Læs også:

Close
tøjbutik tøj mode

NEWS: Tusindvis af butikker har tømt kassen for at vise samfundssind

Nyheder  | 

Tusindvis af butikker har tømt kassen for at vise samfundssind · USA runder trist milepæl · Færre børn er syge · Michelle Obama medvirker i børneserie · Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling · Dagens billede: Den nemmere lyntest

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Tusindvis af butikker har tømt kassen for at vise samfundssind

Tusindvis af butikker har tømt kassen for at vise samfundssind … Hurtig genåbning er deres sidste chance. Kommer der ikke en hurtig genåbning af udvalgsvarehandlen, kan det være forbi for de mange tøj-, sko- og sportsbutikker, der har brugt alt, de ejer, på at holde butikkerne i live. Der er behov for politisk erkendelse af situationens alvor, før det er for sent, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Mode & Textil.

Landet over holder butiksejere vejret i disse dage, mens de venter på en genåbningsplan. I måneder har de været tvangslukket uden at vide hvornår – eller om – de kan åbne deres butikker igen. Sker det ikke nu, frygter brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T), at det kan langvarige fatale konsekvenser for blandt andet guldsmede, tøj-, sko- og sportsbutikker landet over:

– Tusindvis af butiksejere har i løbet af det forgangne år brugt deres samlede opsparing og egenkapital på at holde deres butikker – der for manges vedkommende er et livsværk – i live. De har brugt alt, hvad de ejer og har for at vise samfundssind. Men nu er kassen ved at være tom for manges vedkommende, og derfor er det på høje tid, at samfundet giver dem noget tilbage, forklarer Thomas Klausen, administrerende direktør i DM&T.

Brancheorganisationen har fulgt udviklingen i udvalgsvarehandlen tæt, og vurderer, at tøj- og skobutikkerne alene har mistet fem milliarder kroner i omsætning. Samtidig stiger antallet af konkurser i detailhandlen og stemningen blandt butiksejerne er ved at være desperat.

– Der hersker en udbredt frustration. Folk kan rask væk stimle sammen i supermarkeder og købe blandt andet tøj og sko, men i de små butikker, hvor man både kan og vil overholde alle krav om afstand, mundbind, afspritning med mere er der lukket. Jeg forstår godt, hvis både butiksejere og danskerne har svært ved at se logikken, fortsætter Thomas Klausen, som er helt på linje med de mange butiksejere, der taler om en voldsomt konkurrenceforvridende situation.

Derfor håber han også, at der kommer en hurtig genåbning, som gælder hele udvalgsvarehandlen – både på strøggader og i centre, hvilket vil sprede de handlende over flere kvadratmeter og give ilt til de trængte specialbutikker.Timingen for nedlukningen kunne næsten ikke have været værre. Mens frosten havde dybt tag i Danmark, lå vinterjakker, varme striktrøjer og forede støvler og samlede støv i butikker landet over, og det gør de endnu, mens temperaturen stiger. Det øger udfordringerne i de allerede trængte tøj-, sko- og sportsbutikker.

– Butikkerne vil deres kunder det bedste. Derfor har de beredvilligt forlænget byttefristen for julegaver indtil genåbningen. Men det presser dem kun endnu mere, fordi det potentielt kan betyde, at de får endnu flere vintervarer på lager, hvor der i forvejen er alt for mange, siger Thomas Klausen og fortæller, at der ikke synes at være en politisk forståelse for den problemstilling:

– Vi har orienteret Folketinget om butikkernes udfordringer med sæsonvarer, men der har ikke været bred politisk opbakning, som man ellers har set i for eksempel Tyskland. Men det er blevet affejet fuldstændigt, og det virker til, at det ikke er gået op for mange politikere, hvor alvorlig situationen er, siger Thomas Klausen.

Men det er alvorligt for specialbutikkerne. Kommer der ikke en hurtig genåbning, frygter DM&T, at det vil sætte permanente negative spor i den danske udvalgsvarehandel.Thomas Klausen understreger, at DM&T gerne ser en bred genåbning, men at man naturligvis er nødt til at kunne tage højde for akutte omfangsrige smitteudbrud i lokalområder. Det stiller dog også krav til staten, fortæller han:

– Der er behov for en klar plan for, hvordan man kan understøtte de butikker, der bliver ramt af lokale nedlukninger. Det kunne lade sig gøre med nedlukningen i Nordjylland, og der er allerede nu nødt til at være en plan for specifikke hjælpepakker, hvis butikker i en enkelt kommune eller et postnummer tvangslukkes, siger han.

Trods udfordringer, er Thomas Klausen overbevist om, at genåbningen af udvalgsvarehandlen vil være en overvejende positiv ting:

– Vi skal have genåbnet udvalgsvarehandlen nu. Konsekvenserne af en fortsat nedlukning vil være uoverskuelige, og samtidig viser den faglige referencegruppes vurderinger, at det giver god mening at åbne udvalgsvarehandlen. Det vil have en markant betydning for samfundsøkonomien, ligesom det vil give næring til danskernes frihedsfølelse, uden at vi gambler med smitterisikoen. Det kan Christiansborg simpelthen ikke blive ved med at negligere, slutter han.

tøjbutik tøj modeTusindvis af butikker har tømt kassen for at vise samfundssind – Hurtig genåbning er deres sidste chance. (Foto: Dennis Morton / DM&T)

Læs også: Mange danskere handler genbrugstøj

USA runder trist milepæl

Mandag kom det frem, at Joe Biden har beordret flaget på halv stang i fem dage. Det skriver CNN. Mandag markerede USA en trist mærkedag, da landet rundede en halv million dødsofre for COVID-19. Det skete mandag aften, viser en opgørelse fra Johns Hopkins University.

