Læs også:

Close
Plastik, havet, forurening, wwf

NEWS: Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik

Nyheder  | 

Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik · Selvmordsbomber dræber 14 ved moské · Plan International og Søstrene Grene indgår partnerskab · Danskerne er vilde med valgflæsk · Dagens billede: Cecilie og Christopher sagde ja til hinanden

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik

Slikposer, ispapir, chipsposer og skruelåg fra plastikflasker udgør en stor del af plastikaffaldet på strandene i Danmark. Men også plastikstykker, der ikke kan identificeres, er et stort problem. Der er tale om rigtig meget plastik, der er ved at blive nedbrudt til mindre stykker plastik og mikroplast.

De danske strande ser ved første øjekast rigtig pæne og rene ud, men WWF’s undersøgelse viser noget helt andet. På alle de undersøgte strande blev der fundet store mængder affald, hvoraf plastik var klart overrepræsenteret. F.eks. blev der fundet mere en 400 stykker plastik fra is, slik og chipsposer.

Der er tale om primært tre kilder til plastikforureningen: Vores eget forbrug hjemme i Danmark, industrier som fiskerierhverv og krydstogtskibe og så er der alt den ”udenlandske” plastik, der flyder til vores danske kyster via havstrømme fra hele verden.

– Der er ingen tvivl om, at der ligger alt for meget plastik i vores danske natur – også de steder, hvor det ved første øjekast ser helt pænt og rent ud. Det skal vi have ændret med det sammen. Med vores Projekt Plastik-Smart har vi netop fået viden om, hvad det præcis er for noget plastik, der ligger i vores natur – og derfor kan vi nu gå til selve kilden og få stoppet plastikforureningen ved arnestedet, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Plastikken blev samlet og undersøgt at WWF Verdensnaturfonden og 40 udvalgte familier i Projekt Plastik-Smart som miljøorganisationen har gennemført på 10 danske strande i samarbejde med supermarkedskæden Netto.

Alt affaldet blev indsamlet, optalt, vejet og kategoriseret efter den internationale database Marine LitterWatch. Her er de danske tal blevet sammenlignet med internationale tal, og de viser, at det danske affald i store træk ligner det affald, der bliver fundet på andre europæiske strande. Dog afviger de danske strande sig i forhold til særligt cigaretskoddet og plastikposer, som der er markant færre af. Til gengæld er der flere små plastikposer på de danske strande i form af for eksempel fryseposer og hundeposer. Det skriver WWF.

Plastik, havet, forurening, wwf
Alt for meget plastik ender i verdenshavene. Her ligger det i flere hundrede år og skader natur og dyr. (Foto: WWF)

Læs også: Ørsted og WWF går sammen om at passe på kloden

Selvmordsbomber dræber 14 ved moské

Søndag er 14 mennesker blevet dræbt og mere end 20 andre blev såret ved et selvmordsangreb i byen Azaz i Syrien. Blandt de dræbte er fire børn.

Angrebet skete, da en selvmordsbomber sprængte sin bil i luften nær en moské ved Azaz, som bliver kontrolleret af oprørere støttet af Tyrkiet. Mange mennesker var ved at forlade aftenbønnen, da angrebet skete.

Eksplosionen skete desuden tæt på indgangen til et marked i centrum af byen. Her er skaderne omfattende – flere butikker er brændt ned eller blæst ud.

Selvmordsangrebet sker, dagen efter et lignende angreb dræbte 10 mennesker og sårede 20 i byen Raqqa. Indtil videre står det endnu ikke klart, men hver står bag søndagens selvmordsangreb. Det skriver Ritzau.

moske, muslim, religion, tro, troende
Selvmordsbomber dræber 14 ved moské. (Foto: Pexels)

Læs også: Adskillige døde og sårede efter tre selvmordsbomber

Plan International og Søstrene Grene indgår partnerskab

Plan International og Søstrene Grene indgår et treårigt partnerskab. Næstekærlighed, empati og omsorg er nøgleord for butikskæden og matcher godt med Plans fokus på pigers rettigheder. Sammen sætter de nu ind i kampen for ligestilling.

