Læs også:

Close
arbejde skole hjem

NEWS: Hver anden studerende påvirkes negativt af deres boligudgifter

Nyheder  | 

Hver anden studerende påvirkes negativt af deres boligudgifter ·  Overskudsdeling på vej til medarbejdere fra Salling Fondene · Yngre mand død efter trafikulykke i Brørup · Kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for juni 2021 · Grøn iværksætter kommer på hylderne i Englands næststørste supermarked · Dagens billede: Et presset amerikansk sundhedsvæsen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver anden studerende påvirkes negativt af deres boligudgifter

Hver fjerde studerende betaler mere i boligudgifter, end de får i SU og størrelsen af boligudgifterne har negative konsekvenser for hver anden studerende. Det er resultaterne af DSKs (Danske elever og Studerendes Kollegieråd) Boligundersøgelse 2021, som netop er offentliggjort. Rapporten viser desuden, at mere end hver femte studerende har mindst 45 minutters transporttid til uddannelsen, og over halvdelen af de studerende med 30 minutter eller mere til deres uddannelse påvirkes negativt socialt eller fagligt af transporttiden.

De studerende selv er ‘meget bekymrede’ over rapportens resultater.

– Vi har i årevis råbt op om studerendes udfordringer med at få tag over hovedet, så det er desværre ikke overraskende, at manglen på billige boliger omkring uddannelserne stadig er stor. Vi ved samtidig at en usikker boligsituation har negative konsekvenser for de studerendes trivsel og øger frafaldet. DSKs rapport gør det bare endnu tydeligere, at der er brug for politisk handling for at sikre boliger nok til os studerende, siger Mike Gudbergsen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Og han fortsætter:

– Coronakrisen har for andet år i træk givet et større optag på de videregående uddannelser og der er i sig selv kun positivt. Men nå vi i forvejen mangler billige boliger, og så bliver desperationen kun større, når flere får plads på en uddannelse.

Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, fortæller, at frygten for ikke at kunne finde en betalelig bolig fylder meget også blandt gymnasieelever.

– Mange har hørt fra ældre søskende eller venner, at det er svært at finde et sted at bo som studerende, så det er bestemt noget der fylder, når man overvejer at søge uddannelse. Når DSKs boligundersøgelse nu viser, at det kun er hver tredje studerende ikke oplever problemer med at finde en bolig, understreger det at gymnasieelevernes frygt ikke er ubegrundet, forklarer Alma Tynell.

Fakta:

Rapporten er udarbejdet for DSK af Analyse & Tal i samarbejde med Epinion. DSK har udført lignende boligundersøgelser i både 2009 og 2016. 

arbejde skole hjem
De studerende påvirkes negativt af deres boligudgifter … (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvem har ansvar for at få nyuddannede i job

Overskudsdeling på vej til medarbejdere fra Salling Fondene

Salling Fondene, som står bag Danmarks største detailkoncern, Salling Group, uddeler knap 15 millioner kroner til medarbejdere i virksomheden.

Der er lidt ekstra på lønsedlen, når over 9.000 medarbejdere i blandt andet Bilka, føtex, Netto og Salling Stormagasiner tjekker deres e-Boks i slutningen af august. Salling Groups ejere, Salling Fondene, uddeler nemlig en del af fondens overskud til medarbejdere.

– Det er vores medarbejdere, der gør, at vi kan levere de bedste kundeoplevelser, investere i bæredygtige løsninger og drive en forretning, som sikrer, at Salling Fondene hvert eneste år kan give en del af vores overskud tilbage til samfundet gennem donationer. Derfor er det helt fortjent, at en del af fondens overskud på denne måde også kommer en lang række medarbejdere til gode, siger Per Bank, formand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og adm. direktør i Salling Group.

I alt er der tale om en uddeling på knap 15 millioner kroner fra Købmand Ferdinand Sallings Mindefond. Fonden blev stiftet i 1958 af Salling Groups grundlægger, købmand Herman Salling, blandt andet med det formål, at en del af fondens overskud skulle tilfalde medarbejderne i virksomheden. Gratialet gives til både nuværende og tidligere medarbejdere, som har været ansat i hele perioden fra 2017 til 2020.

Salling Fondene blev i 2017 eneejer af Salling Group efter at have tilbagekøbt de resterende aktier i virksomheden og er kendt for at støtte en lang række initiativer og projekter, der er til glæde og gavn for mennesker i Danmark. Samlet set har fondene siden 2012 uddelt over én milliard kroner til kultur, sport, uddannelse, kirke og velgørende formål.

Fakta: Om udbetalingen af medarbejdergratialer:

Salling Fondene (Købmand Ferdinand Sallings Mindefond) udbetaler knap 15 mio. kroner i medarbejdergratialer.

Alle medarbejdere i Salling Group er berettigede til at modtage gratiale fra Mindefonden, hvis de har været ansat i en sammenhængende 4-årig periode fra 2017 til 2020.

Udbetaling af medarbejdergratialer afgrænser sig, ifølge fondens fundats, til medarbejdere i Danmark.

I alt modtager 9.366 medarbejdere et gratiale.

