Læs også:

Close
butik

NEWS: Butikker tilbage på niveauet før corona

Nyheder  | 

Butikker tilbage på niveauet før corona · Kvindelandsholdet og UNICEF i fælles kamp for børnene i Afghanistan · Stor øvelse: Thyborøns sydspids evakueres onsdag eftermiddag · CPH HALF: Etiopien løber med begge sejre · Forsøgte at smule sin far ind i Danmark · Dagens video: Den stærke takketale

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Butikker tilbage på niveauet før corona

Genåbningen ligger efterhånden længe tilbage. Derfor har butikkerne nu også i høj grad kunnet indhente det forsømte, og restancerne når nu til laveste niveau siden marts 2020. Det viser en opgørelse fra EjendomDanmark.

Omkring halvandet år efter den første store nedlukning, er butikkerne nu ved at være tilbage på fode. Deres restancer – altså den ubetalte leje – er efter et fald på 300 millioner kroner nu nået ned på laveste niveau siden marts 2020.

– Man fristes næsten til at sige ’endelig!’. Det er tiltrængt, at særtilstanden for butikkerne forsvinder, og normalen kan vende tilbage. Det har ikke været let, og jeg ved, at mange udlejere har taget tab for deres erhvervslejere, men nu er vi forhåbentlig et sted, hvor vi kan se frem, siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.

Butikkernes restancer er i august på 2021 på 4,6 procent, hvilket svarer til, at der er manglende betalinger for 1,2 milliarder kroner. I marts 2020 var det 700 millioner kroner.

Det er ikke alene for butikkerne, at der er faldende restancer. De samlede – altså for alle områder – er faldet med 900 millioner kroner siden sidste måned. Dermed er de samlede restancer nu er 2 milliarder kroner.

– Det er stadig mange penge, men for præcis et år siden var det 1,5 milliard højere. Optimalt var der slet ikke udfordringer, men når det alligevel er gået så godt, skyldes det primært en løsningsorienteret tilgang fra begge parter. Der har været dialog og et ønske om at finde en fælles vej gennem krisen. Det er forbilledligt og viser, at konflikten er det usædvanlige, slutter Jannick Nytoft.

EjendomDanmark har opgjort restancerne løbende under hele coronakrisen.

butik
Butikker tilbage på niveauet før corona … (Foto: Unsplash)

Læs også: Corona har ændret vores indkøbsvaner

Kvindelandsholdet og UNICEF i fælles kamp for børnene i Afghanistan

Landsholdsstjernerne valgte i torsdags at donere deres kamptrøjer til UNICEF efter 7-0 sejren over Malta. I stedet for at ryge i vasketøjskurven, røg trøjerne direkte på auktion til fordel for børnene i Afghanistan, der lige nu har akut brug for hjælp. Danskerne kan byde på landsholdstrøjerne.

Fodboldtrøjerne fra gårsdagens kamp er nu signeret og sat på auktion. Samtlige indtægter fra auktionen går direkte til UNICEF’s indsats i Afghanistan, hvor mere end 10 millioner børn lige nu har brug for akut humanitær hjælp. UNICEF’s krisearbejde består blandt andet i at skabe trygge rammer for børnene i de mange nyoprettede flygtningelejre. Her kan leg og sport eksempelvis være med til at skabe vigtige frirum for børnene midt i kaosset. Herudover, er UNICEF også med til at sikre adgang til rent vand, hygiejne, medicin mv.

Dette vigtige arbejde støtter Kvindelandsholdets stjerner godt og flot op om. Danmarks midtbanespiller Sofie Junge Pedersen er ikke i tvivl om, hvorfor hun og hendes holdkammerater ønsker at hjælpe de afghanske børn:

– Billeder og videoer af desperate og bange mennesker i Afghanistan har chokeret os og man kan nemt føle sig magtesløs. Det må dog aldrig gøre os så handlingslammede, at vi ikke kan hjælpe alle. Så hvis vi kan gøre en lille bitte forskel ved at bortauktionere vores trøjer og give pengene til UNICEF’s arbejde i Afghanistan, så gør vi gerne det. Vi håber, at folk vil støtte op om denne vigtige sag.

