Læs også:

Close
feast trifli thomas herman (Foto: Claes Bech-Poulsen)

Lav Thomas Hermans gudeopskrift på tiramisu

Mad  | 

Om man bliver lækkersulten nu? Ja, det gør man. For den italienske klassiker tiramisu har fået et lille ekstra twist af Thomas Herman, som gør den bare endnu mere uimodståelig

Den anerkendte kok Thomas Herman har netop udgivet en kogebog. En af den der slags, der er så smuk, så man mest har lyst til at bare at lade den ligge fremme og pynte. Men det ville være ret dumt, for det er en usædvanlig lækker kogebog, hvor det er nærmest umuligt at vælge imellem de 100 retter, der er i bogen.

Vi har været så heldige at få lov til at dele opskriften på tiramisu med jer.

Om Thomas Herman

Alle, der kender kokken Thomas Hermans professionelle karriere, ved, hvor meget det danske køkken og vores fantastiske råvarer betyder for ham. Denne bog er udtryk for et andet køkken, en anden kultur og andre smage, som også har en særlig plads i hans hjerte. Det er mad fra et solskinskøkken, fra varmere himmelstrøg. Lette retter med friske råvarer og masser af smag, som er nemme at lave og let bliver til livretter.

feast portræt Herman (Foto: Claes Bech-Poulsen)
Lav selv Thomas Hermans trifli. (Foto: Claes Bech-Poulsen)

Og så til opskriften på tiramisu med ‘dulce de leche’ mascarpone og karamel.

Det skal du bruge

feast trifli thomas herman (Foto: Claes Bech-Poulsen)
Tænderne løber i vand ved synet af denne lækre tiramisu. (Foto: Claes Bech-Poulsen)

Opskriften er til 4 personer

Ingredienser
Karamel:

1 dåse kondenseret mælk med sukker

Ingredienser

Mascarponecreme:
1 stang vanilje
4 æggeblommer
2 æggehvider
1 spsk sukker
400 g mascarpone
150 g karamel af kondenseret mælk
1 økologisk appelsin, skallen
1 knivspids salt

Kaffelage:
50 g brun farin
5 dl stærk kaffe
½ økologisk appelsin, saft og skal
Frangelico hasselnød (italiensk hasselnøddelikør – brug evt. Kahlua i stedet)

Opbygning:
1 pakke ladyfingers
kaffelagen

Andet:
50 g hasselnødder af bedste kvalitet, ristede og afhindede
100 g Amberchokolade fra Summerbird Organic
kvalitetskakao

Sådan gør du

Tiramisu må være Italiens mest kendte og elskede dessert, og sådan noget sker ganske enkelt ikke bare uden videre. Normalt er karamel og Piemonte-hasselnødder jo ikke en del af traditionen, men det burde det nærmest være, for det går vanvittigt godt sammen med mokkasmagen og den fuldfede mascarpone. En kæmpe klassiker her hos os.

Kom dåsen i en gryde med vand og hold den under vandet, for eksempel med et mindre låg, da den skal være dækket af vand konstant, mens den koges. Lad den koge i 3 timer.

Efter 3 timer tages dåsen op af vandet. Køl den herefter helt ned, inden den åbnes.

Den kondenserede mælk er nu blevet til en tyk karamel, som blot tages ud af dåsen og er klar til brug.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og knus dem ud i sukkeret, så de bliver løsnet fra hinanden.

Pisk æggeblommer og vaniljesukker hvidt, lyst og luftigt i en skål.

Pisk æggehviderne og en knivspids salt til fast skum i en anden skål.

Rør mascarpone, karamel og appelsinskal grundigt sammen i en tredje skål.

Vend herefter de piskede æggeblommer forsigtigt med mascarponecremen og afslut med, lige så forsigtigt, at vende æggehviderne i.

Opløs den brune farin i kaffen og smag den afslutningsvist til med appelsinsaft og -skal samt Frangelico. Afkøl herefter kaffen.

Dyp ladyfingers lynhurtigt i kaffelagen, efterhånden som kagen opbygges, men pas på, at de ikke suger for meget væske.

Opbyg herefter desserten: Fordel først en smule creme i et glas, en skål eller et fad, alt efter om du vil lave portionsserveringer eller én stor dessert.

Læg herefter et lag ladyfingers, et lag creme, derefter yderligere et lag ladyfingers og slut af med resten af cremen.

Dæk fadet eller skålene med køkkenfilm og lad dem sætte sig på køl i mindst 2 timer eller endnu bedre natten over.

Servering Tag tiramisuen ud fra køl, 10 minutter før den skal serveres, så den ikke er totalt køleskabskold.

Top den med revne hasselnødder og Amberchokolade. Afslut med et drys kakao.

 

Sådan ser den smukke bog ud:

feast bog thomas herman (Foto: Søren Gammelmark)

Læs også:

Varm kakao på 6 forskellige måder

 

Varm kakao med to ingrdienser-nutella

 

· Mere fra samme kategori ·