Alle medarbejdere, der opfylder kriterierne, modtager det samme beløb. Denne gang er gratialet på 1.550,32 kr. Beløbet er skattepligtigt op til 80 %.

salling group
Medarbejderne i Salling Group har noget at glæde sig til … (Foto: Salling Group)

Læs også: Salling Group gør sin transport mere klimavenlig

Yngre mand død efter trafikulykke i Brørup

En personbil og en lastbil kørte mandag morgen frontalt sammen på Vejlevej i Brørup. Syd- og Sønderjyllands Politi modtog klokken 06.16 via 1-1-2 anmeldelse om en trafikulykke på Vejlevej i Brørup i Vejen Kommune.

Ved ulykken var en personbil og en lastbil stødt frontalt sammen. Ved hændelsen var en yngre mand fra lokalområdet, der var fører af personbilen, desværre afgået ved døden. Han blev erklæret død på skadestedet af en læge. De pårørende er underrettet.

blink politi
Ung mand død mandag morgen i trafikulykke … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danske billister overvurderer egne evner i trafikken

Kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for juni 2021

Beskæftigelsesministeriet er kommet med kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for juni 2021. I juni 2021 var der 2.847.000 personer i job. Det er 25.000 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,9 procent. Ser man på den private sektor er der kommet 23.000 lønmodtagere siden maj måned. I samme periode er der kommet 2.000 flere offentligt ansatte.

Sammenlignet med februar sidste år, som var den sidste måned inden COVID-19-krisen ramte, er beskæftigelsen samlet set 46.000 højere, svarende til 1,6 procent. Dermed sætter juni rekord for højeste antal beskæftigede i Danmark nogensinde registreret.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard udtaler:

– Siden januar har vi i Danmark haft uafbrudt fremgang i antallet af beskæftigede. Antallet af beskæftigede i juni måned er ligefrem det højeste registrerede nogensinde. Det er selvsagt enormt positivt, og demonstrerer med al tydelighed, at Danmark er godt på vej ud af krisen. Det er ikke sket af sig selv, men skyldes blandt andet, at regeringen har ført en ansvarlig økonomisk politik.

– Regeringen har gennemført omfattende hjælpepakker, herunder lønkompensation, og ført en ekspansiv økonomisk politik. Det har holdt hånden under lønmodtagere, selvstændige og virksomheder i en utroligt svær tid, og har sikret, at danske virksomheder har klaret sig markant bedre og hurtigere gennem krisen end nogen kunne have forestillet sig.

– Lige nu er der så godt gang i hjulene, at visse brancher begynder at mangle hænder. Det er vigtigt, at danske virksomheder kan få den arbejdskraft, de har brug for. Derfor har regeringen blandt andet stort fokus på opkvalificering og omskoling af ledige.

computer arbejde (Foto: Unsplash)
Der er kommet godt gang i hjulene ifølge Peter Hummelgaard. (Foto: Unsplash)

Læs også: Kommentar til maj måneds ledighedstal

Grøn iværksætter kommer på hylderne i Englands næststørste supermarked

Den grønne succesvirksomhed Wrappy i Kalundborg har fået en ønskestart og en første blåstempling på det engelske marked med sin genanvendelige bivoks madindpakning.

I september lancerer Sainsbury’s, den næststørste detailkæde i England, nemlig i de første 250 butikker.

– Det er endnu en vigtig milepæl, som er med til at udbygge vores markedsledende stilling i EU indenfor genanvendelig madindpakning. Målet er at opnå markedsleder status i England før udgangen af 2023, og her passer Sainsbury’s kvalitative profil perfekt, fortæller stifterne Anne Prahl og Jørgen Richelieu

– Plastikfri, genanvendelig, komposterbar, naturlig, mindre fødevarespild og fremstillet i Danmark. Wrappy rammer rigtigt på alle de grønne knapper! Netop de grønne danske arbejdspladser og mindre transport er blevet meget vigtigere for specielt de unge forbrugere, fortæller Jørgen Richelieu.

– Det er også et rigtig godt eksempel for hele familien på et lille bidrag vi hver især kan bidrage med i klimakampen og kampen mod engangsprodukter, fortsætter han

På kun tre år er Wrappy blevet markedsleder i både Tyskland og Danmark. I Tyskland fås Wrappy i ikke mindre end 2.000 butikker, medens det i Danmark findes i over 400 butikker, herunder Bilka, Føtex, Normal og de store online butikker Nemlig.com og Suztain.com

Trods sin stærke grønne profil og sociale profilering, så er virksomheden ved Kalundborg udsat for stigende konkurrence fra asiatiske produkter.

– Det er bekymrende. Ikke kun fordi transporten er lang og det påvirker danske arbejdspladser, men også fordi de næsten uden undtagelse indeholder skarpe pesticider. At nogle få kæder skipper det sociale ansvar, er ærgerligt, ikke mindst for de mennesker her i vandkants-Danmark, der med stolthed er med til at bringe Danmark i førertrøjen i Nordeuropa, afslutter Anne Prahl.

wrappy
Wrappy er ideelt til brød, grøntsager, frugt og ost … (Foto: Wrappy)

 

Læs også: Madspild for dummies

Dagens billede: Et presset amerikansk sundhedsvæsen

· Mere fra samme kategori ·