Læs også:

Close
bjerg landskab udsigt natur kløft spring vej bumpy road (Foto: Unsplash)

Klumme: At træffe de rigtige valg

Mit liv  | 

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget et enkelt lille valg i dit hoved – bevidst eller ubevidst kan komme til at betyde for dig – dit liv og din fremtid. Det har jeg

Jeg har måske først tænkt over det, da jeg er blevet lidt ældre … Men om du er 10 – 20 – 30 – eller 50 år, så burde man måske nogle gange lige stoppe op. Nej, man skal ikke blive bange for at tage beslutninger – men man skal måske bare (især når man er yngre) liiiige tænke over, at de beslutninger, man tager – store som små – gode som dårlige – kan have en helt vild indflydelse og effekt på ens (fremtidige) liv.

I am a killer

NEJ – bare rolig – det er jeg ikke … Men tanken til denne artikel kom faktisk her, da jeg så sæson 2 af ‘I am a killer’ på Netflix. En tankevækkende og skræmmende men også ærlig serie om personer, der har slået andre ihjel, og som er endt på “death row”. Det er en serie, der forsøger at fortælle og måske også forklare, at bag enhver morder, er der en historie … Et menneskes historie. I hvert afsnit hører man den dømte fortælle sin historie – og man tager ofte fat i familien, forbrydelsen er begået mod samt den dømtes familie og politiet.

Ærligt – der er afsnit, hvor jeg bagefter tænker – “han er psykopat – stadig efter måske 30 år i et fængsel” – men der er også nogle, hvor man tænker – shit et liv – shit en historie – og sikke et menneske, der på et tidspunkt i deres liv “BARE TRAF DE FORKERTE VALG”.

Den sætning siger mange af dem nemlig; “I took some bad choices”. Oh yes – altså virkelig dumme valg – sådan set skæbnesvangre for resten af deres liv. Det her er de ekstreme DUMME valg. Det ved jeg godt. Men der er også nogle skæbner blandt, hvor man faktisk nærmest forstår, hvordan de endte som mordere. Vildt. Se den hvis du har tid …

i am a killer netflix (Foto: MY DAILY SPACE)
Sådan ser ‘I am a killer’ sæson 2 ud på Netflix. (Foto: MY DAILY SPACE)

Valgene du gør som ung

Midt i de afsnit kom jeg til at tænke på mine egne valg som ung. Jeg var den der type, der kunne alt selv (det er jeg nok stadig vil mange, der kender mig, mene), og nok skulle træffe de beslutninger, der skulle tages.

Men jeg vil komme med et par eksempler:

Da jeg var barn var fodbold en central ting. Min far elskede det og spillede det – jeg var med til det hele og vi sad hver lørdag og så tipsfodbold sammen. I dag er fodbold stadig en vigtig del af mit liv.

Da jeg går i 3. klasse bliver jeg bogopsætter på skolebiblioteket. Siden har bøger været en vigtig del af mit liv.

Da jeg går i 8. klasse bliver jeg kæreste med en fyr. Det var ikke min første kæreste – men det var en kæreste, det endte med – (det vidste jeg jo som sagt og netop i denne her sammenhæng ikke), at jeg så havde gennem alle mine teenagerår. Ja måske lidt on and off – men stadig også op gennem gymnasietiden. Se DET valg der i 8. klasse, vidste jeg jo ikke dengang, ville få så stor indflydelse på resten af mine teenagerår. Men det fik det. Og jeg endte jo med at have en teenagertid, der var præget af at “det at have en kæreste”.

Tænk hvis jeg ikke havde haft det – hvordan havde de år så set ud. Nogle gange når jeg taler med gamle veninder fra gymnasiet, er der ting, de nævner, som jeg slet ikke kan huske. Shit. Er det bare fordi, jeg havde så travlt med at “holde i hånd”. Jeg ved det ikke, men jeg ved mine teenagerår blev anderledes fordi, jeg havde en fast kæreste …

venner forever kærester par kærlighed (Foto: Unsplash)
Hvad valg tog du som ung i forhold til kærester … (Foto: Unsplash)

Job og uddannelsesvalg

En anden ting som vitterlig – og det er faktisk også en ting, jeg ofte har tænkt på – er mit valg af uddannelse og job. I mit tilfælde var valg af uddannelse sådan lidt tilfældige valg – i hvert fald til en vis grad – og jeg “endte også med at være elev”, hvilket heller ikke er et valg, jeg sådan havde tænkt længe over. Nu er jeg jo heller ikke “tænkertypen”, men mere “jeg handler-typen”. Men alligevel …

Faktisk endte jeg med efter elevtid at få fire jobtilbud – ja det lyder, som om jeg blærer mig, men det var nemmere dengang – jobmulighederne. DET var dog et valg, jeg tænkte lidt over. Men set i bakspejlet her mange år efter – sgu ikke et valg som jeg brugte sådan mange kræfter på at træffe. Og når man nu ser tilbage, så har det valg jo fået mig så meget i en bestemt retning resten af livet.

