Læs også:

Close
pige tanker - rejse by (Foto: Pxhere)

#Ensomhed: 3 kvinder fortæller – Det er ensomhed for mig

Mit liv  | 

Ensomhed kommer i mange afskygninger og kan føles på mange måder. Hør 3 modige kvinder fortælle, hvad ensomhed er for dem, og hvornår de er mest ensomme

Ensomhed er et stigende folkesundhedsproblem herhjemme. Og derfor også noget, mange af os har haft inde på livet i et større eller mindre omfang. Derfor er det ærgerligt, at emnet stadig er så utroligt tabubelagt, som det er. At være ensom kan derfor ende med at være noget , man kæmper med alene – eller som man har svært ved at sætte ord på, eller tale med andre om. Frygten for hvordan man bliver mødt, angsten for at blive misforstået, elle bekymringerne for hvad andre tænker, kan afholde en fra at tale åbent om, hvordan man har det.

Men tænk hvis du vidste, at der var andre, der havde det ligesom dig? Eller hvis du var bevidst om hvor mange, der egentlig også føler sig ensomme? Ville det ændre noget for dig? Hvad hvis det var noget, vi sammen kunne tale åbent om og være ærlige omkring? Ville det give dig mod til at åbne og dele tanker? Det er svært at bryde tabuet. Men den eneste vej frem er at italesætte det. Det er der tre modige kvinder, der har valgt at gøre i denne artikel, hvor de fortæller, hvad ensomhed er for dem, og hvornår de føler sig mest ensomme.

ensomhed, ærlighed, åbenhed, alene
Ensomhed kan ramme alle og føles på mange forskellige måder. (Foto: Jure Širić, Pexels)

Læs også: #Ensomhed2020: Fokus på ensomhed, der kan ramme alle

Johanne, 20 år

Ensomhed kan betyde noget forskelligt for os alle sammen. For hvad er egentlig definitionen på ensomhed? For 20-årige Johanne er ensomhed en følelse, der udelukkende er negativ. Hun føler sig selv ensom, når hun ikke har nogle at være sammen med eller snakke med, selvom hun ønsker det. Men hun ser ikke ensomhed som værende ensbetydende med at være alene:

– Jeg kan sidde alene og ikke føle mig ensom. Men jeg kan til gengæld også sidde i et rum fyldt men mennesker, og så føle mig ensom. Der kan også være mange former for ensomhed. Det kan være, at man føler sig ensom, fordi nogle i ens familie er død, men føler sig inkluderet i sit sociale-venne-liv. Mens man kan føle sig ensom i sit venne-liv, fordi man måske ikke bliver inviteret til diverse ting, eller føler, at nogen bekymrer sig om én, mens man føler sig inkluderet i sin familie, fortæller hun.

Ensom blandt andre mennesker

Johanne føler sig sjældent ensom, når hun sidder alene. Men derimod kommer følelsen ofte snigende, når hun er til store forsamlinger. Her har hun det med at trække sig ind i sig selv og har svært ved at være udadvendt og snakke med andre. Når hun ser, hvordan de andre hygger sig, kommer ensomheden op i hende, fordi hun ikke selv føler, at hun formår at være social på samme måde. Derfor er ensomheden for Johanne ofte relateret til andre mennesker:

– Hvis jeg ved, at et par veninder eller nogen i min familie er samlet til hygge, men at jeg enten ikke har fået en invitation, eller jeg ikke har kunnet den pågældende dag, så føler jeg mig hurtigt udenfor og lidt fravalgt. Og der får jeg også en stor følelse af at være ensom. Men mest af alt føler jeg mig ensom, når jeg bliver ‘glemt’. Om det så er en aftale der bliver glemt, eller om det er at folk overser mig, fordi jeg er stille, det er egentlig lige slemt.

ensomhed, alene, ensom, venner, ensomhedstema
Johanne føler sig sjældent ensom, når hun sidder alene. For hende kommer ensomhedsfølelsen ofte snigende, når hun er til store forsamlinger. (Foto: Pexels)

