Læs også:

Close
fem på stribe bog bøger

Fem på stribe: Boginspiration til dig

Kultur  | 

Der er noget ved bøger – noget magisk som jeg elsker … Bøger er gode for krop og sjæl og ikke mindst hjerne. Her får du lidt inspiration til august måneds læsning. Her er fem gode bøger på stribe

Jeg elsker bøger – bøger i alle afskygninger. Jeg kan bare ikke få nok. Vi tager nu hul på en forhåbentlig dejlig varm (sommer)måned … Så få her fem gode grunde til at finde et hyggetidspunkt og kaste dig over bøgerne – store som små – gamle som nye, mens vi nyder mere af den danske sommer. Så er du klar til HYGGE – for hygge er for mig at læse en god bog …

fem på stribe bog bøger
Få boginspiration her … (Foto: MY DAILY SPACE)

Den gode (sommer)krimibog

‘Kvæler’ er nyeste bog (udkommer i disse dage) i Kim Faber og Janni Pedersens medrivende serie om makkerparret Signe og Juncker, der endelig er samlet efter at have været adskilt i en længere periode.

I ‘Kvæler’ er Martin Junckersen endelig vendt tilbage til København efter at have været i eksil på Sydsjælland. Hans liv har været præget af meget uro de sidste par måneder, hvor både skilsmisse, flytning fra Kartoffelrækkerne til en lejlighed i Nordvest og et skrantende helbred ikke ligefrem har hjulpet på situationen.

Heldigvis kan han vende tilbage til jobbet hos Personfarlig, men også her påmindes han konstant om livets uretfærdigheder. Han involveres i en sag, hvor en ung kvinde er fundet kvalt og dræbt på Amager Fælled. Hendes tøj er pænt foldet i en bunke ved siden af hendes halvnøgne krop, og efterforskerne har intet at gå efter. Lige indtil det går op for Juncker, at han for år tilbage efterforskede en lignende sag, hvor der aldrig blev fundet en gerningsmand.

Samtidig efterforsker Signe Kristiansen en sag, hvor en nynazist blev knivdræbt under en aktion på Nørrebro. Der er ikke umiddelbart nogen sammenhæng mellem sagerne, men snart står de to efterforskere med et personsammenfald, der er for opsigtsvækkende til at kunne ignorere. Også i Signes liv er der uro, og hun bakser fortsat med senfølgerne fra voldtægten fire år tidligere. Med Junckers voldtægtssag er hun tvunget til at se sine egne dæmoner i øjnene og gøre noget ved den store smerte, hun bærer rundt på.

Bogen er den tredje selvstændige bog i Kim Faber og Janni Pedersens serie om efterforskerne Signe Kristiansen og Martin Junckersen. En medrivende – fængende og ‘lige som en krimi skal være’ bog, der er perfekt til sommerferielæsing. Når du vender sidste side, vil du have mere – også om hovedpersonerne og deres liv; ‘hvad sker der’ … Men nu må vi så vente til fjerde kommer … Imens kan DU så læse denne.

‘Kvæler’, 229,95 kr., saxo.com

Den tankevækkende

Det er en stor og ‘vilter’ roman om magt og afmagt og ønsket om at skabe sin egen fortælling. ‘Sfinx’ er en bog om forældre og børn, om turisme, krig, handicap, rygter, små samfund – ja altså mange ting. Men den handler om de ting, som former os, og de ting som er svære at løbe fra – også det som nogen ville kalde skæbnen.

Jan Schnecker er vokset op på Bornholm under 2. verdenskrig. Hans tyskklingende navn og specielle udseende gør ham udstødt i den lille fiskerby, og han forsøger at komme væk, men bliver forhindret af krigen. Et halvt århundrede senere sidder han på den anden side af kloden i en kørestol ved en pool i Thailand, nu fanget i sin egen krop.

Thea er i begyndelsen af tyverne og rejser alene rundt i Sydøstasien. Hun vil skabe et dokumentarisk kunstværk om sin rejse, og samtidig forsøger hun at navigere i et backpackermiljø, hvor alle vil have noget af hinanden. Hun støder på to italienske søstre, hvis manglende respekt for konventioner fascinerer hende. De indlogerer sig på samme ressort som Jan Schnecker, og en sen aften, hvor de kommer larmende og fulde tilbage fra byen, finder de Jan Schnecker efterladt ved poolen. De beslutter sig for at køre ham lidt rundt.

En virkelig fin og tankevækkende bog, som for mig gav meget mening og også fik en til at ‘vende indad’. Omslag er i øvrigt også ret smukt …

‘Sfinx’, 269,95 kr., saxo.com

Den til de kreative – eller dem der gerne vil være det

Med Johanne Kohlmetz’ DIYbog ‘Lær at sy’ kan du lære at sy og designe dit eget tøj med ting fra din garderobe eller genbrugsbutikken.

