Læs også:

Close
grønland isbjerg (Foto: Unsplash)

NEWS: Ny kulderekord på Grønland bekræftet

Nyheder  | 

Ny kulderekord på Grønland bekræftet · Løbere tog skraldet: ‘ploggede’ sig til 521 kilo affald i fem byer · Glyptoteket beder om hjælp · Nyt burgerkoncept nomineret til Danmarks Bedste Burger · Gigi Hadid har født · Dagens billede: København indhyllet i tåge · Fredagsfjol: Vi ❤️Celeste Barber 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny kulderekord på Grønland bekræftet

Minus 69,6 grader celsius er den laveste temperatur nogensinde målt på den nordlige halvkugle. Rekorden i Grønland blev sat tilbage den 22. december 1991

Rekorden blev opdaget ved en gennemgang af data fra automatiske målstationer, som har været anvendt til forskning tilbage i 1990’erne. World Meteorological Organization, som er FN’s organ for vejr, klima og vand, har netop bekræftet rekorden.

– Vores fokus har i de senere år været på varmerekorder pga klimaforandringer. Den nye rekord er en vigtig påmindelse om, hvor store kontraster der er på planeten, udtaler WMO’s generalsekretær, professor Petteri Taalas og fortsætter ”Det er et vidnesbyrd om dedikation, at klimaforskere og vejrhistorikere nu kan afdække gamle rekorder og dermed give os en bedre forståelse af både nuværende og historiske klimaekstremer” (oversat fra WMO’s pressemeddelelse).

Rekorden blev registreret i 3.105 meters højde, nær indlandsisen topografiske højdepunkt på en automatisk målestation ved navn Klinck.

Måleren var én af flere, som blev sat op 1990’erne af forskere fra University of Wisconsin-Madison. Formålet at var afdække de meteorologiske forhold på indlandsisen. I 1994 blev måleren pillet ned for at blive testet, hvorefter den blev sendt til Antarktis.

grønland isbjerg (Foto: Unsplash)
grønland isbjerg (Foto: Unsplash)

Læs også: Nu må man skyde endnu flere isbjørne i Grønland

Løbere tog skraldet: ”ploggede” sig til 521 kilo affald i fem byer

Løbeklubben Sparta Atletik og Løb satte i sidste weekend turbo på affaldsindsamlingen med såkaldte ‘plogging-løb’ i fem forskellige byer, hvor det gjaldt om at løbe og samle mest muligt affald op samtidigt. Ploggerne løb sig dermed ikke kun til en bedre kondi, men også en renere natur og en renere samvittighed

Selvom mange danske strande og naturområder ved første øjekast ser pæne og rene ud, så gemmer der sig faktisk rigtigt meget skrald, når man tager løbeskoene på og begynder at kigge grundigt efter. Og det var netop det, der var opskriften på de fem ploggingløb, som ‘Sparta Atletik og Løb’ i weekenden stod bag i Amager Strandpark, Jyllinge, Holbæk, Esbjerg og Aarhus.

Ikke mindre end 521 kilo affald blev der samlet ind af de mange miljøbevidste løbere, hvilket understreger potentialet for plogging:

– Jeg har fundet paraplyer i dag og masser af glas. Jeg var selv overrasket over hvor tung den pose, jeg kom tilbage med, egentlig var, lød det fra Marlene, der ploggede på Amager Strand. Alt fra bildæk, underbukser, heste-seletøj og plastikkasser til lamper, bleer, kaffekrus og flasker var blandt weekendens affaldsfund overalt i Danmark.

Plogging er stadig ret nyt i Danmark, mens det i Sverige allerede er en etableret trend. Men alle deltagere var meget positive og var glade for at kunne gøre en forskel både for ens egen sundhed og for naturen:

– Ét er, at man gør noget godt for miljøet. Så er der det sociale og det, at man får bevæget sig. Det er hele tre ting på én gang, lød det fra Bettina, der igennem plogging har fået en større bevidsthed om at passe på miljøet.

Konkurrence-elementet spillede også en rolle, og mange tog et par ekstra kilometer for at komme hjem med så mange kilo som muligt.

plogge plogging sparta løb (Foto: PR)
Ploggingløbene blev afholdt samme dag som Dansk Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling og World Cleanup Day. (Foto: PR)

Læs også: Løbeklubber vil ”plogge” danske strande rene

Glyptoteket beder om hjælp

Glypoteket melder sig nu i rækken om at få donationer. Kulturen i Danmark er trængt, og dette gør sig også gældende for Glyptoteket. Nu har de åbent i nyhedsbreve gået ud og fortalt, at de mangler penge, og at man for bare 200 krone kan støtte kunsten i en svær tid og være med til at sikre, at Glyptoteket også på den anden side af corona-krisen kan lave særudstillinger på højeste niveau, holde spændende arrangementer og i det hele taget invitere indenfor i en forunderlig verden af 6.000 års kunst og kultur.

