Læs også:

Close
jul juletræ

NEWS: Julehjælp slår alle rekorder

Nyheder  | 

Julehjælp slår alle rekorder · 18-årig dømt for knivstikkeri · Nye coronaregler · Nyt forskningscenter skal give mere pålidelig elektronik · Dagens billede: En ny rekord

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Julehjælp slår alle rekorder

Julehjælp slår i år alle rekorder: ‘Familier har færre penge til at give deres børn en god jul’ … Markant stigende priser på dagligvarer, benzin, el og varme gør det dyrere at være dansker. Det får i år rekordmange familier til at søge om julehjælp hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, hvor over 8.600 danskere i år nar søgt om hjælp til julemad og gaver.

Man får mindre for pengene, når man handler i supermarkedet, og priserne på faste udgifter som varme og el er skudt i vejret det seneste år. Ifølge Arbejdernes Landsbank er der tale om de største prisstigninger i 10 år, som svarer til, at det i gennemsnit er blevet 13.700 kroner dyrere at være børnefamilie sammenlignet med sidste år.

Det er formentlig en af årsagerne til, at rekordmange familier i år søger om julehjælp. I alt har 8.668 børnefamilier søgt om julehjælp hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark. Det er næsten 1.200 flere familier end i 2020, hvor 7.402 familier søgte om julehjælp.

– Vi oplever, at familierne har færre penge til at give deres børn en god jul. Der er tale om familier, der i forvejen havde få penge at gøre godt med, og som nu er blevet endnu mere pressede. Derfor søger de om hjælp til at kunne købe julegaver til deres børn og mad til julen. Vi talte for eksempel med en familie, der kun havde 1.500 kroner at leve for i december måned, fortæller Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Julehjælpen gives til familier, hvor den ene forælder eller begge forældre er på overførselsindkomst.

En af de familier, som kan mærke, hvordan økonomien er presset, er Jimmy Ree fra Aarhus og hans to døtre.

Jimmy Ree er førtidspensionist og forsøger at få pengene til at række til hele julen, men det er ikke en nem opgave, må han erkende. Han søger derfor om julehjælp om Blå Kors Danmark i år:

– Det er blevet rigtig dyrt at leve. Jeg har fået ekstra store regninger, som jeg skal betale. Førtidspensionen stiger desværre ikke i takt med priserne, så man skal virkelig vende hver en krone og få pengene til at række længst muligt. Det stresser mig rigtig meget, siger Jimmy Ree og fortsætter:

– Det betyder rigtig meget at få julehjælp. Økonomien er ekstra svær i julemåneden. Det betyder meget at få lidt ekstra, så man har lidt mere til resten af måneden. Børnene forventer også mere i julen. Der skal selvfølgelig købes julegaver, og der er en forventning om pynt og julesnolder, siger Jimmy, som håber at få julehjælp igen i år.

Gennem de seneste år har Blå Kors Danmark generelt oplevet, at flere og flere børnefamilier søger om julehjælp for at få ekstra at gøre godt med i juletiden. Med årets 8.668 ansøgere, er efterspørgslen på hjælp igen stor.

– Det er desværre langt flere familier, end vi har mulighed for at hjælpe. Hver en krone tæller, så vi håber, at vi kan få indsamlet flere penge, så vi i fællesskab kan hjælpe endnu flere familier og give dem en god jul, forklarer Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark.

Blå Kors’ julehjælp gives til familier med hjemmeboende børn under 18 år som en hjælp til gaver og julemad. Julehjælpen består af et gavekort på 400 kroner til dagligvarekæden Lidl og et gavekort på 200 kroner til Blå Kors’ genbrugsbutikker.

Julehjælpen er i år støttet økonomisk af blandt andet statens julehjælpspulje og virksomheder som Lidl og privatpersoner, som bakker op om indsamlingen.

Ansøgningsfristen var den 25. november, hvorefter familierne vil få besked i starten af december om, hvorvidt de modtager julehjælp eller ej.

blå kors julehjælp
Endnu flere har søgt om julehjælp i år … (Grafik: Blå Kors)

Læs også: Blå Kors om julen 2020: Intet bliver som det plejer

18-årig dømt for knivstikkeri

En 18-årig mand skal to år og tre måneder i fængsel. Han blev i dag dømt for et knivstikkeri begået i Herning den 7. maj 2021. En 18-årig mand fra Herning blev i dag, den 25. november 2021, ved retten i Herning dømt skyldig i legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter i gentagelsestilfælde. Han fik en dom på to år og tre måneders fængsel.

Sagen handler om et slagsmål, der den 7. maj 2021 omkring klokken 21 opstod i en gyde i Fonnesbechsgade i Herning. Den dengang 17-årige mand snittede en 23-årig mand i ansigtet med kniv, så pulsårer, nervegrene og øre blev skåret over, og så den 23-årige kan have været i livsfare.

