Læs også:

Close
seng, pige, sengetøj (Foto: Unsplash)

NEWS: Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed

Nyheder  | 

Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed · Salling Group gør sin transport mere klimavenlig · Ny aftale tager næste skridt mod verdens første energiøer · Sundhedsstyrelsen ændrer regler for smitteopsporing · Skotland gør bind og tamponer gratis · 57-årig får hårdeste dom til dato for coronasvindel · Dagens billede: Rubjerg Knude i lyset fra en solnedgang

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed

I det største studie af sin slags har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital fundet en sammenhæng mellem de mikroorganismer, der lever i støvet i børns senge og barnets egne bakterier. Sammenhængen antyder, at mikroorganismerne kan mindske barnets risiko for at udvikle astma, allergi og autoimmune sygdomme senere hen.

Usynligt for det menneskelige øje vrimler vores senge med mikrobielt liv. Det er liv, som særligt i den tidlige barndom, kan påvirke, hvor kroppens iboende mikroorganismer udvikler sig, og dermed også hvor modstandsdygtige, vi bliver over for forskellige sygdomme.

For at undersøge den påvirkning nærmere har forskere fra Biologisk Institut på Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center i det største studie af sin slags analyseret støvprøver fra sengene hos 577 spædbørn og sammenlignet dem med luftvejsprøver fra 542 børn.

I støvet fra de cirka seks måneder gamle spædbørns senge fandt forskerne i alt 930 forskellige typer af bakterier og svampe. Og hvor rigt støvet var på bakterier afhang i høj grad af hvilken type hjem, prøven blev taget fra. Forskerne undersøgte nemlig både boliger i landlige omgivelser og i byerne. Og her havde huse i landlige omgivelser en signifikant større bakterierigdom sammenlignet med lejligheder inde i byen.

Næste skridt for forskerne er at undersøge om de forskelle i bakterieflora i sengestøv også kan relateres direkte til udvikling at sygdomme som for eksempel allergi og astma.

seng, pige, sengetøj (Foto: Unsplash)
Bakterier i sengen kan muligvis gavne sundhed. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvad er AllergyCertified?

Salling Group gør sin transport mere klimavenlig

For at gøre sin transport mere klimavenlig vil Salling Group selv bringe brød ud til sine mere end 600 butikker i Danmark. Det vil betyde færre lastbiler på vejene og færre kørte kilometer med markante klimagevinster til følge.

Hidtil har Kohberg og Schulstad stået for levering af deres brød til Salling Groups butikker, men ved at samle brødleverancerne på færre terminaler,  vil der være betragtelige klimagevinster i form af færre kørte kilometer samt færre lastbiler på det danske vejnet.

Med den nuværende logistikløsning bliver der leveret brød til butikker og varehuse seks til syv gange på en uge ud fra fire til fem terminaler i Danmark, og det svarer til mere end 80.000 lastbilsleverancer med brød på et år.

Men når Salling Group i løbet af 2021 hjemtager transporten, vil antallet halveres til 40.000 lastbilsleverancer. Blandt andet fordi brødet leveres samlet og sammen med de øvrige varer, der skal ud til butikkerne. Derudover reduceres antallet af benyttede terminaler fra fem til to.

Når brødproducenterne i dag afleverer brød til føtex, Bilka og Netto, er det ikke altid med fyldte lastbiler på grund af et naturligt svingende salg af brød henover en uge. Det kræver flere ture og kørte kilometer ud fra flere terminaler, som nu kan reduceres ved at samle leverancerne og tilføre øvrige varer, hvilket Salling Group gør nu.

lastbiler, salling group
Salling Group vil gøre deres transport mere klimavenlig. (Foto: PR)

Læs også: Hvor farlig er kemien i hverdagsprodukter som tamponer, mobiler og høretelefoner?

Ny aftale tager næste skridt mod verdens første energiøer

Partierne bag klimaaftalen er blevet enige om, hvor havvindmølleparkerne ved energiø Bornholm skal placeres og om at igangsætte undersøgelser af et stort område i Nordsøen, hvor der senest næste forår skal findes placering til en energiø og havvindmølleparker. Energiøerne er begyndelsen på en helt ny epoke i udbygningen af havvind og vil cementere Danmarks position som verdens førende nation inden for grøn energi.

