Læs også:

Close
plastik

NEWS: Plastik fra supermarkeder og byggemarkeder skal genanvendes

Nyheder  | 

Plastik fra supermarkeder og byggemarkeder skal genanvendes · Tysk klimavalg vil gavne dansk eksport · Forsøg på fup i politiets navn · Filmen ‘Margrethe den første’ solgt til USA · Dagens billede: Et rørende billede

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Plastik fra supermarkeder og byggemarkeder skal genanvendes

Chips-posen. Tomatbakken. Dunken med vaskemiddel. Spanden med maling. Et ambitiøst nyt samarbejde mellem Miljøministeriet og detailbranchen skal sikre, at langt mere plastik fra butikker, supermarkeder og byggemarkeder bliver genbrugt og genanvendt.

Miljøminister Lea Wermelin lancerer i dag et nyt samarbejde med detailsektoren, som skal sikre, at langt mindre plastik fra butikker, supermarkeder og byggemarkeder ender i forbrændingsanlægget, men i stedet genanvendes. Målene er sat. For blot at nævne nogle, så skal al den plastikemballage, som sektoren selv er ansvarlig, for kunne genbruges eller genanvendes i 2025. Emballager skal i gennemsnit bestå af mindst 30 procent genanvendt plastik. Og flere engangsplastikprodukter skal væk fra hylderne.

– Vi producerer alt for meget plastik, der kun bliver brugt én gang. Så smides det ud og går op i røg. I Danmark er vi gode til at samarbejde om løsninger. Derfor har jeg taget fat sektor for sektor, med aftaler, som skal sikre, at mere plastik genanvendes. I landbruget. I byggesektoren. I hotel- og restaurationsbranchen. Og jeg er glad for, at vi i dag sætter gang i et vigtigt samarbejde med detailsektoren. Fra producenten til affaldsbehandleren, fra den lokale købmand til varehuset. Fra isenkræmmeren til byggemarkedet. Samarbejdet er et godt skridt mod en cirkulær økonomi, udtaler miljøminister Lea Wermelin.

Målet med samarbejdet er ikke at fjerne al plastikemballage fra hylderne. For der er meget godt at sige om plastik. Bakken med vindruer. Pakken med medisterpølsen i køledisken. Posen med spaghetti. Det beskytter vores madvarer og sørger for, at mindst muligt går til spilde. Men plastik skal bruges smartere. Bruges igen og igen. Eller i det mindste laves til ny plastik i stedet for at havne i forbrændingsovnen.

Samarbejdet er derfor forankret bredt i hele detailbranchen. En styregruppe på tværs af varehuskæder skal sikre, at der bliver fundet konkrete løsninger på, hvordan mere plastik kan genanvendes og sikre, at de forskellige aktører i detailsektoren samarbejder om at indsamle og genanvende plastikaffaldet.

– Til daglig konkurrer vi om at have de bedste varer. Men vi skal ikke konkurrere om, hvordan varen er pakket ind. Vi skal tværtimod samarbejde om at skabe løsninger for vores klima. Det er kun gennem fælles standarder og stærkt samarbejde på tværs af værdikæden, at vi lykkes. Deltagerne i sektorsamarbejdet spænder over hele værdikæden fra udvikling, produktion og genanvendelse af plastik, og mange af virksomhederne er i daglig kontakt med danskerne, når de f.eks. køber ting til hjemmet, bygger om eller køber dagligvarer. Det giver os et særligt ansvar, men også nogle særlige muligheder. Jeg glæder mig utrolig meget til at rykke i samlet flok og sammen skabe bæredygtige emballageløsninger til danskerne, siger formand for den nye styregruppe Per Thau, der er koncerndirektør i Coop.

For at sikre fremdrift i arbejdet og inddragelse af aktørerne på området, er der oprettet et sekretariat for sektorsamarbejdet. Sekretariatet, der skal hjælpe styregruppen, ligger hos Dansk Erhverv, og skal sikre, at aktørerne inden for alle dele af detailbranchen og producenter og affaldsleddet bliver inddraget i arbejdet.

Fakta:

Samarbejdet blev kickstartet i går den 25. august 2021 med et event i Kvickly på Strandlodsvej 43, 2300 Kbh. S.

