Læs også:

Close
plasti plastik lego

En indsigt i plastens verden

Nyheder  | 

Plast og plastindustrien er en udskældt branche. Plast har en del år været et af de områder, der rent miljømæssigt har været fokus på. Vi har talt med Plastindustrien for at få en indsigt i plastens verden. Måske du skulle læse den, før du næste gang udskælder plast

For at blive klogere på og forstå, hvad plast er og egentlig (også) kan, har vi talt med plastbranchens brancheorganisation; Plastindustrien. For med det fokus der har været på dem en del år, må de også selv være i en rivende udvikling – og ikke afvikling, for netop at imødegå fremtidens miljømæssige krav og udfordringer.

Vi har talt med kommunikationschef Lars Hall Bæk Farsøe og stillet ham nogle af de spørgsmål, som andre sikkert også har på hjertet. Bliv klogere på plastindustrien og få en indsigt i plastens verden …

lars hall bæk farsøe plastindustrien
Lars Hall Bæk Farsøe gør dig klogere på plastens verden … (Foto: Plastindustrien)

Som organisation for danske plastvirksomheder, hvordan opfatter I så al negative fokus på plast?

Plast er et nyttigt materiale, som vi bruger i mange værdifulde produkter for eksempel medicinsk udstyr, smartphones, fødevareemballage, bygningsisolering, LEGO-klodser, solceller og vindmøller. Man skal dog kun bruge materialet, hvor det giver mening, og vi anerkender også til fulde, at der er udfordringer med plast, som vi skal være med til at løse.

plasti plastik lego
Plast er også et nyttigt materiale om for eksempel bruges til LEGO-klodser … (Foto: Unsplash)

Eksempelvis skal vi blive langt bedre til at genbruge og genanvende plast samt at sikre, at plast ikke ender i naturen – både herhjemme og i udlandet.

Hvad er de største fordomme folk har over for plast?

Jeg støder nogle gange på udsagn om, at vi sagtens kan leve uden plast, men det ville være et kæmpe selvmål. For det første ville vi skulle undvære en masse produkter og løsninger, som udgør fundamentet i et moderne samfund. For det andet er plast i mange sammenhænge det klimamæssigt bedste valg rent materialemæssigt.

genanvendt plas
I dag genanvendes meget plast … (Foto: PlastindustrienI

Et godt eksempel er, når plastdele erstatter metalkomponenter i biler, så mindsker det vægten, hvilket reducerer brændstofforbruget og CO2-udledningen.

Hvad gør I for at ændre folks holdning til plast?

Vi prøver at nuancere den offentlige debat om plast ved at tage udgangspunkt i fakta fra forskere og eksperter samt i konkrete eksempler fra vores dygtige danske plastvirksomheder.

Senest har vi lanceret en større kampagne kaldet ’Realistisk om plast’, hvor vi blandt andet fortæller om, hvordan plast gør en kæmpe forskel i sundhedsvæsenet. Vi bruger også meget krudt på at kommunikere, hvordan vi i Danmark arbejder konkret med at højne plastgenanvendelsen og designe produkterne mere bæredygtigt.

plast plastindustrien
En del af Plastindustriens kampagne, der også viser noget godt, at plast gør og kan  … (Foto fra kampagne: Plastindustrien)

Er der ting som slet ikke er korrekt omkring plast?

Der findes en række sejlivede myter om for eksempel eksistensen af plastøer, og at emballage pr. definition er dumt og overflødigt. De udsagn bliver desværre ved med at dukke op i debatten af og til, men min mavefornemmelse er, at vidensniveauet heldigvis går i den rigtige retning – måske på grund af vores ‘Realistisk om plast’-kampagne.

plast er også fritid plastindustrien
‘Plast er også fritid’ … (Foto fra kampagne: Plastindustrien)

Hvad er plastbranchens største udfordringer?

Plast har fået et negativt image gennem de senere år. Det skyldes først og fremmest dårlig affaldshåndtering – måske særligt i dele af Asien og Afrika. Der skal vi som industri arbejde tæt sammen med myndigheder, NGO’er, andre brancher og forbrugerne om at få forbedret tingenes tilstand.

Genbrug, genanvendelse og cirkulær økonomi skal fylde meget mere, men da der er mange forskellige aktører involveret i processen, så kan det ikke klares med et snuptag.

Mange taler om mundbind er fremtidens store udfordring for verdenshavene, hvad er jeres holdning til dette?

Uanset hvilken type affald der er tale om, så hører det aldrig til i havet eller i den øvrige natur. I øjeblikket er vi af sundhedsmæssige årsager nødt til at bruge ekstra ressourcer på at fremstille værnemidler, men jeg er helt enig i, at det er uholdbart, når for eksempel mundbind ligger og flyder.

For mig at se handler det om, at vi får skabt et mere velfungerende affaldshåndteringssystem og en bedre affaldsadfærd, så både virksomheder, myndigheder og borgere tager mere ansvar for at forebygge udfordringen.

mundbind, naturen (Foto: Unsplash)
Man ser mundbind flyde overalt i naturen nu …(Foto: Unsplash)

Nævn nogle gode ting ved plast?

Mange har set sig sure på for eksempel fødevareemballage i plast, men den kritik er ofte forfejlet. Plastemballagen er der for at passe på fødevaren, forlænge holdbarheden og forebygge madspild, der er en stor CO2-synder.

For eksempel holder en agurk sig saftspændt i op til 14 dage med bare 1,5 gram plastemballage – mod kun tre dage uden plast. Et andet eksempel er et salathoved, som med en tynd plastfolie kan holde sig frisk i en lille uges tid efter høsten, men som allerede bliver slatten efter et døgn uden plastemballage.

World Cucumber Day, agurk, grøntsag, sundt, gin, drink
Vidste du, at en agurk holder meget bedre med plastik om. (Foto: Pexels)

Plast har rigtig mange lidt oversete fordele, og der er det så vores opgave som brancheforening at gøre debatten lidt mere nuanceret.’

 

Vil du se og læse mere omkring plastik er her uddybende links:

 

 

Læs også:

Få styr på madmyterne og minimer dit madspild

grøntsager, mad (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·