Læs også:

Close
røde kors

NEWS: Unge støtter Røde Kors’ indsamling til verdens udsatte

Nyheder  | 

Unge støtter Røde Kors’ indsamling til verdens udsatte · Rekordmange ansat i biotekselskaber · Efterforskning af dødsulykke på legeplads afsluttet · Nu indtager kvinderne byggemarkederne · To et halvt års fængsel for handel med hash · Dagens video: Vulkan i udbrud

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Unge støtter Røde Kors’ indsamling til verdens udsatte

Mere end 3000 engagerede gymnasieelever har meldt sig til Røde Kors’ årlige indsamling. De har alle sagt ja til at bruge en søndag på at hjælpe nogle af de mennesker, som står allermest alene – både herhjemme og ude i verden.

Ingen skal stå alene. Det er målet, når Røde Kors samler ind søndag den 3. oktober, og det er et budskab, som landets unge bakker op om.

Mere end 3000 gymnasieelever har allerede nu meldt sig til at gribe Røde Kors-bøtten og gå en indsamlingsrute. Med over to uger til selve indsamlingen forventer Røde Kors, at det tal vil stige betydeligt. Sidste år var hver fjerde indsamler gymnasieelev.

– Det er fantastisk at se, at unge engagerer sig og går forrest for en god sag. Lige nu er behovet for hjælp enormt. Både herhjemme og ude i verdens brændpunkter. Derfor er det vigtigt, at det ikke kun er de unge, der bakker op, men at vi alle løfter i flok, fortæller Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Et af de gymnasier, der oplever et stort engagement, er Christianshavns Gymnasium i København. Sidste år samlede mere end 200 elever ind for Røde Kors.

– Vi er en skole, der er meget bevidste og engagerede i verden omkring os. Mange vil rigtig gerne hjælpe og gøre en forskel for andre. Lige der rammer det bare plet med Røde Kors’ arbejde. Det er folk virkelig motiverede for at støtte op om, siger Amelia Ellen Hagedorn-Rasmussen, der er indsamlingsambassadør på Christianshavns Gymnasium.

Hun mener, at årets tema er en del af forklaringen på den store opbakning:

– I år støtter vi både børn i krigsramte lande som Yemen og Syrien, men også udsatte herhjemme. De penge, som vi samler ind, kan gå til nogle af de mennesker, man går forbi på gaden, eller måske går i klasse med. Det er en virkelig fin tanke, fortæller hun.

Foruden Syrien og Yemen kommer nogle af de indsamlede midler i år også til at gå til Røde Kors’ arbejde i Afghanistan, som lige nu har akut brug for nødhjælp.

– Situationen i Afghanistan sætter virkelig det hele i perspektiv. Man bliver lige pludselig direkte konfronteret med andres kamp. Det er en stor motivation for at gå sammen om at hjælpe andre, siger Amelia Ellen Hagedorn-Rasmussen.

Ifølge Anders Ladekarl er situationen i Afghanistan og det arbejde, Røde Kors udfører i landet, med til at understrege vigtigheden i at samle ind:

– Vi er lige nu vidne til et land i dyb krise med uoverskuelige humanitære konsekvenser for den civile befolkning. Det er mennesker, som er afhængige af vores hjælp og støtte. For dem kan en gåtur på 3 timer for Røde Kors gøre en verden til forskel.

Meld dig som indsamler:

Gymnasieelevernes engagement har stor betydning for mennesker, der lige nu står allermest alene. To gymnasieelever og en indsamlingsbøtte samler i gennemsnit 1.000 kroner ind. For det beløb kan Røde Kors give:

– 1 hel måneds mad til 20 krigsramte børn

– Akut lægehjælp til 4 sårede, der har brug for en ambulance

– 6 måneders støtte til et sårbart barn i en udsat familie i herhjemme

– En vigtig og oplevelsesrig dag på ferielejr for 5 udsatte børn i Danmark

Gymnasieeleverne kan ikke løfte opgaven alene. Så meld dig som indsamler hos Røde Kors på rødekors.dk/indsamler eller telefon 70 10 00 00

Røde Kors’ Generalsekretær Anders Ladekarl har i forbindelse med årets indsamling besøgt en række af landets gymnasier for at fortælle om det arbejde, Røde Kors laver herhjemme og ude i verden.

røde kors
Unge støtter op om den kommende Røde Kors indsamling … Foto: Peter Sørensen

Læs også: Røde Kors kom ud af 2020 med fint resultat trods corona

Rekordmange ansat i biotekselskaber

Biotekbranchen ansætter flere medarbejdere. Det glæder Lægemiddelindustriforeningen, at det spirer og bobler i branchen.

Selvom biotek fortsat udgør en lille andel af den samlede lægemiddelforskning i Danmark, er det glædeligt, at der også sker en stigning i beskæftigelsen inden for den bioteknologiske branche.

