Læs også:

Close
sommerfugl Foto: Danmarks Naturfredningsforening)

NEWS: Sjælden sommerfugl har kun et enkelt levested tilbage på Fyn

Nyheder  | 

Sjælden sommerfugl har kun et enkelt levested tilbage på Fyn · 208.000 danskere får tilbud om nyt pas · Tivoli klar til de nye COVID-19 krav · Meyers er klar med skræddersyede virtuelle julefrokoster · Dagens video: Svanefamilie på (vralte)tur

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sjælden sommerfugl har kun et enkelt levested tilbage på Fyn

En dugfrisk EU-rapport om naturens tilstand i regionen giver desværre Danmark en bundplacering sammen med Belgien. Ifølge rapporten er 95 procent af Danmarks natur i dårlig tilstand. Et eksempel er engperlemorsommerfuglen, der er forsvundet fra Jylland og nu kun har et enkelt levested tilbage på Fyn og en håndfuld på Sjælland. På Fyn lever sommerfuglen på skovengene i Hesbjerg Skov lige uden for Odense by.

Tænk, at vi har så fantastisk natur så tæt på Odense, udtaler Carsten Hansen, der er frivillig i Danmarks Naturfredningsforening i Odense Kommune, der sammen med sin frivilligmakker Kurt Due Johansen har brugt uendeligt mange timer på at vandre i det store, kuperede naturområde Hesbjerg Kilen, der ligger lige uden for Odense by og strækker sig på tværs af både Odense og Assens Kommune.

I 2015 tog Danmarks Naturfredningsforening initiativ til at indlede en fredningssag for det 486 hektar store naturområde, der blandt andet  består af skov og skovenge. En af dem, der holder til i området og har gavn af den unikke natur, er den truede sommerfugl engperlemorsommerfugl, der er på den danske rødliste blandt de mest truede sommerfugle.

Engperlemorsommerfugl er på den danske rødliste over truede arter, fordi den kun har ganske få levesteder tilbage i Danmark. På Fyn er Hesbjerg Skoven faktisk det eneste sted, den findes. Det er en af flere årsager til, at vi gerne vil frede Hesbjerg Kilen, forklarer Carsten Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening i Odense.

Sommerfugle er gode indikatorer for biodiversitet. Det vil sige, at hvor sommerfuglene trives, der kan man gå ud fra, at der er et rigt planteliv og dermed også gode betingelser for andre insekter. Fredningen indebærer et fokus på at forbedre naturen og spredningsmulighederne for engperlemorsommerfugl og andre arter, så bestanden af de enkelte arter kan blive mere modstandsdygtig, formere sig og sprede sig til andre nærliggende naturområder.

Sommerfuglen engperlemorsommerfugl er dybt afhængig af en i Danmark sjælden naturtype, nemlig skoveng.

Skovenge hænger ikke på træerne. På Fyn er Hesbjerg Skoven det eneste sted, hvor engperlemorsommerfugl trives, fordi skovengene her er åbne og lyse og huser de unikke planter, som engperlemor er afhængig af. Her er mjødurt til sommerfuglens larver og kærtidsel, som er en god nektarplante, til de voksne sommerfugle, forklarer Carsten Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening i Odense.

Det særligt gode ved skovenge som naturtype er, at der er lyst og lunt og læ. Sommerfugle er ligesom de fleste mennesker glade for varme og sol, men når og hvis skovene vokser sig tætte og mørke, forsvinder de fleste arter af sommerfugle. Engperlemorsommerfugl er ifølge Carsten Hansen en juvel i den midtfynske kile, og med en fredning kan den se frem til bedre spredningsmuligheder, og han håber på, at den kan sprede sig fra Hesbjerg Skov og videre til naboskoven Elmelunde Skov.

I skrivende stund ligger sagen hos fredningsnævnet for Fyn og afventer et udspil om erstatninger til de lodsejere, der vil blive berørt af fredningen. Der er kommet en såkaldt delafgørelse, hvilket tyder godt.

