Læs også:

Close
hasselmus natur mus

NEWS: Danskernes støtte til naturen er tredoblet i julen

Nyheder  | 

Danskernes støtte til naturen er tredoblet i julen · For mange pantflasker og -dåser ryger i skraldespanden · Rezet Sneaker Store og Røde Kors-kampagne har stor succes · Hus Forbi beder om hjælp · Uændrede priser for personbiler på Storebæltsbroen · Dagens video: Robert Downey Jr. giver den som farmer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskernes støtte til naturen er tredoblet i julen

Danmarks Naturfredningsforening har aldrig oplevet en større interesse for at støtte naturens sag i julen. Salget af medlemskaber af den grønne NGO er tredoblet i julen, og det samme er mængden af midler, der er indsamlet til fordel for truede dyrearter.

Giv de små mårdyr et hjem i julen, hjælp odderen sikkert over vejen eller giv et medlemskab i gave til en, der holder af naturen. I de sidste par uger har Danmarks Naturfredningsforening oplevet en markant vækst i donationer til truede dyr og i antallet af solgte medlemskaber til julegaver til venner og familie.

– Danskerne ønsker i højere grad at give gaver i julen, der giver mening for den verden, der omgiver dem. I år har vi alle søgt mere ud i naturen pga. corona og er måske blevet mere bevidste om, hvad naturen betyder for os selv og vores familie som tilflugtssted, legeplads og pusterum. Samtidig er bevidstheden omkring både klimakrisen og biodiversitetskrisen stigende, og det kombineret med en mere aktiv brug af naturen og påskønnelse af den slår igennem her i julen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Hun hæfter sig også ved den netop vedtagne finanslov, hvor der er afsat ambitiøse midler til at skabe mere og vildere natur i Danmark – både til glæde for de truede arter og for danskerne:

– Danskernes omsorg for naturen har smittet positivt af på politikerne på Christiansborg, der på trods af de akutte økonomiske udfordringer i forbindelse med corona, har set fremad og valgt at investere i vores natur med 46.000 ha ny urørt skov og 13 vilde naturnationalparker.

DR’s store tv-programmer Vilde Vidunderlige Danmark samt fortællingen om kampen for den lokale natur i Hjørring Kommune med Bonderøven i spidsen har også bidraget effektivt til at sætte den vilde natur på dagsordenen og medvirket til at øge danskernes bevidsthed om naturens krise, men at vi kan gøre noget for at vende den og hjælpe.

I julen samler Danmarks Naturfredningsforening ind for at hjælpe specifikke truede dyr. Indtil videre har danskerne doneret over 20.000 kroner til sten, der skal bruges til at bygge nye boliger i form af stendiger til små mårdyr som ilder, lækat og brud i Vejen Kommune.

hasselmus natur mus
Her ses den truede hasselmus. (Foto: iStock)

Læs også: Der er god plads til alle i naturen

For mange pantflasker og -dåser ryger i skraldespanden

Alene i december måned ender 12 mio. flasker og dåser med pant i skraldespande, i affaldssorteringen og andre steder i stedet for at komme retur via flaskeautomaten. Det kan skyldes misforståelser og manglende viden, og det skal ny kampagne med Linse Kessler i hovedrollen rette op på.

Danskerne er nogle af verdens bedste til at aflevere flasker og dåser med pant, men ti procent af af flaskerne og dåserne finder aldrig vej til flaskeautomaten. Nu sætter kampagnen ”Hjem til jul” fokus på de flasker og dåser, der ikke kommer retur og derfor ikke bliver genanvendt. Alene i december drejer det sig om 12 mio., som – hvis de var kommet retur – kunne være blevet til nye flasker og dåser og dermed have sparet kloden for udvinding af nye råstoffer samt udledning af CO2. Det er en klimagevinst, som er værd at kæmpe for.

– Tanken med kampagnen er at minde om, at pant hører hjemme i flaskeautomater for at kunne blive genanvendt til nye flasker og dåser. Det ved vi godt, men når man undersøger vores pantadfærd, er der alligevel noget af panten, der ender på gaden eller i affaldssorteringen, fortæller Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem, der driver det danske pantsystem.

– Når vi affaldssorterer og kommer dåserne i metalaffald eller plastflasken sammen med det øvrige plast, er det sikkert i den tro, at vi gør det rigtige for klimaet. Men det er svært at genanvende materialer, der er en del af affaldsstrømmen. Omvendt ved vi, at flasker og dåser, der afleveres i flaskeautomaten, bliver genanvendt til nye.

Et simpelt regnestykke viser, at hvis blot hver dansker sørger for at aflevere en enkelt pantflaske og en enkelt dåse mere i flaskeautomaten i december, kan det lykkes at få bragt de 12 mio. flasker og dåser hjem til jul i år. Det er en fin julegave til klimaet og en CO2-venlig afslutning på 2020.

Fakta: 

Kampagnefilmen med Linse Kessler bliver vist på TV og de sociale medier (FB, Instagram og YT) fra  i torsdag den 3. december til søndag den 27. december

Julekampagnen er et glædeligt gensyn med Linse, der i 2019 med kampagnen Plastik er fantastisk satte fokus på, at plastik er fantastisk, når bare vi genanvender det.

