
NEWS: AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt
AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt · Politisk aftale om lovgrundlag for tempobonus samt aflivning og forbud mod hold af mink · Britney Spears nægter at optræde på grund af sin far · Aarhus Universitet kobler hjerneforskning og kunstig intelligens i nyt center · Københavns Lufthavn lukker 40 procent ned · Dagens billede: Hotel d’Angleterre pynter op til jul
Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
AAU i spidsen for stort europæisk sundhedsprojekt
I fremtiden bliver vi langt flere ældre mennesker med flere sygdomme på samme tid. Et stort europæisk forskningsprojekt, der skal ruste sundhedssystemer internationalt til at håndtere denne situation bedst muligt, forankres i Aalborg. Professor Søren Paaske Johnsen fra Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet (AAU) fortæller:
– Patienterne oplever i dag et sundhedsvæsen, der undersøger og behandler hver enkelt sygdom for sig og ikke fokuserer på patienten som et hele. Det er et stort problem for de mange patienter, som har flere sygdomme på samme tid.
Han står sammen med professor Gregory Lip fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, AAU og University of Liverpool står i spidsen for et nyt stort europæisk forskningsprojekt, der har til hensigt at finde løsninger på det problem.
– Vi forstår og behandler patienten bedre, hvis vi ser på patienten ud fra et helhedsorienteret blik som et menneske med et sammenhængende system af sygdomme. Ellers misser vi ganske enkelt det store billede. Det er en vanskelig udfordring at få hele sundhedssystemet til at tilrettelægge behandlinger, der matcher det perspektiv. For det betyder, at vi skal bevæge os væk fra en ’one size fits all’-tilgang og i stedet tage udgangspunkt i patienternes individuelle situation. Og få aktivt medinddraget patienten i beslutninger om tilrettelæggelsen af behandlingen.
– På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet har vi stor erfaring med, hvordan man med digitaliseringens muligheder kan indsamle værdifuld viden om patienten og anvende den enorme mængde af data til at se det store billede og træffe bedre behandlingsvalg. Det er en væsentlig del af det, vi bidrager med ind i projektet, udtaler Søren Paaske Johnsen.
Projektet er finansieret af en Horizon 2020-bevilling på ca. 45 millioner kroner og gennemføres i perioden 2021-2025. Forskningsinstitutioner og organisationer fra Danmark, Sverige, England, Spanien, Italien, Belgien, Bulgarien, Rumænien og Serbien deltager i projektet.

Læs også: #Ensomhed2020: Spot en ældre ensom person og gør noget
Politisk aftale om lovgrundlag for tempobonus samt aflivning og forbud mod hold af mink
Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale om midlertidig forbud mod mink samt hjemmel for aflivning og tempobonus til de minkavlere, der afliver deres mink.
På grund af COVID-19 smitte på danske minkfarme har sundhedsmyndighederne konkluderet, at fortsat minkavl i Danmark indebærer en betydelig risiko for folkesundheden.
Derfor besluttede regeringen den 3. november 2020, at alle mink på de danske minkfarme skulle aflives af hensyn til den danske folkesundhed. Med aftalen i dag er regeringen og partierne enige om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive minkene og dermed også give grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen.
Aftalepartierne er enige om følgende tiltag:
Midlertidigt forbud mod mink i 2021, i samme periode er det ikke muligt at transportere levende mink til og fra Danmark.
Aflivning af mink. Alle mink i besætninger skal aflives, også dem som ikke i forvejen er omfattet af restriktioner som følge af lov om hold af dyr.
Tempobonus: I tillæg til erstatningen for værdien af skindene og driftstabet udbetales en tempobonus på 30 kr. pr. mink til minkavlere, der har aflivet alle mink i besætningen senest den 19. november 2020. Herudover udbetales for minkavlere beliggende i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø kommuner, som har aflivet alle mink i deres besætninger senest den 12. november 2020, en yderligere bonus på 10 kr. pr. mink.