Jeg endte med at have et reklamebureaujob – et shippingjob – et marketingjob i international firma samt job i magasinbranchen, som lå serveret på et sølvfad for mig. Jeg valgte det sidste – som faktisk var et, jeg havde søgt uopfordret. Men tænk engang, hvor eller hvordan mit liv havde været, hvis jeg for eksempel havde taget det i det internationale firma, så tror jeg, jeg var endt i udlandet.

Jeg har ikke fortrudt – men har ofte leget med tanken “what if” – for som ringe i vandet har den lille beslutning endt med at have gigantisk indflydelse på mit liv og min dengang fremtid. Og her mange år efter sidder jeg stadig lidt og laver det samme. Så man kan sige – valget i forhold til, hvad der var mig, og hvad jeg elsker, det var rigtigt, og DET har jeg aldrig fortrudt.

landskab vand havet pige tænker himmel (Foto: Unsplash)
Tænk hvis jeg var gået i en anden retning – tænker du også det … (Foto: Unsplash)

Spændende tanker

Som udgangspunkt har vi kun et liv – æv – men det gælder om at få det bedste ud af det. Og jeg kan ikke lade være med at tænke, når jeg igen tænker på den Netflix-serie, at Gud hvor kan en lille beslutning – et enkelt møde – et enkelt lille valg være skæbnesvangert for en.

De fanger traf nogle absurd dårlige valg – de har dog også – mange af dem – mange sammenfaldende elementer og karakteristika – som for eksempel lav IQ og virkelig fået ringe kærlighed (eller ingen) og ofte misbrug i deres opvækst. Men de har også det der med at få de forkerte venner på et mega dumt tidspunkt i deres liv tilfælles – nærmest dem alle. Måske lidt for ekstreme venner med både kriminalitet, stoffer og vold som dum “venskabs-cocktail”. Tankevækkende …

Men tænker vi eksperimentet lidt videre – hvad hvis du nu HAVDE stjålet den læbestift, som man et splitsekund virkelig ønskede sig, men ikke havde råd til, da man var 15 år – og var blevet taget i det – eller ikke var – og havde fortsat med at stjæle.

HVAD hvis man var blevet opdaget i at skrive den opgave af og aldrig havde fået sin studentereksamen. Og så er der tanken om, at hvad hvis man ikke var gået til den fest og havde mødt den (nye) pige, som er endt med at blive din absolut bedste veninde. Eller så er der den ferie, du var på, hvor du var ved at køre galt på den lejede scooter. Tænk hvis det var sket. Og sådan kunne jeg blive ved … Vildt at tænke på.

bjerg landskab udsigt natur kløft spring (Foto: Unsplash)
Nej, du skal ikke springe, men måske tænke lidt mere over de valg, du gør og tager. (Foto: Unsplash)

“The bumpy road”

Jeg elsker ‘quotet’ “everything happens for a reason”. For gør det – eller ej. Personligt kan jeg godt lide det – og prøver at vende det til, at glasset er halvt fyldt og ikke tomt. Så når de dumme ting, der jo sker i alles liv, så vend det om til noget positivt eller i hvert fald ikke gå i “negativitets-spiralen”. Jeg tror faktisk, at jeg vil tænke over mine valg – store som små mere – tænk at jeg skulle komme til den konklusion – mig der handler før jeg tænker – meget mere.

Jeg er bliver nok aldrig den tænkende og forsigtige. Men jeg – og det er min alder, så jer der er yngre tag det som en mulighed for at træffe flere gode valg, end jeg måske har gjort – tænker at man måske faktisk kan kalde det ” at optimere” sine valg og liv lidt mere ved “at træffe de rigtige valg”. Nogle gange vil der være et rigtigt eller forkert valg – andre gange ikke.

Men kan man være med til selv – sådan helt personligt og selektivt at træffe gode beslutninger og valg. Ja, måske. Man kan i hvert fald forsøge. Og livet er jo en lang “bumpy road” på den gode og dårlige måde – sorry – ingen går fri. Men tag de sving og kurver vejen måtte give dig …

Måske det er en blind vej – måske den fører til noget godt – ellers skynd dig at vend om. Og som min mormor altid sagde – “man skal ikke græde over spildt mælk”. Det skulle da lige være, hvis man nu kom til at begå et mord. Men den tanke er heldigvis ikke sandsynlig. Men mon ikke der sidder en fange eller to på “death row” i USA og tænker “what if” – ja hvad hvis … jeg nu bare ikke havde … Valget – det lille, det store – det skæbnesvangre.

bjerg landskab udsigt natur kløft spring vej bumpy road (Foto: Unsplash)
Livet kan være noget af en “bumpy road” … (Foto: Unsplash)

 

 

Læs også:

#Ensomhed2020: Savner Sally

Lizl Rand og Sally (Foto: Privat)

· Mere fra samme kategori ·