Læs også:

Close
kanyle, sprøjte (Foto: Unsplash)

NEWS: Vaccinepas rulles snart ud

Nyheder  | 

Vaccinepas udrulles snart ud · 853.802 søgte på DBA på skrivebord i 2020 · Norge sælger mange elbiler · Trump udelukket fra Facebook · SnakSammen med Røde Kors – en onlinesamtale i en svær tid  · Dagens video: Friendsfjol på HBO

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Vaccinepas rulles snart ud

I løbet af januar vil danskerne kunne føje endnu et punkt til listen over ting, de skal huske på rejsen (som vi forhåbentlig snart kan komme på) nemlig et vaccinepas. Passet dokumenterer, at man er blevet vaccineret mod COVID-19 bliver nemlig rullet ud i løbet denne måned. Det bekræfter Sundheds- og Ældreministeriet.

– Formålet med et dansk vaccinepas er at sikre, at man som borger på enkel og sikker vis kan dokumentere, at man er blevet vaccineret, fx hvis man skal til udlandet, og der stilles krav om dokumentation, skriver ministeriet i et skriftligt svar til TV 2.

Passet bliver digitalt og vil kunne hentes ned og printes fra sundhed.dk. Her har man allerede nu mulighed for at få et overblik over sine andre vaccinationer. Passet vil være ret ens med det testpas, der allerede nu kan hentes online.

kanyle, sprøjte (Foto: Unsplash)
Sundheds- og Ældreministeriet ruller snart vaccinepas ud. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det vidste du ikke om mundbind

853.802 søgte på DBA på skrivebord i 2020

På DBA har man kunnet se en ordning i søgninger i året der gik. I 2020 blev skrivebordet pludselig en af de populære i skolegården. I 2019 var skrivebordet ikke specielt søgt efter på DBA, men på grund af hjemmearbejde i corona satte folk sig særligt til tasterne efter det i 2020. DBAs top-liste over de møbler og boligbrands, som var mest populære i 2020 giver et meget godt indblik i et anderledes år, der netop er gået.

På grund af corona tog sidste år en uventet drejning – og vores hjem skulle pludselig være mere end bare et fritidssted. Samtidig fik mange også mere tid mellem hænderne, og da det jo er begrænset, hvor mange kanelsnegle man kan bage på ugentlig basis, kastede vi os over boligprojekter. Det tyder det i hvert fald på, hvis man ser på aktiviteten i DBAs møbelkategori.

De seneste år har det mest anvendte søgeord på DBA været ‘iPhone’. I 2020 blev det dog ‘sofa’, der løb med prisen som den mest søgte vare på DBA. Hele 1.806.885 gange er ordet ‘sofa’ blevet indtastet i søgefeltet – og det er 250.000 gange mere end det foregående år.  Blandt de 10 mest anvendte søgeord i 2020 var hele seks af dem nemlig i møbelkategorien, hvilket tegner et billede af interessen for brugte møbler i 2020, som var markant større end i 2019.

Listen nedenfor viser de mest populære søgeord indenfor møbelkategorien på DBA:

1. Sofa – 1.806.885 (Plads nr. 1)
2. Spisebord – 1.290.154 (Plads nr. 3)
3. Skrivebord – 853.802 (Plads nr. 5)
4. Kommode – 780.901 (Plads nr. 6)
5. Sofabord – 772.227 (Plads nr. 7)
6. Lænestol – 752.564 (Plads nr. 9)
7. Sovesofa – 615.927 (Plads nr. 13)
8. Havemøbler – 613.540 (Plads nr. 14)
9. Reol – 570.807 (Plads nr. 19)
10. Skænk – 515.753 (Plads nr. 23)

De 5 mest populære boligbrands i 2020 var:

1. Montana – 598.826 (Plads nr. 17)
2. Royal Copenhagen – 353.510 (Plads nr. 62)
3. Wegner – 341.354 (Plads nr. 68)
4. Hay – 272.574 (Plads nr. 98)
5. Ikea – 265.060 (Plads nr. 99)

(I parenteserne ses hvad nummer det ligger på den samlede søgeliste for 2020).

skrivebord computer indretning lampe (Foto: Unsplash)
Mange har haft brug for et skrivebord i 2020 … (Foto: Unsplash)

Læs også: Se hvilke viskelædere, der er steget i værdi i følge DBA

Norge sælger mange elbiler

Også Norge har fået øjnene op for elbiler. Endda så meget, at deres salg i 2020 endte på CNNClimate på instagram. For mere end halvdelen af det samlede bilsalg i 2020 var eldrevne biler, hvilket placerer dem så det land i verden med den største andel af solgte elbiler.

