Læs også:

Close
kronhjort dear hjort dyr naturen sne (Foto: Unsplash)

NEWS: Store, vilde dyr kan være en billig genvej til øget biodiversitet

Nyheder  | 

Store, vilde dyr kan være en billig genvej til øget biodiversitet · Bridgerton sæson 2 er en realitet · Denne uge er ‘Vintercyklingsuge’ · People’sPress får nyt navn · OK er klar med hjemmeopladning til elbiler · Dagens billede: Lil Wayne benådet af Trump i sidste øjeblik

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Store, vilde dyr kan være en billig genvej til øget biodiversitet

Alt fra svampe og insekter til planter og rovfugle kan blive påvirket i en positiv retning, hvis flere heste, elge, vildsvin eller krondyr fik lov til at leve vildt, viser ny rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi.

Biodiversiteten i Danmark kan blive løftet, hvis flere rewilding-projekter bliver en del af naturforvaltningen.

Det skyldes at tætheden af planteædere i Danmark de fleste steder er enten langt under eller langt over det naturlige interval. Det betyder at hovedparten af landskabet er enten under tilgroning eller overgræsset i sommermånederne med tab af biodiversitet til følge.

Det er blandt hovedkonklusionerne i en ny rapport som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi netop har udgivet. Her gennemgår forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet de mulige effekter af at udsætte store dyr og så at sige lade naturen passe sig selv.

De store dyr spiller en vigtig rolle for biodiversiteten ved at skabe varierede plantesamfund, ved at skade træer og ved at omsætte planter til lort og ultimativt ådsler. Derfor har forskerne bag rapporten undersøgt potentialer og udfordringer ved såkaldt rewilding som forvaltningsmodel. Formålet med rapporten er at give et overblik over de dokumenterede effekter af rewilding på biodiversiteten.

Begrebet rewilding er ikke nyt. Mennesker har i århundreder genindført arter, som på et tidpunkt var udryddet. I dag sker det dog i stigende grad for at bringe tabte funktioner tilbage i økosystemerne. Forskerne bag rapporten har undersøgt en lang række projekter rundt om i verden for effekterne af udsætning af for eksempel bævere, bjørne eller bisoner, lige som rapporten ser på jagt som både potentiale og barriere for rewilding i Danmark.

Rapportens forfattere har kortlagt samtlige forsøg i Danmark med rewilding, ligesom de beskriver nogle af de konflikter, der er opstået i forbindelse med rewilding-projekter, og den har et særligt fokus på effekten af tætheden af dyr i naturen. Tætheden af dyr er afgørende for hvor meget dyrene æder og hvilke planter og dyrearter, der kan trives og en naturlig tæthed er vigtig for mange af de arter der er under pres for at forsvinde.

kronhjort dear hjort dyr naturen sne (Foto: Unsplash)
Kronhjorte kan også være med til at biodiversitet. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sjælden sommerfugl har kun et levested tilbage på Fyn

Bridgerton sæson 2 er en realitet

Det er nu officielt, at der kommer en sæson 2 af Netflixserien Bridgerton, der havde premiere 25. december 2020 og på rekordtid tog alle med storm, og mange slugte de 8 afsnit i juledagene.

Dramaserien Bridgerton er skabt af Chris Van Dusen og produceret af Shonda Rhimes. De otte tæt forbundne søskende i Bridgerton-familien søger kærligheden og lykken i Londons højere samfundslag. Serien er inspireret at Julia Quinns bestsellerromaner, og det er også hende, der har været ude at sige, at hun næsten ikke kan vente på sæson to, for hun ved, hvad bog to indeholder af kærlighed, dramaer og intriger.

Hvornår sæson 2 har premiere har Netflix ikke været ude at offentliggøre endnu.

Læs også: Bridgerton har taget seerne med storm

Denne uge er ‘Vintercyklingsuge’

Stiller du cyklen væk i vinterhalvåret? Det er en skam. For selv om kulden bider, og det er mørkt, er der store fordele ved vintercykling – især i en Corona-tid med hjemmearbejde. Nu kan du og kollegaerne cykle med i Cyklistforbundets nye ‘Vintercyklingsuge’, der kører i denne uge.

Det er gratis at deltage i Vintercyklingsugen, der kører fra i dag den 25.-31. januar. Tilmelding foregår i hold på www.vcta.dk. Et hold består af 2-16 kollegaer. Hop på cyklen hver dag i en uge, få frisk luft og god motion – sammen hver for sig. Sådan lyder opfordringen fra Cyklistforbundet, der har barslet med en lillebror til den store, årlige kampagne ‘VI CYKLER TIL ARBEJDE’. Også i Vintercyklingsugen tilmelder man sig i hold sammen med kollegaerne.