Ensomheden fører til isolation

For mange kan følelsen af ensomhed føre til, at man føler sig mindre værd og vælger at trække sig i stedet. Det er noget, Johanne kan nikke genkendende til. Hun isolerer sig nemlig også, når hun føler sig alene:

– Jeg har et rigtig lavt selvværd. Så jeg tænker ofte, at jeg ikke har fortjent hjælpen. Eller at jeg selv har været udenom, at de for eksempel ikke kommer til aftaler. Når jeg sidder alene med ensomheden, bliver den ofte dobbelt så stor, fordi jeg ikke får snakket med nogen om, hvordan jeg har det. Og det fodre så bare ensomheden. Netop fordi jeg er ensom, fordi de ikke har husket mig. Så tænker jeg, at jeg er ligegyldig. Og så isolere jeg mig i stedet at få snakket med nogen om, hvordan jeg har det, siger hun.

Det giver pote, at snakke om det

Men selvom Johanne ofte isolerer sig, når ensomheden rammer, så ved hun godt, at det hjælper at italesætte følelserne og sætte ord på, hvordan man har det. Og hun øver sig i at blive bedre til at snakke om det, så hun ikke sider alene med sine følelser:

– Fra jeg fik det rigtig dårligt, gik der syv år, før jeg begyndte at snakke om det. Det er mega svært at lukke op for mennesker omkring, hvordan jeg har det. Fordi når jeg i starten prøvede på det, fik jeg ikke hjælp eller mødte forståelse. Men efter jeg flyttede på bosted har jeg lært at snakke om det, der er svært, og det hjælper altså bare VIRKELIG meget for mig. Det er mega hårdt arbejde og hårdt at snakke om, men det giver pote i længden at snakke om det. Men det hjælper, og jeg vil til enhver tid anbefale folk, der har det svært at få snakket med nogen, om det så er familie, venner, professionelle eller lignende, afslutter hun.

Læs også: #Ensomhed2020: 6 ting du kan gøre for at hjælpe en ensom ven

Marie Louise, 22 år

For nogen er ensomhed forbundet med at være meget alene. For andre er det en følelse, der især dukker op, når de er omgivet af andre mennesker. Mens nogen kan føler sig ensomme både alene – og i andres selskab.  Sådan er det også for 22-årige Marie Louise, der mener, at det at føle sig ensom blandt andre mennesker næsten er det værste:

– Man får sådan en følelse af, at der ikke er nogen, der tænker på en. Det er ikke fordi, man gerne vil være ”festens midtpunkt”. Men man vil bare gerne føle, at andre ønsker ens selskab lige så meget, som man ønsker deres. Jeg tror, at mange ville være overraskede, hvis jeg fortalte, at jeg føler mig ensom. Jeg er rimeligt socialt intelligent og har mange bekendte, så de fleste har nok en opfattelse af, at jeg har masser af venner. Men det er faktisk først for nylig, at jeg er begyndt at få rigtige venner, som jeg ses med jævnligt, fortæller hun.

– Jeg tror helt sikkert også, at ens smartphone har noget at sige, når man føler sig ensom. Hvor mange beskeder modtager man? Hvor mange likes og kommentarer får man? Det bliver meget tydeligt, når man sidder med andre, hvis telefon lyser hele tiden. Men der er det vigtigt at være i nuet, fortsætter hun.

ensomhed, alene, ensomhedstema, sociale medier
Aktiviteten på ens sociale medier kan også fodre følelsen af ensomhed. Men Marie Louise mener, at vi skal blive bedre til at være i nuet og ikke give antallet af likes og kommentarer den store betydning. (Foto: Pexels)

At distrahere sig selv ud af ensomheden

Men ensomhedsfølelsen kan også dukke op, når Marie Louise er alene. Og det er især, når hun ikke har planer med andre, at hun føler sig ensom:

– Jeg kan for eksempel gå i flere uger og frygte, at jeg ikke skal være sammen med nogen den der onsdag aften. Jeg tror, det er fordi, jeg altid har været sådan en, der giver meget af mig selv og ofte tager initiativ. Det er rigtig udmattende. Jeg savner følelsen af, at andre gerne vil have mig i deres hverdag. Ikke fordi jeg gerne vil bekræftes i, at jeg er god nok, men fordi jeg er træt af venskaber, der kun går den ene vej.