– Vi glade for at se at flere og flere arbejder i biotekvirksomheder. Det kan tyde på en konsolidering af biotek-branchen. Det er gode nyheder – ikke mindst for den bredere life science-branche, hvor biotek er den helt afgørende første fase på vej mod nye produkter og behandlinger, fortæller koncernchef Ida Sofie Jensen, Lægemiddelindustriforeningen.

tabel
En positiv udvikling i job indenfor biotechselskaber … (Tabel:Lægemiddelindustriforeningen)

De nyeste tal for beskæftigelsen i biotek viser ligeledes, at biotekindustrien udvider. De seneste 10 år er der kommet 37 procent flere medarbejdere inden for biotek. Dermed var der 2679 fuldtidsbeskæftigede inden for biotek i 2019.

– Biotekmiljøet er vigtigt for dansk life science. Derfor er det vigtigt at værne om rammevilkårene for biotek, så der i fremtiden også skabes nye virksomheder og skabes flere arbejdspladser, siger hun og tilføjer:

– Udviklingen illustrerer også, at der er stor efterspørgsel på kompetencer inden for biotek. Derfor skal vi skabe flere studiepladser, så vi sikrer, at der er hænder og hoveder nok til at vi kan fortsatte den positive udvikling, som biotek specifikt og life science generelt er inde i. Det er allerede nu, at vi ser mangel på kvalificeret arbejdskraft.

biotech job
Biotechbranchen er i vækst … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mit job: Charlotte arbejder for sloggi

Efterforskning af dødsulykke på legeplads afsluttet

Fyns Politi har nu afsluttet efterforskningen i forbindelse med ulykken på en legeplads i daginstitutionen i Nyborg Kommune, hvor en 3-årig dreng mistede livet.

Efterforskningen har vist, at der er tale om en meget tragisk hændelig ulykke, som ingen strafferetlig kan drages til ansvar for.

Ulykken skete på legepladsen i daginstitutionen, Myretuen i Ullerslev i Nyborg Kommune onsdag den 15. september. Politi og ambulance blev alarmeret klokken 13:39, men trods førstehjælp på stedet og efterfølgende behandling på sygehuset stod drenges liv ikke til at redde.

Ulykken skete i forbindelse med den 3-årige drengs leg ved en nøddebusk på daginstitutionens område. Fyns politi har endvidere lovet forældrene til den 3-årige dreng, at viderebringe deres anerkendelse af personalet på daginstitutionen. De pårørende er underrettet. Fyns Politi har ikke yderligere oplysninger eller kommentarer til sagen.

hasselnød
Politiet har i pressemeddelelse meddelt, at efterforskningen er afsluttet … (Foto: Unsplash)

Læs også: 24-årig mand tiltalt for trafikdrab

Nu indtager kvinderne byggemarkederne

Online inspirationssider og coronakrisen har skabt en stor stigning i kvindelige gør-det-selv-kunder hos XL-BYG. Danske boligejeres lyst til at investere i større forbedringer til hjemmet er på det højeste niveau i 20 år.

Coronakrisen har skabt store opsparinger blandt danskerne, men det betyder langtfra, at boligejerne har syet alle pengene ind i madrassen. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik har forbrugerne nemlig ikke har været mere klar til at foretage større investeringer i hjemmet siden 1999.

Det mærker man hos byggevarekæden XL-BYG, der melder om meget stor interesse fra byggelystne danskere, der søger inspiration og køber ind til byggeprojekter.

– Ingen havde forudset et sådan boom i boligprojekter. I starten af coronakrisen var der fokus på mindre bolig- og haveprojekter, men ret hurtigt fattede folk også interesse for større projekter. Man brugte mere tid i hjemmet, og det resulterede i en ren gør-det-selv-eksplosion, fortæller Helene Birk, marketingchef ved XL-BYG.

Byggelysten har skabt travlhed hos XL-BYGs professionelle kunder såvel som i byggemarkederne. Men den mest bemærkelsesværdige udvikling er sket online. XL-BYG har under coronakrisen udviklet et digitalt inspirationsområde, der hedder #parcelhack, og som giver idéer til fornyelse af boligen ude og inde. Næsten halvdelen af områdets besøgende er kvinder, og omkring 40 procent af alle køb i webshoppen foretages af kvinder. Det er en stor forandring i forhold til, at byggemarkedsbranchens kunder traditionelt har været mænd, oplyser Helene Birk.

– Kvinderne er kommet på banen, som et resultat af primært to ting. De mange hjemsendelser, der har skabt et større behov for et attraktivt hjem for dem og familien. Og et hastigt voksende antal inspirationssider og instruktionsvideoer, der har åbnet en tidligere mandsdomineret verden for dem, siger Helene Birk.

