Læs også:

Close
kræft, cancer (Foto: Unsplash)

NEWS: Kritik af Medicinrådet: Sag om medicin til patienter med æggestokkræft bør gå om

Nyheder  | 

Kritik af Medicinrådet: Sag om medicin til patienter med æggestokkræft bør gå om · Muslimsk model dropper kometkarriere på grund af religion · Højteknologisk brandbil sættes ind i Storebæltsberedskab · Udformningen af Københavns nye busterminal på plads · Ny film om Gretha Thunberg rammer danske biografer · Dagens video: Statsminister Mette Frederiksen berørt efter besøg på minkfarm

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny kritik af Medicinrådet: Sag om medicin til patienter med æggestokkræft bør gå om

Listen over lande, der behandler kvinder, der er uhelbredeligt syge med æggestokkræft med medicinen niraparib, er meget lang. Men i Danmark har Medicinrådet truffet en anden beslutning. Herhjemme kan uhelbredeligt syge kvinder med æggestokkræft kun få medicinen, hvis de har den særlige genmutation BRCA 1 og BRCA 2. En genmutation, som blot 30 % af patienterne har. Det betyder, at 70 % af de danske kvinder med æggestokkræft ikke får glæde af den livsforlængende medicin.

– Det er relativt sjældent, at vi direkte kritiserer Medicinrådet. Men her forstår vi simpelthen ikke, hvorfor rådet vælger at gøre så uretfærdig forskel på kvinderne. Og hvorfor rådet vælger at behandle uhelbredeligt kræftsyge kvinder markant dårligere, end man gør i resten af Norden og Europa. Det er uholdbart og helt uforståeligt. Sagen bør gå om i Medicinrådet, udtaler adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Årligt bliver cirka 250 danske kvinder uhelbredeligt syge af æggestokkræft. De oplever, at deres kræftsygdom vender tilbage gang på gang, og de har behov for at blive behandlet mange gange med kemoterapi. Men for at kunne blive behandlet med kemoterapi flere gange, skal der gå mindst 6 måneder imellem tilbagefaldene. Det er her, medicinen niraparib kommer ind i billedet.

Overlæge Mansoor Mirza fra Rigshospitalets onkologiske afdeling er leder af det første internationale fase tre forskningsstudie af niraparib. Studiet viser bl.a., at niraparib holder kræften i ro i 15 måneder hos kvinder med genmutationen BRCA1 og BRCA2. For kvinder, der ikke har genmutationen, holder medicinen kræften i ro i knapt 6 måneder.

Alligevel valgte Medicinrådet i januar 2019 kun at anbefale medicinen til kvinder, der har æggestokkræft med genmutationen BRCA1 og BRCA2. Kræftens Bekæmpelse mener derimod, at alle kvinder, der bliver uhelbredeligt syge af æggestokkræft, bør tilbydes behandlingen – genmutation eller ej.

I andre lande har man nu brugt niraparib og lignende lægemidler i flere år. Her kan man se, at patienter med æggestokkræft lever længere end tidligere.

– Vi bør i Danmark – som i stort set alle andre lande – behandle uhelbredeligt syge kvinder med æggestokkræft på baggrund af, om medicinen virker eller ej. Det kan vi let vurdere, efter vi har givet kvinderne medicinen i 2-3 måneder, siger overlæge Mansoor Mirza.

kræft, cancer (Foto: Unsplash)
Danske kvinder med æggestokkræft kan stadig ikke få den rette medicin. (Foto: Unsplash)

Læs også: Lindex udvider mangeårig opbakning til brystkræftsforskning til Danmark

Muslimsk model dropper kometkarriere på grund af religion

Halima Aden var i 2019 den første nogensinde til at være med i ‘Sports Illustrated Swimsuit Issue’ iført hijab og burkini. Det skabte vild debat, fordi hun var den første model nogensinde, der prydede bladets sider iført hijab og burkini. Skriver DR Nyhederne.

Nu har Halima Aden valgt helt at trække sig fra branchen – i hvert fald den del af branchen, der har at gøre med de store, glitrende modeshows. Det skriver The Guardian. Hun forklarer selv, at arbejdet i modebranchen har indvirkning på og konsekvenser for sin religiøse overbevisning.

Hun har blandt andet fortalt på sin Instagram, hvordan hun har misset sine daglige bønner, og hvordan hun engang skulle bruge et par jeans – fremfor en hijab – til at dække sit hår, når hun har gået modeshows. Branchen har derfor været med til at presse hende ud i nogle situationer, hun ikke kan stå indenfor, og derfor trækker hun stikket på nogle områder.

Aden er ellers tidligere blevet hyldet som en foregangskvinde i forhold til muslimsk repræsentation i modebranchen.

