Læs også:

Close
2020 Klippet

Året der gik 2020: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

Kultur  | 

Endnu et år er gået … Vi ser tilbage på 200 og året, der på mange måder ikke blev, som vi forventede. Her er de begivenheder, vi vil huske 2020 for

2020 blev på ingen måde det år, nogle af os havde regnet med. Ingen af os havde forudset, hvad der ville ramme os i februar måned – kun en måned inde i det nye år. 2020 blev året hvor corona blev en virus – fremfor en øl, hvor vi lærte en masse nye udtryk, hvor USA fik en ny præsident, hvor der kom fokus på sexisme og alle lærte at jonglere mellem fritid og arbejde hjemme i stuerne. Det blev også året, hvor vi igen måtte sige farvel til flere store personligheder i både ind- og udland, men hvor corona var det tilbagevendende samtaleemne – uge efter uge, måned efter måned. Her er tilbageblik på nogle af de største danske og udenlandske begivenheder.

Corona, COVID-19, epidemi, pandemi, virus

Ja, det kan vist ikke være gået nogens næse forbi, hvad omdrejningspunktet for dette år har været. Det blev året, hvor corona blev alt andet end en mexicansk øl med en lime skive i og i stedet blev en virus, der overtog hele verden. Vi har samlet noget af det, som blandt andet gjorde særligt indtryk.

Ord du aldrig vidste, du ville komme til at bruge

Der er opstået mange nye ord i forbindelse med corona, som vi nok ikke lige havde regnet med, vi ville komme til at bruge. Flere af dem er også blevet optaget i Sprognævnets ordbog – ‘Nye ord i dansk – fra 1955 til i dag”.

Ord bliver tilføjet til bogen, når de er blevet en almindelig del af det danske sprog, når vi bruger dem i hverdagen, og de er noget, vi taler om. Corona er et af de ord, der har været på alles læber det seneste år, og derfor har det fået indflydelse på den nyeste opdatering af ordbogen. Generelt er der mange ord, der pludselig er blevet brugt i flæng i år; corona, smittetal, test, håndsprit, mundbind, nedlukning, lockdown, afstand, virus, isolation, karantæne, albuehilsen, videomøde, visir, driveinkoncerter, samfundssind – for bare at nævne nogle.

Samfundssind, støtte og hjælp

Vi lærte at udvise samfundssind ved at blive hjemme og aflyse arrangementer. Ved at stoppe med at kramme og give hånd. Ved at gå med masker, ved at spritte af og ved at holde afstand til hinanden. Vi hjalp hinanden på kryds og tværs med indkøb, der blev oprettet hjælpelinjer, hvor ensomme kunne ringe ind og få en snak, og vi prøvede at holde sammen ved at finde alternativer møder at mødes på. Blandt andet blev det meget populært at synge sammen  gennem vinduerne og fra altaner i lejlighedskomplekser. Nej opfindsomheden fejlede ingenting i år.

Den første vaccine mod coronavirus 

Det var historiske billeder, der gik verden over, da 90-årige Margaret Keenan fra England var den første person i verden, der blev vaccineret mod coronavirus med Pfizer/BioNTech-vaccinen, efter de medicinske forsøg.

Hvem og hvad søgte vi mest på i 2020

De mest googlede danskere var: 

Lotte Rod: Fra Radikale Venstre er Danmarks mest googlede person i 2020. Hun satte en politisk lavine i gang, da hun stod frem på Facebook og fortalte om sexisme i sit parti.

Morten Østergaard: Fik folk til tasterne, da det kom frem, at han havde haft krænkende opførsel overfor kvinder i Radikale Venstre, hvor han var formand. Siden da trådte han af som politisk leder.

Daniel Åxman: Blev interessant at google formentlig for mange kvinder, da det kom frem, at han var Christiane Schaumburg-Müllers nye kæreste. Dog var det i staten svært at finde billeder af ham, indtil hun selv offentliggjorde nogle.

Udover dem var de restende syv danskere: Yahya Hassan, Frank Jensen, Søren Spanning, Søren Brostrøm, Peter Madsen, Ibi Støving og Michael Bundesen.

De mest googlede ting med ordet ‘bedste’ foran:

Romkugler: Under lockdown har flere muligvis haft kage- og brødrester, som de ikke vidste, hvad de skulle gøre ved. Et større fokus på klimaet har ligeledes fået flere at os til at genbruge rester på nye måder.

Kanelsnegle: Vi har alle været meget mere hjemme i år og har derfor haft tid til diverse projekter. For mange betød det bagning i køkkenet, og her har kanelsnegle været en af danskernes favoritter.

