
Meditation: Vejen til at finde din indre ro
Meditation, indre ro og fokus på åndedraget. Vi er mange, der gerne vil gøre noget ved det og starte med at meditere. Karen Pallisgaard er netop kommet med bogen ‘Hverdagsmeditation’, som er en god bog for alle, der gerne vil vide mere og komme igang. Vi har fået en snak med hende om både bogen og meditation
Forskning har fastslået, at meditation udover at mindske stress, angst og depression giver mere energi og bedre humør og forbedrer vores koncentration og evne til at præstere. Og måske vigtigst af alt så hjælper det os til at være nærværende og tilstede i livet og mærke os selv bedre. Men selvom mange af os har hørt om alt det fantastiske, vi kan opnå gennem meditation, kan det alligevel synes svært at få det gjort til en fast del af hverdagen. Alt dette har vi snakket med Karen Pallisgaard om.

Den her bog gør det let at komme i gang
Karen Pallisgaard introducerer os for centrale tanker og teknikker til forskellige former for meditation og giver brugbare tips til, hvordan vi kan meditere i vores hverdag.
Bogen er ikke et tungt meditationsfilosofisk eller -teoretisk værk. Det er en praktisk bog i øjenhøjde, der henvender sig til både nybegyndere og til dem, der allerede har prøvet at meditere, men endnu ikke har fået det integreret som en praksis i hverdagen.
Bogens mål er at gøre meditation hverdagsvenlig og så let tilgængeligt som muligt for så mange som muligt.

Bogen er henvendt til både nybegyndere og dem, der har prøvet at meditere. Alle skal kunne være med …
Hvem er Karen …
Jeg er Karen, multipassioneret type, overordentligt sidst i 30’erne og mor til to små kærlighedsklumper. Godt gift med deres far, og vi bor i et gult hus i det grønne. Jeg er uddannet journalist samt yoga – og meditationslærer. Har arbejdet i mediebranchen i tyve år og har specialiseret mig i sundhed, psykologi og relationskompetence.
Jeg er forfatter til bestsellere som Begynderyogabogen og Langsom livstil – kunsten at få ro på og min syvende bog Hverdagsmeditation (Politikens Forlag) er netop udkommet.Jeg tror på, at vi er her for at være her for hinanden. Jeg brænder for at bringe mennesker sammen og bidrage til bedre trivsel både blandt voksne og vores børn. Dette er drivkraften i min virksomhed, hvor jeg skriver, underviser, holder foredrag, podcaster og fungerer som rådgiver for både private og professionelle.
Når jeg bliver interviewet i de danske medier, handler det typisk om langsom livsstil, yoga, meditation, mental sundhed, moderskab og om at være menneske i en moderne verden. De dage, jeg ikke arbejder og hygger med mine dejlige unger hjemme, bruger jeg på at facilitere kvindefællesskaber, studere familie- og psykoterapi på Blackbird Institute og arbejde frivilligt som ambassadør for blandt andet PlanBørnefonden.
Hvordan startede din egen interesse for meditation?

Hvorfor er det en god ide at meditere?

Man taler meget om at “være i nuet” – kan du uddybe det, og hvorfor det er så vigtigt?
Fordi det er i nuet, at livet sker. Det er kun her vi kan være fuldt ud til stede og nærværende. Nuets belønning er nærvær, skriver psykolog Lars J. Sørensen i sin bog Selvglad. Nærvær er en tilstand uden kommentarspor og tanker. Der er en åbenhed, hvor vi sanser.
I meditation bruger man ofte mantra – kan du forklare?
Et mantra kan være en enstavelseslyd. Det kan være et ord eller en sætning, som gentages inde i dig selv, eller som du chan- ter, synger eller nynner med høj, lidt monoton stemme. Du kan vælge et mantra, som du føler, ræsonnerer med dig. Har du en yoga- eller meditationslærer, kan han eller hun give dig et mantra. Det vil ofte være på sanskrit, som er et 3.500 år gammelt sprog fra Indien.
Mantraer er blevet chantet gennem årtusinder og bærer derfor en dyb og kraftfuld energi med sig. Når du først tuner dig ind på dem, vil du mærke, hvordan de forskellige ord og lyde vibrerer i forskellige dele i kroppen og påvirker dig energimæssigt på forskellig vis.
Det mest kendte mantra er OM, som du måske kender fra yoga.Mantrameditation har især fokus på at komme ud over sit ego og intellekt og i direkte kontakt med et dybere og højere aspekt af sig selv.Mantra betyder på sanskrit mind instrument. Et ord eller en sætning, du gentager igen og igen og anvender som fokusobjekt for din meditation. vibrationerne fra lyden i mantraet beroliger dit sind, påvirker hjernebølgerne og har potentiale til at udvide din bevidsthed. Det hjælper dig med at holde fokus og koncentration, og så kan man sige, at mantraet er dit transportmiddel ind i den meditative tilstand, hvor du hviler i enhedsbevidsthed.I denne tid virker det som om mange har virkelig brug for at finde mening med alt og en indre ro, kan meditation hjælpe med det?

Vejrtrækningen er en vigtig del af meditationen – hvorfor?
Intet åndedræt, ingen meditation. Vores vejrtrækning bygger bro mellem krop og sind. Den grounder os og er et anker inden for de fleste meditationsteknikker til at holde fokus og koncentrationen. Vi tager det tit for givet, åndedrættet, men bør ære og nære det; det er forudsætningen for, at vi lever. Vejrtrækningen fører os direkte til hjertet af livet. Både symbolsk og helt konkret. At have et godt forhold til sit åndedræt er noget af det vigtigste, et menneske kan opnå – uden det lever vi et begrænset liv.
I den normale verden lever mange et stresset liv, og tålmodighed er ikke det, vi ofte har mest af. Kan meditation hjælpe med at give det?

Hvor lang tid vil du anbefale at meditere?
Her er mit mantra: Lidt, men godt! Hvis vi kigger på forsk- ningen, er der generel evidens for, at 15-20 minutter dagligt har stor indvirkning. Ifølge neurologen Andrew Newberg vil man med 12 minutters daglig meditation på otte uger forbedre de basale funktioner i hjernen og optimere sin mentale sundhed.
Hvad vil du gerne opnå med din bog?

Hvor kan folk finde inspiration, hvis de gerne vil igang?
Hvad er dine bedste tre gode råd ift. at finde indre ro?

Læs også:
Kropsidealer: Hvad pokker er det, vi stræber efter