 

Læs også: Frejas arbejde som nøgenmodel blev vejen ud af selvskade og selvhad

Højteknologisk brandbil sættes ind i Storebæltsberedskab

Den specialfremstillede brandbil, som allerede er døbt ”Brosprøjten”, blev i torsdags demonstreret hos Slagelse Brand og Redning i Korsør. Brandbilen er i stand til at klare selv de helt voldsomme hændelser og skal fremover indgå som en fast bestanddel af beredskabet på Storebæltsbroen.

Sund & Bælt vurderer jævnligt beredskabet og besluttede for et par år siden, bl.a. på baggrund af danske og internationale erfaringer med lastbilbrande, at øget indsatsen med brandsikring.

Udstyret med en 14 meter lang bom kan det nye brandkøretøj med en fjernstyret vandkanon sprøjte vand ind fra broens yderside og nå ellers svært tilgængelige og kritiske steder. Der er stillet skarpe krav til køretøjets udstyr, så det både er i stand til at klare de mere normale ulykker på broen, men også de helt voldsomme hændelser.

Brosprøjten har et helt særligt ”skumanlæg”, som er beregnet til hurtigt at kunne slå kraftige brand ned. Den er monteret med en særlig bom på taget med en vandkanon, som vil kunne svinges ud over brosiden og angribe brande udefra, hvor mandskabet ellers ikke vil kunne nå, samt oppefra. Og så er brosprøjten også udstyret med en bjærgningsgrill på bagenden, så den vil kunne nødflytte køretøjer væk fra broen.

Alt mandskab på Station Korsør er netop nu i gang med at blive uddannet i at bruge brosprøjten, og Slagelse Brand og Redning forventer at kunne indsætte den i operativ drift i midten af december.

brosprøjte, ild, Foto: Sund og Bælt)
Den nye brosprøjte i aktion. (Foto: Sund og Bælt)

Læs også: Kvinder bruger biler og musik til at fikse humøret

Udformningen af Københavns nye busterminal på plads

Der er nu blevet fundet en løsning på trafikkaosset for fjernbustrafikken i Danmarks hovedstad. Københavns Kommune og Transport- og Boligministeriet er blevet enige om udformningen af en ny busterminal ved Dybbølsbro til ca. 1,4 millioner årlige fjernbuspassagerer.

Københavns mange fjernbuspassagerer, buschauffører og cyklister har længe efterlyst en løsning for fjernbustrafikken. Fjernbussernes tre holdepladser ved Valby Station, DGI Byen og i Bernstorffsgade skaber udfordringer, hvor der især har været kaos i myldretiden ved holdepladsen på Ingerslevsgade ved DGI Byen.

Med den nye aftale mellem Transport- og Boligministeriet og Københavns Kommune samler man fjernbustrafikken ét sted i København – ved Dybbølsbro station. Her sikrer man god adgang for busserne fra Ring 02 og binder busterminalen sammen med S-togsnettet og den øvrige kollektive trafik. Således vil terminalen også ligge tæt ved den kommende metro i Sydhavnen, som åbner i 2024 med en station ved Fisketorvet.

Parterne er blevet enige om en udformning af terminalen med bl.a. 15 busholdepladser, taxaholdepladser og 200 cykelparkeringspladser. Terminalen placering og udformning skal sikre let og sikker tilgængelighed for de mange fjernbusrejsende, som kommer fra hele Danmark.

Busterminalen estimeres at koste 80,2 millioner kr., og finansieres med 20 millioner kr. fra staten og 60,2 millioner kr. fra Københavns Kommune, hvoraf 20 millioner kr. indhentes over en årrække via forhøjet brugerbetaling fra busoperatørerne.

Terminalen anlægges af Vejdirektoratet. Anlægsarbejdet ventes at begynde i 2021 med forventet ibrugtagning omkring 1. april 2023.

ny busterminal Foto: PR)
Plan for den nye busterminal i København. Foto: PR)

Læs også: København får central busterminal ved Dybbølsbro Station

Ny film om Gretha Thunberg rammer danske biografer

Den nye film, der hedder ‘Greta’, havde premiere i torsdags. Skriver DR Nyhederne. Filmen følger svenske Greta Thunbergs kamp for klimaet. Instruktøren bag er Nathan Grossman, der har fulgt Greta i et års tid med sit kamera, dag og nat, til demonstrationer i USA og gennem det meste af Europa.

Det startede for kun to år siden, hvor den dengang 15-årige Greta stillede de voksne et meget enkelt spørgsmål: ‘Hvis I ikke interesserer jer for planetens fremtid, hvorfor skal jeg så interessere mig for min skolegang’?

Filmen kan nu ses i de danske biografer, og er det seneste eksempel på en film om klimaforandringer.

bog, greta, thunberg Foto: Unsplash)
Der er allerede udgivet en bog, og nu kommer der en film om Greta Thunberg. (Foto: Unsplash)

Læs også: 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg hånet som bedrager

Dagens video: Statsminister Mette Frederiksen berørt efter besøg på minkfarm

· Mere fra samme kategori ·