Læs også:

Close
Danske unge fester, gymnasiefester, alkohol, dans, disko. (Foto: Unsplash)

NEWS: Danske gymnasieelever drikker som aldrig før: Hver tiende fortryder sex efter en brandert

Nyheder  | 

Danske gymnasieelever drikker som aldrig før: Hver tiende fortryder sex efter en brandert · Stor politiaktion grundet mistanke om terrorangreb · Salling Fondene donerer 600.000 kroner til kampe• mod plastik i verdenshaven · Selvkørende busser testet for første gang på vejene i Danmark · Time Magazine kårer Greta Thunberg som årets person · Björn Borg og Joel Kinnaman annoncerer nyt tøjsamarbejde · Dagens foto: Svenske prinsesse Sofia til Nobel 2019 i smuk kjole fra topdesigner Emelie Janrell

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske gymnasieelever drikker som aldrig før: Hver tiende fortryder sex efter en brandert 

Ny undersøgelse, lavet af Statens Institut for Folkesundhed, viser et massivt alkoholindtag blandt unge på især de gymnasiale uddannelser. I forbindelse med alkoholindtaget kommer mange til skade og mere end hver tiende har fortrudt sex efter fest med alkohol, skriver DR.

Disse tal er overraskende, da landets gymnasier de seneste år har forsøgt at inkorporere regler og alkoholpolitik for de unge elever. Undersøgelsen viser, at det er omkring hver femte unge, der overskrider Sundhedstyrelsens højrisikogrænser for ugentligt alkoholindtag. Sundhedsstyrelsens retningslinjer lyder på 21 genstande for mænd og 14 for kvinder. Især regionerne Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark drikker 20 procent af de unge elever mere end det anbefalede. I Region Sjælland og i Region Hovedstaden er tallene op på 22-23 procent.

Det høje alkoholindtag kan blandt andet være med til at svække dømmekraften og kan resultere i uønsket sex. Undersøgelsen viser også, at blandt både piger og drenge er der 13 procent, som har fortrudt sex efter en brandert, fremhæver projektleder for undersøgelsen, Veronica Pisinger, til DR.

danske unge, fest, alkohol, gymnasiefest (Foto: Unsplash)
Det er stadigvæk de danske unge, som har det højeste forbrug af alkohol blandt alle unge i de europæiske lande. (Foto: Unsplash)

Læs også: Sascha har droppet alkohol: Der er for mange ting, jeg vil nå i mit liv

Stor politiaktion grundet mistanke om terrorangreb

I går den 11. december satte politiet gang i en omfattende og koordineret politiaktion flere steder i landet – dette på grund af mistanke om et planlagt terrorangreb. Politiet oplyste, senere på dagen, i en pressmeddelse, at terrorangrebet kan have et militant islamistisk motiv.

Politiet har fortaget ransagninger og anholdelser flere steder i landet, hvilket har involveret flere politikredse – herunder Vestegens Politi, Fyns Politi og Nordjyllands Politi samt Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Der vides ikke endnu, hvad målet har været for de formodede terrorplaner. Det udtaler politiet.

Politi. Gule veste. Politi i gule veste. (Foto: Unsplash)
Cirka 20 personer er blevet anholdt i forbindelse med gårsdagens aktioner. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: 27-årig mand sigtet for terror: Havde tilknytning til dømt IS-kriger

Salling Fondene donerer 600.000 kroner til kampen mod plastik i verdenshavene

Ocean Plastic Forum er en forening, der har til formål at samle alle aktører, som vil bidrage og hjælpe med at indsamle plastaffald fra havmiljøet. Foreningen har netop modtaget et bidrag til indsamlingen af plastik i verdenshavene fra Salling Fondene, som har doneret 600.000 kroner til et ambitiøst udviklingsprojekt. Et af målene er at udvikle teknologi og løsninger til opsamling, sortering og genanvendelse af plastik fra havmiljøet.

Plastik har mange gode egenskaber og den helt rigtige emballage kan være med til at forlænge fødevarers holdbarhed og i sidste ende være med til at mindske madspild. Men indpakningen kan også skabe en masse miljømæssige udfordringer, hvis det ikke kan genanvendes og blot ender i naturen. Netop dette arbejder Ocean Plastic Forum på at undgå.

