Læs også:

Close
fadøl øl (Foto: Pixabay)

NEWS: Flertal vil forbyde alkohol på ungdomsuddannelser

Nyheder  | 

Flertal vil forbyde alkohol på ungdomsuddannelser · HBO Nordics den store vinder ved årets Emmy Awards · Nu åbner Danmarks største landvindmøllepark · Anne Mette Hancocks krimiserie solgt til USA · Astronaut på Cupola tager fotos af jorden · Dagens video: Pitt og Aniston i snak

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flertal vil forbyde alkohol på ungdomsuddannelser

Det skal være slut med at skænke fadøl til fester på landets ungdomsuddannelser. 53% af danskerne mener, at der i Danmark skal være et forbud mod at sælge alkohol på blandt andet gymnasier og erhvervsskoler, viser ny meningsmåling foretaget af Voxmeter for Blå Kors.

Ingen fredagsbarer og fester i et halvt år grundet Covid-19 har betydet, at der er skruet helt ned for udskænkningen af alkohol på de danske ungdomsuddannelser.

Hvis det står til over halvdelen af danskerne, skal det heller ikke længere være muligt at sælge alkohol til gymnasiefester, når hverdagen vender tilbage. 53% af danskerne er fortalere for, at salg af alkohol på ungdomsuddannelserne skal forbydes, viser en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter lavet for Blå Kors.

Opbakningen kommer i kølvandet på debatten om unges alkoholkultur, som Sundhedsstyrelsen og en lang række organisationer arbejder for at få ændret.

Ifølge Christian Bjerre, som er generalsekretær i Blå Kors Danmark, er det nødvendigt at rette øjnene mod blandt andet ungdomsuddannelserne:

– Vi har ikke noget imod fester, men derimod alkoholkulturen. Når man som ung bliver præsenteret for fadøl og alkosodavand som en del af festpakken, når man starter på en uddannelse, så skaber man et unødigt pres og frygt for, at man falder uden for fællesskabet, hvis man takker nej, forklarer Christian Bjerre.

graf folketing regering alkohol (Foto: Graf Ritzau)
Sådan ser fordelingen ud mellem de forskellige partier. (Graf udarbejde af Blå Kors)

Flere undersøgelser har vist, at unges alkoholforbrug stiger markant ved overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse. Blandt andet den seneste rapport Trivsel og brug af rusmidler blandt danske unge fra Center for Rusmiddelforskning, som viser en stigning blandt de 15-18-årige.

Stigningen kommer efter en årrække med et generelt faldende alkoholforbrug blandt danske unge, og netop derfor er det nu, der skal gøres noget, siger Christian Bjerre:

– Det er desværre begyndt at gå i den forkerte retning, så tiden er inde til, at vi tør gøre tingene anderledes. Det er danskerne også klar på. Både når det gælder en debat om alkohol på ungdomsuddannelserne, men også en 18 års-grænse for salg af alkohol i butikkerne. Det kan dog ikke gøre det alene. Vi er nødt til at skabe forandringerne sammen med blandt andet forældre, kommuner, organisationer og politikere, slutter han.

I Danmark skal unge være 16 år for at købe øl og vin i butikker og 18 år for at købe alkohol over 16,5%.

Fakta om meningsmåling

– Undersøgelsen er repræsentativ for den danske befolkning. Den er baseret på besvarelser fra 1.050 danskere. 

fadøl øl (Foto: Pixabay)
Måske det snart er slut med fadøl på ungdomsuddannelserne. (Foto: Pixabay)

Læs også: Næsten 70.000 unge har fået en plads på en videregående uddannelse

HBO Nordics den store vinder ved årets Emmy Awards

HBO Nordics indhold vandt hele 34 priser ved årets Emmy Awards. Succession vandt for bedste dramaserie og Watchmen for bedste miniserie. Og Watchmen fik intet mindre end 11 priser, herunder prisen for bedste miniserie og prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie til Regina King.

I tillæg til Watchmen’s success, var der også stor hæder til HBO-dramaserien, Succession, der endte med syv priser i alt – her under den prestigefyldte pris for bedste dramaserie og prisen for bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie til Jeremy Strong.

Zendaya (Euphoria) løb med prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie. Hun er den yngste kvinde nogensinde til at modtage den pris. Også i miniserie-kategorien var der priser til henholdsvis Mark Ruffalo for bedste mandlige hovedrolle i I Know This Much Is True, Yahya Abdul-Mateen II for bedste mandlige birolle i Watchmen og Uzo Aduba for bedste kvindelige birolle i Mrs. America.

