Læs også:

Close
krig, mand, ørken (Foto: Jakob Dall)

NEWS: 2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere

Nyheder  | 

2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere · World Press Photo Exhibition 2020 · Den globale rejsebranche vælger UVD Robots · Maldiverne skaber en ny ø · Coronavirus: Nye tiltag fra regeringen · Skovebrande i Oregon, USA hærger stadigvæk · Dagens billede: Et mindesmærke til ære ofrene for coronapandemien i USA

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere

Krigszonerne verden over breder sig, og krigene bliver mere og mere voldelige. 75 år efter FN blev dannet med målet om at sikre international fred, estimerer selvsamme organisation, at hele 168 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp.

Mens de humanitære behov vokser, bliver nødhjælpsarbejdere i højere grad direkte militære mål. 2019 blev det dødeligste år for nødhjælpsarbejdere. 484 nødhjælpsarbejdere blev ofre for større angreb. 142 med dødelig udgang, 234 blev hårdt sårede og 124 blev kidnappet.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp  Birgitte Qvist-Sørensen mærker, hvordan nettes strammes om den organisation, hun står i spidsen for:

– I 2019 var vi nødt til at evakuere medarbejdere i Syrien, Congo, Sydsudan og Libyen, fordi de var i risiko for at blive fanget i kamphandlinger eller i risiko for at blive direkte militære mål.

En af hovedårsagerne til, at det er blevet mere usikkert at lave humanitært arbejde i konfliktramte områder er, at flere og flere af verdens krige er domineret af militante grupperinger, der ikke repræsenterer nogen stat. Mange grupper kan betegnes som terrororganisationer, og sådanne grupper operer ofte i uoverenstemmelse med international lov.

På baggrund af tallene og den tragiske kontekst, som de humanitære organisationer opererer i. Sender Folkekirkens Nødhjælp og en række andre organisationer nu en opfordring til FN’s Sikkerhedsråd. Organisationerne appellerer til, at sikkerhedsrådet opretter en særlig enhed, der skal efterforske angreb mod nødhjælpsarbejdere og sikre juridiske konsekvenser for dem, der trodser international lov.

I Folkekirkens Nødhjælp har de et princip om ikke at køre i pansrede køretøjer, have armerede vagter og lignende  udgifter. Pengene skal helst udelukkende bruges på nødhjælp. Men det kræver, at det har en konkvens at udsætte nødhjælpsarbejdere for angreb, understreger Birgitte Qvist-Sørensen.

krig, mand, ørken (Foto: Jakob Dall)
Flere og flere nødhjælpsarbejdere mister livet i de udsatte områder. (Foto: Jakob Dall)

Læs også: Gadens Børn åbner luksus genbrugsbutik 

World Press Photo Exhibition 2020

Det er igen blevet tid til årets pressefoto udstilling i Politikens Hus. Dette billede er en del af fotoserien om rugbyveteranerne fra Japan, der stadig dyrker rugby trods deres høje alder. Klubben hedder Fukuwa og er en af Japans 150 rugby-veteranklubber.

Billederne er taget af Reuters-fotografen Kim Kyung-Hoon, der vandt en 3.-pris for serien i sportskategorien i World Press Photo i år. Det er fotografier af en sport. Men også af en samfundsudfordring. For tal fra FN viser, at Japan i dag er det land i verden, der hurtigst ældes.

Udstillingen åbnede i fredags og løber frem til den 18. oktober. 

 

Den globale rejsebranche vælger UVD Robots

Lufthavne, hoteller og tog-selskaber bruger selvkørende desinfektions-robotter til at genskabe sikkerhed og tryghed for kunderne, så rejsebranchen igen kan vinde terræn.

UVD Robots’ mobile og selvkørende robot er udstyret med UVC-lys og et stort antal desinfektions-specialiserede apps til desinfektion mod vira og bakterier, ikke kun på overflader, men også i luften.

Den seneste prognose fra US Travel Association af Tourism Economics forudsiger et tab på i alt 3.200 milliarder kroner i tab globalt ved udgangen af 2020. UVD Robots forudser, at deres autonome desinfektions-robotter i stigende grad bliver anvendt af hoteller, jernbaner og lufthavne i hele verden.

UVD Robots er et datterselskab af en af verdens førende koncerner inden for udvikling af professionelle servicerobotter, Blue Ocean Robotics, der også tæller datterselskaberne GoBe Robots og PTR Robots. Blue Ocean Robotics har hovedkontor i Europas ”robothovedstad” Odense i Danmark. Hvor koncernen udvikler, producerer og sælger professionelle servicerobotter primært inden for sundhed, hospitality, byggeri og landbrug.