– Plast i verdenshavene er fortsat et stigende problem for både miljø, dyr og mennesker. I Ocean Plastic Forum kæmper vi imod tendensen, så vi gennem vores arbejde medvirker til at forbedre miljøet i verdenshavene. Det sker i samarbejde med vores partnere ved at indsamle plast og genanvende den på bedst mulig vis. Derfor sætter vi stor pris på den hjælp, vi får, og Salling Fondenes donation og deres insisteren på at gøre en forskel for naturen betyder meget for os, siger formand Lars Have Hansen fra Ocean Plastic Forum.

Ifølge FN’s miljøprogram (UNEP) ender der omkring otte millioner tons plast i havet hvert år. Derfor kan donationen fra Salling Fondene få en afgørende betydning i kampen om mindre plastik i verdenshavene, understreger Lars Have Hansen.

Skrald, havet, plastik, strand (Foto: Unsplash)
Salling Fondene har alene siden 2012 uddelt mere end en milliard kroner indenfor blandt andet kultur, kirke, sport, uddannelse og velgørenhed. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik

Selvkørende busser testet for første gang på vejene i Danmark

I går, den 11. december 2019, blev de første selvkørende busser testkørt i Aalborg Øst, da busserne i sidste uge blev godkendt til testkørsel af Vejdirektoratet. Busserne skal programmeres til at vide, hvordan de skal agere og navigere i trafikken, så både bus og passagerer kommer sikkert frem, skriver DR.

De selvkørende busser er programmeret til at køre efter et visuelt kort og skal nu lære reglerne indenfor vigepligt, og hvordan de skal agere, når andre trafikanter laver fejl i trafikken. Indtil disse tekniske egenskaber er på plads, fortsætter testkørslen uden passagerer og med en fartgrænse på fem kilometer i timen.

De selvkørende busser forventes at indsættes med passagerer allerede i februar 2020, hvor de skal køre på en strækning i Aalborg Øst.

Selvkørende bus, bus, gul bus, københavn buslinje (Foto: Unsplash)
I alt kommer der tre selvkørende busser på buslinjen i Aalborg Øst. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Facebook dropper forsøg efter robotter opfinder eget sprog

Time Magazine kårer Greta Thunberg som årets person

Greta Thunberg er netop blevet kåret af Time Magazine som årets ‘Person of the year’ og er ifølge magasinet den yngste til at modtage prisen nogensinde.

Den unge klimaaktivist har det seneste år sat sit præg på klimadebatten og begyndte for over et år siden at strejke for klimaet hver fredag. Siden har hun inspireret studerende over hele verden til at strejke for klimaet.

‘Årets person’ er en titel, der altid gives til en person, en gruppe, et land, en organisation eller en idé, der har sat et markant præg på verden – herunder både positivt eller negativt i det pågældende år.

Magasinet begrunder valget af Greta Thunberg med, at hun har “fokuseret verdens opmærksomhed” og har “overtalt flere af verdens ledere”, skriver TV 2 Nyheder.

Times chefredaktør, Edward Felsenthal, forklarer at Great Thunberg har vist, hvad det vil sige, når en ny generation fører an, og derfor fortjener hun prisen, understreger han.

Læs også: NEWS: Nu skrives der historie med dansk klimalov

Björn Borg og Joel Kinnaman annoncerer nyt tøjsamarbejde

Det svenske sport fashion brand Björn Borg og skuespilleren Joel Kinnaman har i længere tid arbejdet på et globalt samarbejde, som lanceres i starten af det nye år, 2020. Samarbejdet har været lang tid undervejs og den omfattende kampagne har valgt at bruge Joel Kinnaman til samarbejdets nye globale ansigt. Kollektionen består både af undertøj og sportstøj og har til formål at motivere samt fremhæve de mange fordele ved at træne. Netop træning er en fælles passion, som både Björn Borg og Joel Kinnaman deler.

–  We strongly believe in Joel’s ability to inspire both men and women to start exercising and consequently feel better. Together with our own and Joel’s belief that training makes people become better versions of themselves, we have found a natural and perfect match. We’re very happy and proud to involve him in our work, our culture and our common goals”, siger Henrik Bunge, CEO at Björn Borg.

Björn Borg og Joel Kinnaman, lancering, tøj, sportstøj, undertøj, samarbejde. (Foto: PR)
Björn Borg og Joel Kinnaman lanceringen forventes at være ude i januar 2020 – klar til SS20 sæsonen. (Foto: PR)

Læs også: Modeguide: Træningstøj til curvy og plus size ladies

Dagens billede: Svenske prinsesse Sofia til Nobel 2019 i smuk kjole fra topdesigner Emelie Janrell

· Mere fra samme kategori ·