HBO Nordic-vindere fordelt med antal priser per titel:

• Watchmen: 11
• Succession: 7
• Last Week Tonight with John Oliver: 4
• Euphoria: 3
• The Handmaid’s Tale: 1
• Insecure: 1
• Mrs. America: 1
• Bad Education: 1
• I Know This Much Is True: 1
• Rick And Morty: 1
• Vikings: 1
• We are the dream: The Kids of the Oakland MLK Oratorial Fest: 1
• The Apollo: 1

succession hbo serie (Foto: HBO)
Succession var en af de helt store vindere ved dette års Emmy Awards. (Foto: HBO)

Læs også: Små og store øjeblikke fra årets Emmy Awards

Nu åbner Danmarks største landvindmøllepark

Efter ni års hårdt arbejde er Danmarks største landvindmøllepark netop åbnet. Bag det ambitiøse projekt står selskabet Eurowind Energy A/S, som ligeligt ejes af Norlys og de oprindelige stiftere – begge med en fælles ambition om et grønnere Danmark med mere vind og sol på det danske landkort.

Vind og sol står i dag for knap 50 procent af den samlede elproduktion i Danmark. Med åbningen af Thorup-Sletten tager Danmark endnu et kæmpe skridt i retningen mod et fossilfrit samfund og vores fælles ambition om en reduktion af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er en stolt nordjysk erhvervsminister:

– Thorup-Sletten Vindpark er rigtig godt eksempel på, at vi i Danmark er langt fremme, når det gælder grøn energi. Det gør mig både som erhvervsminister og nordjyde rigtig stolt, at Nordjylland nu kan prale af at have Danmarks største landvindmøllepark, som kan lave grøn strøm til 65.000 husstande. Vi har i regeringen sat en ambitiøs målsætning om at reducere vores CO2-udledning med 70%, og vi arbejder benhårdt sammen med erhvervslivet på gøre den ambition til virkelighed, selvom det er en svær opgave. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi når en ny grøn milepæl i dag. Jeg er sikker på at de friske nordjyske vinde får de mange nye vindmøller til at snurre, så de puster grønt lys i en masse hjem rundt omkring.

– Med indvielsen af Thorup-Sletten kommer vores samlede portefølje af vind og sol op på en årlig elproduktion på næsten 1.000 GWh, der svarer til 250.000 husstandes årlige strømforbrug. Vi er selvfølgelig stolte af, at vi på den måde er væsentlige bidragsydere til Danmarks grønne omstilling og ambitionen om et mere klimavenligt Danmark, slutter Jens Rasmussen, CEO i Eurowind Energy A/S.

Med 18 møller, som måler 150 meter og har en effekt på 4,3 MW, er parken nu Danmarks største. Med ni møller placeret i Vesthimmerland og ni møller i Jammerbugt kommune kan 65.000 nordjyder nu se frem til mere grøn strøm i stikkontakten.

vindmølle vindmøllepark (Foto: Norlys)
Nu åbner Danmarks største landvindmøllepark. (Foto: Norlys)

Læs også: Bornholm har infrastruktur til at være Energi-ø

Anne Mette Hancocks krimiserie solgt til USA

Heloise Kaldan og Erik Schäfer, makkerparret fra Anne Mette Hancocks populære krimiserie, skal inden længe til at tale engelsk. De to første bøger i serien med den danske journalist og hendes ven i politiet er netop blevet solgt til udgivelse i USA og England. Det er forlaget Crooked Lane med base i New York, der har købt rettighederne til at udgive ‘Ligblomsten’ og ‘Mercedes-snittet’.

Anne Mette Hancock er særlig begejstret over at skulle udkomme på det engelsksprogede marked:

– Som læser har de amerikanske og engelske krimiforfattere altid været mine foretrukne, så min kærlighed til genren er funderet i den litteratur, der stammer fra netop de lande, og de bøger, der har præget mit forfatterskab, har jeg købt på rejser til New York, London og Los Angeles. Det føles næsten uvirkeligt, at ‘Ligblomsten’ og ‘Mercedes-snittet’ inden længe vil være at finde i de amerikanske og engelske boghandler side om side med mine egne heltes kriminalromaner.

anne mette hancock bog (Foto: PR)
anne mette hancock bog (Foto: PR)

Læs også: September måneds bøger: Fem på stribe

Astronaut på Cupola tager fotos af jorden

Smukt ser det ud, når jorden – her det Caribiske Hav med både Cuba, Jamaica, Bahamas og det sydlige Florida – fotograferes fra oven. Fotos er taget af astronaut på Cupola, der blandt andet flittig bruges af astronauter til at tage fotos af Jorden og observere denne. Læg mærke til det ekstremt turkise vand, der omgiver Bahamas.

Hvad er ‘Cupola Observational Module’
The cupola is a small module designed for the observation of operations outside the station such as robotic activities, the approach of vehicles, and spacewalks. Its six side windows and a direct nadir viewing window provide spectacular views of Earth and celestial objects. The windows are equipped with shutters to protect them from contamination and collisions with orbital debris or micrometeorites. The cupola house the robotic workstation that controls the Canadarm2.

Height: 4.7 feet
Diameter: 9.8 feet
Mass: 4,136 pounds

Læs også: Klar til rejse til Mars

Dagens video: Pitt og Aniston i snak

· Mere fra samme kategori ·