I 1888 gav Carl Jacobsen sin kunstsamling og Glyptoteket til os alle sammen. Nu har museet og kunsten brug for hjælp. Med et bidrag på 200 kroner, 500 kroner eller 1.000 kroner kan du gøre en forskel.

Hvis du vil hjælpe Glyptoteket med en donation ved en bankoverførsel til:

Bankkonto 4182 130 486
Eller ved at overføre via Mobilepay på 218522

Ved indbetaling bedes du opgive navn og adresse. Hvis du yderligere opgiver dit CPR-nummer er det muligt at få skattefradrag for din donation. Glyptoteket sørger for indberetningen til SKAT, og vi garanterer fuld diskretion og sikker opbevaring af alle personlige data.

Hvis Glyptoteket inden 1. oktober får minimum 100 donationer af minimum 200 kroner kan de komme i betragtning til momsrefusion – en refusion, der vil gøre en betydelig forskel i det kommende års budget.

Glyptoteket (Foto: Tina Dines Appelt)
Glyptoteket beder om hjælp. (Foto: Tina Dines Appelt)

Læs også: Oplev det evige liv i kunsten på Glyptoteket

Nyt burgerkoncept nomineret til Danmarks Bedste Burger

Få år efter åbningen af kæden Rumbles Burgerbar er en af burgerkoncepts burgere nomineret til Danmarks Bedste Burger. Burgeren er udpeget blandt 250 kandidater.

Burgeren med det mundrette navn ‘Rumble in the Jungle’ er blandt finalisterne, når Danmarks Bedste Burger skal kåres i forbindelse med Copenhagen Burger & Beer Festival 2020. Burgerrestauranten Rumbles står bag burgeren, der blev udpeget som en af de ni finalister blandt 250 kandidater.

– Vi er meget overvældede og ekstremt stolte over nomineringen. Der ligger rigtig mange timers arbejde bag udviklingen af vores burgerkoncept og vores burgere. Vi har hele tiden haft ambitioner om at kunne konkurrere med de bedste burgerrestauranter på både pris og kvalitet, og det har vi nu bevist, at vi kan, fortællerSøren Larsen, der er direktør og konceptudvikler hos Rumbles Burgerbar.

Opskriften bag succesburgeren er, ifølge burgerkæden, arbejdet med den simple og samlede smagsoplevelse fra ingredienserne. Burgeren består af en saftig bøf med smeltet cheddarost og bacon i en blød briochebolle kombineret med friskskåret tomat, sprød salat, rødløg, pickles og Rumbles Burgerbars egen særlige ”jungle sauce”.

Rumbles Burgerbar er den ene af kun to burgerrestauranter i hovedstadsområdet, der er nomineret til Danmarks Bedste Burger. Det sker til trods for, at det kun er tre år siden, at Rumbles Burger slog dørene op til et tæt pakket marked af burgerrestauranter i København.

‘Rumble in the Jungle’ er signaturburgeren hos Rumbles Burgerbar, og burgeren har også en helt særlig betydning for restauranten. Burgeren er nemlig opkaldt efter den legendariske boksekamp fra 1974 mellem George Foreman og Muhammad Ali, hvor omkring en milliard tv-seere så med. Dengang slog den kun 19-årige Muhammad Ali den seks år ældre verdensmester George Foreman ud i knock out i ottende omgang, og indtog dermed tronen som verdensmester. Det er den mentalitet, som den dag i dag gennemsyrer holdet bag burgeren.

– Historien om Rumble in the Jungle er en fortælling, der inspirerer os meget hos Rumbles. Historien viser, at ingen er uovervindelige, og at det er muligt at besejre de etablerede, slutter Søren Larsen.

Den nye spiller på burgermarkedet har en vision om at sælge gourmetburgere til hverdagspriser i Københavns Sydhavn, Valby, samt i Hillerød og Helsingør. I denne weekend 25. – 27. september bliver det afgjort, om Danmarks Bedste Burger er en burger fra Rumbles Burgerbar, når Copenhagen Burger & Beer Festival 2020 løber af stablen.

rumbles burger (Foto: PR)
Rumbles er nomineret til Danmarks bedste burger. (Foto: PR)

Læs også: Efterårsmad Veggieburger med græskar

Gigi Hadid har født

Smukke Gigi Hadid fødte sidste weekend en pige, og den lille familie har det godt. Faderen; Zayn Malik er også ovenud lykkelig og har på sin instagramprofil også lagt rørende billede op, hvor han også fortæller, at babyen endelig er her og er både sund og smuk. Begge forældre er meget taknemmelige og glade. Efter at have været gået fra hinanden, fandt parret sammen igen, og nu er de altså også blevet forældre.

 

Læs også: Forside på nyt arabisk Vogue med Gigi Hadid vækker opsigt

Dagens billede: København indhyllet i tåge

Fredagsfjol: Vi ❤️Celeste Barber 🤣

· Mere fra samme kategori ·