Ved hjælp af store skattefordele har den norske regering animeret forbrugerne til at tænke grønt. Og målet er, at allerede inden udgangen af 2025 skal hele bilsalget i landet være eldrevne biler.

Læs også: Klimarådet er klar med anbefalinger, men regeringen følger ikke flere af dem

Trump udelukket fra Facebook

Mark Zuckerberg har meddelte i slutninge af sidste uge, at Trump’s Facebook-konto var blevet suspenderet i resten af hans præsidentperiode. Dette kom efter, at Facebook havde måtte slette flere opdateringer relateret til optøjerne i Washington fra Trump.

Mark Zuckerberg skrev følgende på Facebook:

– We believe the risks of allowing the President to continue to use our service during this period are simply too great.

Læs også: Barnebrud solgt på Facebook

SnakSammen med Røde Kors – en onlinesamtale i en svær tid

SnakSammen er stedet, hvor mennesker, der savner en at tale med, kan få en snak med frivillige fra Røde Kors.

2021 er startet som 2020 blev afsluttet: Med restriktioner, stramninger og nedlukninger må danskerne indstille sig på endnu en periode med social isolation og begrænset kontakt med omverdenen.

Røde Kors arbejder for at mindske ensomhed og har derfor indsatsen SnakSammen. I SnakSammen kan alle, der savner en at tale med få en snak med en frivillig fra Røde Kors. Med cirka 350.000 danskere, der føler sig ensomme, er behovet stort.

– Vi står i en alvorlig situation og har nu siden marts måtte affinde os med isolation, krav om afstande og forsamlingsforbud. For de mange, der føler sig isolerede og alene, bekymrer det mig, at det bliver ved, og vi opfordrer derfor alle, der har brug for en snak til at benytte SnakSammen, fortæller Lise Lind, leder af fælleskabssektionen i Røde Kors.

SnakSammen er en online-indsats, hvor brugere kan booke tider hos frivillige, der sidder klar bag skærmen til en snak. Samtalen foregår via et videolink, så brugerne og de frivillige kan se hinanden, når de taler.

De frivillige er helt almindelige mennesker, og i SnakSammen er der plads til at tale om det meste. En af de mange Røde Kors-frivillige i SnakSammen er Julius Kamper. Da Julius gik i gymnasiet, følte han sig alene. Han var presset af egne forventninger og resultatet blev en følelse af, at han ikke kunne leve op til hverken andres eller egne krav – i sidste ende gav det ham en følelse af ensomhed.

– Jeg savnede at tale med en, der kunne se det hele lidt udefra. Ikke en psykolog, men bare et helt almindeligt menneske jeg kunne dele de her ting med, fortæller Julius

I dag er Julius 23 år gammel og glad. Følelsen af ensomhed er erstattet af overskud, og nu hjælper han andre, der savner en at snakke med.

– Jeg har selv mærket, hvordan det føles ikke at have en at tale med. Nu hvor jeg har fået overskuddet, vil jeg rigtig gerne være med til at gøre en forskel. SnakSammen er et godt redskab, som jeg håber en masse vil få øjnene op for, slutter Julius.

SnakSammen er et Røde Kors-tilbud i samarbejde med Boblberg. Man kan tilmelde sig på SnakSammen.dk  

julius røde kors onlinesamtale
Julius er en af de mange frivillige, der sidder klar til en snak under nedlukningen. (Foto: privatfoto)

Læs også: Psykolog: Derfor er unge ensomme

Dagens video: Friendsfjol på HBO

· Mere fra samme kategori ·