at sætte julen i gang i København. Vi trænger til kærligt samvær, hygge, fælles oplevelser og det varme smittende smil. Jeg holder meget af julen og glæder mig til al vinterens stearinlys, mørke aftener, varme drikke og skønne stunder med familie og venner.
Årets tema er Hjerternes Fest og gæsterne kan se frem til, at Tivoli tænder op mod en 1 mio. lyspunkter og præsenterer nye lys-og snescenografier. Der er gensyn på forestillingen Snedronningen som ubetinget er Tivolis største og dyreste balletopsætning nogensinde, hvor Oh Land har skabt musikken og Dronning Margrethe står bag scenografien og kostumerne. Jul i Tivoli strækker sig fra den 19. november til den 2. januar 2022.
Årets lysdesign byder bl.a. på et lys ved Tivoli Søen, hvor gæsterne kan finde det største træ pakket ind i frostklart og vinterhvidt lys, som godt kan blive et eftertragtet Instagramspot. Ved Tivoli Søen vil gæster også kunne gå igennem en lystunnel, hvor de hele vejen igennem finder en række forskellige fotomuligheder, som for eksempel billedrammer man kan stikke hovedet ind i eller bænke pyntet og belyst, så de udgør rammen for et julefoto. Derudover kan opdagelseslystne Tivoligæster også gå på jagt efter de 16 forskellige tema-juletræer, der står rundt i haveanlægget, alle pyntet med inspiration efter, hvilket sted i Tivoli de står.
Tivolis pressechef Torben Plank siger:
– Det er nærmest blevet en københavner- tradition, at en kulturpersonlighed tænder det store juletræ i Tivoli. Der lyder altid en kæmpe ”Nøøøøøj” blandt de fremmødte når træet tændes – og dermed er en knap en million lyspunkter i Tivoli aktiveret.

Læs også: Bogen om Tivolis smukke have
Thise mejeri fremrykker soja-stop
En enig Thise-andelshaverkresdet: Ophør med brug af soja i foderet til deres køer, ungdyr og kalve … Eventuelt importeret foder skal være af europæisk oprindelse. Beslutningen er taget efter evaluering af Thise´s pilotprojekt, som startede i 2020: ‘Ophør af soja og overgang til dansk produceret foder med virkning fra den 1. oktober 2023’.
32 ud af Thises 75 andelshavere har siden starten af 2021 været frontløbere i projektet. I samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter har de deltaget i staldskoler om reduktion af eller helt ophør med brug af soja i foderet.
Erfaringerne fra de enkelte gårde har gennemgående været meget positive. Med skyldig hensyntagen til sikkerheden for foderforsyningen blev det på mødet besluttet, at det foder, som man eventuelt indkøber, ikke nødvendigvis skal være dansk, men af europæisk oprindelse.
Erfaringerne fra disse positive frontløbere har således været medvirkende til, at man tør rykke overgangen til den soja-fri fodring med et år – frem til den 1. oktober 2022 i forhold til den oprindelige plan.
Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser. Nu tager Thise ansvar for sin del af denne udfordring. Endda lidt før end vi selv havde turdet tro på.
Fakta om sojadyrkning:
Soja dyrkes overvejende på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige øko- systemer, og den stadigt stigende globale efterspørgsel efter soja er medvirkende til, at der nu ryddes mere skov og natur end nogensinde før – til skade for biodiversitet og klima.

Se mere på www.thise.dk
Læs også: For lille udvalg af plantebaserede madvarer gør livet svært for grønne forbrugere
Kommunalvalget i tal
Stemmeprocenten ved kommunalvalget falder en smule og lander på 67,2 pct. En massiv indsats fra kommuner, regioner, kandidater, frivillige, medier, organisationer og mange flere har bidraget til et fint resultat i skyggen af corona.
67,2 pct. af danskerne deltog i valget til landets 98 kommunalbestyrelser. Det er et lille fald på 3,6 procentpoint lavere sammenlignet med kommunalvalget for 4 år siden. Stemmeprocenten er opgjort inden fintællingen.
– Valgdeltagelsen ligger ikke på det niveau, vi kender fra de sidste kommunal- og regionalvalg. Det skyldes den nuværende coronasituation. Selvom der er gjort en massiv indsats for at gøre valget helt sikkert, har flere danskere formentlig følt sig usikre på, hvordan de med tryghed kunne deltage i valget i en situation med stigende smittetal, siger KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo og fortsætter:
– Vi har været oprigtigt bekymrede for stemmeprocenten, fordi corona kom til at fylde rigtig meget i de sidst uger op til valget. Så vi er faktisk glade for, at valgdeltagelsen trods det ligger rigtig pænt. Også set i lyset af, at der er mange flere stemmeberettigede til kommunalvalget end folketingsvalg. Kommunerne har gjort et kæmpe arbejde for at skabe opmærksomhed omkring valget og opfordre danskerne til at deltage. Sammen med partierne, kandidaterne og de frivilliges indsats, mediernes massive dækning og mange organisationer og virksomheders fokus på valget har det bidraget til en stadig flot valgdeltagelse.
På under én uge har kommunerne skabt coronasikre rammer om valghandlingen. Den stigende smitte har krævet særlige tiltag blandt andet i form af håndsprit, god afstand og udluftning. En stor omstilling på ingen tid.
– Kommunerne har på meget kort tid gennemført en kæmpestor omstilling, så valget kunne afholdes med stor tryghed. Valgdeltagelsen er så meget desto flottere, når man tager coronasituationen i betragtning. Det er imponerende klaret. Kommunerne og de valgtilforordnede har styret os sikkert igennem en uforudsigelig og svær situation. Det har rigtig mange danskere taget godt imod, og det har været helt afgørende for, at vi trods alt har fået en fin stemmeprocent, slutter Kristian Vendelbo.
Ved kommunal- og regionalvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 pct. og var samtidig den laveste valgdeltagelse i 35 år. Til sammenligning var valgdeltagelsen ved valgene i 2013 på 71,9 pct. og i 2017 på 70,8 pct.

Læs også: København får ny overborgmester
Dagens video: 2022 kalenderen vi elsker
Fredagsfjol: Jul og weeeeekend 🎅🏻