Læs også:

Close
omskåret, kenya, afrika, omskære

NEWS: Kvinde fik sine døtre omskåret: Ville undgå forbandelse

Nyheder  | 

Kvinde fik sine døtre omskåret: Ville undgå forbandelse · 100 millioner kroner skal opkvalificere ledige · Københavns Kommune: Trygt Natteliv i København · Danskerne er splittede omkring shoppedage · Dagens billede: Det smukke juletræ ved Rockefeller Center

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kvinde fik sine døtre omskåret: Ville undgå forbandelse

I flere afrikanske lande er omskæring af kvinder et stort problem. Det bunder ofte i ældgamle traditioner, men flere af landene er begyndt at indføre strenge straffe mod det. Det gælder blandt andet Kenya, hvilket har fået konsekvenser for en kvinde fra det centrale Tharaka-Nithi-område, der blev arresteret onsdag den 21. november. Det skriver PlanBørnefonden.

Kvinden forklarede, at hun havde omskåret sine døtre for at undgå en forbandelse fra sin afdøde bedstefar, der havde krævet, at alle piger i familien skulle omskæres.

Ved retten i byen Chuka, nordøst for hovedstaden Nairobi, kendte kvinden sig skyldig og står nu til seks års fængsel. Til gengæld ville hun ikke sætte navn på, hvem der udførte omskæringen. Derfor undersøger politiet fortsat sagen, mens pigerne får både behandling og krisehjælp.

Kenya gjorde omskæring ulovligt i 2011, men det foregår stadig i mange lokalsamfund, hvor det er en del af traditionerne og nødvendigt, hvis pigerne skal accepteres socialt og have en højere chance for at blive gift.

I flere afrikanske lande er omskæring af kvinder et stort problem. Det bunder ofte i ældgamle traditioner, men flere af landene er begyndt at indføre strenge straffe mod det. Det gælder blandt andet Kenya. (Foto: Plan International / Charles Lomodong)

Læs også: Ny Pigepris går til to piger, der har taget verden med storm

100 millioner kroner skal opkvalificere ledige

Forligspartierne bag beskæftigelsesreformen er enige om en række initiativer til 100 millioner kroner, der skal opkvalificere ledige og sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomheder. Partierne er også enige om, at der fremadrettet skal mere til og forsætter nu forhandlingerne. Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

Antallet af lønmodtagere i Danmark har aldrig været højere, og ledigheden falder. Det betyder samtidigt, at flere virksomheder har problemer med at få kvalificeret arbejdskraft. Forligspartierne bag beskæftigelsesreformen er netop blevet enige om at bruge overskydende midler fra uddannelsesløftet i 2017 til en række initiativer, som skal igangsættes med det samme. Der er blandt andet enighed om at afsætte:

  • 17 millioner kroner til at forbedre jobcentrenes service og hjælp til virksomheder, der mangler arbejdskraft.
  • 20 millioner kroner til at ansætte uddannelsesambassadører i flere kommuner, der kan udbrede kendskabet til, at ufaglærte ledige kan tage en faglært uddannelse på dagpenge.
  • 15 millioner kroner til at løfte indsatsen for ledige, der mangler basale læse-, skrive og regnefærdigheder.
  • 25 millioner kroner til at give jobparate kontanthjælpsmodtagere en tidlig og jobrettet indsats med en fast sagsbehandler, så endnu flere kontanthjælpsmodtagere kan blive en del af arbejdsmarkedet.

Forligspartierne fortsætter nu forhandlingerne om yderligere initiativer, der kan styrke indsatsen for at opkvalificere ledige.

Arbejde, arbejdsløs, aftale, folketinget, møde, job, jobsøgende, kontanthjælp, dagpenge
100 millioner kroner skal opkvalificere ledige. (Foto: Pexels)

Læs også: Ledigheden er den laveste i ni år

Københavns Kommune: Trygt Natteliv i København

Ligegyldig om man er mand eller kvinde, ligegyldig hvem man elsker, ligegyldig hvor man kommer fra, ligegyldig hvem man er – så skal man have lov til at kunne færdes trygt i det københavnske natteliv.

Derfor har Københavns Kommune lanceret kampagnen Trygt Natteliv i København, der skal sætte fokus på, at man skal sige fra over for diskrimination og støtte op om de unge, der udsættes for diskrimination og chikane.

Amalie Wessel: Frygten sidder i mig

Som en del af kampagnen er en række influenter og organisationer gået sammen om at lukke munden på diskrimination. Én af dem er influencer Amalie Wessel fra DR3-programmet ‘De perfekte piger’. Amalie har delt sine personlige oplevelser med diskrimination af LGBT+ miljøet, der både er gået ud over hende selv og hendes nærmeste.

– Frygten bliver virkelig, når jeg går sammen med min ven og hans kæreste, og en gruppe unge i Indre By råber efter mig, hvorfor jeg gider gå i byen med to bøsserøve? Frygten bliver virkelig, når mennesker, jeg holder af, fortæller mig, at de er blevet spyttet efter på gaden, fortæller Amalie Wessel.

Sig fra over for diskrimination

Blandt de unge københavnere, der har oplevet diskrimination, har 46 procent oplevet diskriminationen i nattelivet. Det er derfor det sted, hvor unge hyppigst oplever diskrimination. Desværre er diskrimination i nattelivet ikke noget, som særlig mange andre unge bemærker, og faktisk er det kun i omkring 30 procent af tilfældene, at der gribes ind, når diskrimination sker. Det er et problem, fordi manglen på reaktion kan føles som accept af diskrimination og efterlade den diskriminerede med en følelse af at stå alene i en utryg situation.

– Vi har alle et fælles ansvar for at blande os og sige fra, så alle kan føle sig trygge i det københavnske natteliv uanset køn, alder, etnicitet, religion, seksuel orientering, handicap, politisk overbevisning eller social baggrund, forklarer beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard.

Læs mere om Trygt Natteliv i København her.

Alle skal have lov til at kunne færdes trygt i det københavnske natteliv. (Foto: Pexels)

Læs også: Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard: Vi ønsker at skabe større tryghed i nattelivet

Danskerne er splittede omkring shoppedage

Næsten alle danskere kender til den amerikanske shoppedag, Black Friday (98%), som dog ifølge betalingsselskabet Nets ikke fik lige så mange til at svinge betalingskortet i år. Der blev solgt for 1,94 milliarder kroner på Black Friday. Det er otte procent mindre end sidste år. Det skriver YouGov.

Halvdelen af danskerne benyttede sig dog af et Black Friday-tilbud i år, og mange fik måske købt årets første julegaver. Hver fjerde synes i hvert fald, at Black Friday er en god anledning til at købe julegaver. Det er især kvinder, der har benyttet sig af et Black Friday-tilbud og de 18-29 årige.

Shoppedagen splitter dog danskerne, og næsten halvdelen bryder sig ikke om, at Black Friday giver anledning til at forbruge mere. Hver fjerde mener til gengæld, at det er en god måde at spare penge på.

Black friday, shopping, online
Danskerne er splittede omkring shoppedage. (Foto: PR)

Læs også: Hver anden dansker vil svinge kortet til Black Friday

Dagens billede: Det smukke juletræ ved Rockefeller Center

I går blev det smukke (og kæmpe store) juletræ ved Rockefeller Centeret på Manhattan tændt.

Læs også: 10 ting, du skal gøre, første gang du er i New York

· Mere fra samme kategori ·