Kvindelandsholdets beslutning om at støtte UNICEF’s arbejde for børnene i Afghanistan vækker stor begejstring og glæde hos UNICEF, hvor forhåbningen naturligvis er, at så mange som muligt, fodboldfans eller ej, vil bakke op om fodboldstjernernes flotte beslutning, og dermed også den vigtige sag, ved at byde på spillernes trøjer:

– Jeg er utrolig glad og stolt over, at Kvindelandsholdet sætter handling bag DBU’s vision om at være en del af noget større. UNICEF’s kamp for børnene i Afghanistan er lige nu et af vores mest akutte fokusområder, og vi har fortsat brug for al tænkelig støtte. Derfor er det fantastisk, at vores fodboldkvinder vælger at bortauktionere deres kamptrøjer. Jeg ved, at pengene kommer til at gøre en stor forskel for de mange børn, der er ofre i en uoverskuelig humanitær krise, siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Auktionen:
Torsdagens fodboldtrøjer er på auktion frem til torsdag den 24. september, hvor trøjerne fra målfesten sælges til højstbydende. Her kan danskerne blandt andet byde på anfører Pernille Harders kamptrøje. Hun skrev sig i går ind i historiebøgerne som den mest scorende danske landsholdsspiller med intet mindre end 66 mål.

Auktionen findes her, hvis du vil byde …

kvindelandsholdet
Kvindelandsholdet og UNICEF i fælles kamp for børnene i Afghanistan … (Foto: Fodboldbilleder.dk)

Læs også: Fem ting fodbold gør ved os

Stor øvelse: Thyborøns sydspids evakueres onsdag eftermiddag

I morgen onsdag den 22. september afholder Midt- og Vestjyllands Politi sammen med flere andre beredskaber en stor øvelse i Harboøre og Thyborøn. Et beboelsesområde i Thyborøn vil blive evakueret.

Man vil se ekstra meget politi, hjemmeværn og udrykning i det ellers fredelige Thyborøn- og Harboøre-område på onsdag den 22. september 2021. Men der er ingen grund til bekymring. Aktiviteterne skyldes en stor øvelse, som Midt- og Vestjyllands Politi afholder i samarbejde med Beredskabsstyrelsen, Nordvestjyllands Brandvæsen, Hjemmeværnet, Region Midtjylland, FMC Agricultural Solutions og Lemvig Kommune.

Øvelsen begynder om eftermiddagen og forventes at være slut klokken 21.00. Som et led i øvelsen vil de mennesker, der bor og opholder sig i det område, nemlig blive evakueret. Det er frivilligt for beboerne i evakueringsområdet, om de vil deltage i øvelsen. Omkring 100 af dem har sagt ja til at deltage. Noget, myndighederne sætter stor pris på.

– Det er ikke nogen enkel manøvre at evakuere en bydel, og hvis vi skal kunne gøre det effektivt og professionelt den dag, der måtte blive behov for det i virkeligheden, er vi også nødt til at øve os på det. Vi er glade for, at så mange borgere vil deltage, så det bliver så realistisk som muligt. Der opstår altid noget uforudset med vigtig læring, når vi øver med mennesker af kød og blod, forklarer vicepolitiinspektør Henrik Glintborg, der er øvelsesansvarlig ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Hvad der præcis kommer til at ske under øvelsen, er hemmeligt indtil selve dagen, men øvelsens formål er at styrke myndighedernes samarbejde i en krisesituation og træne blandt andet håndtering af kemi, når det kommer tæt på et beboelsesområde.

– Som et led i vores produktion håndterer vi kemi og processer, der kræver stor omhu. Sikkerheden er altafgørende for vores produktionssite, og vi arbejder systematisk med at forebygge ulykker og sikkerhedsmæssige hændelser. Vi ser det samtidigt som en del af vores ansvar at være godt forberedt, hvis det usandsynlige en dag skulle ske, siger Jakob Kyllesbech, site manager og adm. direktør ved FMC Agricultural Solutions, der deltager i øvelsen.