– Rejsebranchen ser på, hvordan de hurtigt kan få de rejsende tilbage og gør derfor meget ud af at skabe tillid ved at imødekomme markedets øgede forventninger til tryghed og hygiejneniveau. Fordi vores UVD-robotter er så enkle, sikre og effektive, arbejder vi sammen med et stigende antal hoteller, lufthavne og tog-selskaber for at bringe desinfektionsløsninger af hospitalskvalitet ind i deres rammer. Vi er ovenud begejstrede over at kunne spille en rolle i genopretningen af denne industri, forklarer Per Juul Nielsen, CEO i UVD Robots.

De autonome desinfektionsrobotter er også i brug i Europas hotelindustri, for eksempel på Clarion Hotel & Congress Copenhagen Airport. Som i øjeblikket tester UVD-robotter og bruger dem til at desinficere konferencelokaler og offentlige områder.

uv, lys, hotel (Foto: YOTEL Boston)
Hotel i Boston UVC-lys på værelserne. (Foto: YOTEL Boston)

Læs også: Danmark skal være et nyt grønt ‘Silicon Valley’

Maldiverne skaber en ny ø

De stigende havniveauer truer med at oversvømme Maldiverne. Men i stedet for at frygte dette har innovatører arbejdet på at komme frem til en løsning – nemlig at skabe en ny ø. Maldiverne er en drømmedestination for mange, men dens eksistens er truet på grund af den globale opvarmning.  Tilbage i 2004 blev 80% af dets 1.200 øer rapporteret at være højst en meter over havets overflade.

Hulhumalé er en kunstig ø, der har til formål at bevare maldivianernes livsstil. Samtidig med at den hjælper med at udrydde sociale problemer som arbejdsløshed.

For at skabe denne nye ø på 188 hektar, er der blevet pumpet millioner af kubikmeter sand op fra havbunden en proces, der allerede startede i 1997 og sluttede i 2002. I 2004 flyttede de første omkring 1.000 mennesker til øen, og nu bor der mindst 50.000 indbyggere.

Læs også: Verdens 10 venligste byer du skal besøge 

Coronavirus: Nye tiltag fra regeringen

Efter fredagens pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er der blevet indført nye restriktioner, da smittetrykket er stigende. Skriver Tv2 Lorry.

De nationale restriktioner gælder indtil videre til og med den 18. oktober. Fra i lørdags er forsamlingsforbuddet sat ned til 50 personer, hvilket også omfatter private arrangementer som bryllupper og fødselsdage. Reglen på maksimum 50 personer gælder ikke i private hjem, men der opfordres til fra politiets side, at man holder sig under 50 personer og generelt skruer ned for festerne.

Det er fortsat muligt at holde kultur-og sportsarrangementer med op til 500 personer, så længe deltagerne sidder ned og har ansigtet rettet den samme vej.

Restriktionerne skulle være sluttet den 4. oktober, men bliver nu forlænget yderligere to uger. Det betyder blandt andet også, at restauranter og barer fortsat skal skulle klokken 22, og der stadig er krav om mundbind, når man står eller går. Dette gælder også fortsat i offentlig transport.

Der er også kommet nye restriktioner fra detailhandlen, der trådte i kraft i fredags. Fremadrettet kan du muligvis støde på en opsynsperson, der skal håndsprit, forhindre kødannelse og opfordre til afstand, i de største varehuse, storcentre og stormagasiner.

Det gælder for dagligvarebutikker, storcentre, stormagasiner, og arkader, basarer og lignende. Fremover opfordres dagligvarehandlen også til at sætte skilte op, der siger, at man kun bør handle én person ad gangen.

Dette tiltag skal ligeledes være med, at vi stadig kan holde samfundet i gang og handle ind, men på en forsvarlig måde, så alle føler sig trygge – medarbejdere som kunder.

maske, corona, coronavirus
Vi skal fortsat bære mundbind flere steder. (Foto: Unsplash)

Skovebrande i Oregon, USA hærger stadigvæk

Skovbrande i delstaten i Oregon har hærget i over 100 år, men de igang værende brande frygter man, kan være de værste i historien og komme til at koste liv. De har allerede kostet nogle liv.

Brandene har allerede ødelagt tusindevis af hjem, og brandfolk kæmper med at få slukket dem og evakueret befolkningen, der er fanget mellem flammerne.

Hårde vindstød er med til at sprede brandene hurtigt, hvilket betyder nogle familie må forlade deres hjem på kort tid. Brandene hærger typisk landet i september og oktober, da det er meget varmt og tørt, men er begyndt alarmerende tidligt i år.

 

Læs også: Skovbrande hærger Nordcalifornien 

Dagens billede: Et mindesmærke til ære ofrene for coronapandemien i USA

· Mere fra samme kategori ·