Styregruppen består af 16 repræsentanter fra hele værdikæden: Coop, Salling Group, Lidl, Dagrofa, Aldi, Rema1000, Elgiganten, Matas, Imerco, Jysk, Bauhaus, Schou Nordic, Orkla Danmark, Ragnsells, Faerch Plast, Plus Pack.

Målene er:

* At skabe fælles, cirkulære designkrav for både food og non-food em-ballageprodukter og derved gøre genbrug og/eller genanvendelse mere effektiv.

*At al plastikemballage er genbrugeligt og/eller genanvendeligt på en økonomisk forsvarlig måde og består af mindst 30 pct. genanvendt plastik inden 2025.

* De deltagende virksomheder er ansvarlige for egne emballager herunder private labels.

* At skabe reduktion af plastikforbrug, herunder bidrage til test og udbredelse af genbrugsløsninger samt reducere 50 pct. af visse take away-engangsplastik-produkter i 2026 i detailsektoren.

plastik
Plastik fra supermarkeder og byggemarkeder skal genanvendes(Foto: Coop)

Læs også: Et indblik i plastens verden

Tysk klimavalg vil gavne dansk eksport

Der er grund til at holde øje med udfaldet af valget i Tyskland den 26. september. Det kan nemlig forvandle Europas sparenation til et vækstlokomotiv, der leverer damp til den grønne omstilling til stor gavn for dansk eksport.

Ved valget takker kansler Angela Merkel af efter 16 år ved magten og efterlader nationen åben for kursændring i den økonomiske politik, forårsaget af store bevægelser i det politiske landskab. Hvis en kommende regering åbner for statskassen, kan det gavne danske eksport til vores sydlige nabo på områder som grøn omstilling, digitalisering og infrastruktur, vurderer makroanalytiker i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel, som følger Tyskland tæt.

De konservative CDU er i frit fald i stærkt kontrast til det tilsyneladende revitaliserede SPD, som er nået på omgangshøjde med kristdemokraterne i meningsmålingerne, mens miljø- og klimapartiet De Grønne – trods tilbagegang – synes uomgængelige for at danne regering uanset farvekombination.

Alt er derfor muligt. Dog står det fast, at Merkel-årene er slut, timeglasset er tømt for koalitionen mellem CDU og socialdemokrater, med mindre SPD slår CDU på målstregen og indtager kanslerkontoret med CDU som juniopartnere, altså en koalition med omvendt fortegn.

CDU’s stærke tilbagegang giver De Grønne ekstra plads på det politiske spillefelt sammen med SPD.

– Selvom partiet har mistet en del af deres momentum, peger udviklingen fortsat i retning af, at De Grønne igen efter årene i partnerskab med Merkels forgænger, SPD-kansleren Gerhard Schröder, kan få en indflydelsesrig position i en tyske regering, siger Sydbanks makroanalytiker.

De Grønne stiller som betingelse for at gå i regering, at de kan sætte sig til rette i et klima superministerium, som får vetoret over alle andre regeringsbeslutninger, hvis de har negativ indflydelse på klimaindsatsen.

– Meningsmålingerne giver lige nu et væld af regeringsmuligheder, men meget peger på, at der denne gang skal hele tre partier til at danne flertal. Vi hælder til en såkaldt Jamaica-regering, hvis navn er opstået ud fra partiernes farver, bestående af CDU, De Grønne og de liberale FDP. Men en såkaldt trafiklysregering bestående af SPD, FDP og De Grønne kan bestemt heller ikke udelukkes, siger Mathias Dollerup Sproegel.

De katastrofale ødelæggelser og tab af henved 200 menneskeliv ved oversvømmelserne i Nordrhein-Westphalen virker naturligvis som et vandfald på klimaagendaen i tysk politik, hvor ingen står tørskoet.

Vigtigheden af en bred politisk indsats mod klimaforandringerne understreges af en kendelse ved den tyske højesteret i foråret, som pålægger regeringen at skærpe landets klimamål for ikke at sende sorteper videre til den kommende generation og ‘begrænse deres frihedsrettigheder’, som det hedder i dommen. Det er en slags juridisk håndfæstning for en kommende regering, uanset farve.

Ifølge makroanalytikeren kan det tyske valg meget vel gå hen og blive årets højdepunkt i europæisk politik. Sidste år foretog tyskerne en regulær kovending i den europæiske økonomiske politik, der gik i retning af øget europæisk integration i form af fælles gældsætning og mere lempelige finanspolitiske regler.

