Læs også:

Close
plastik

NEWS: Hele verden ryddede naturen for plastikaffald til World Cleanup Day

Nyheder  | 

Hele verden ryddede naturen for plastikaffald til World Cleanup Day · Håndværkere og slagteriarbejdere søger tidlig pension relativt mest · Nu kan grønne plastflasker også blive til nye · Narkosmuglere anholdt i Holland · Dagens billede: ‘3daysofdesign’ er veloverstået

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hele verden ryddede naturen for plastikaffald til World Cleanup Day

I lørdags blev der for fjerde år i træk afholdt World Cleanup Day, som er verdens største civile begivenhed. Sidste år deltog 166 lande og mere end 11 millioner mennesker. Op imod 15.000 af dem var danskere, der tilsammen fik indsamlet mere end 26,5 tons affald i den danske natur, fordelt på omtrent 750 oprydninger. I år blev der atter ryddet op, og Plastic Change laver et såkaldt ‘Producent Tjek’ på det indsamlet affald.

Til World Cleanup Day samles hele verden om at rydde op og nationale samt internationale producenter, hvis emballageaffald bliver fundet i naturen bliver navngivet via et ‘Producent Tjek’. Miljøorganisationen Plastic Change har de seneste år været tovholder for initiativet i Danmark, og stod igen i år i spidsen for at kortlægge producenterne bag affaldet, under en række indsamlinger. Til sidste års World Cleanup Day blev der lavet 575 producent tjek i 55 lande verden over, hvor navne som Coca-Cola, Nestlé og PepsiCo blev identificeret blandt de mest plastik forurenende producenter globalt.

– Vi vil gerne have så mange som muligt ud og rydde op i den danske natur, men det handler ikke længere kun om affaldsoprydninger. ‘Producent Tjek’ tilgangen er civilsamfundets bedste bud på at rykke ansvaret for forurenende indpakning og emballage over på producenterne. Formålet er ikke at udskamme nogen men at få producenterne til at lave bedre emballager, der ikke ender i natur og hav, udtaler Anne Aittomaki strategisk direktør i Plastic Change.

Til dette års World Cleanup Day havde Plastic Change en skraldeindsamling på Gammel Strand i København, hvor alle der deltog i World Cleanup Day i København blev inviteret til at aflevere det indsamlet affald. Her stod et team klar til at sortere og registrere affaldet, så man kan blive klogere på, hvilken type affald der er indsamlet. Registrering af affaldet vil indgå i den danske producent tjek rapport, som offentliggøres i løbet af efteråret 2021 og indgå i det globale datasæt i samarbejde med den globale bevægelse Break Free From Plastic. Sidste år var det brands som Stimorol, Prince, Kinder, Tuborg, og Haribo & McDonalds, der lagde navne til de top fem mest forurenede brands i Danmark.

Udover ‘Producent Tjek’ i København blev der foretaget omtrent 10 andre ‘Producent Tjek’ rundt omkring i Danmark, hvor frivillige, identificerede de producenter, der står bag plastikaffaldet, som vi finder i naturen.

plastik
I lørdags blev der for fjerde år i træk afholdt World Cleanup Day … (Foto: Plastic Change)

Læs også: Plastik fra supermarkeder og byggemarkeder skal genanvendes

Håndværkere og slagteriarbejdere søger tidlig pension relativt mest

Knap 20.000 personer har ansøgt om ret til tidlig pension. Ved udgangen af august var der relativ størst søgning fra 3F og NNF.

For snart et år siden faldt aftalen om ret til tidlig pension på plads. Tidlig pension er en mulighed for at trække sig tilbage før folkepensionen for dem, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft et langt og ofte hårdt arbejdsliv. De første personer, som opnår ret til tidlig pension, kan overgå til ordningen ved årsskiftet.

Indtil den 14. september 2021 har 19.686 personer søgt om ret til tidlig pension.

En mere detaljeret opgørelse af ansøgninger fra august måned, fordelt på a-kasser, viser at der er relativt flest ansøgere fra 3F og Fødevareforbundet NNF. Til sammenligning er der relativt færrest ansøgere fra Akademikernes a-kasse og Magistrenes a-kasse. I den seneste opgørelse af det samlede antal ansøgninger, som Udbetaling Danmark har behandlet, har ca. 33 pct. opnået den maksimale ret til tidlig pension.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

– Det glæder mig, at borgere med meget lange arbejdsliv inden længe kan gå på tidlig pension. Aftalen vil gøre en forskel for tusindvis af borgere, som kan få nogle gode seniorår, inden de er slidt helt ned. Jeg kan konstatere, at andelsmæssigt er flest ansøgere fx håndværkere og slagteriarbejdere, som ofte er begyndt tidligt på arbejdsmarkedet og ofte har haft hårde arbejdsliv. Jeg er godt tilfreds med, at modellen ikke er målrettet folk som mig selv med en lang uddannelse og meget stillesiddende arbejde bag en skærm.