Kampagnen ‘Plastik er fantastisk’ fra 2019 har netop vundet guld ved AEA 2020 for at være nyskabende og sætte nye standarder for at flytte holdninger og adfærd.

flasker dansk retursystem Kampagnen skal minde danskerne om at aflevere flasker og dåser i flaskeautomaten i stedet for i skraldespanden. (Foto: Dansk Retursystem)
Dansk Retursystems kampagne skal minde danskerne om at aflevere flasker og dåser i flaskeautomaten i stedet for i skraldespanden. (Foto: Dansk Retursystem)

Læs også: Dansk Retursystem: Klar til mere end 52 millioner juice- og saftflasker

Rezet Sneaker Store og Røde Kors-kampagne har stor succes

Den 1. december, 2020, lancerede Rezet Sneaker Store en landsdækkende kampagne sammen med Røde Kors, med henblik på at indsamle brugte sko og donere dem til Røde Kors Genbrug. På blot 10 dage er der allerede blevet indsamlet knap 700 par sko, hvoraf mange af skoene allerede er landet i Røde Kors’ 240 butikkerne i hele Danmark. Alle, der indleverer deres brugte sko i Rezet Sneaker Store, modtager en voucher på 10%, der kan benyttes til alle mærker i butikken. Kampagnen fortsætter året ud.

– Rezet Sneaker Store samarbejdet med Røde Kors er kommet fantastisk fra start. På trods af en svær tid for os alle, hvor det at bevæge sig ud i det offentlige rum er forbundet med restriktioner og hensyn, har flere hundrede kunder stadig valgt at støtte det gode formål, hvilket har resulteret i, at vi pt. har samlet knap 700 par sko ind til Røde Kors’ butikker. Dermed har vi sikret, at de brugte sko får et nyt liv, og at pengene derfra går til et uundværligt hjælpearbejde, forklarer Aske Frederiksen, CEO, Rezet Store.

For os er kampagnen kun lige startet. Vi tror og håber på, at antallet af indleverede sko vil forøges de kommende uger og hen over julen. Skoene bliver løbende distribueret ud til Røde Kors butikkerne, hvor det vil være muligt at finde dem på hylderne i takt med, at de bliver indleveret og kvalitetssikret i Rezet Sneaker Store. Tusinde tak til alle jer, der allerede har indleveret, og stort velkommen til jer, der vil hjælpe os med flere indleveringer, forsætter Aske.

– Vi er utrolig tilfredse med samarbejdet og imponerede over antallet af indleveringer allerede. Vores butikker er meget begejstrede for de donerede sko fra Rezet Sneaker Store og Rezet Sneaker Store’s kunder, og vi glæder os til, at der kommer mange flere, slutter Tina Donnerborg, chef for genbrug, Røde Kors.

rezet sneaker store røde kors sneakers (Foto: PR)
Allerede nu har Rezet Sneaker Store indsamlet omkring 700 par sko til Røde Kors Genbrug. (Foto: PR)

Læs også: SnakSammen med Røde Kors og Boblberg

Hus Forbi beder om hjælp

På Twitter kunne man den anden dag læs på Hus Forbi, at de hjemløse går en ekstra svær tid i møde, for corona rammer hjemløses jul hårdt, hvor der er mange dage, hvor de hjemløse er hundekolde, mens de fleste andre sidder med den nære familie og venner og hygger. Dette italesætter formand for Hus Forbi Simon Nielsen, og forklarer, at værestederne og andre tilbud ikke holder åbnet i juledagene. Så julen kan blive ekstra svær og hård for de hjemløse. Ikke kun juleaften men også dagene efter.

Læs også: Klumme: Mig og samfundssind

Uændrede priser for personbiler på Storebæltsbroen

Prisen for at passere Storebælt i personbil vil fra den 1. januar fortsat være 194 kroner med automatisk betaling. Det giver en besparelse på minimum 50 kroner på turen over broen i forhold til personbiler, der betaler med kort eller kontanter. Her er prisen næste år fortsat 245 kroner.

Den lavere pris til trafikanter, der betaler med bizz eller nummerplade, sikrer en fortsat effektiv trafikafvikling i betalingsanlægget. Muligheden for at benytte de nye og hurtige ekspresbaner til betaling med nummerplade i Storebælts betalingsanlæg har været en succes, og mere end 500.000 personer har tilmeldt sig betaling med nummerplade.

Storebælts pris- og rabatstruktur er fastsat af Transport- og Boligministeriet og justeres årligt på baggrund af den almindelige prisudvikling.

Da Storebæltsbroen åbnede i 1998, kostede en enkelttur i personbil 210 kroner. Det svarer i dagens priser til 315 kroner.

storebæltsbroen sund og bælt storebælt (Foto: Sund og Bælt)
Der er uændrede priser for personbiler i 2021 på Storebæltsbroen … (Foto: Sund og Bælt)

Læs også: Højteknologisk brandbil sættes ind i Storebæltsberedskab

Dagens video: Robert Downey Jr. giver den som farmer

· Mere fra samme kategori ·