
Fokus på fordøjelsen – en krop i balance
Det er først de seneste år, man virkelig har fået øjnene op for fordøjelsen, og hvilken effekt det har på vores velvære. Heldigvis skal der kun få ændringer til for at gøre fordøjelsen bedre og dermed styrke immunforsvaret
Vi har taget en snak med Gerda Sørensen, produkt-, kvalitet- og undervisningschef hos A. Vogel Danmark, omkring fordøjelsen, tarmens funktion, kost- og vitaminstilskud, der alt sammen hjælper kroppen til mere velvære og et stærkere immunforsvar. Selv mener hun, at det der gør hendes arbejde spændende, er at hun hjælper folk med at genvinde og opretholde deres sundhed. På den måde forhøjes deres livskvalitet på simpel vis. Hun er fascineret af, hvor meget vores kroppe kan, hvis vi blot giver den de rigtige forudsætninger for at arbejde.
Og med det sagt vil vi på MY DAILY SPACE sørge for netop at skabe de rette forudsætninger for dig, så du kan få en krop i balance. Læs med her og bliv klogere på din krop, og hvad du kan gøre for at styrke den.

Op mod 70 % af immunforsvaret sidder i tarmene.
Hvad sker der i tarmen
En meget stor del af vores krops immunforsvar sidder i vores tarm. Her har vi et beskyttende lag af gode bakterier på tarmens væg, der beskytter os mod skadelige stoffer, som vi indtager gennem vores kost, medicin eller fra luften. Dette beskyttende lag fungerer som en barriere, og sikrer at de skadelige stoffer ikke kan trænge igennem og ud i vores blodbaner og gøre os syge.
For at sikre en sund og balanceret tarmflora og dermed et stærkt immunforsvar, skal der være en overvækst af de gode og gavnlige bakterier i forhold til de skadelige bakterier. Og det er her mælkesyrebakterierne, kommer ind i billedet.
– Mælkesyrebakterier er en stor gruppe bakterier, der forekommer naturligt i vores tarmsystem og urinvejssystem. Bakterierne er altså en del af vores tarms normalflora. Når vi bliver født, har vi næsten ingen bakterier i tarmen. Vi opbygger først den komplekse sammensætning af bakterier i tarmen efter fødslen, fortæller Gerda Sørensen.

Probiotika er de gode bakterier, der lever i vores tarmsystem. Patogene er de dårlige bakterier, der er skadelig for vores krop.
Hvad sker der, når vi spiser
Når vi spiser og drikker, sender tarmen et signal til hjernen om, at den skal øge blodforsyningen til maven. Det kræver nemlig en hel del ekstra arbejde at fordøje den mad og drikke, vi indtager og få fordelt de mange næringsstoffer rundt med blodet. Hjernen og tarmen arbejder altså tæt sammen, når det gælder vores fordøjelse. Og de påvirker dermed også hinanden gensidigt. Det kan derfor forklare hvorfor, vi oplever, at ondt i maven, kan have indflydelse på vores humør. Og samtidig hvordan vores mentale tilstand enten kan give os ondt i maven eller de såkaldte sommerfugle i maven.

Tarmen indeholder cirka 100 milliarder bakterier, som består af flere end 1.000 forskellige arter. Alle disse bakterier udgør en bakterieflora der vejer op mod to kilo.
Stress betyder mindre energi til tarmene
Vi har nok alle prøvet at være i en stresset periode, men de færreste tænker over, hvilken påvirkning det har på vores fordøjelse- og tarmsystem. Er vi stressede, medfører til det, at hjernen sender en mindre blodforsyning til tarmen end normalt. Hjernen bruger nemlig meget mere energi, når vi er stressede, og det betyder, at der spares på enerigen i tarmen. Det medfører til en mindre blodgennemstrømning i tarmen og dermed også et mindre energiforbrug, når vores mad og drikke skal fordøjes. Der produceres derfor mindre af de stoffer, der skal nedbryde vores mad, så vi kan optage næringsstofferne ud i blodbanen. Den formindskede energi i tarmen giver en mindre bevægelse, og får maden til at passere langsommere, hvilket er det der kan give forstoppelse.