I Danmark har vi omkring 1.800 arter, der er i fare for at forsvinde på kort eller længere sigt. En hovedårsag til, at biodiversiteten i Danmark er presset, er, at vores skove er blevet for ensartede og mørke, og at der generelt er for få store, sammenhægende naturområder, hvor bestande af eksempelvis sommerfugle har mulighed for at sprede sig.

sommerfugl Foto: Danmarks Naturfredningsforening)
Se den smukke og meget sjældne sommerfugl her. (Foto: Danmarks Naturfredningsforening)

Læs også: Der er plads til alle i naturen

208.000 danskere får tilbud om nyt pas

En fejl hos en leverandør betyder, at omkring 208.000 danskere nu får tilbud om et nyt pas. Er man berørt, får man direkte besked inden for det næste halve års tid. Udskiftningen af passet bliver omkostningsfrit for borgerne.

Moderne pas indeholder såkaldt biometrisk information, som blandt andet omfatter fingeraftryk. En fejl hos en leverandør har dog medført, at der på en lang række nye pas er forkerte biometriske informationer, da der er byttet rundt på venstre og højre fingeraftryk. Passene er stadig fuldt gyldige, og ingen borgere har oplevet problemer med at bruge deres pas. Men ifølge Rigspolitiet kan der i fremtiden være en risiko for, at borgerne kan få problemer ved rejser til bestemte lande. Derfor har Rigspolitiet besluttet, at passene skal udskiftes.

Udskiftningen af pas kommer til at foregå over det næste halve års tid. Er man ramt at fejlen, vil man få direkte besked i sin e-Boks om, at man skal møde op på Borgerservice for at få lavet et nyt pas. Hører man ikke noget, skal man ikke foretage sig noget som helst. Og får man en besked om, at passet skal skiftes, så skal man naturligvis ikke selv betale for regningen, forklarer direktør i KL, Christian Harsløf.

Det er borgere i 18 kommuner, der er ramt, og i alt drejer det sig om cirka 208.000 pas, der er udstedt i perioden fra 2014 til 2017, hvor fejlen blev fundet og rettet hos leverandøren. Ansøgning om pas sker i dag i kommunernes borgerservice, og i alt har 18 kommuner benyttet sig af den pågældende leverandør.

Det er selvfølgelig drønærgerligt, at fejlen overhovedet er opstået, og det er irriterende for de borgere, som nu skal ned på Borgerservice for at få udskiftet passet. Men vi håber, at det kan gøres så smidigt som muligt. Står man over for en rejse i den kommende tid, skal man ikke være bange for at tage af sted. Rigspolitiet har forsikret os om, at passet er fuldt gyldigt, og vi kender ikke pt. til lande, der bruger de biometriske fingeraftryk. Men det er naturligvis vigtigt, at vi får rettet op på fejlen, så man ikke i de kommende år risikerer at blive afvist ved indrejse til et andet land, slutter Christian Harsløf.

Som borger kan man få mere at vide ved at kontakte Den digitale Hotline på telefon 70 20 00 00.

pas passport rejse (Foto: Unsplash)
208.000 danskere får tilbud om nyt pas. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 ting du skal overholde som turist

Tivoli klar til de nye COVID-19 krav

Tivoli er over sommeren lykkedes med at omstille sin have og sit kulturprogram fra få store events til mange mindre formater. Det har Tivolis gæster taget rigtig godt imod, og derfor har Tivoli været på forkant med de nye covid-19 anbefalinger og restriktioner, som blev meldt ud af regeringen fredag aften. Samtidig er det lykkedes at regulere gæsteantallet og gæsternes bevægelser rundt på de 82.000 m2, så forlystelseshaven på intet tidspunkt har været i nærheden af det maksimale antal, der må lukkes ind.

Den sidste uge af Halloween står for døren og Tivoli nærmer sig den kommende julesæson. Gæsterne har gennem sommeren og efteråret vist, at de er gode til at holde afstand og benytte sig af Tivolis digitale nyheder for at undgå kødannelser, bl.a. den digitale kø til forlystelserne på Tivoli App’en.

– Tivoli har solid erfaring med at give gæsterne en tryg og god oplevelse, Derfor har vi hurtigt omstillet os til de nye restriktioner, der træder i kraft i de kommende dage, udtaler Tivolis direktør Susanne Mørch Koch og fortsætter:

– Vi har heldigvis 82.000 m2 at gøre godt med, og vi er på intet tidspunkt gået til det antal vi må lukke ind. Derfor har vi hurtigt omstillet os til de nye restriktioner, der træder i kraft i de kommende dage.