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. Ancienniteten bliver opgjort ved 61 år. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.

tømrer håndværker
Håndværkere og slagteriarbejdere søger tidlig pension relativt mest … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tre jyske kommuner ligger i top for de steder, hvor flest har søgt den tidlige pension

Nu kan grønne plastflasker også blive til nye

Klare og let lyseblå plastflasker med pant er længe blevet genanvendt til nye via Dansk Retursystem. Nu er det lykkes at få en del af de grønne plastflasker med i loopet, og det sparer råstoffer og udleder mindre CO2.

Når du drikker en flaske vand eller sodavand er flasken typisk klar eller let lyseblå PET. Det er den type plast, der er langt mest af – og som er lettest at genanvende til nye drikkevareemballager. De grønne PET-flasker har tidligere været svære at genanvende, men på baggrund af bl.a. en stigende efterspørgsel efter genanvendt grøn PET er det lykkes Dansk Retursystem at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne plastflasker.

– Da enhver flaske tæller i miljø- og klimaregnskabet, er vi imidlertid rigtig glade for, at det nu også er lykkedes at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne flasker med pant, siger vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi i Dansk Retursystem Heidi Schütt Larsen.

Hun fremhæver den stigende efterspørgsel efter genanvendte materialer blandt flaskeproducenter og bryggerier som en af årsagerne til, at det er lykkedes.

For at plastflasker kan blive genanvendt til nye i et ’flaske til flaske-loop’, kræver det indsamling af emballager i ensartet kvalitet, samarbejde med specialiserede genanvendelsesvirksomheder og efterspørgsel efter de genanvendte materialer blandt emballageproducenter.

De konkrete resultater er opnået i tæt samarbejde med den hollandske virksomhed Morssinkhof-Rymoplast, som er et af de anlæg, der genanvender plastflasker fra det danske pant- og retursystem.

– Sammen med Dansk Retursystem arbejder vi hele tiden på at styrke vores fælles indsats om at få så mange indsamlede PET-flasker genanvendt til nye drikkevareflasker til gavn for den cirkulære økonomi. Vi er derfor stolte af, at vi i fællesskab kan sikre ’flaske til flaske-loop’ for de grønne plastflasker, fortæller direktør Stefan Morssinkhof fra Morssinkhof-Rymoplast.

Endnu flere skal med i ‘flaske til flaske-loopet’. Det er fortsat langt lettest at genanvende de klare og let lyseblå flasker til nye, og derfor er det også billigst at tilmelde disse varianter til pant- og retursystemet.

– I dag er det ikke alle de grønne flasker som bliver genanvendt til nye drikkevareflasker, da de primært bliver fx til andre fødevareemballager, men vi tror bestemt, at vi med tiden får endnu flere af dem med i ’flaske til flaske-loopet’, ligesom vi ser på mulighederne for at få de mørkeblå varianter med, slutter Heidi Schütt Larsen.

plast plastflasker
Det er lykkes Dansk Retursystem at sikre ’flaske til flaske-loop’ for en del af de grønne plastflasker. (Foto: Dansk Retursystem)

Læs også: En indsigt i plastens verden

Narkosmuglere anholdt i Holland

Særlig Efterforskning Vest har i dag, i samarbejde med hollandsk politi, fået anholdt to hollandske mænd på 30 og 60 år, der sigtes for at have indsmuglet store mængder kokain og hash fra Holland til Danmark.

Anholdelserne i Holland er sket på baggrund af en længerevarende efterforskning, der er foregået i et tæt samarbejde mellem Særlig Efterforskning Vest og det hollandske politi.

– Der er tale om en ganske omfattende efterforskning, som vi har gennemført i et tæt og godt samarbejde med politiet i Holland. Det er i dag mundet ud i, at vores hollandske kollegaer har anholdt to mænd, som vi har haft i søgelyset i nogen tid. Det er vi rigtigt godt tilfredse med, og næste skridt for os bliver at få de to mænd udleveret til Danmark,” udtaler politiinspektør for Særlig Efterforskning Vest, Jesper Bøjgaard Madsen.

De to anholdte er sigtet for at have indsmuglet store mængder kokain og hash fra Holland til Danmark, og flere personer er tidligere dømt for at have modtaget kokain og hash fra Holland.

– Vi har mistanke om, at de to mænd har stået bag indsmugling af ikke uvæsentlige mængder narkotika fra Holland til Danmark. Derfor er det naturligvis meget tilfredsstillende, at vi nu har fået dem anholdt og fængslet, så vi har fået sat en stopper for deres kriminelle aktiviteter, slutter Jesper Bøjgaard Madsen.

De to anholdte mænd er aktuelt i hollandsk politis varetægt, men Særlig Efterforskning Vest har begæret dem begge udleveret til Danmark med henblik på strafforfølgning, og de forventes begge udleveret inden for de kommende måneder. Af hensyn til den videre efterforskning ønsker Særlig Efterforskning Vest på nuværende tidspunkt ikke at uddybe sagen nærmere.

Narkosmulgere anholdt i Holland. (Foto: Polfoto)

Læs også: Lastbilchauffør dømt for indsmugling af hash

Dagens billede: ‘3daysofdesign’ er veloverstået

· Mere fra samme kategori ·