– Det vil ikke alene styrke euroen, det vil også være en fordel for hele Europa, hvis et tysk stilskifte betyder, at tyskerne går foran med en mere aktiv finanspolitik og flere investeringer i grøn omstilling, digitalisering og infrastruktur. Det vil også give bedre muligheder for de danske eksportvirksomheder, slutter Mathias Dollerup Sproegel.

tyskland valg
Valget i slutningen af september i Tyskland kan påvirke den danske eksport … (Illustration: Sydbank)

Læs også: Sådan redder du dit yndlingstøj og skåner miljøet

Forsøg på fup i politiets navn

“- Det er Sønderborg Politi”….. Nej det er det så ikke – fortæller politiet i Sønderborg. Rigtig mange borgere fra hele landet henvender sig i for tiden til Syd- og Sønderjyllands Politi om et forsøg på fup.

Personerne bliver ringet op af folk, der hævder at være fra ‘politiet i Sønderborg’. Nummerviseren angiver da også et gammelt telefonnummer til politiet i Sønderborg.

De såkaldte politifolk forsøger at få borgerne til at give dem deres cpr-numre, kontonumre og andre oplysninger.
Fremgangsmåden bliver jævnligt anvendt af kriminelle, der angiver at være politifolk fra varierende stationer. De anvender teknik til at få det til at se ud som om, de ringer fra et andet nummer. I dette tilfælde er det så politiets.

Dansk politi eller andre myndigheder vil aldrig pr. telefon kontakte borgere og bede om deres cpr-numre, bankoplysninger eller andre personlige informationer. Så læg roligt røret på igen – opfordrer politiet i Sønderborg alle til …

telefon gammel
Nej, politiet i Sønderborg beder ikke om folks cpr-numre eller andre personlige informationer i telefonen … (Foto: Unsplash)

Læs også: Yngre mand død i trafikulykke i Brørup

Filmen ‘Margrethe den første’ solgt til USA

Opkøb af de amerikanske rettigheder til ‘Margrethe den første’ sikrer en stærk position for det internationale salg for Charlotte Sielings historiske drama.

Det amerikanske brancheblad Variety har netop offentliggjort, at Samuel Goldwyn Films har sikret sig de amerikanske rettigheder til Charlotte Sielings historiske drama. Det giver det internationale salg af ‘Margrethe den første’ en drømmestart. Samuel Goldwyn Films erhvervede sig tidligt rettighederne til Thomas Vinterbergs ‘Druk’, der senere blev dansk Oscar kandidat og endte med at vinde Oscar for ‘Bedste internationale film’.

Salgs- og marketingdirektør, Helene Aurø, fra REInvent International Sales siger:

– Samuel Goldwyn Films er en rigtig god partner for os, og vi er overbeviste om, at de vil lancere filmen med succes. De har været opsat på filmen helt fra begyndelsen, og vi er sikre på, at de vil gøre et godt stykke arbejde med ‘Margrethe den første’.

De danske producere, Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek, fra SF Studios siger:

– Noget af det sværeste i filmverden er at få solgt sin film til USA. At Samuel Goldwyn Films satser på  filmen vil sammen med den danske premiere skabe stor opmærksomhed og øge muligheden for, at den når endda rigtig langt ud i verden.

Om ‘Margrethe den første’
Året er 1402, og en kvinde står i spidsen for et nyt nordisk storrige. Margrete I har samlet Danmark, Norge og Sverige i en union, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, kong Erik. Unionen er omgivet af fjender, og Margrete planlægger derfor et ægteskab mellem Erik og den engelske prinsesse Philippa. En alliance med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mod angreb. Men en konspiration er undervejs, som sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt!

‘Margrethe den første’ har Trine Dyrholm i hovedrollen som Margrete I. Charlotte Sieling har skrevet manuskriptet til filmen sammen med Jesper Fink (‘Før frosten’) og Maya Ilsøe (‘Arvingerne’) på basis af idé af producer Lars Bredo Rahbek.

film margrethe den første
Længe før premieren er filmen allerede solgt til USA. (Foto: SF Studios)

Læs også: Fem på stribe – boginspiration til dig 

Dagens billede: Et rørende billede

· Mere fra samme kategori ·