Læs også:

Close
kamille, kamillete, te, chamomile tea

Derfor skal du drikke kamillete

Sundhed  | 

Mange drikker kun kamillete, når forkølelsen, influenzaen eller hosten har indtaget kroppen. Istedet burde det være en daglig vane – en vane der kan være med til at gavne dit helbred nu og på længere sigt

Kamillete er måske ikke den mest velsmagende eller flatterende te at servere til gæster. Og måske husker du den fra din barndom som en kedelig sag sammelignet med de nye eksotiske smage, der kom på markedet. Og ja, kamillete er kendt for dens milde smag, der ikke smager af så meget. Det gør også, at den hurtigt kommer til at blegne blandt butikkenernes store udvalg af smagsrige og mere eksotiske te varianter.

Kamilleteens milde smag blegner lidt i det store udvalg af eksotiske smagsvarianter, der er at finde på markedet. (Foto: Pexels)

Og er du til en te med mere stærk smag, skal du selvfølgelig bare drikke det på livet løs. Men der er altså helt klare årsager til at gøre en kop kamillete til en daglig vane. Kamilleteen er nemlig gavnlig i forhold til mange forskellige helbredmæssige problemer og altså ikke kun god til at helbrede influenza, forkorte forkølelsen eller lindre hosten.

Veldokumenteret lægeplante

Kamilleteen er kendt for sine mange gode egenskaber og er en af de mest veldokumenterede lægeplanter i verden. Men hvad er det helt præcist den er hjælper på? Læs med når vi gennemgår hvilke sygdomme og lidelser kamilleteen har en helbredende effekt på.

Antibakterielle egenskaber

Kamilleteen bruges flittigt, når vi rammes af influenza, bliver forkølet og hoster. På grund af kamilleteens antibakterielle virkning kan den nemlig forkorte forkølelsen og lindre hosten. Men den er også god til forebyggelsen af sådanne sygdomme, da den beskytter dig mod bakterielle sygdomme og infektioner.

Forstærker immunforsvaret og lindrer muskelssmerter

I en undersøgelser foretaget i England fandt man hos deltagere, der drak kamillete, en øget mængde af stoffer hippursyre, der er et nedbrydningsprodukt, der forstærker kroppens immunforsvar. Og selv flere uger efter deltagerne i undersøgelsens drak deres sidste kop kamillete, kunne stoffet stadig måles i deres urin. Ligeledes har man fundet frem til, at kamillete forhøjer niveauet af glycin i urinen, der beroligere muskelsmerter, og det antydes derfor for at være grunden til, at kamillete også har en gavnlig effekt på menstruationssmerter.

Kamilleblomsten er en fin blomst, med mange gode helbredende effekter mod sygdomme og lidelser. (Foto: Unsplash)
Sådan laver du den perfekte kop kamillete
Brug en spiseskefuld kamilleblomster eller kamilleblomster i brev
Overhæld med 1 ½ deciliter kogende vand
Lad teen trække i 5-10 minutter
Sig kamilleblomsterne fra, hvis du bruger løse blomster
Forsød eventuelt teen med honning og inhaler dampene fra teen.

Lindrer mavesmerter og giver bedre søvn

Kamilleteen har en beroligerende effekt på nervesystemet og musklerne i kroppen. Derfor sover du bedre om natten efter en kop kamillete, da kroppen slapper bedre af. Det har desuden været en metode mod søvnløshed i århundrede. Dens beroligende effekt har også virkning på maven, da den får musklerne til at slappe af og hjælper på fordøjelsen. Lider man af irritabel tyktarm, kan man derfor få en positiv virkning af kamilleteen.

Til rensning af sår

Kamille blomsten har med dens antiinflammatoriske, antimikrobielle og antioxiderende virkninger, en stor virkning på sår og rifter, da den fremskynder helingen. Derudover er kamilleteen også god til betændelse og kan bruges ved øjenbetændelse både hos dyr og mennesker. 

kamille, kamillete, te, chamomile tea
Kamillete virker beroligerende for kroppen, så gør det til en vane at drikke en kop inden sengetid. (Foto: Pexels)

Kamille i hudpleje

Kamille blomsten fremmer en sund hud, da den med sine anti-inflamtoriske, anti-septiske og beroligende egenskaber hjælper på hud irritationer som eksempelvis akne, eksem og allergi. Det eneste du skal gøre er væde noget vat med kold kamillete og duppe på området. Lider du af hævede øjne om morgenen, kan kold kamillete (gerne fra køleskabet) også hjælpe til at formindske hævelsen og berolige området omkring øjnene. Her dupper du også blot på kamilleteen på området.

Andre gode egenskaber

Kamilleteens egenskaber undersøges stadig, og resultater har vist at kamille muligvis kan hjælpe mod diabetes og hyperglykæmi (forhøjet blodsukker). Derudover kan kamillete muligvis også hjælpe med at reducere kræftceller. Forskningen er stadig i gang, hvor der undersøges hvordan kamille kan vende unormal cellevækst. 

kamille, kamillete, te, chamomile tea
De tørrende kamilleblomster kan bruges til at tilføre en mild smag i meget neutrale retter som for eksempel havregrøden om morgenen. (Foto: Pexels)

Gør dig selv en tjeneste

Drikker du ikke allerede kamillete, så må det her, være beviset for, at du skal gøre det til en daglig vane og gerne inden sengetid. Og selvom du ikke lider af noget af det kamilleteen har en helbredende effekt på, så er der mange grunde til at drikke teen alligevel – for hvem vil ikke styrke sit immunforsvar?

kamille, kamillete, te, chamomile tea
Gør en kop kamillete til en daglig vane for at forebygge sygdomme. (Foto: Pexels)

Kilde: costume.dk, billignaturmedicin.dk, helseboost.dk, fyens.dk

 

Læs også: Verdens bedste peanutkaramel flødeboller

Masser af peanutkaramel flødeboller. (Foto: MY DAILY SPACE)

· Mere fra samme kategori ·