– Der var rejst tiltale for grov vold begået under særdeles skærpende omstændigheder, men retten dømte alene efter bestemmelsen om grov vold, så nu vil jeg gå hjem og overveje, om sagen skal indstilles til anke, lyder det fra anklager Michelle Pedersen, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Den nu 18-årige mand blev desuden dømt for i forbindelse med samme episode at have forsøgt at stikke en 19-årig årig mand med kniven og for i det hele taget at have været i besiddelse af kniven. Sagen har kørt som en nævningesag ved retten i Herning.

dom dømt retten
18-årig dømt for knivstikkeri … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre unge fremstillet i grundlovsforhør efter knivstikkeri

Nye coronaregler

Fra i dag den 29. november 2021, skal vi atter forholde os til mundbind, der genindføres en række steder. Det gælder både for ansatte og kunder i butikkerne. Regler er som følger:

For kunder:

  • Detail- og engroshandlen: dagligvarebutikker, indkøbscentre, stormagasiner, arkader og take-away steder.
  • Kollektiv trafik: busser, tog, færge, indenrigsfly og taxa.
  • Sundhedssektoren: sygehuse, klinikker og kommunale sundhedstilbud.

For ansatte: 

Indtil videre er ansatte i detail- og engroshandlen samt offentlig transport fritaget for mundbind, i det der her kan kræves coronapas. Vi følger naturligvis situationen og melder ud, hvis dette skulle ændre sig.

Derudover er der også ændringer i forhold til krav for coronapas, for fra i dag skal man kunne fremvise gyldigt coronapas på følgende steder:

  • På statslige arbejdspladser.
  • På videregående uddannelser, ungdoms- og voksenuddannelser samt sprogcentre.
  • I liberale serviceerhverv:  tatovører, massageklinikker, frisører, solarier.
  • Som besøgende i ældreplejen og sociale tilbud.
  • På lokationer, hvor der er over 100 indendørs og 1.000 udenfor.
  • På restauranter og i nattelivet.

Herudover er gyldigheden af coronapasset nedsat, således at negativ PCR test er gyldig i 72 timer, og negativ antigen test (kviktest) gyldig i 48 timer.

Læs mere på coronasmitte.dk.

Kilde: KCC

corona mundbind lugte dufte
Så skal mundbind atter frem … (Foto: Unsplash)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind

Nyt forskningscenter skal give mere pålidelig elektronik

Sidste uge åbnede testcentret X-Power på Aalborg Universitet. Her kan forskere og industri teste pålideligheden af effektelektronik i alt fra vindmøller til smartphones. Det nye forskningscenter skal gøre det muligt at styrke holdbarheden og pålideligheden af effektelektronik. Centret hedder X-Power og blev tirsdag åbnet på Aalborg Universitet (AAU).

Effektelektronik er den teknologi, der håndterer strøm og spændinger i alle former for elektronik. Med X-Power bliver det muligt at teste pålideligheden af effektelektroniske systemer og komponenter under stressfaktorer som temperatur, fugt og vibrationer.

Dermed kan forskere og industri både forbedre teknologien og nemmere forudsige dens levetid. Det er blandt andet essentielt for at opnå den grønne omstilling.

– Effektelektronik er uden tvivl en nøgleteknologi i det moderne samfund. Med X-Power bliver vi endnu bedre til at forstå, hvordan mange forskellige faktorer påvirker den, forklarer Frede Blaabjerg, centerleder for X-Power og professor på AAU Energi, ved indvielsen.Til indvielsen deltog også AAU-rektor Per Michael Johansen. I sin tale lagde han vægt på, at X-Power i tråd med universitetets andre aktiviteter vil bidrage til at løse påtrængende samfundsudfordringer.

– Behovet for effektelektroniske løsninger stiger eksplosivt med overgangen til bæredygtige energikilder, et øget fokus på energieffektivitet og elektrificeringen af transportsektoren. Effektelektronik binder teknologierne sammen. Og med X-Power binder vi en knude, sagde rektor Per Michael Johansen.

X-POWER er skabt i et samarbejde ledet af Aalborg Universitet med deltagelse af SDU, FORCE Technology og DTU. Udover testfaciliteterne i Aalborg bliver der også oprettet afdelinger ved Syddansk Universitet i Odense og Sønderborg.

Læs mere om X-Power her

social media sociale medier facebook telefon mobile mobil (Foto: Unsplash.com)
Nyt forskningscenter skal give mere pålidelig elektronik … (Foto: Unsplash)

Læs også: Aalborg Universitet leverer verdens bedste bæredygtige undervisning

Dagens billede: En ny rekord

· Mere fra samme kategori ·