Læs også:

Close
hormon, hormonforstyrrende, stoffer, forskning, kemikalier, kemi, forsøg, videnskab, læge, syg, sygehus, hospital

NEWS: Verdens første sædbank for hiv-positive er åbnet

Nyheder  | 

Verdens første sædbank for hiv-positive er åbnet · Folkeskoleelever er blevet dårligere til at læse og regne · Thailandsk hjort fundet med 7 kilo skrald i maven · Hpv-vaccinen har også få bivirkninger hos drenge · Twitter vil rydde op i inaktive brugere · Bæredygtige juletræer til jule- og klimatosserne · Dagens video: Den nu afdøde koalabjørn Lewis’ redningsaktion fra flammerne i Australien

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Verdens første sædbank for hiv-positive er åbnet

Natten til onsdag i dansk tid åbnede verdens første hiv-positive sædbank i New Zealand.

Sædbanken hedder Sperm Positive, og den er sat i verden for at ændre på det stigma, som hiv-smittede personer ofte bliver mødt af.

Der florerer meget misinformation om hiv-smitte, men faktisk kan man efter en længerevarende og kontinuerlig behandling ikke overføre smitten til andre. Hverken via ubenyttet sex eller ved at overføre virussen til et barn.

Det betyder med andre ord, at der ikke følger en risiko for smitte, for dem, der vil benytte en sæd-donor fra Sperm Positive. De donorer, der hidtil har doneret sæd til sædbanken, lever med hiv, men grundet behandling er virussen på så lavt et niveau, at den ikke kan måles.

hormon, hormonforstyrrende, stoffer, forskning, kemikalier, kemi, forsøg, videnskab, læge, syg, sygehus, hospital
Indtil videre har sædbanken Sperm Positive modtaget sæd fra tre mænd, som alle er hiv-positive. (Foto: Pexels)

Læs også: NEWS: Dansk HIV-behandling er den bedste i Europa

Folkeskoleelever er blevet dårligere til at læse og regne

Der er færre og færre folkeskoleelever, som læser og regner godt. Det viser de nyeste nationale tests for skoleåret 2018/2019 ifølge Jyllands-Posten.

Både antallet af gode læsere og gode elever i matematik er faldet med få procentpoint, sammenlignet med sidste år.

Det betyder med andre ord, at folkeskolen ikke lever op til de mål, man satte fra politisk side med folkeskolereformen fra 2014, hvor den primære målsætning var, at særligt de svageste elever skulle forbedre sine skoleevner. Målsætningen er desuden at 80% af eleverne skulle falde ind over kategorien for “gode” til både læsning og matematik.

Børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), har til nyhedsbureauet Ritzau udtalt, at det er bekymrende, at resultaterne går den forkerte vej, og at hun endnu ikke kan konkludere, hvad løsningen skal være, da løsningen formentlig ikke bliver nem.

Børne- og undervisningsministeren er indstillet på, at der skal handles for at forbedre folkeskoleelevernes regne- og læseevner. (Foto: Unsplash)

Læs også: Ny gymnasiereform: Bliver du ramt af regeringens ændringer?

Thailandsk hjort fundet med 7 kilo skrald i maven 

I mandags blev en vild hjort fundet død i en national park i det nordlige Thailand med hele 7 kilo skrald inde i maven.

Alt fra mandeundertøj, plastikposer, gummihandsker, rester fra kaffeemballage og dele af plastik reb var at finde i hjortens mavesæk.

Hjorten var en han, som cirka nåede at blive 10 år gammel. Man tror, at hjorten over længere tid har spist diverse skrald, indtil dens fordøjelsessystem ikke har kunnet kapere det mere.

Fundet af hjorten har vagt debat på sociale medier, hvor det opfordres til, at gæsterne i national parken rydder op efter sig selv, så deres affald ikke vil koste flere dyreliv fremadrettet.