Partnerskabet med Søstrene Grene og deres mere end 240 butikker i Europa kommer til at gøre en stor forskel i Plan Internationals arbejde for børns rettigheder med et særligt fokus på piger. I de næste tre år kæmper de sammen for at nå i mål med verdensmål nummer 5: Ligestilling mellem kønnene.

– Vi er enormt glade for den støtte, Søstrene Grenevil bidrage med til vores arbejde. Den slags partnerskaber er afgørende for, vi kan skabe en bedre fremtid for børnene. Gennem partnerskabet bliver vi synlige i alle kædens butikker og får dermed en unik mulighed for at gøre Søstrene Grenes kunder opmærksomme på den vigtige kamp for ligestilling mellem kønnene, fortæller Gwen Wisti, direktør for PlanBørnefonden.

Søstrene Grene har i mange år haft fokus på velgørenhed. Det nye partnerskab med Plan International forbedrer forudsætningerne for, at piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet, så de i fremtiden sammen kan bygge et bedre og mere retfærdigt samfund.

– Hos Søstrene Grene har vi en kultur, vi kalder Søsterånden. Denne er inspireret af det tætte, solidariske forhold, der er mellem søstre, og betyder, at vi står sammen, støtter hinanden og gør hinanden stærkere i dagligdagen. Vi vil gerne udbrede denne positive tankegang, da vi tror på, at det kan være med til at gøre verden lidt mere lige og til et bedre sted at være. Vi er utroligt glade for at kunne støtte en så vigtig en sag, udtaler Mikkel Grene, ejer og CEO hos Søstrene Grene.

Plan International er én af verdens ældste og største børnerettighedsorganisationer med særligt fokus på pigers rettigheder. Plan International er til stede i mere end 70 lande, hvor de arbejder for, at alle børn får en værdig fremtid – uanset hvor de er født, og hvilket køn de har. Det skriver PlanBørnefonden.

planbørnefonden, søstrene grene, børn, rettigheder
Plan International og Søstrene Grene indgår partnerskab. (Foto: Plan International)

Læs også: Kvinde fik sine døtre omskåret: Ville undgå forbandelse

Danskerne er vilde med valgflæsk

Nationalretten stegt flæsk med persillesovs er altid mere på middagsbordene, når der er valg, end normalt. Coop forventer, at Danmark vil spise 15 gange så meget stegt flæsk i denne uge.

Salget af stegeflæsk blev således mere end femdoblet ved Kommunalvalget i 2009. Ved Folketingsvalget i 2015 var der tale om mere end en firedobling. Det viser en undersøgelse fra Coop Analyse.

Ved valget på onsdag den 5. juni forventer Coop at sætte ny rekord i salget. Forklaringen er, at de 1000 butikker i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen og Fakta for første gang har fælles fremstød for stegeflæsk, nye danske kartofler og økologisk persille.

– At få flere til at være sammen om et måltid, der forener tradition, en sæsonaktuel råvare som nye danske kartofler og økologisk grønt på demokratiets festdag, passer perfekt med det, som vi gerne vil stå for i Coop, siger kategorichef Rasmus Holgersen, Coop.

Med det fælles fremstød forventer Coop at sælge omkring 15 gange så meget stegeflæsk fra den 3.-5. juni som normalt. Det skriver Coop.

mad, middag, spis, spise, gæster, bord, opdækning
Danskerne er vilde med valgflæsk. (Foto: Pexels)

Læs også: Fakta om Folketingsvalget 2019

Dagens billede: Cecilie og Christopher sagde ja til hinanden

Læs også: Kærlighed i luften: Over en million gæster har fejret bryllup via Airbnb

· Mere fra samme kategori ·