Alle offentlige, føderale bygninger i landet skal flage på halv stang de næste fem dage for at mindes de mange døde. Og mandag aften amerikansk tid holdt han desuden en ceremoni, hvor han og vicepræsident Kamala Harris tændte lys og holdt et minuts stilhed for at mindes de mange døde. Det skriver mediet The Hill.

Siden maj er dødstallet i USA steget voldsomt, og USA tegner sig i dag for en femtedel af alle verdens COVID-19-dødsofre.

usa, flag, valg (Foto: Unsplash)
USA runder 500.000 døde af corona. (Foto: Unsplash)

Læs også: Et mindesmærke for de døde

Færre syge børn

Nedlukningen af landet har også hørt noget positivt med sig og ikke kun haft en effekt på antallet af coronasmittede. Flere andre sygdomme er så godt som udryddet. Det gælder blandt andet meningitis, lungebetændelse og RS-virus, der hvert år rammer 2.000 børn. I år er der 90 procent færre smittede med RS-virus, og det kan mærkes på børneafdelingerne, hvor RS-infektioner plejer at fylde.

De mange restriktioner, som danskerne har været udsat for, har vist sig effektive i kampen mod det smitsomme virus men også haft stor effekt på en række andre sygdomme, som normalt rammer mange danskere. Det vil Statens Serum Institut snart forklare nærmere om, når de udkommer med en rapport om de sygdomme, som siden marts 2020 har været holdt i skak af håndsprit og afstand. Det skriver DR Nyheder.

doktor læge sygehus hospital (Foto:. Unsplash)
Corona har også ført noget positivt med sig … (Foto:. Unsplash)

Læs også: Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed 

Michelle Obama medvirker i børneserie

Den 16. marts får børn og barnelige sjæle en ny serie at se på Netflix. Den hedder Vaffel og Mochi og har Michelle Obama på rollelisten.

Den handler om de to bedste venner ved navn Vaffel og Mochi, der boede dybt inde i Landet af Frossen Mad. De havde én fælles drøm: at blive kokke! Det eneste problem var, at alt, hvad de tilberedte, var lavet af is. Men da de to smagskammerater pludselig bliver ansat som de nyeste medarbejdere i et finurligt supermarked, er de klar til deres livs kulinariske eventyr.

Med hjælp fra venlige, nye ansigter – som supermarkedsejeren fru Obama – og en magisk, flyvende indkøbskurv som deres guide drager Vaffel og Mochi ud på globale ingrediensmissioner og rejser til køkkener, restauranter, gårde og hjem over hele verden, hvor de tilbereder opskrifter med hverdagsingredienser sammen med kendte kokke, huskokke, børn og berømtheder.

Vaffel og Mochi er et spændende initiativ til at få børn og voksne til at gå i køkkenet sammen for at lave mad og stifte bekendtskab med kulturer over hele kloden. Gæstestjerner som blandt andre Common, Jack Black, Lyric Lewis, Rashida Jones, Tan France og Zach Galifianakis vil også være at finde …

Læs også: Michelle Obamas bog bliver en Netflix-dokumentar

Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

Danmark skal lede Det Internationale Energiagenturs (IEA) nye globale kommission ’Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ for en social og økonomisk retfærdig grøn omstilling. Medlemmerne af kommissionen skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling medfører og komme med løsningsforslag på dilemmaerne. Det drejer sig blandt andet om udfordringer omkring økonomisk rimelighed, grønne jobs og vækst, inklusion, adfærd og befolkningernes deltagelse i den grønne omstilling.

– Jeg er utroligt glad for rollen som formand for IEA’s nye kommission, der skal være med til at sikre en retfærdig grøn omstilling internationalt. Det er helt centralt for regeringen, at omstillingen til vedvarende energi sker socialt balanceret, og sikrer, at hele verden kan deltage aktivt i den grønne transformation. Jeg håber, at IEA’s nye kommission kan styrke det fokus, så flere lande kommer til at levere flere reduktioner i de kommende år. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå ambitionerne i Paris-aftalen, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

– Imens omstillingen til grøn energi får vigtig momentum, er det essentielt for dens succes, at det sker inkluderende og centreret omkring befolkningen. Mange lande fokuserer nu på det her område og ser på mulighederne for at udveksle ideer og gode råd. Medlemmerne af vores nye globale kommission for en retfærdig grøn energiomstilling vil lede den globale dialog og dele oplevelser og forbedre praksis på området. Danmark har allerede vist betydelig global lederskab inden for dette emne, og derfor er jeg glad og beæret over, at statsminister Mette Frederiksen har sagt ja til at være protektor for kommissionen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til at være formand, slutter Fatih Birol, administrerende direktør for Det Internationale Energiagentur.

Kommissionen vil bestå af 20-25 personer, herunder ministre og direktører fra internationale organisationer. Kommissionen skal munde ud i konkrete politikanbefalinger i efteråret 2021 forud for COP26 i november.

Fakta

  • IEA’s nye kommission ‘Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling kan medføre.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal være formand for kommissionen, mens statsminister Mette Frederiksen er protektor (Honorary Patron) for kommissionen.
  • Kommissionen vil bestå af 20-25 prominente ministre og ledere af internationale organisationer.
  • Første møde i kommissionen forventes afholdt medio marts.
  • Møderne der skal munde ud i en række konkrete og implementerbare politikanbefalinger. Anbefalinger skal præsenteres til november forud for COP 26 med mulighed for at fortsætte arbejdet og videreudvikle løsninger i 2022.
vindmølle (Foto: Unsplash)
Danmark skal lede ny grøn kommission … (Foto: Unsplash)

Læs også: Virksomheder skal gøres endnu grønnere

Dagens billede: Den nemmere lyntest

· Mere fra samme kategori ·