Når Marie Louise føler sig ensom, prøver hun altid så vidt muligt at finde nogen at ses med. Selvom det betyder, at hun endnu engang må være den, der tager initiativ. Lykkedes det ikke, får hun i stedet tiden til at gå med film eller serier. For hende kan tidsfordrivet, og følelsen af at blive draget ind i karakterernes liv, mindske ensomhedsfølelsen lidt. Men hun vil gerne blive bedre til at være alene, og derfor er hun også begyndt at arbejde meget på sine følelser.

– Da jeg gik på højskole, snakkede jeg meget med en af mine venner om, at det er trættende altid at være initiativtageren. Derfor forsøgte jeg i en periode at lade andre tage initiativ. Her så jeg, hvem mine virkelige venner var, og oplevede faktisk at føle mig ønsket, hvilket var rigtig rart.

ensomhed, ensomhedstema, ensomhed2020, alene, følelser, venner, underholdning
For Marie Louise hjælper det nogen gange at sætte en film eller serie på og leve sig ind i karaktererne, når hun føler sig alene. (Foto: Pexels)

Lær at elsk dit eget selskab

For Marie Louise begyndte følelsen af ensomhed at komme i slutningen af folkeskolen og i gymnasiet. Men her valgte hun ikke at snakke med nogen om det. Hun prøvede derimod at sætte en facade op, så andre ikke tænkte, at hun var svag, og lagde en taktik om at have masser af planer for at gemme følelsen væk. Det resulterede i, at hun brød sammen til årets gymnasiefest og blev sensitiv i en lang periode efterfølgende. Episoden har dog lært Marie Louise, at håndtere tingene anderledes i dag:

– Jeg snakkede ikke med mine forældre om det. Men det har jeg sidenhen lært at gøre, for de vil hellere end gerne hjælpe. Jeg snakker også meget med min nuværende roomie om det, fordi han forstår mig. Det føles super godt, at der er nogen, der lytter og vejleder mig. Han har sagt, at jeg skal lære at elske mit eget selskab, og det var noget af en øjenåbner, fortæller hun.

– Jeg er begyndt at forstå, at mit eget selskab faktisk ikke er så slemt endda. Og nu har jeg indgået en aftale med ham om, at jeg SKAL have mindst én aften i ugen, hvor jeg ikke må have planer med andre. Det er svært, men jeg ved, at jeg altid kan gå ind til ham, og det er rart at have ham som ”backup”, fortsætter hun.

Hvorfor føler du dig ensom?

Marie Louises bedste råd til andre. der føler sig ensomme er, at spørge sig selv: “Hvorfor føler jeg mig ensom?”. Og tænke over, om følelsen primært kommer, når man er alene eller sammen med andre. Her pointerer hun især, at det er vigtigt, at man øver sig i at lade andre komme en, hvis man ofte er den, der tager initiativ – selvom det er svært. Især også aktiviteten på vores sociale mediers, synes hun, vi skal give mindre betydning:

– Lad være med at tænke for meget over, hvor mange notifikationer, likes og kommentarer, du får. Det vigtigste er kvaliteten af den tid, du bruger med andre, og hvor meget de værdsætter dig – for det gør de helt sikkert, afslutter hun.

ensomhed, ensom, ensomhedstema, alene, veninder, selskaber
Føler du dig mest alene, når du er alene, eller når du er sammen med andre? (Foto: ELEVATE, Pexels)

Læs også: Klumme: Jeg valgte ensomheden

Emma, 19 år

Ensomhed er et emne, der betyder utrolig meget for 19-årige Emma. Hun fik ensomheden ind på livet efter sine forældres skilsmisse, og oplevede efterfølgende at blive mobbet et års tid. For Emma har ensomhedsfølelsen altid været værst, når hun blev holdt udenfor, ikke følte sig som en del af noget, eller når hun følte sig ligegyldig. Og derfor kunne ensomheden også ramme hende, når hun var hjemme på sit værelse, ikke var inviteret med til ting, men også selvom hun faktisk sad sammen med andre mennesker.