Trangen til at investere i forbedringer i hjemmet er ikke ny, men et behov, der ligger dybt forankret i vores kultur. Det forklarer lektor Malene Breunig, der forsker i moderne hjem- og boligidealer ved Syddansk Universitet.

– Det at skabe et hjem og sætte et personligt præg på ens bolig er i høj grad blevet et identitets- og prestigeprojekt, hvor vi særligt i Danmark har en stærk kultur omkring redebygningen, som indebærer at investere penge, tid og flid i hjemmet. Noget vi i høj grad har set blomstre op under corona-hjemsendelserne, siger Malene Breuning og uddyber:

– Et stigende antal kvinder bruger byggemarkederne og påtager sig både planlægnings- og byggeroller. Det afspejler en generel udligning af mande- og kvinderoller i hjemmet, hvor mænd har kastet sig over at bage, grille, lave mad og passe børn, mens kvinder ikke længere er blege for at gå i gang med selv større gør-det-selv-projekter i hus og have.

Ifølge Helene Birk adskiller kvinderne sig på flere punkter fra mænd, når de arbejder med boligprojekter:

– Kvinder er meget involveret i de større byggeprojekter. De tænker hele vejen rundt i hjemmet og inkluderer flere rum og områder, når de vil lave forandringer. De bruger længere tid på at søge inspiration og interesserer sig for at for at lave et så sundt og energi- og miljøvenligt hjem som muligt. Dette udmønter sig i en interesse for, hvad der er bag væggene og bag gulvbrædderne. De spørger fx om, hvilken type dampspærre, isolering eller udluftning, de skal bruge til et mere energi- og miljøvenligt hjem.

35-årige Melanie Froesch og hendes kæreste flyttede sidste år fra København til et 70’er parcelhus i Vejle. Her har hun med hjælp fra familien lavet en stor indvendig renovering af huset, men da ændringerne ikke helt opfyldte parrets hverdagsbehov, er universitetsuddannede Melanie Froesch nu gået i gang med den anden renovering på to år.

– Jeg er vild med at bygge tingene selv, og det er jo langt fra raketvidenskab. Jeg googler mig frem til det meste og ser en masse instruktionsvideoer. Ofte er det øvelse og interesse, der skal til, og det har jeg masser af, fortæller Melanie Froesch, der blandt andet har lavet alt opbygning omkring nye vægge, sat loft op, bygget nyt bryggers, sat spot op, lagt mikrocement på gulvet og skiftet vinduer. I perioder står jeg og arbejder i forhaven hver aften. Den kreative proces med at løse de udfordringer, der kommer, giver mig energi, og så er det god motion, samtidig med man sparer penge på håndværkere, slutter Melanie Froesch.

xl-byg
Under coronakrisen har XL-BYG oplevet en stor stigning i kvindelige kunder: – Kvinder er meget involveret i de større byggeprojekter. De tænker hele vejen rundt i hjemmet og inkluderer flere rum og områder, når de vil lave forandringer. De bruger længere tid på at søge inspiration og interesserer sig for at for at lave et så sundt og energi- og miljøvenligt hjem som muligt, fortæller marketingchef Helene Birk fra XL-BYG. (Foto: PR)

Læs også: Håndværkere søger tidlig pension

To et halvt års fængsel for handel med hash

En 40-årig mand blev torsdag idømt to et halvt års fængsel for besiddelse af cirka 370 kilo hash med henblik på videreoverdragelse.

Sagen mod den 40-årige mand fra Aarhus er blevet efterforsket af Særlig Efterforskning Vest og kørte som en tilståelsessag ved Retten i Aarhus, hvor han erkendte over en periode på 10 måneder at have været i besiddelse af en stor mængde hash, som efter planen skulle være solgt videre.

Narkoen havde han fået ved flere møder med nogle personer forskellige steder på Sjælland i perioden fra februar 2020 til han blev anholdt den 10. december 2020. Han har siden siddet varetægtsfængslet i sagen, men blev løsladt efter han havde modtaget sin dom på 2½ års fængsel.

– Dommen er efter min opfattelse i den milde ende, og så er jeg uenig i rettens beslutning om der skulle ske løsladelse efter dom. Når man bliver fundet skyldig i at have videreformidlet så store mængder hash, så mener jeg, det krænker retsfølelsen, at man bliver løsladt, inden man har afsonet sin straf. Derfor valgte jeg at kære rettens afgørelse om løsladelse, siger anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Jhin Lee.

Den 40-årige mand mangler altså fortsat at afsone cirka et år og ni måneder af sin straf efter at have siddet varetægtsfængslet i godt ni måneder.

Hash, drugs, cannabis, stoffer, narko, narkotika
40-årig mand dømt for hash-handel … (Foto: Pexels)

Læs også: Mistænkt smed cykel på betjent

Dagens video: Vulkan i udbrud

· Mere fra samme kategori ·