Læs også:

Close

NEWS: Hver tredje dansker er mindre fysisk aktiv end før corona

Nyheder  | 

Hver tredje dansker er mindre fysisk aktiv end før corona · Super Bowl vinder · Skolernes genåbning · Lysfestivallen er i gang ·  De nye indrejseregler · Dagens billede: Amanda Gorman forsidemodel

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Hver tredje dansker er mindre fysisk aktiv end før corona

Der ses et stort fald i aktivitetsniveau, idet hver tredje dansker har været mindre fysisk aktiv under corona-pandemien, det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige.

Det seneste års nedlukninger har haft store indvirkninger på danskernes muligheder for at være fysisk aktive, og det har ført til et stort fald i danskernes aktivitetsniveau. Her står det nemlig klart, at hver tredje dansker har været mindre fysisk aktiv under corona-pandemien end tidligere. Mindre fysisk aktivitet kan føre til en række problemer både fysisk og psykisk, fortæller fagchef i sundhed i Gjensidige, Louise Brix.

– Fysisk aktivitet kan være forebyggende mod en lang række ting, og er en afgørende faktor for at have et sundt både fysisk og mentalt helbred. Motion er et godt redskab til at få et afbræk fra hjemmet, hvor både arbejde og fritid ellers kan glide sammen i denne periode, forklarer Louise Brix.

Det er dog langt fra kun de fysiske fordele ved motion, som mange danskere ser langt efter. Undersøgelsen viser også, at op mod hver anden dansker føler sig negativt påvirket af, at muligheden for at dyrke holdsport har været begrænset under corona-pandemien.

– Vi ved, at ensomhed er en af de helt store sundhedsmæssige problemer som nedlukningerne har medført, og ved derfor også, hvor vigtigt det er med det fællesskab og sociale netværk, som fx holdsport tilbyder. Opfordringen er derfor, at man tænker i alternativer, der kan give følelsen af socialt samvær, uden fysisk nærvær, slutter Louise Brix.

Selvom de fysiske muligheder for holdsport endnu er ude af syne, så er det altså muligt, at få gavn af nogle sociale, fysiske aktiviteter. Det kan eksempelvis foregå via onlineplatforme som Zoom eller Microsoft Teams, hvor forskellige slags træning og andre arrangementer kan streames fællesskab med dem, man normalt dyrker holdsport med.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i december 2020 blandt 1.506 repræsentativt udvalgte danskere.

Har du været mere eller mindre fysisk aktiv under corona-pandemien?

Meget mere 4 %
Lidt mere 15 %
Det samme som før 41 %
Lidt mindre 18 %
Meget mindre 15 %
Jeg er helt stoppet med at træne 4 %
Træner ikke og trænede ikke før 6 %
Ved ikke 2 % 

Daglig motion står ikke på alle danskeres liste … (Foto: Pixabay)

Læs også: Derfor er de 10.000 skridt det magiske tal

Super Bowl vinder

Tampa var på sin anden ende, da der søndag blev afholdt Super Bowl i byen i Florida. Ikke mindst fordi det lokale hold Tampa Bay Buccaneers også var med. Det var den 55. udgave Super Bowl LV finale, der søndag blev afholdt på Raymond James Stadium. Og sejrsrusen ville ingen ende tage, da det også var det lokale hold, der løb med sejren over Kansas City Chiefs. De vandt en sikker sejr med 31-9, hvor mesterskabet gav Tom Brady på 43 år sit 7. mesterskab men det første sammen med Tampa Bay Buccaneers.

Det er blot Tampa Bays 2. mesterskab i historien. At billederne viste en by, der midlertidigt glemte alt om corona er en anden historie …

Læs også: Super Bowls bedste pause-optrædener gennem de sidste 20 år

Skolernes genåbning

Personalet på skolerne kviktestes 2 gange ugentligt. I løbet af uge 6 begynder kommunerne arbejdet med løbende at kvikteste personalet på skoler i forbindelse med genåbning af 0.-4. klasserne. Endvidere har personalet været opfordret til at få taget en PCR-test, inden skolerne blev åbnet i går mandag den 8. februar.