Tre lette tips til bedre fordøjelse
Det kan lyde både indviklet og meget teknisk, men der skal faktisk ikke så meget til for at få fordøjelsen og hele tarmsystemet i balance – og dermed få en sundere krop. Læs med her:
1. En god nattesøvn
Søvn har en stor indvirkning på vores velvære. Du kender det sikkert nok, de dage hvor du har sovet dårligt eller fået for lidt søvn, kan ødelægge hele dagen. Det er vigtigt med en god nattesøvn, da det er helt hvor kroppen får udskilt flest affaldsstoffer og hvor kroppen får ro til at restituere kroppens celler. Og så er nattesøvnen med til at give kroppen og hjernen ro, så vi er friske til en ny dag, når vi igen slår øjnene op.

2. Den helt rette kost
Vores bakterier i tarmen har altså stor betydning for vores sundhed. Og altså også den anden vej. Det behøver ikke kræve det helt store for at sikre en sund tarm. Du kan selv påvirke din sundhed direkte gennem din kost – ja, det er ikke nogen nyhed. Men den rette kost påvirker sammensætningen af bakterierne i din tarm og giver næring til de gode bakterier.
– Det bedste, vi kan gøre, er at spise varieret (alt med måde) og så sørge for at få spist noget bittert. Bitterstoffer er nemlig vigtige for fordøjelsen, men der er ikke så mange af os, der er ret gode til at få spist bitre ting. Sure ja, men ikke bitre, siger Gerda Sørensen.

3. Grønt er godt
Vi har hørt det før – det med grøntsagerne og de grove madvarer. Men der er altså noget om det. Du hjælper kroppen med at kunne fordøje bedre, hvis du spiser en masse grøntsager, fuldkorn, fisk og andet lyst kød. Det en nem måde at få de vitale vitaminer som kroppen har brug for.
Det er blandt andet disse nævnte specifikke grøntsager, som indeholder de gode bakterier. Men det er også vigtigt at vide, at der findes fødevarer, som fungerer som et præbiotika. De kan som modsætning til probiotika, ikke fordøjes af vores enzymer. Istedet stimulerer de væksten af de gode bakterier i fordøjelsessystemet. Probiotika og præbiotika arbejder altså sammen med at give næring til vores gode tarmbakterier, så optagelsen af næriingsstoffer og vitaminer bliver bedre.

På med traveskoene
Motion handler ikke kun om form, kondital og at slå hjernen fra for en stund. Det er selvfølgelig også vigtigt og tiltrængt. Men motion er også godt for fordøjelsen. Alt det kræver er egentlig bare en rask gåtur, eller en løbetur, hvis du er mere til fart over feltet.

Pas godt på dine tarme med tre tilskud
En god nattesøvn, en sund kost og motion kan gøre underværker for din krop og ikke mindst for din fordøjelses- og tarmfunktion. Men du kan også tilføje nogle ekstra vitaminer og mineraler, for at sikre at være dækket ind og dermed styrke dit immunforsvar.
– Det er en rigtig god ide at få taget et bredt dækkende vitamin- og mineraltilskud samt et tilskud af omega-3, men ellers er det meget individuelt, hvilke tilskud jeg vil anbefale til den enkelte, fortæller Gerda Sørensen .
Og nogle af de vitamin- og mineraltilskud som Gerda nævner er LactiPlus, Valleforce Berry og Biortomin, der alle passer rigtig godt på vores tarme.

To kapsler om dagen svarer til at spise en hel liter yoghurt.
1. LactiPlus
LactiPlus understøtter kroppen normale funktioner. De indeholder fem milliarder mælkesyrebakterier fra seks forskellige stammer og derudover indeholder LactiPlus både calcium, selen og C-vitaimin. LactiPlus er altså med dens tilskud af mælkesyrebakterie fra mange forskellige stammer med til at give balance i fordøjelsessystemet, da de forskellige tarmafsnit har forskellige miljøer. De stammer som LactiPlus indeholder er nøje afstemt efter disse miljøer.