Læs også: Anima om aflivninger: Politikerne burde ikke være chokerede
Britney Spears nægter at optræde på grund af sin far
Britney Spears kæmper lige nu for at få fjernet sin far som værge for sin karriere og økonomi. Skriver DR Nyhederne. Hendes far tiltrådte som hendes værge efter hende psykiske nedbrud i 2007 og 2008. En ordning Britney ikke er tilfreds med.
Siden 2019 har hun forsøgt at få fjernet sin far i en efterhånden langstrakt retssag. Ifølge hende advokat ønsker hun ikke længere, at faderen skal have nogen form for indflydelse på hendes liv.
Konflikten startede for godt 12 år siden, hvor Britney fik et kæmpe sammenbrud, klippede sig skaldet og blev indlagt. Hendes far blev hendes værge, fordi man vurderede, hun ikke var i stand til at tage vare på sit eget liv. Men efter alle de år kæmper hun stadig med at få lov til at bestemme over sit eget liv.
Britney og hendes far har ikke talt sammen i lang tid, og der eksisterer ikke længere et arbejdsforhold mellem dem.
Det skønnes, at hendes formue i dag er på over 350 millioner danske kroner.
Læs også: Det vidste du ikke om Britney Spears
Aarhus Universitet kobler hjerneforskning og kunstig intelligens i nyt center
Nyt tværfagligt center skal udvikle grænsefladeteknologier mellem maskine og menneskehjerne. Formålet er blandt andet at udvikle næste generations teknologi til behandling og diagnosticering af hjernesygdomme og samtidig at udvikle helt ny hjerneinspireret AI-hardware.
Mandag den 8. februar 2021 slår Aarhus Universitet officielt dørene op til IbrAIn – et nyt ingeniør- og neurovidenskabeligt forskningscenter der, som det første i Danmark, har til formål at udvikle nye grænsefladeteknologier til hjernen styret af ny kunstig intelligens (AI) hardware.
Centret bliver en del af det allerede eksisterende forskningsnetværk NeuroCampus Aarhus (NCA), der i dag samler verdensførende forskning i neurovidenskab fra Aarhus Universitet (AU) og Dansk NeuroforskningsCenter (DNC) ved Aarhus Universitetshospital (AUH).
IbrAIn skal holde tili det nyoprettede Institut for Elektro- og Computerteknologi under forskningsgruppen Integrated Nanoelectronics og samler hjerneforskere fra AU og AUH. Centret understøtter Aarhus Universitets strategi og vision om at være internationalt ledende inden for den neurovidenskabelige forskning.
Det nye center bliver ledet af lektor Farshad Moradi, der i dag leder Integrated Nanoelectronics og ICElab, som er forskningsgruppens laboratorium.
Det nye center får også betydning for AUs digitaliseringsstrategi, som bl.a. har fokus på forskning i teknologier og metoder til bedre at forstå og samarbejde med den menneskelige hjerne.

Læs også: Her er 6 videnskabeligt beviste måder, du kan styrke dit mentale helbred på
Københavns Lufthavn lukker 40 procent ned
Fra næste uge og i hele 2021 planlægger Københavns Lufthavn at lukke godt 40 procent ned at sit terminalområde. Skriver TV2 Nyhederne.
Coronakrisen har været skyld i meget mindre trafik i lufthavnen, og dette gøres derfor for at tilpasse sig omkostningerne.
Der kan for eksempel blive sparet på rengøring, strøm, vedligehold og patruljering. Penge der er vigtige at spare i denne tid, hvor lufthavnen har mistet stort set alle indtægter. Hver måned må lufthavnen låne et større tocifret millionbeløb for at holde åbent. Forklarer driftsdirektør Christian Poulsen.
I alt bliver der lukket 24 gates, men de vil i løbet af to måneder kunne genåbnes, hvis antallet af passagerer stiger. I sidste uge blev det samtidig bestemt at natlukke for alle kommercielle passagerflyvninger fra 00:00 til 06:00 alle ugens dage.
Før coronakrisen havde Københavns Lufthavn i gennemsnit 83.000 dagligt rejsende. I dag har de i gennemsnit 5.600 passagerer igennem.

Læs også: Kender du til følelsen af flyskam?