Justitsministeriet, Sundhedsministeriet, regionerne og kommunerne har igangsat en model for test af lærere, pædagoger, skoleledere og andre faggrupper i skolen. Lærere, pædagoger og andet personale på skolerne opfordres kraftigt til at få gennemført en PCR-test op til genåbning. Samtidig vil der blive opbygget testkapacitet i kommunerne, så personalet på landets skoler fra uge 6 vil få tilbudt 2 ugentlige kviktest.

– Vores medarbejdere skal kunne gå trygt på arbejde. Og forældre og elever skal være sikre på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at møde op. Derfor er det vigtigt, at vi får en god model for test af personalet på skolerne. Der er rigtig meget, der skal på plads både logistisk og oplæringsmæssigt, inden vi kan gå helt i gang, men vi arbejder på højtryk i disse dage. Og heldigvis har kommunerne jo gennem hele epidemien vist, at netop højtryk er noget, vi arbejder særdeles godt i. Men vi håber naturligvis på en vis tålmodighed fra såvel personale som forældre, indtil vi er helt på plads med alt, udtaler KL’s formand Jacob Bundsgaard.

Modellen vil tage udgangspunkt i, at kviktest af personalet på skolerne bliver foretaget på skolen. Det vil være frivilligt for lærere, pædagoger mv. at lade sig teste, og testning vil som udgangspunkt foregå i arbejdstiden eller i umiddelbar tilknytning hertil. Det vil være kommunerne selv, der står for at foretage kviktestene. Arbejdet går derfor nu i gang med at få oplært personale til at kunne pode, aflæse svar, indberette testsvar mv.

– Personalet på landets skoler vil blive tilbudt at blive kviktestet 2 gange om ugen. Det er et vigtigt værktøj til at bryde potentielle smittekæder hurtigt og dermed også et væsentligt element i den begrænsede genåbning, som vi nu heldigvis kan se frem til for de mindste skoleelever. Derfor er det også afgørende, at personalet på landets skoler nu gør brug af tilbuddet om kviktest, så vi sikrer, at genåbningen foregår så forsvarligt som muligt, slutter justitsminister Nick Hækkerup.

Det skal understreges, at testmodellen på skoleområdet kører i sit eget spor og med andre leverandører, og ordningen derfor ikke bruger af den mobile kviktestkapacitet, som dækker plejehjem, hjemmeplejen, sociale institutioner, daginstitutioner mv.

elev elever studerende computer gruppearbejde (Foto: Unsplash)
Kviktest er et af midlerne til at holde smitten på skolerne nede … (Foto: Unsplash)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbing

Lysfestivallen er i gang

CPH Light Festival 2021 er godt i gang, og hovedstaden lyses hver aften op af de smukkeste lysinstallationer og værker.

Tag på en tur mellem de mange danske og ikke mindst udenlandske værker. Du kan tage kortet med i lommen, eller se værkerne i forhold til hvor du selv er på kortet nedenfor eller i app’en ‘Copenhagen Light Festival –  Indenfor10Minutter’. Du kan også finde forslag til ruter på mellem 3-10 kilometer. Festivallen, med de over 30 værker ,varer til og med 27. februar. De står tændt hver dag mellem 17.00 – 22.30.

Du kan læse mere på copenhagenlightfestival.org.

Læs også: 10 ting du måske ikke vidste om København

De nye indrejseregler

Søndag den 7. februar 2021 trådte de nye krav ved indrejse til Danmark i kraft. Det betyder at du som rejsende skal:

☑️ Testes inden indrejse, hvor du skal kunne fremvise en negativ test, der er højst 24 timer gammel ved ombordstigning på fly med destination til Danmark.

☑️ Testes ved ankomst. Dette foretages som hurtigtest, inden lufthavnen forlades i et af Falck-testcentrene. Kravet er gældende for passagerer over 15 år.

☑️Gå i isolation i 10 dage efter din rejse.

Kravene gælder foreløbigt frem til den 28. februar.

Du kan også læse mere her og her.

Læs også: Københavns Lufthavn lukker 40 procent ned

Dagens billede: Amanda Gorman forsidemodel

· Mere fra samme kategori ·