Støvsuger: Grundet mere tid derhjemme har flere i år begivet sig ud i gør-det-selv projekter og renovering i hjemmet. Det har naturligt krævet mere oprydning og rengøring. Samtidigt har vi også generelt skulle gøre mere rent grundet bakterier. Det forklarer muligvis de mange søgninger på støvsuger, der ligger på en tredjeplads.

Udover dem var de resterende syv: Film på Netflix, brownie, brød, brætspil, stofmundbind, ishus og boller.

romkugler, trøfler Foto: Visual Hunt)
Bedste romkugler blev årets mest søgte. (Foto: Visual Hunt)

De sociale medier og den digitale verden

Alle dansede på Tik Tok 

Hvis den populære app Tik Tok, der stammer fra Kina, ikke var et hit før, så blev den det i hvert fald, da hele verden var i lockdown i foråret. Unge som gamle havde brug for at mødes online, og her blev Tik Tok mødestedet for mange og en del kendisser. Sjove “lockdown videoer” blev delt blandt alle brugerne, og især blev dansevideoerne et stort hit. Her stod folk hjemme i stuerne og lærte dansetrin til kendte sange og delte dem derefter med hele verden.

Der blev afholdt mange webinars, zoom og teams møder

Mange events, foredrag, shows, koncerter blev i år aflyst, men mindst ligeså mange blev også omlagt til online begivenheder, events og webinars. Du har kunne deltage i onlinekoncerter med nogle af de store kunstnere, være til spændende foredrag, få din daglige motion og indenfor mode- og skønhedsverden har diverse lanceringer af nye parfumer, produkter og modeshows kunne nydes hjemme fra sofaen.

Det har været et stort år for blandt andet de to populære kommunikationsredskaber – Zoom og Microsoft Teams, som er blevet brugt til møder i virksomheder, undervisning i skoler, middagsselskaber med bedsteforældrene og alle de ovenstående arrangementer. Med det opstod der også nogle interessante tendenser, hvor folk satte sjove baggrunde på, andre sad til møde i underbukser og skjorte og folk blev afbrudt af familiemedlemmer midt i vigtige opkald.

Vi lærte alle sammen at blive mere digitale, og det bliver formentlig et værktøj, vi kommer til at bruge fremover, da det sparede mange for lang transporttid og lange møder.

zoom, møde (Foto: Unsplash)
Virtuelle møder på Zoom blev populære. (Foto: Unsplash)

Fællesang i Danmark 

Da vi alle var i lockdown i Danmark, blev der skruet op for fællesskabet i tv’et. Vi havde brug for at samles om noget, mærke og høre hinanden. Mads Steffensen stod sammen komponist Phillip Faber i spidsen for programmet Fællessang – hver for sig på DR1, som resten af året har fortsat i forskellige former for eksempel som morgensang.

Her blev danskerne guidet igennem en perlerække af danske sange og kunne synge med hjemmefra stuerne. Flere gange har danske kunstnere også deltaget hjemmefra deres stuer, og på skærmen har man kunne se almindelige danskere synge med fra stuerne og sende billeder ind.

Phillip Faber og kunstneriske leder Anne Karine Prip modtog i år N.F.S. Grundtvig Prisen 2020 for initiativet ‘Morgensang på DR’.

Sportens verden

I sportens verden var 2020 et år, hvor der skulle være afholdt store sportslige begivenheder som blandt andet OL i Tokyo, EM i fodbold blev udskudt, hvilket betød Danmark og København gik glip af en stor sportsbegivenhed, og Tour de France blev udskudt til sidst på sommeren og i et andet format.

Det blev året, hvor ingen eller kun meget få turneringer og kampe blev afholdt med tilskuere. Danskerne oplevede det også på egen krop, hvor stuen blev brugt til fitnessrum, og flere benyttede sig af virtuel træning.

Gode stunder i sportens verden:

Caroline Wozniacki: Spillede sin sidste kamp ved årets Australien Open i januar inden hun takkede af efter en flot karriere, hvor hun blandt andet har vundet en Grand Slam-titel og har været nummer et på verdensranglisten i 71 uger.

Sarah Mahfoud: Bokseren blev verdensmester i fjervægt hos bokseforbundet IBF. Hun havde op til kampen ændret stil og fået ny træner, men der var ingen tvivl om, at hun var vinderen.

Martin Braithwaite: Fodboldspilleren lavede i år det mest opsigtsvækkende transfer nogensinde for en dansker, da han skiftede til FC Barcelona og fik debut med 20 minutters spilletid og var involveret i to scoringer.

Viktor Axelsen: Vandt All England turneringen i badminton, en drengedrøm der gik i opfyldelse. Hans sejr var den første danske triumf i herresingle ved All England i 20 år.

