Læs også:

Close
prunus og båd tivoli (Foto: Ann Malmgren)

Bogen om Tivolis smukke have

Kultur  | 

Det er ikke tit – eller faktisk er det første gang – der kommer en bog om Haven i Tivoli. Efter flere års arbejde er den smukke bog på over 800 sider endelig på gaden

Bogen er udgivet af forlaget Turbine og er fotograferet af Ann Malmgren og skrevet af havejournalist Marian Steffensen.

tivoli gemyse havebog (Foto: Tivoli)
De tre hovedpersoner (Ann (til venstre) og Marian (til højre) og Tom bagved) bag den smukke bog ses her til bogreceptionen på Gemyse. (Foto: Tivoli)

En ny bog om Haven i Tivoli har set dagens lys

Den nye havebog på 2,5 kilo og med over 800 fotos er endelig udkommet. Det har taget fotograf Ann Malmgren og forfatter Marian Haugaard Steffensen flere års arbejde at nå hertil, hvor den smukke coffee table-bog “Tivoli – en eventyrlig blomstrende have” endelig ligger færdig. I bogen bliver Tivoli som blomsternes og træernes univers nemlig udrullet, og de to have-nørder viser aspekter af Carstensens smukke Have, som aldrig er set før. Man kan kalde det en livsstilsbog udover det sædvanlige, og det er også første gang, at der er lavet en sådan bog om Haven.

tivoli bog havebog (Foto: MY DAILY SPACE)
Det er sjældent, man ser så smuk en havebog som denne. (Foto: MY DAILY SPACE)

2,5 kilo lækker bog

Et er, at de fleste børn og barnlige sjæle går i Tivoli for at opleve, at det kildrer i maven, når rutsjebanen kører, eller Det gyldne Tårn tager fart over København, men Carstensens Have rummer også en stor og fin fortælling om de mange små, grønne oaser, der findes midt imellem de mange forlystelser. Ja, selv barken på træerne rummer en historie i sig selv.

Bogen er den type bog, man aldrig helt bliver færdig med. For der er så mange ting, man kan fordybe sig i, og som man kan se på nedenstående eksempler, så er det ikke kun øjet, der bliver forkælet med smukke billeder, men også hjernen – eller skulle vi kalde det havehjernen – der bliver inspireret.

tivoli bog havebog (Foto: MY DAILY SPACE)
Grønne Tivoli er for eksempel Gemyse. (Foto: MY DAILY SPACE)

Og endnu et eksempel fra bogen, hvor man fortæller om Pergolaen.

tivoli bog havebog (Foto: MY DAILY SPACE)
Har du også siddet og kigget ud over de forskellige blomster og grønne planter, der er ved pergolaen, så kan du nu læse meget mere i bogen. (Foto: MY DAILY SPACE)

En snak med chefgartneren i Tivoli

Chefgartner Tom Knudsen i Tivoli har været en stor hjælp gennem hele processen, og projektet har løbet over lang tid, da Haven tager sig ud på forskellige eventyrlige måder i årets forskellige årstider og mærkedage, hvilket alt sammen selvfølgelig skulle med i bogen. Under arbejdet har Tom, der er kendt fra en række haveprogrammer på TV 2 og TV 2 Fri, og de øvrige gartnere, været en uundværlig hjælp. Tom har fortalt om planterne, tankerne bag bedene og de planer, der har været for haven. Derfor er det også en glad chefgartner, der bladrer igennem den 450 sider flotte bog.

