Læs også:

Close
internet data java script datasikkerhed programmering (Foto: Unsplash)

NEWS: Utilsigtet deling af følsomme personoplysninger er firdoblet på fire år

Nyheder  | 

Utilsigtet deling af følsomme personoplysninger er firdoblet på fire år · VM er skudt i gang · Folketinget lukker delvist ned · Verdens største indendørs væksthus ligger i New Jersey · Flere producenter skal have mulighed for at producere coronavacciner · Dagens video: England kæmper med corona

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Utilsigtet deling af følsomme personoplysninger er firdoblet på fire år

Antallet af sager om utilsigtet deling af følsomme personoplysninger eller anden følsom information er siden 2017 firdoblet. I 2017 rapporterede blot 12 % om en utilsigtet deling af følsomme oplysninger, mens det er vokset til 38 % i 2020. Det viser PwC’s seneste Cybercrime Survey.

På fire år er der sket en firdobling i antallet af hændelser, hvor følsomme personoplysninger eller anden følsom information utilsigtet er blevet delt. Mens 12 % i 2017 rapporterede om, at følsomme oplysninger utilsigtet var blevet delt, er antallet af hændelser vokset til 17 % i 2018, 29 % i 2019 og 38 % i 2020.

– Det er en betydelig stigning og uheldig udvikling, som man skal se alvorligt på. Som både privat og offentlig organisation bør man målrettet arbejde med at uddanne sine medarbejdere til at kunne håndtere udefrakommende angreb og trusler, da en ubevidst handling fra bare en enkelt medarbejder kan få stor betydning og i værste fald store økonomiske konsekvenser, udtaler Mads Nørgaard Madsen, partner og ekspert inden for cybersikkerhed i PwC. Han henviser samtidig til, at flere og flere virksomheder bliver ramt af cyberangreb.

PwC’s Cybercrime Survey viser desuden, at andelen af danske virksomhedsledere og it-chefer, der vurderer, at deres virksomheder er rustet til at beskytte deres personoplysninger, ligger på niveau med de seneste to år. I 2020 svarer 88 % således, at virksomhedens personoplysninger i nogen eller i høj grad er tilstrækkeligt beskyttet i henhold til persondataforordningen (GDPR) mod 89 % i 2019 og 84 % i 2018.

Det er bekymrende, at virksomhederne i så stor høj grad vurderer, at de er i stand til at beskytte deres persondata, når en så betydelig større andel oplever flere hændelser, hvor følsomme oplysninger utilsigtet bliver delt. Det vidner om en ubalance og et behov for en øget indsats for at mindske databrud. Vores erfaring er, at de fleste har kortlagt personoplysningsprocesser og implementeret et GDPR-projekt, mens de færreste er overgået til en reel driftsfase, hvilket er nødvendigt for at sikre en tillidsfuld håndtering,” fortsætter Mads Nørgaard Madsen.

Ansattes ubevidste handlinger udgør virksomhedernes næststørste trussel i relation til cyber- og informationssikkerhed, hvor knap 7 ud af 10 netop angiver dette som en markant udfordring. Organiserede kriminelle er med 72 % virksomhedernes største trussel, mens hacktivister (38 %) udgør den tredje største udfordring.

Om undersøgelsen
326 danske virksomhedsledere, it-chefer og sikkerhedsspecialister har deltaget i PwC’s Cybercrime Survey 2020. Undersøgelsen er igen i år gennemført med opbakning fra Center for Cybersikkerhed, DI Digital, Finans Danmark, Dansk Erhverv, IT-Branchen, Dansk It, KITA, Rådet for Digital Sikkerhed, ISACA og Bestyrelsesforeningen. Analysen bygger på onlinebesvarelser.

internet data java script datasikkerhed programmering (Foto: Unsplash)
Utilsigtet deling af personfølsomme oplysninger er firdoblet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Voksende frygt for at date spredes på nettet

VM er skudt i gang

VM i herrehåndbold er skudt i gang i Egypten, men med mange (corona)-bump på vejen inden. Blandt andet at Tjekkiet og USA har måtte trække sig grundet mange positivt corona-smittede.

I alt 32 nationer deltager ved årets VM. Det er det højeste antal nogensinde. VM varer til 31. december. Og Danmark er forsvarende verdensmestre. Verdensmesterskabet er det 27. i rækken.

Læs også: Danmark spiller sin første VM-kamp fredag

Folketinget lukker delvist ned

Folketinget tager nu også konsekvensen af de fortsatte udfordringer med bekæmpelsen af corona og lukker delvist ned. Det oplyser formand Henrik Dam Kristensen (S) til Ritzau. Den delvise nedlukning betyder blandt andet, at behandlingen af flere lovforslag udskydes.

I januar og februar skulle 28 fremsatte lovforslag drøftes og debatteres, men af dem bliver foreløbig 12 udskudt. Blandt lovforslagene er der et om en forhøjelse af afgiften for ulovlig standsning på handicapparkeringspladser.