Hjorten blev fundet i nationalparken i Khun Sathan i det nordlige distrikt ved Na Noi i Thailand. (Foto: Unsplash)

 

 

 

 

 

 

Læs også: Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastik

Hpv-vaccinen har også få bivirkninger hos drenge 

HPV-vaccinationen er blevet gratis for drenge, der er fyldt 12 efter den 1. juli i 2019. Tilbuddet er kærkomment, for der er mange gode grunde til, hvorfor også drenge skal have to-tre stik med vaccinen.

Hos mænd kan HPV-virussen eksempelvis give anal- penis- og mundsvælgskræft samt kønsvorter.

Eksempelvis er der 40 mænd, der årligt rammes af analkræft, som følge af en HPV-virus. Men faktisk kan en HPV-vaccine stoppe op til 85% af alle tilfælde af analkræft.

Sidst viser studier, at der er ganske få, der oplevet bivirkninger – også blandt drengene. Og dertil er der ikke dokumenteret alvorlige bivirkninger, selvom det har optaget den offentlige debat om HPV-vaccinen. 

Bliv klogere på HPV både hos piger og drenge ved at følge kampagnen #stophpv

Læs også: Hvad er HPV? Otte spørgsmål og svar

Twitter vil rydde op i inaktive brugere

Det sociale medie Twitter vil rydde op i inaktive brugere på deres platform.

Fra den 11 december vil de begynde at slette de brugere, der har været inaktive i mere end seks måneder. Det er første gang, at mediet gennemgår så stor en mængde at deres brugere.

Det betyder blandt andet, at afdøde personer, som stadig har en Twitter-profil, vil få profilen slettet, hvis ikke den afdødes efterladte har loginoplysninger for kontoen.

Baggrunden for oprydningen er, at de inaktive brugere ikke har givet deres accept til Twitters nyligt opdaterede privatpolitik. Desuden har en talsmand for mediet udtalt til BBC, at man håber, det også vil forbedre mediets troværdighed, hvis de sletter de inaktive brugere.

Man håber derudover, at det vil motivere, de brugere, som er på Twitter, til at bruge mediet mere aktivt.

twitter, sociale medier, telefon, smartphone, iphone, tweet
Twitter vil fremadrettet slette inaktive brugere på deres platform. (Foto: Unsplash)

Læs også: NEWS: Twitter introducerer en speciel emoji op til det danske Folketingsvalg

Bæredygtige juletræer til jule- og klimatosserne 

På søndag skriver vi den 1. december, og vi træder således ind i årets sidste højtid og julens fest. Det betyder, at juletræssalget så småt er gået i gang.

Desværre er de klassiske juletræer ikke så klimavenlige, fordi det blandt andet betyder brug af sprøjtegift samt massiv afskovning, hvor de træer, der har måttet lade livet, skrottes med det samme, julen er forbi.

Derfor er det opstået en trend hos de klimabevidste forbrugere, som ikke vil undvære en dans rundt om grantræets grønne top.

Hos Danmarks Naturfredningsforening anbefaler man enten at gå efter et økologisk Ø-mærket juletræ, rødgran frem for nordmannsgran eller et juletræ med rødder i en potte, som efter jul kan plantes udenfor og derefter blive genbrugt til næste år.

Dertil anbefaler de, at man kan gå på kompromis med skønhedsfejl og vælge et uperfekt juletræ, fordi mange juletræer hvert år går til spilde, fordi de ikke er kønne nok.

Du kan læse mere om produktionen af juletræer samt Danmarks Naturfredningsforenings anbefalinger her.

Den traditionelle jul er på mange måder en klimasynder. Men med få justeringer kan man have en mere klimavenlig jul. Eksempelvis kan man erhverve sig et økologisk juletræ. (Foto: Unsplash)

Læs også: Det skal du vide, før du køber juletræ

Dagens video: Den nu afdøde koalabjørn Lewis’ redningsaktion fra flammerne i Australien

· Mere fra samme kategori ·