Energiøerne vil tilsammen kunne tredoble dansk strømproduktion fra havvindmøller og kan forsyne omkring fem millioner husstande i Danmark og vores nabolande med grøn strøm.

Ved energiøen Bornholm placeres vindmøllerne omkring 20 kilometer syd og sydvest for klippeøen. I Nordsøen er partierne blevet enige om at starte forberedelserne til forundersøgelserne for energiøen og havvindmøllerne. Øen og havvindmøllerne vil ligge mindst 60 kilometer vest for Thorsminde. Den endelige beslutning om placeringen af øen og havvind i Nordsøen sker senest i foråret 2021.

Energistyrelsen og Energinet vil nu begynde forberedelserne til de detaljerede undersøgelser af blandt andet havbunden og øernes og havvindmøllernes påvirkning af miljøet. De forventes færdige i 2024.

vindmølle (Foto: Unsplash)
Energistyrelsen og Energinet vil undersøge havvindmøllernes påvirkning af miljøet. (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmarks Statistik: Nyt redskab viser, hvordan det går med verdensmålene

Sundhedsstyrelsen ændrer reglerne for smitteopsporing

Sundhedsmyndighederne ændrer nu reglerne for, hvornår man er i ‘nær kontakt’ til en person med coronavirus. Skriver TV2 Nyhederne.

Det betyder, at det fremover bliver defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for to meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med coronavirus.

Det gælder, når man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller været i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes. Hvis man har været i nærkontakt, er det meget vigtigt, at man går i selvisolation med det samme, fordi der er øget risiko for, at man er smittet.

De nye retningslinjer beskriver også, at personer, der kortvarigt har været tæt på en smittet for eksempel på et kontor eller i et mødelokale – uden at være nær kontakt til den smittede – skal få foretaget en screeningstest.

sprit, håndsprit, corona (Foto: Unsplash)
Reglerne for smitteopsporing. (Foto: Unsplash)

Læs også: Studerende udtrykker deres følelser om coronakrisen

Skotland gør bind og tamponer gratis

Som det første land i verden har Skotland bestemt, at menstruationsprodukter skal være gratis. Det kom i går frem efter parlamentet i tirsdags enstemmigt godkendte et lovforslag, som gør det til lokale myndigheders pligt, at sørge for at tamponer og bind er tilgængeligt for dem, der har brug for det. Skriver DR Nyhederne.

Loven er et forsøg på at gøre op med såkaldt ‘menstruationsfattigdom’, hvor piger og kvinder fra lavindkomstgrupper oplever, at de ikke har råd til produkterne.

Tilbage i 2018 vedtog det skotske parlament et lignende tiltag for studerende.

tamponer, menstruation (Foto: Unsplash)
Tamponer og bind gøres gratis i Skotland. (Foto: Unsplash)

Læs også: Ja, du kan godt dyrke oralsex – og anden info om menstruationskoppen

57-årig får hårdeste dom til dato for coronasvindel

En 57-årig mand fra Brønshøj er blevet dømt ubetinget fængsel i tre år og seks måneder for at have forsøgt at svindle med statens coronahjælpepakker. Skriver TV2 Nyhederne.

Manden er også blevet tildelt en tillægsbøde på 2,85 millioner kroner, selvom han aldrig nåede at få noget udbetalt. Han er også blevet frakendt retten til at drive erhvervsvirksomhed de næste fem år. Der er tale om den til dato hårdest straf for forsøg på coronasvindel.

Han er blevet dømt for i alt fem forhold, der omfatter forsøg på svindel med både lønkompensationsordningen, kompensationsordningen for aflyste arrangementer og kompensationsordningen for selvstændige. Han er også dømt for dokumentfalsk af særlig grov karakter.

I alt har manden forsøgt at få mere end 1,6 millioner kroner udbetalt via kompensationsordningerne.

dokumenter, underskrive (Foto: Unsplash)
Mand får hårdeste dom for coronasvindel. (Foto: Unsplash)

Læs også: Coronaledighed rammer de lavestlønnede hårdest

Dagens billede: Rubjerg Knude i lyset fra en solnedgang

 

· Mere fra samme kategori ·