Pernille Harder: Blev kåret som verdens bedste fodboldspiller af fodboldmagasinet FourFourTwo. Et panel på 27 eksperter fra hele verden udpegede den 28-årige dansker.

caroline wozniacki (Foto: Visual Hunt)
Caroline Wozniacki spillede sin sidste turnering i år. (Foto: Visual Hunt)

Det vi grinte og smilede af

Pilfingerdansen blev verdenskendt

Sigurd Barretts børnesang Pilfingerdansen, der er kendt fra programmet Sigurds Bjørnetime blev et stort hit sidst på året, og er blevet delt et utal af gange i videoer på blandt andet Instagram og TikTok. Det hele startede med, at Anders Hemmingsen lagde en remixet version ud på sin profil på Instagram,  og der blev den populær blandt brugerne.

Især blev sangen populær i Holland, fordi at ordene ‘stille, stille, stille – pille, pille, pille’ fra den danske sang oversat til hollandsk betyder ’stjæle, stjæle, stjæle – piller, piller, piller’. Dermed har en ellers uskyldig børnesang forvandlet sig til en sang om at stjæle stoffer i techno-miljøer.

Kamala Harris får nyheden om, at Joe Biden har vundet valget på en løbetur 

Med ordene “We did it, Joe” stod det klart for Kamala Harris, at hun ville blive USA’s første sorte og kvindelige vicepræsident. Valgkampen i USA varede længere, end nogle af os formentlig havde troet, men til sidst stod det klart, at det var demokraternes Joe Biden, der havde vundet valget over republikanernes kandidat Donald Trump.

Dem der var til debat

Sexisme, #MeToo og kønsdebat 

Det hele startede med, at tv-vært Sofie Linde var vært ved årets Zulu Comedy Galla og holdte en tale, der sidenhen er blevet kåret til Årets Tale. Til showet stod hun åbent frem og fortalte om sine oplevelser med sexisme i mediebranchen. Et emne der både med humor og alvor var den røde tråd gennem hele showet.

Efterfølgende tog debatten fart indenfor både medier, politik, arbejdspladser, uddannelser – faktisk over hele landet. Mediefolk, politikere, komikere, skuespillere, sangere ytrede deres holdninger på sociale medier, og der var heftige debatter. Især kom mange kvinder frem med deres oplevelser med krænkelser og sexisme på deres arbejdspladser og flere gik sammen om at lave et brev med underskrifter til Sofie Linde for at vise deres støtte.

Indenfor dansk politik fik det også store konsekvenser. Det betød blandt andet, at flere mandlige politikere trak sig fra politik på baggrund af historier og sager, der dukkede op. Københavns borgmester Frank Jensen trak sig blandt andet tilbage i slutningen af oktober, og leder for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, trådte tilbage i oktober.

Black Lives Matter

Black Lives Matter blev skabt i 2013 i USA af tre sorte kvinder via hashtagget #BlackLivesMatter. Bevægelsen udviklede sig hurtigt til protester og demonstrationer over hele landet. Siden har den afholdt talrige demonstrationer rettet mod en række afroamerikaneres død i politiets varetægt.

I 2020 fik bevægelsen endnu engang stor opmærksomhed under en række protester i forbindelse med George Floyds død i maj, da han blev brutalt anholdt af politiet og holdt nede med et knæ på halsen. I flere uger demonstrerede og protesterede amerikanere, hvilket førte til en af de største protestbølger i USA i årtier.

I Danmark blev der i juni 2020 afholdt en række demonstrationer mod racisme og politivold. Den 5. september valgte spillerne på fra danske fodboldlandshold at udtrykke deres støtte ved at knæle før kampstart.

black lives matter (Foto: Unsplash)
Black Lives Matter demonstration. (Foto: Unsplash)

Minksagen

Minksagen blev en af de helt store samtaleemner herhjemme, da Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november 2020 oplyste, at samtlige mink på danske minkfarme skulle aflives på grund af risiko for smitte med COVID-19.

Sagen er blevet kaldt en politisk skandale, og fødevareminister Mogens Jensen trådte den 18. november af som minister på baggrund af sin rolle i håndteringen af sagen.

Efterfølgende kom det frem, at ordren som blev afgivet på baggrund af en vurdering fra Statens Serum Institut, var ulovlig og flere har kaldt det et brud på grundloven. Sagen er stadig i gang med at blive udredet, men i alt blev op mod 17 millioner mink aflivet, og mellem 6.000-7.000 mennesker mistede deres job indenfor branchen.