– Jeg tror ensomheden kommer fra, da mine forældre gik igennem en svær skilsmisse, og jeg stod på sidelinjen og kiggede på. Jeg blev meget indelukket, og med tiden skubbede vennerne mig også længere væk. Ensomheden kan også skyldes et savn om tryghed, eller at blive snakket til. I tiden efter mine forældre blev skilt, blev jeg meget hurtigt ”glemt” af den forældre, som jeg havde fast bopæl ved grundet en nok turbulent tid. På den måde manglede jeg omsorg, som jeg pludselig heller ikke kunne få gennem mine daværende venner mere, da de også var gildet længere og længere væk, fortæller hun.

ensomhed, ensom, ensomhedstema2020, kvinde, unge kvinder, alene
Ensomhed betyder meget for Emma, der har døjet med det siden 5. klasse. (Foto: Tess Emily Seymour, Pexels)

Ensomhed er et tabu

Mange der føler sig ensomme, går med følelsen selv, da det kan være svært at italesætte. Måske er det svært at sætte ord på, hvordan man egentlig har det, eller også kan man have en følelse af skam, der afholder en fra at tale om sine følelser. Emma synes ikke, hun har været god til at åbne op omkring sin ensomhed, men hun har lært, at det er det, der hjælper:

– Jeg har aldrig været god til at sige, at jeg har været ensom – selv til venner og veninder, fordi jeg følte det var et tabu. Jeg lærte med tiden, at den eneste måde du kan mindske ensomheden, og generelt andre negative tanker, er at snakke med folk om det og lære at åbne mere op. Jeg snakker derfor med folk om det, ringer til min storesøster på 25, eller gør noget som gør mig glad. Med tiden hvor jeg har lært at åbne op og tage mere initiativ, har det hjulpet mig at skrive til folk, om de ville hænge ud, siger hun.

Selvom Emma har lært at blive mere åben omkring sin ensomhed, er det stadig ikke et emne, hun har snakket meget med sine forældre om, da hun ikke ville have, at de skulle tage det på deres skuldre. Derfor har hun gennem tiden i stedet snakket med nogle lærere på sine skoler om det. Derudover ved hun, at hun altid kan gå til sin søster og nogle af sine tætte veninder.

ensomhed, ensom, alene, tænksom
Mange der er ensomme vælger ikke at tale om det, da de føler det er tabu. (Foto: Mikoto, Pexels)

Flere ensomme, end vi tror

Emma kender flere, der er ensomme. Og hun tror, at antallet af ensomme unge er højere, end man regner med. Hun tror også, at de sociale medier og aktiviteten på dem er med til at skabe eller fastholde følelsen af ensomhed:

– Jeg har en ide om flere unge mennesker er ensomme, end man egentlig tror, i takt med at flere og flere ting sker på de sociale medier. Og hvis man ikke er en del af de ting, der sker her såsom grupper på Messenger, at tagge hinanden i memes, skrive til hinanden mm., kan man hurtigt få en slags tomhed indeni, og en følelse af man bliver holdt uden for mængden, afslutter hun.

Emmas vigtigste råd til dem, der føler sig ensomme er, at finde nogen at snakke med om det. At sætte ord på, hvordan man har det, og ikke gå med følelsen selv. Og vigtigst af alt: Ikke vær flov over det.

Læs også: #Ensomhed2020: Redaktionens tanker om ensomhed

· Mere fra samme kategori ·