Det er meget sjældent, at der i Danmark er behov for at evakuere mennesker i stor skala. Sidst det skete i Lemvig Kommune, var i forbindelse med stormene Dagmar og Egon i 2015, hvor omkring 100 husstande måtte evakueres på grund af oversvømmelser.

thyborøn
Onsdag afholdes stor øvelse i Thyborøn … (Foto: Visualhunt)

Læs også: To syriske mænd dømt for menneskesmugling ved grænsen

CPH HALF: Etiopien løber med begge sejre

Søndagens Copenhagen Half Marathon viste sig atter som et af verdens hurtigste løb med de fire første mænd i mål på under én time, mens Tsehay Gemechu hos kvinderne forbedrede en legendarisk løbsrekord.

Efter aflysning i 2020 vendte Copenhagen Half Marathon – med knap 20.000 deltagere – søndag tilbage for fuld skrue. Med de fire første løbere i mål på under én time, blev løbets høje klasse igen bekræftet. Hurtigst var VM-bronzevinderen Amdework Walalegn fra Etiopien, der i en tæt og medrivende spurt snuppede sejren i 59:10 minutter – bare to sekunder foran kenyaneren Kenneth Renju.

Dagens mest opsigtsvækkende præstation fandt man dog i kvindernes løb, da Tsehay Gemechu stormede i mål i ny løbsrekord 65:08 minutter. Dermed fik den 22-årige etiopier skåret syv sekunder af den løbsrekord, som Hollands dobbelte OL-guldvinder Sifan Hassan satte i 2018.

– Jeg havde håbet at løbe på omkring 65 minutter og sætte personlig rekord. At slå Sifan Hassans løbsrekord er selvfølgelig også noget særligt, fortalte Gemechu, der efter 12 kilometer sagde farvel til sine nærmeste konkurrenter. Indtil 15 km kunne hun ligge i læ af den mandlige hollandske ‘hare’, men herefter måtte hun gøre arbejdet selv.

Traditionen tro var årets danske mesterskab på distancen indlagt i løbet. Stjernen fra ‘Vild med dans’, Abdi Ulad (Hvidovre AM), havde her taget en pause fra tv-showet for at sikre sig endnu en titel til samlingen med vinder-tiden 63:30 minutter. AGF-løberen Omar Hassan, der var 13 sekunder hurtigere, blev først udråbt som vinder, men den etiopiskfødte århusianer venter fortsat på dansk statsborgerskab – og dermed gik guldmedaljen alligevel til Abdi Ulad, der slog en anden AGF-løber, Jacob Simonsen, med tre sekunder. Yderligere 15 sekunder efter kunne den tidligere triatlet Rune Bækgaard (Team Hechmann) snuppe bronzemedaljen.

Hos kvinderne sejrede et nyt navn, Annah Ritah Nagadya fra Peak4Ever, i 1:16,49 time – bare fire sekunder foran Kamilla Sofie Vallin (VO2RC).

sparta løb
Cirka 20.000 deltog i Copenhagen Half Marathon 2022 …(Foto: Sparta)

Læs også: Royal Run vender tilbage i 2022

Forsøgte at smugle sin far ind i Danmark

Ved kontrollen af en bus, der søndag klokken 13.25 ankom med færgen til Rødbyhavn, mødte politiets udlændingekontrolafdeling en 24-årig belgisk mand. Han rejste sammen med sin far, en 60-årig mand fra Afghanistan.

Den 60-årige fremviste et pas, som imidlertid viste sig at være forfalsket, og da han ikke havde nogen gyldig rejselegitimation eller opholdstilladelse, blev han anholdt og sigtet for dokumentfalsk og for overtrædelse af udlændingeloven.

Den 24-årige blev sigtet for menneskesmugling og efter afhøring fik han en bøde på 5.000 kroner for overtrædelse af udlændingeloven. Han er fortsat anholdt og afventer en afgørelse fra Udlændingestyrelsen om eventuelt udvisning af Danmark, mens hans far blev afvist ved grænsen og sendt retur til Tyskland.

færge rødby-puttgarden
En trist sag: Søn forsøgte at smugle sin far ind i Danmark … (Foto: Visualhunt)

Læs også: Mand tiltalt for drab på 39 mennesker i lastbilsag

Dagens video: Den stærke takketale

· Mere fra samme kategori ·