Chefgartner Tom Knudsen siger:

– Tivoli er en Have med forlystelser og ikke en Forlystelsespark med Haveanlæg, og netop det er denne bog om Tivolis Haveanlæg det bedste bevis på. Fotograf Ann Malmgren har tilbragt adskillige timer i Tivoli, og det har altså ikke været for at prøve gynger og karruseller, men for at fotografere haven og alle dens detaljer. Derefter har haveskribent og forfatter Marian Haugaard Steffensen nøje beskrevet planterne, bygningerne og tankerne bag bedene, og det er nu blevet til den nye bog ”Tivoli – en eventyrlig blomstrende have”.

tivoli gemyse havebog (Foto: MY DAILY SPACE)
Tom står klar til at holde sin tale til bogreceptionen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Vi fik en snak med chefgartner Tom Knudsen, der har været i Tivoli i 15 år, om både Haven og den nye bog. Han fortæller:

– Det er en helt speciel bog, der fortæller den unikke historie om Haven i Tivoli. For mig er Tivoli en Have med forlystelser – og ikke en forlystelsespark med en Have. Vi skal ikke være et museum, og det synes jeg bestemt heller ikke, at vi er. Bogen vil være spændende læsning for alle haveinteresserede, hvor man kan dykke ned i hvert enkelt sted og område og blive klogere og inspireret. Og bagerst i bogen er der også en planteliste, hvis man har brug for det.

– Bogen viser Haven i et helt år. Godt nok har vi ikke fået de seneste haveændringer med. Men så er der også noget til bog nummer to, selvom der nok går en del år, før vi tænker i den retning.

Gemyse, tivoli
Gemyse er Tom meget stolt over. (Foto: Tivoli)

– Det slog mig den anden dag, at jeg faktisk er utrolig stolt over alt det, vi har opnået her i Haven, alt det ikke alene jeg men VI har opnået gennem de sidste 15 år, jeg har været ansat. Men skulle jeg nævne en ting, som virkelig er helt unik for Tivoli, så er jeg nok lidt ekstra stolt over Gemyse. Det er så smukt og fantastisk et sted, jeg elsker alt ved det.

Vi spurgte ham også, hvor Haven er om 10 år.

– Vi er til for at inspirere alle og give dem en smuk haveoplevelse. Vi øver os og laver de fejl, som man nu skal gøre. Alt sammen for at kunne give alle en endnu smukkere Have, end man ellers ser andre steder. Vi er ingen botanisk have – vi er Haven i Tivoli. Her må man gerne smage på Haven – ja og selvfølgelig bare nyde den . Man kan mærke, at folk passer på Haven, når de går rundt herinde. Vi har en begrænset plads i Haven til at boltre os på, så i en del år har vi “bygget opad”, og den udviklingsplan for Haven, som vi kom med i 2006, har vi holdt og bliver i øvrigt ved med at udvikle. Så mon der ikke om 10 år er en endnu mere fantastisk Have.

Tivoli maj bog prunus og båd tivoli (Foto: Ann Malmgren
Når man besøger Tivoli, kan man ikke andet end lægge mærke til alt det smukke Haven byder på – lige meget om man er haveelsker eller ej. (Foto: Ann Malmgren)

Forfatter Marian Haugaard Steffensen fortæller

– Hverken Ann eller jeg havde nok gjort os helt klart, hvad det indebar. Hvor meget der er i Tivolis vidunderlige have. Hvor mange bede, krukker, anlæg, grønne vægge og tage, der er. Der er simpelthen ikke bar jord i Tivoli, der er planter allevegne, og det er ikke bare tilfældige planter. Der er i dén grad tænkt over tingene. Og der er så mange fine detaljer, når man kommer i dybden med det. Den ene mere underfundig end den næste. Det kunne godt tage pusten fra én i nogle øjeblikke.

prunus og båd tivoli (Foto: Ann Malmgren)
(Foto: Ann Malmgren)

Fotograf Ann Malmgren om bogen

– Haven i Tivoli bliver man aldrig færdig med. Der sker hele tiden nyt, og der er hele tiden mere, man kan fordybe sig i. Vi bliver vist begge, Marian og jeg, abonniner resten af vore dage, fortæller hun.

Og sådan har os andre det også. For kan man nogensinde blive færdig med Tivoli, Haven eller denne nye bog? Formentlig ikke – og sådan vil jeg også gerne have det, for gode ting gemmer man og “tager frem” – og “bruger” igen og igen.

 

Læs også:

Nyt liv til din altan

Bergs_Københavner_blue_green_yellow_samling_bord_planter (Foto: PR)

· Mere fra samme kategori ·