– At arbejde hjemme giver særlig god grund til at sørge for at komme ud og få den daglige motion. Derfor får alle deltagere vores nye Hjemmecyklingsguide med fif til, hvordan man kan komme op på cyklen hver dag i en tid med meget hjemmearbejde, forklarer direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

For eksempel kan du og kollegaerne booke jeres kalender hver dag på et aftalt tidspunkt og giver hinanden en virtuel High Five, inden I cykler en tur samtidig. Du kan cykle en omvej, hvis du har børn, der skal afleveres i institution eller hos venner. Eller du kan cykle en eftermiddagstur med familien. Så smager aftensmaden også bedre.

Det er gratis at deltage i Vintercyklingsugen, og vinderpræmien er en vedligeholdelsesvenlig syv gears MBK-cykel, der er ideel til hverdagsbrug i byen og til fritidsture på landevejen. Cyklistforbundet gennemfører Vintercyklingsugen i samarbejde med biotekvirksomheden Gubra, der forsker i udvikling af nye lægemidler. Stifter af Gubra, Jacob Jelsing, siger:

– Forskning viser, at der er betydelige sundhedsgevinster at hente, hvis man vælger cyklen frem for mere inaktive transportformer som bil og bus. Forebyggelse er altid bedre end behandling, og selv beskedne vaneændringer kan gøre en væsentlig forskel for vores sundhed. Og så er det godt for klimaet.

Cyklistforbundets guide til at være godt cyklende om vinteren

 • Luk lidt luft ud af dine dæk: Dækket må gerne være lidt blødt pumpet. Jo bredere dæk des bedre.
 • Tjek bremserne: Særligt fælgbremser kan blive sølet til i is og sjap, og det mindsker bremseeffekten.
 • Smør godt: Nogle dage er det svært overhovedet at komme af sted, fordi cyklen er stivfrossen. Du kan forebygge ved at smøre kæde, lås og kabler jævnligt.
 • Se og bliv set: Gode cykellygter er et must. Husk også reflekser, så andre trafikanter kan se dig på lang afstand.
 • Pak let: Undgå tungt lastede cykelkurve, tasker og andet, som gør det svært at styre. Pak let og lavt for eksempel i en cykeltaske bagpå.
 • Undgå skarpe og pludselige sving: Tag store, bløde sving i det omfang den øvrige trafik tillader det. Brems ned før sving – akkurat som i bil – og slip bremsen, før du drejer.
 • Hold afstand: Bremselængden øges, når det er glat, så giv lidt mere plads i trafikken.
vintercyklingsuge (Illustration: Cyklistforbundet)
Skal du være med til at cykle i denne uge … (Illustration: Cyklistforbundet)

Læs også: Cykelvæksthuset skal få flere virksomheder til at vælge cyklen

People’sPress får nyt navn

Forlaget People’sPress lægger ‘Press’ væk og hedder fra 1. februar ‘People’s’, slet og ret. Om navneskiftet forklarer administrerende direktør på People’s, Tine Smedegaard Andersen:

– Vi elsker den trykte bog. Men vi lever i en tid, hvor læsevaner forandrer sig hastigt. Der er efterhånden mange flere måder, forfatternes fortællinger også kan udgives på. Med navne-skiftet vil vi favne alle muligheder for at få forfatternes historier ud til læsere og lyttere. Som trykt bog, men også lydbog, e-bog, beriget lydbog, podcast, radiofortælling, radiodrama og så videre. Vi vil være et hus for tidens store historier og alle de former, de kan udkomme i.

People’s udgiver allerede lydbøger af stort set alle forlagets papirbøger. Men vil fremover også udgive podcasts, der fra start er skabt først og fremmest med henblik på lyd. Forlaget har overtaget Radio24syvs lokaler og lydstudier, og der er derfor oplagte muligheder for at udvide produktionen i huset.

Senest har People’s med udgangspunkt i Rane Willerslevs bog ‘Ekspeditioner’ produceret ‘Fire patroner på lommen’, som blev en af efterårets store succeser hos DR både på P1 og som podcast, og i efteråret producerede man to dages radio, der også blev livestreamet på Facebook, fra studierne i samarbejde med Mofibo. Der er flere podcasts og lydproduktioner på vej i foråret; blandt andet om dobbeltdrabet på Femøren i 1984.

Tine Smedegaard Andersen uddyber:

– Lydmediet er i vækst, og det giver mulighed for at fortælle historier på helt nye måder og til et andet publikum. Vi vil som moderne forlag være i stand til at forløse forfatternes fortællinger på skrift, selvfølgelig. Det er vores kerneekspertise. Men også på nye måder. Produktionerne er ikke markedsføring for bøgerne. De bliver lavet i deres egen ret, fordi det ganske enkelt er gode historier, der egner sig til at blive fortalt på lyd. Vi vil være et forlagshus, som også er et produktionshus, og som samarbejder med de platforme, der har fat i et stort publikum, som er et andet end det, vi kan nå med den trykte bog.