Ifølge TV 2s oplysninger har Folketingets partier aftalt, at de nu internt i folketingsgrupperne drøfter, hvad man mener ellers kan udskydes, og derefter er det planen, at Folketingets Udvalg for Forretningsorden på et møde i næste uge lægger en detaljeret plan for det politiske arbejde frem til vinterferien.

christiansborg christiansborg slotsplads (Foto: Unsplash)
Folketinget lukker delvist ned. (Foto: Unsplash)

Læs også: 2020 – året der gik 

Verdens største indendørs væksthus ligger i New Jersey

Det ligger i New Jersey og er til dags dato verdens første indendørs vertikale væksthus. Det er firmaet Aerofarms hovedkvarter i staten New Jersey i USA, der står bag. Deres mål er at dyrke så mange bæredygtige grøntsager året rundt.

Grøntsagerne dyrkes på et underlag af genanvendte plastikflasker, og der tilføres vand til rødderne neefra, hvilket gør at vandforbruget er meget mindre, end skulle de være dyrket udendørs. LED lys er med til at få grøntsagerne til at gro.

Læs også: Regering styrker global klimaindsats markant

Flere producenter skal have mulighed for at producere coronavacciner

Det går for langsomt med at producere vacciner mod COVID-19. Derfor opfordrer Læger uden Grænser til, at vaccineproducenterne deler deres opskrifter, så flere kan være med til at øge verdens vaccinebeholdning.

Coronavaccinen fra Pfizer-BioNtec er blevet skudt ind i de første tusindvis af arme i Danmark. Og Moderna har netop fået godkendt, at firmaets vaccine bliver den næste til danskerne. Selv om det er positivt, at vaccinationerne er i gang, så er det langt fra nok. Sådan lyder det fra Læger uden Grænser.

Trods hurtig udvikling og hurtige godkendelser må produktionen speedes op, mener organisationen.

Vacciner er vores bedste våben i pandemien. Derfor kan det sådan set kun gå for langsomt med at producere vacciner. Skal vi have kontrol over pandemien, så skal mange flere vaccineres hurtigere. Derfor skal vi have flere producenter på banen, udtaler Læger uden Grænsers formand, Heidi Christensen.

Vaccineproducenterne som Pfizer-BioNtec og Moderna arbejder på højtryk for at producere så meget, de kan. Men gør de det alene, kommer verden til at vente for længe, pandemien trækker ud, og vi vil se flere dødsfald. Derfor opfordrer Læger uden Grænser til, at virksomhederne her og nu øger samarbejdet med andre producenter og sørger for at sælge vaccinerne uden profit, så flest muligt har råd til dem og får gavn af dem. Optimalt set skal virksomhederne dele opskrifter, teknologi, data og viden, for at så mange producenter som muligt kan producere de livreddende vacciner.

Lige nu står vi i en situation, hvor der er et meget begrænset antal doser, og de er stort set alle blevet hamstret af EU og rige lande som USA, Canada og Australien. Det betyder, at langt de fleste andre lande bliver sendt bagerst i køen. Derfor er det afgørende, at vi får øget det globale lager af vacciner betydeligt, så det ikke afhænger af landenes pengepung, men af behovet, når vaccinerne fordeles. Vi skal sørge for, at først og fremmest sårbare mennesker og frontpersonale i alle dele af verden får to stik, så de er beskyttet. Det er bydende nødvendigt, hvis vi skal have bremset pandemien, fortsætter Heidi Christensen.

I øjeblikket kan firmaerne, der har udviklet vaccinerne, egenrådigt bestemme, hvem der må producere dem. Moderna er det eneste firma, der har forpligtet sig til ikke at håndhæve sine patenter under pandemien. Men firmaet skal også dele teknologi, data og viden, hvis andre skal kunne producere dets vacciner.

Intet tyder på, at Pfizer-BioNtec har samme planer. Indtil videre holder firmaet licenser og adgang til de udviklede teknologier for sig selv.

Begge producenter har fået betydelig offentlig støtte, men med pengene er der ikke fulgt betingelser, såsom at virksomhederne skal dele opskrifter, teknologi og viden med andre producenter, at omkostninger skal være gennemsigtige, eller at vaccinerne skal sælges uden profit. Og derfor er det umuligt for skatteborgere at se, hvad deres penge er gået til.

Det er uholdbart, at der ingen betingelser er fulgt med den offentlige støtte. Og vi kan nok ikke forlade os på, at virksomhederne af sig selv giver de oplysninger eller sælger uden profit. Derfor må regeringer rundt om i verden forsøge at lægge pres på firmaerne, så vi får priserne ned, mens pandemien står på. Ingen bør sætte profit over liv. Slet ikke nu, slutter Heidi Christensen.

Læger uden grænser mener, at flere skal have lov til at producere vaccinerne. (Foto: Unsplash)Læs også: Vaccinepas rulles snart ud

Dagens video: England kæmper med corona

· Mere fra samme kategori ·