Ud over at tilpasse sig forsamlingsforbuddet på 10 og kravet om at bære mundbind på indendørs arealer, skærpede Tivoli sine forholdsregler fra mandag på en række områder for at gøre gæsteoplevelsen endnu mere tryg:

  1. Ved alle forlystelser og spisesteder opsættes der skilte med en anbefaling om at bære mundbind.
  2. Opmærksomheden øges på antallet af gæster og deres bevægelser i Haven for at være på forkant med foranstaltninger som f.eks. øget ensretning og om nødvendigt at lukke for indgang kortvarigt.
  3. Der placeres flere kontrollører på strategiske lokationer.
  4. Den digitale kø på Tivoli App’en udvides til flere forlystelser, og den fysiske kø afpasses til at rumme det antal gæster, der er plads til på den næste tur.

Halloween i Tivoli fortsætter til og med søndag den 1. november og Jul i Tivoli foregår i perioden fra den 13. november til den 3. januar.

kultur, kulturguide, arrrangement, event
Tivoli har taget endnu flere forholdsregler og har stadig åbent. (Foto: PR)

Læs også: Halloween i Tivoli

Meyers er klar med skræddersyede virtuelle julefrokoster

Folkene bag Musik i Lejet nytænker med Meyers. Med anbefalingen om aflysning af sociale arrangementer og et forsamlingsforbud på 10 personer, er danske virksomheder tvunget til at tænke ud af boksen, hvis de stadig ønsker at samle medarbejderne til julefrokost. Meyers og kulturbureauet Good Boys Agency har derfor fundet en fælles løsning.

Julefrokostkunderne er slået tilbage til start. Og i 2020 har vi lært at arbejde sammen hver for sig. Møder er rykket online, spritten er ikke længere forbeholdt fredagsbaren og generelt skal man kigge langt efter ‘plejer’ på langt de fleste arbejdspladser. Senest er traditionen med firmajulefrokost på kontoret praktisk talt blevet dømt ude med de nye retningslinjer for socialt samvær.

– Julefrokoster og festcatering generelt har været en enormt svær genre at navigere i under coronaens fremmarch, fortæller direktør i Meyers Kantiner, Carl Johan Paulsen, og uddyber:

– Både vi og kunderne har lynhurtigt skullet tilpasse sig skiftende retningslinjer. Mange af de virksomheder, som måske har haft en forventning om at kunne gennemføre julefrokosten på kontoret i mindre grupper med god afstand eller i forskellige lokaler, er nu slået tilbage til start.

Der er dømt virtuel innovation på menuen. Meyers har gennem længere tid haft på fornemmelsen, at julen ville byde på et behov for innovation i cateringbranchen for at kunne imødekomme kundernes meget forskelligartede ønsker og behov. Derfor gik man tidligere på året i tænkeboks sammen med det kreative kulturbureau Good Boys Agency, som også står bag den populære festival Musik i Lejet i Tisvildeleje.

– Formålet med den virtuelle julefrokost er at fejre højtidstraditionerne, dyrke fælleskabsfølelsen blandt medarbejderne, understøtte virksomhedskulturen og skabe et alternativt men engagerende rum, hvor ledere og medarbejdere kan mødes og bekræfte hinanden i det fælles værdisæt, som binder virksomheden sammen, fortællerkreativ direktør i Good Boys Agency, Andreas Thomas Grauengaard om den fælles mission med Meyers.

Sammen har de to virksomheder udviklet forskellige virtuelle julefrokostpakker målrettet større virksomheder, som med de nye retningslinjer stadig vil have svært ved at kunne samles på f.eks. en restaurant. Allerede nu er der potentiel interesse fra op mod 4.000 kuverter. Helt konkret er formaterne bygget op omkring et interaktivt underholdningsprogram, som alle medarbejdere deltager i online fra deres respektive devices i hjemmet.

Medarbejderne modtager en portionsanrettet julefrokostmenu fra Meyers leveret til døren, som indtages side om side med et skræddersyet underholdningsprogram anført af en vært og bestående af for eksempel digital julebanko, live-koncerter med kendte artister, digitale julehilsner fra kollega til kollega og online-quiz med udgangspunkt i virksomhedernes historie.

meyers julefrokost Den virtuelle julefrokost kombinerer velkendte smage med corona-sikre samværsformer. (Foto: Chris Tonnesen)
Den virtuelle julefrokost kombinerer velkendte smage med corona-sikre samværsformer. (Foto: Chris Tonnesen)

Læs også: 20 ting vi elsker ved Danmark

Dagens video: Svanefamilie på (vralte)tur

· Mere fra samme kategori ·