Sidenhen har der været demonstrationer mod håndteringen, hvor traktorer fra hele landet kørte til både Aarhus og København i protest. Mette Frederiksen har ligeledes været ude og besøge nogle af minkfarmene og underskyldte i en video til pressen.

Dem vi har mistet

Kobe Bryant: Var en amerikansk basketballspiller, der spillede for Lakers. Han døde på tragisk vis i et helikopterstyrt sammen med sin 13 årige datter og syv andre i slutningen af januar. Han blev 42 år gammel.

Yahya Hassan: Blev fundet død i sin lejlighed i Aarhus kun 24 år gammel. Han var kendt for sin kritiske og kontroversielle stemme på den danske litterære scene. I 2013 udgav han sin selvbiografiske digtsamling “Yahya Hassan”, der stillede sig kritisk overfor det muslimske miljø. Samlingen blev den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien.

Bent Fabricius-Bjerre: Var en dansk komponist og pianist, der har skrevet musik til talrige film og tv-serier. Han er blandt andet kendt for titelmelodien til Olsen-banden filmene og Matador. Jingler til Jeopardy og GO’ Morgen Danmark, og så har han udgivet den Grammy-vindende melodi Alley Cat. Han døde 96 år gammel i juli måned.

Sean Connery: Var en kendt skotsk skuespiller, der fik succes som den første skuespiller, der spillede rollen som James Bond i i alt syv Agent 007-film mellem 1962-1983. Han blev i 2000 udnævnt som ridder. Han døde i oktober måned 90 år gammel.

Michael Bundesen: Der er kendt som forsanger i den danske gruppe Shu-bi-dua. Han var forsanger i bandet frem til 1984, hvor han forlod bandet for at blive programchef på den nystartede Kanal 2. I 1987 vendte han tilbage til bandet og var forsanger frem til 2011, hvor han blev ramt af en blodprop, der gjorde ham lam i venstre side af kroppen. Michael Bundesen døde den 8. november 2020 efter et korttids kræftforløb. Han blev mindet ved flere lejligheder i både tv og radio.

Det vi så i tv og biografen

Tiger King 

Blev det helt store hit i marts, hvor vi alle var i lockdown. Serien handler om mord, kaos og galskab, og er en amerikansk dokumentarserie fra Netflix. Serien handler om den excentriske tigeropdrætter Joe Exotic og rivalen og dyreværnforkæmperen Carole Baskin, der ejer foreningen Big Cat Rescue.

Serien skabte stor debat, men var samtidigt meget underholdende og fik mange til skærmen til i alt syv episoder, plus en specialepisode.

The Queen’s Gambit

Efter blot 28 dage havde ikke mindre end 62 millioner husholdninger set Netflix-serien Dronninggambit (The Queen’s Gambit), og miniserien er dermed den mest sete miniserie (der er ialt syv afsnit) fra Netflix til dato. Serien er baseret på bogen The Queen’s Gambit skrevet af Walter Tevis, hvor man følger Beth Harmon (spillet af Anya Taylor-Joy) fra barn til voksen og hendes liv med skak. Serien foregår i 1950’erne og 60’erne.

skat dronninggambit netflix (Foto: PR)
The Queen’s Gambit blev et kæmpe hit på Netflix. (Foto: PHIL BRAY/NETFLIX © 2020)

Thomas Vinterbergs ‘Druk’

Der var stor hæder til Thomas Vinterberg og filmen ‘Druk’ ved årets European Film Awards, der anses som det europæiske svar på Oscar-uddelingen. Filmen var nomineret til fire priser og vandt alle fire inklusiv den fineste pris af dem alle – nemlig prisen for ‘Bedste Film’.

Mads Mikkelsen vandt for bedste europæiske skuespiller for sin rolle som gymnasielæreren Martin. Desuden vandt Thomas Vinterberg statuetten for ‘Bedste Europæiske Instruktør’. Sammen med Tobias Lindholm vandt han også prisen for ‘Bedste Europæiske Manuskript’.

I korte træk handler filmen om karakteren Martin, der sammen med tre kolleger afprøver den norske psykiater Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt – den halve promille, der afholder en fra at give sig 100 procent.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen og får fornemt selskab af Lars Ranthe, Magnus Millang og Thomas Bo Larsen. Filmen kan muligvis ende med at finde vej til årets Oscar-prisuddeling den 25. april i kategorien ‘Bedste Internationale Film’.

Kilder: TV2 Nyhederne, DR Nyhederne, Soundvenue, Netflix.dk 

Læs også: 

Året der gik 2019: Tilbageblik på nogle af de største danske- og udenlandske begivenheder

2019 (Foto: Unsplash)

· Mere fra samme kategori ·