2. Valleforce Berry
Valleforce Berry bidrager også til fordøjelsesenzymernes normale funktion og er altså et rigtig godt produkt, hvis man har behov for en lidt bedre fornemmelse i maven. Valleforce Berry er et meget skånsomt kosttilskud og kan dermed sagtens tages dagligt i en længere periode. Og så indeholder den ikke laktose, så intolerante også kan få glæde af dens mange gode egenskaber. Valleforce Berry er tilsat anoriabær og granatæble, der giver en dejlig sød smag og du bestemmer selv hvordan du vil drikke den. Du kan drikke den rent som den er i et shot, blande den i din juice eller vand – ja det er helt op til dig. Dejligt smager den i hvert fald.

Tarmen kaldes også for vores hjerne nr. 2. Der findes nemlig cirka 1000 millioner neuroner i vores tarm, hvilket er flere end i vores rygmarv – det er da vildt!
3. Biortomin
En daglig vitaminpille er en rigtig god idé. Især fordi vi nogle gange faktisk ikke spiser så varieret som vi går rundt og tror. Der kan jo være travle dage, hvor vi ikke lige har helt styr på hvad menuen skal bestå af og dermed kan den ellers varierede kost blive en smule mere ensformigt end ønsket. Men så er det godt med denne ‘saver’. Biortomin er en bredt dækkende multivitamin- og mineraltablet, der hjælper din krop med at få de fornødne vitamin- og mineraltilskud, du har brug for for at sikre bedst mulig velvære i kroppen.

Andre gode tilskud
Der findes også mange andre tilskud på markedet, der er gode til at forebygge og styrke immunforsvaret og sikre en bedre tarmflora. Andre naturlægemidler er gode til at lindre eventuelle gener, men Gerda Sørensen fortæller, at hvis man sørger for, at ens udgangspunkt er godt, og man er i balance, så er man allerede langt i forhold til at forebygge typiske skavanker. Men skulle uheldet være ude eller har du brug for lidt ekstra, giver vi dig her på MY DAILY SPACE nogle bud som kan være meget nyttige.
LactiPlus Travel
Uheldet kan jo være ude på rejsen. Og dermed kan et akut behov for mælkesyrebakterier være aktuelt for at genoprette den gode tarmflora. LactiPlus Travel er med deres praktiske rejsestørrelse, lette at have med på rejsen, da de ikke skal opbevares i køleskabet.

LactiPlus IBS
Mange går rundt og døjer med mavesmerter og maveproblemer, der sagtens kan ende med at påvirke deres velvære og deres hverdag. Døjer du med mavesmerter eller maveproblemer, skal du helt sikkert prøve LactiPlus IBS, der hjælper på symptomer som forstoppelse, diarré, mavesmerter og oppustethed, der kendetegner irritabel tarmsyndrom.

Boldocynara
Vi kender det alle – det med at være oppustet og have luft i maven. Det er ikke noget man taler så højt om, men du er altså ikke alene om at rigtig gå rundt med ubehagelige fornemmelser i maven. Og hvorfor ikke gøre noget ved det? Det er lige til. På den lange bane hjælper det selvfølgelig med varieret kost og motion. Men hvis du skal have din ubehagelige fornemmelse i maven fixet lige nu og her, er Boldocynara et rigtig godt middel. Det er med til at stimulere fordøjelsen og hjælper leveren til at producere flere galdestoffer, som er vigtige for fordøjelsen. Skal du til et arrangement, hvor der serveres mad din krop ikke er vant til, så gør dig selv den tjeneste, at forberede kroppen på det med boldocynara.

Kilde: www.gild-fys.dk, helsebixen.dk, LactiPlus, A.Vogel, Bioforce.
Læs også: Derfor skal du drikke kamillete