Det er en let og overskuelig sybog for både nybegynderen såvel som den mere øvede. Der kræves ingen forudgående erfaring med syning eller design, du skal bare have lyst til at prøve noget nyt!

Den indeholder guides til hvordan du tager mål, vælger stof, hvilke redskaber, der kræves og de mest grundlæggende og enkle syteknikker. Med det grundlæggende på plads lærer du bl.a. hvordan du syr et smukt blomstret dynebetræk om til din nye yndlingskjole. Johanne Kohlmetz’ fremgangsmåde er enkel, og den involverer ikke store mængder bagepapir eller indviklede mønstre. Det hele foregår i fri hånd, for at gøre det så tilgængeligt som muligt. Bogen indeholder også eksempler på forskellige upcyclingsprojekter, du kan begive dig ud i.

Johanne Kohlmetz er også influencer og lever af at dele sin stil og kreativitet med de mere end 70.000 følgere på forskellige platforme. Hun bor i Svendborg med sin kæreste, hvor hun også sidder og tegner og syr de mange designs, hun deler med sine følgere. En fin fin bog til alle der bare er lidt eller meget interesseret i at prøve kræfter med syning. Inspireret og inspiration får man i hvert fald.

‘Lær at sy’, 194,95 kr., saxo.com

Den du ikke lægger fra dig

Jeg elsker Sara Blædels bøger – og NU elsker jeg også dette nye makkerpars bog (og formentlig flere bøger). For Sara og Mads Peder Nordbo er et godt miks, der faktisk giver rigtig meget mening. Faktum er, de har lavet en rigtig god krimi.

‘Opløst’ er en ny og nervepirrende krimi af hele Danmarks krimidronning, Sara Blædel, i samarbejde med krimiforfatter Mads Peder Nordbo. Her følger vi beboerne i den lille by Tommerup (Mads Peder Nordbo’s ‘hood’ i øvrigt) på Fyn.

Her er skolelæreren Charlotte, der er mor til to små børn og gift, på vej på arbejde, da hun forsvinder sporløst. Alle kender hinanden i Tommerup, og man passer på hinanden i lokalsamfundet. Derfor er Charlottes mand også desperat, da han tropper op hos politiet i Odense, for nogen må da have set noget?

Vicepolitiinspektør Liam Stark og politikommissær Dea Torp tager det mere roligt og venter nogle timer før de sætter en eftersøgning i gang. Da Charlotte fortsat ikke er dukket op næste morgen, begynder det at gå op for dem, at der er tale om en forbrydelse. Sagen eksploderer, og snart er hele Fyn involveret i Charlottes forsvinden, for hvad hvis de selv var den næste? Sagen udvikler sig til at være et kapløb med tiden for Dea og Liam, der endnu ikke har fundet morderen og fortsat får anmeldelser om forsvundne borgere. Finder de mon frem til vedkommende, før det er for sent?

Den er fængende – ja faktisk ganske umulig at lægge fra sig – jeg læste den alt for hurtigt, men kunne ikke lægge den fra mig. Men sådan karakteriserer man jo også en god krimi.

‘Opløst’, 219,95 kr., saxo.com

Læs også: Klumme: Det der har formet mig

Den stærke og smukke familiefortælling

‘Forladtheden’ er en virkelig fin slægtsroman, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familiehistorie. Den følger tre kvinder fra tre generationer, Rita, Sally og Katherine, i tre forskellige byer, London, Stockholm og Thessaloniki.

Historien udspiller sig over det meste af det 20. århundrede, med spor tilbage til de jødiske forfædres skæbne. Jeg-fortælleren vil én gang for alle sætte navn på den mørke skygge, der har fulgt hende gennem livet, og som hun fejlagtigt regner for en normaltilstand.

Ved at dykke ned i Rita, Sally og Katherines skæbner erkender hun, hvordan had og hemmeligheder har påvirket hendes familie over tid, og hvordan en følelse af forladthed destilleres gennem generationer.

‘Forladtheden’ er en fængslende og fin beretning om kærlighed og emigration, og om menneskeliv i hadets skygge. Den er også en udforskning af, hvordan de vilkår, vi lever under, former dem vi er, og hvorfor vi har behov for både at huske og at glemme – og for at fortælle historier for at kunne leve. Jeg blev virkelig rørt over bogen, og Elisabeth Åsbrink skriver, så det kan ‘mærkes’

‘Forladtheden’, 229,95 kr., saxo.com

 

Læs også:

Sommerhygge: Solbærtærte

 

Solbær solbærtærte opskrift helle brønnum carlsen læsø (Foto: John Bendtsen)

· Mere fra samme kategori ·