Tine Smedegaard Andersen slutter:

– People’sPress har altid været et forlag, der forstod sig selv som en del af underholdnings-industrien og medieverdenen lige så meget som en del af bogbranchen. Der er en stærk kerne i People’s, som insisterer på at fortælle historier for alle mennesker. Det tager vi med os i det nye navn, men fortolket til en forandret medievirkelighed.

bog mytomanen sofie sarenbrant (Foto: MY DAILY SPACE)
‘Mytomanen’ af Sofie Sarenbrant udkom sidste år på People’sPress – der nu kommer til at hedde People’s. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Boginspiration: Fem på stribe

OK er klar med hjemmeopladning til elbiler

Nu har danske elbilister mulighed for at oplade bilen hjemme i garagen med grøn strøm via en hjemmeladeboks, som lanceres af energiselskabet OK.

I takt med at flere elbiler rammer de danske veje, skal infrastrukturen til opladning udbygges, og det andelsejede energiselskab OK er klar til at levere de løsninger, som danskerne i fremtiden har brug for til at holde elbilerne kørende. Her spiller specielt muligheden for at lade hjemme en vigtig rolle.

Hos OK forventer man nemlig, at størstedelen af opladningerne af elbiler og plug-in hybrider kommer til at foregå hjemme hos bilisterne selv, og derfor er man klar til at rykke med hjem i garagen.

– Når danskerne skal oplade elbilen, kommer det ikke kun til at ske på en tankstation, som man kender fra i dag, men flere forskellige steder. Det stiller en række nye krav til os, som leverer energi til kørsel. Vi forventer først og fremmest, at danskerne kommer til at oplade bilen hjemme, og vi vil gerne levere de løsninger, de har brug for, forklarer Thor Folmann Krarup, produktchef for e-mobilitet i OK.

I første omgang kan løsningen, som har fået navnet ‘OK Ladepakke’, bestilles direkte hos OK, og samtidig bliver den tilgængelig hos Hyundai-forhandlere i Nic. Christiansen Gruppen, som er en af landets største bilimportører.

– Som en af de førende leverandører indenfor elbiler og plug-in hybrider i Danmark ser vi et behov for et varieret udbud af ladeløsninger til privatbilister. Her ser vi produktet fra OK som et interessant tilbud til vores kunder alt efter deres kørselsbehov i dagligdagen, fortsætter Kenneth Vestergaard, Commercial Director i Nic. Christiansen Gruppen.

Både OK og Nic. Christiansen Gruppen lægger særlig vægt på, er, at det skal være så nemt som muligt at komme i gang med at lade i hjemmet for elbilister.

– Vi ser bilforhandlerne som en stærk partner til at levere enkel og gennemskuelig opladning til private elbilister. Nic. Christiansen Gruppen en af de største importører herhjemme, og vi ser det som en stor fordel, at vi sammen kan komme bredt ud med en fleksibel løsning, som passer til den enkelte elbilists kørselsbehov, siger Thor Folmann Krarup.

Hjemmeladeboksen er OK’s første på markedet, og kunderne kan med OK Ladepakke tilvælge grøn strøm til bil og bolig, som blandt andet kommer fra danske vindmøller.

– Det er en samlet ladepakke, man som forbruger får med hjem, hvor vi har lagt vægt på muligheden for at koble det sammen med et grønt strømprodukt. Løsningen er samtidig fleksibel, da kunderne kun bliver afregnet for det faktiske strømforbrug. Samtidig kan med fordel lade på de tidspunkter af døgnet, hvor strømmen er billigst, slutter Thor Folmann Krarup.

I fremtiden forventer OK, at elbilisterne kommer til at oplade flere steder, end man kender det i dag. Ud over løsninger til opladning i hjemmet arbejder selskabet på løsninger, som passer til blandt andet arbejdspladser, indkøbscentre og tankstationer.

Fakta: Hjemmeladeboks fra OK

 • OK Ladepakke er tilgængelig hos alle Hyundaiforhandlere i Nic. Christiansen Gruppen, ligesom det bliver muligt at købe produktet direkte hos OK.
 • OK Ladepakke er en løsning, som både kan bruges til elbiler og plug-in hybrider.
 • Hjemmeladeboksen passer til længere tids parkering, og har en effekt på op til 11 kW.
 • Konceptet er nemt og overskueligt for den enkelte elbilist, og man afregnes for sit faktiske forbrug.
 • Kunderne kan sammen med en OK Ladepakke tilvælge en el-aftale med grøn strøm fra bl.a. danske vindmøller, som også leveres af OK.
elbil elopladning ok (Foto: OK Benzin)
OK er klar med hjemmeopladning af elbiler. (Foto: OK)

Læs også: Norge sælger mange elbiler

Dagens billede: Lil Wayne benådet af Trump i sidste øjeblik. Han stod ellers til måske at blive idømt en fængselsstraf på op til 10 år for besiddelse af skydevåben

 

· Mere fra samme kategori ·