Læs også:

Close
the-kindness-of-strangers (Foto: SF Studios)

Filmanmeldelse: ‘The Kindness of Strangers

Kultur  | 
Det synes redaktionen: 6

Vi har set dramaet ‘The Kindness of Strangers’, der foregår i New York og følger fire mennesker igennem den værste krise i hvert af deres liv. Læs vores filmanmeldelse her

Den danske instruktør Lone Scherfigs ‘The Kindness of Strangers’ er en universel fortælling med humor, hjerte og næstekærlighed. Filmen foregår i New York, hvor en noget forfalden og tidligere glamourøs restaurant danner rammen om ‘ensembledramaet’, som man vel kunne kalde det.

De tilfældige sammentræf

Her midt i New York City flettes karaktererne ind og ud af hinandens liv, mens de lidt efter lidt opdager, at deres håb og redning kan ligge i mødet med nye medmennesker. I usikre og hårde tider, hvor mange lever på kanten af undergang, viser det sig, at tilfældige sammentræf og øjeblikke af næstekærlighed kan få overraskende følger.

Alt dette elsker jeg – og det er faktisk netop sådan noget, jeg ofte tænker over. De der tilfældigheder. Jeg har tidligere i år skrevet to klummer, der vender det emne og tankegang på forskellige måder. Læs her eller her.

New York Public Library (Foto: MY DAILY SPACE)
Lige her – på New York Public Library foregår en scene. hvor jeg også selv har siddet – ja, jeg har i hvert fald selv taget det her foto. (Foto: MY DAILY SPACE)

Personer, der gør en forskel

Især skuespillet, de små personer … Historierne – de skøre, skæve, lede, hjertevarme eksistenser. Gud, hvor er de fint castet. Ja, der er også et par danskere med. Blandt andet Nicolaj Kopernikus med en lille (‘russerrolle’), der godt nok virker noget karikeret – faktisk for meget efter min smag – men det er heldigvis kun et par gange, han er med, men ja sjov rolle. Og så er der David Dencik og Esben Smed, der også har mindre roller.

the-kindness-of-strangers (Foto: SF Studios)
Jeff og Alice – to af de personligheder, jeg er vild med i filmen. (Foto: SF Studios)

Men sådan en som Caled Landry Jones, der spiller Jeff, gør det fantastisk. Bill Nighy er altid perfekt til sine roller, og så er der Jay Baruchel som John Peter og ikke mindst Zoe Kazan som Clara og Andrea Riseborough som Alice – de to store kvindelige karakter, der spiller eminent. Jeg er helt vild med Alice. Hvis alle kendte “en Alice”, så ville verden være et lidt bedre sted at være. Fantastisk rolle og skuespil.

the kindness of strangers film plakat
Også gode ting ser i filmen, selvom den også på mange måder er lidt hård at se. (Foto: filmplakaten fra filmen)

Om handlingen

Clara og hendes to sønner ankommer til Manhattan uden penge på lommen, men med en plan: At skjule sig midt i verdens travleste by, så børnenes far og politimand Richard (spillet af Esben Smed) ikke kan finde dem.

Her møder hun den netop løsladte Marc, der har fået en ny chance i tilværelsen som manager på en russisk restaurant fuld af kulørte eksistenser. Ja der er lidt balalaika, vodda og kaviar over det. Men på en sjov måde.

the-kindness-of-strangers (Foto: SF Studios)
Clara får hjælp af Marc (Tahar Rahim). (Foto: SF Studios)

Restauranten bliver ikke bare deres mødested, men også et frirum for de ensomme eksistenser, sygeplejersken Alice og den hjemløse Jeff. Snart er de hver især på vej ovenpå igen – ikke mindst på grund af en hjælpende hånd fra en fremmed.

the-kindness-of-strangers (Foto: SF Studios)
Richard spillet af Esben Smed er en led satan. Sorry Esben. (Foto: SF Studios)

Det er iøvrigt første gang, at Lone Scherfig har lavet film i og om USA, men ‘The Kindness of Strangers’ er stadig en dansk produktion.

Vidste du …

Det er første gang siden ‘Italiensk for begyndere’, at Lone har instrueret en film, som hun selv har skrevet.

Om instruktøren
Lone Wrede Scherfig er født 2. maj 1959 i Søborg og er en dansk filminstruktør. Hun har et utal af film og tv-serier bag sig. Og hun var blandt andet i 2009 instruktør på filmen ‘An Education’, som i 2010 blev nomineret til en Oscar i kategorien årets bedste film samt to andre kategorier.

Tristesse, humor og godt skuespil

Filmen varer 116 minutter. Og jeg var godt underholdt – fældede også en tåre og grinede flere gange. Og jeg elsker også bare alt jeg kan “få fra New York”. Jeg elsker den by, hvor alt er så genkendeligt, når man ser det på film og selv har været netop de steder. New York om vinteren, hvor den primært foregår, kan være absurd – som i absurd kold. De hjemløse har ikke en chance for at overleve, var det ikke for, at der findes personer som Alice, og steder de kan tage hen.

Filmen er på mange både trist men også livsbekræftende. Det hele flettes på en eller anden måde smukt sammen af de gode skuespilpræstationer og humoren – de der små momenter og glimt hvor vi smiler og griner. Alt det pokkers sørgelige kan på en eller anden måde “klares” ved også at bibringe fed ironi – humor – små skarpe bemærkninger (for eksempel i ‘Tilgivelsesgruppen’ som Alice også styrer) ind. Ikke at det overdrives – det er blot små velvalgte nedslag.

Det er sådan en film, der lidt rummer det hele. Og ja, selvom flere ting kan virke overdrevne eller absurde, så skal man nok have prøvet at leve på gaden i New York for at forstå, at det der er manges (også min) yndlingsby også gemmer på tunge skæbner. Men lyset er der i filmen – i form af Alice og det, at tilfældigheder men også troen på andre, og det at “pay it forward” – at gøre noget for andre når man selv har overskuddet – kan gøre en forskel.

the-kindness-of-strangers (Foto: SF Studios)
Timofery (Bill Nighy) ses her med en af Claras drenge. (Foto: SF Studios)

Her kan du se traileren

Filmen har premiere 18. juni.

Læs også:

Min kærlighed til bøger

bog bøger bogreol (Foto: Pexels)

 

· Mere fra samme kategori ·