Læs også:

Close
nordkorea, sult, hunger, hungersnød, børn, katastrofe

NEWS: Nordkorea kan stå over for århundredets katastrofe

Nyheder  | 

Nordkorea kan stå over for århundredets katastrofe · 15-årig pige anholdt efter knivstik · Stat i USA tillader at bruge døde mennesker som kompost · Nu kan din bil leje sig selv ud · Dagens billede: Slut med telefonen for fodgængere i New York

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nordkorea kan stå over for århundredets katastrofe

– Den tidlige høst af korn, byg og kartofler ser ud til at slå fejl. Markerne er knastørre, så den sene høst af majs og soja i september kan slå fejl. Det nordkoreanske styre kalder udsigterne for den værste katastrofe i dette århundrede.

Det siger Kim Hartzner, der netop er kommet tilbage fra Nordkorea, hvor han har set børn lide af underernæring og voksne vande deres marker med håndkraft i et desperat forsøg på at redde deres afgrøder. I årets første fire måneder er der registreret mindre regn end tilsvarende periode de seneste 100 år i Nordkorea.

Myndighederne i Nordkorea har siden januar skåret i fødevarerationerne, så voksne kun får 300 gram ris om dagen, småbørn i børnehaver 100 gram og børn i vuggestuer kun 50 gram.

Kim Hartzner besøgte flere af børneinstitutionerne og kunne konstatere, at børn allerede nu viste tydelige tegn på underernæring:

– Nogle af børnene bærer tydeligt præg af både akut og langvarig underernæring. De kan ikke følge med, når pædagogerne laver øvelser og danser med dem. Der er børn, som er for små og udsultede, og hvor håret falder af. De er blege med indfaldne kinder og ser magre og rigtig kede ud af det. Pædagogerne fortalte mig, at alle børnene ligger under normalværdierne i højde og vægt.

Mission Øst har netop uddelt mad og soja til 12.097 småbørn og gravide kvinder og fortsætter hjælpen efterhånden, som pengene kommer ind.

Fødevarekrisen kan blive værre end i 2011 og 2012, hvor Mission Øst uddelte mad og kosttilskud til 48.000 børn. Nordkorea oplever lige nu en tørke, der varsler noget, som de nordkoreanske myndigheder selv betegner som den værste katastrofe i dette århundrede.

– Det har kun regnet tre dage siden vinter, og markerne er fuldstændig afsvedet. De når ikke at kunstvande majsen og forventer derfor en katastrofal høst til september. Jeg så lange køer med hundredvis af mennesker gå rundt med bægre og spande og vande jorden ved håndkraft, fortæller Kim Hartzner. Det skriver Mission Øst i en pressemeddelelse.

nordkorea, sult, hunger, hungersnød, børn, katastrofe
Nordkorea kan stå over for århundredets katastrofe. (Foto: Mission Øst)

Læs også: Nordkorea aflyser topmøde med Sydkorea

15-årig pige anholdt efter knivstik

Tirsdag eftermiddag blev en 15-årig pige anholdt, efter at hun havde stukket sin 20-årige kæreste med en kniv i maven. Det var angiveligt et skænderi mellem kæresteparret, som udløste episoden, der skete i Haslev i Sydsjælland omkring klokken 16.30.

Den 20-årige mand blev efterfølgende kørt på Køge Sygehus, hvor han blev behandlet og meldt uden for livsfare. Den 15-årige pige flygtede sammen med en 15-årige dreng på knallert, men blev dog kort tid efter anholdt.

– Hun bliver dog kort efter anholdt ved stationen i Haslev, og otte-ti minutter senere bliver den 15-årige dreng, der kørte knallerten, også anholdt, fortæller vagtchef Lars Denholt til Ritzau.

Den 15-årige dreng, som var fører af knallerten, var i besiddelse af en kniv, men politiet ved dog endnu ikke, om det er den, som blev brugt.

Politiets jurister vil i dag vurdere, om den ene eller begge af de anholdte skal fremstilles i grundlovsforhør. Det skriver Ritzau og TV 2.

politi elev forsvundet (Foto: Pxhere)
15-årig pige anholdt efter knivstik. (Foto: Pxhere)

Læs også: Tre mænd anholdt efter drab på 58-årig kvinde

Stat i USA tillader at bruge døde mennesker som kompost

Guvernøren i den amerikanske stat Washington har tirsdag underskrevet en ny lov om, at mennesker efter deres død kan laves om til kompost, som efterfølgende kan blive spredt i Washingtons private haver.

Lover træder i kraft den 1. maj 2020 og har til formål at være et alternativ til de mere traditionelle metoder såsom begravelse og kremering. De døde kroppe vil blive anbragt i en container, hvor der bliver tilført mikroskopiske organismer, som kan nedbryde dem. Og på blot 30 dage kan menneskekroppene være lavet om til kompost.

Desuden sikrer metoden også en lavere udledning af CO2, fortæller Katrina Spade, som er grundlægger af firmaet Recompose, som tilbyder servicen.

– Ideen, om at komme tilbage til naturen så direkte som muligt og være en del af livets cyklus, er meget smuk, fortæller hun. Det skriver TV 2.

græs, have, hus, bolig, sommer, kompost, hjem, sol
Stat i USA tillader at bruge døde mennesker som kompost. (Foto: Free Nature Stock / Pexels)

Læs også: 10 ting, du ikke vidste om USA

Nu kan din bil leje sig selv ud

I går lancererede GoMore en ny funktion til deres medlemmer, GoMore Nøglefri. Med den nye teknologi kan private biler åbne og låses via GoMore app’en, når ejeren ikke selv skal bruge bilen. Det kan gøre alle stillestående personbiler til potentielle delebiler.

GoMore håber på, at teknologien på sigt vil være med til at nedsætte antallet af stillestående biler i byen.

– Med Nøglefri bliver det lige så nemt at leje en bil på gaden, som det er at tage sin egen bil. Samtidig udnytter vi ressourcerne bedre, fordi vi aktiverer den stillestående bilflåde, som fylder i byen, siger Matias Møl Dalsgaard, direktør i GoMore.

GoMore Nøglefri lanceres i København og i Aarhus kort tid efter. GoMore forventer at åbne op i flere byer bagefter og lande efter.

Det forventes, at der vil være mindst 250 GoMore Nøglefri biler på gaden i København i løbet af et år. Derudover forventer GoMore at fordoble antallet af udlejninger.

GoMore Nøglefri er gennemtestet for at garantere sikkerhed og brugervenlighed. Forsikringsselskabet Tryg er også ombord på Nøglefri-projektet og står for forsikring af bilerne.

bil, trafik, gomore, udlejlning
Nu kan din bil leje sig selv ud. (Foto: GoMore)

Læs også: Deleøkonomi deler danskerne

Dagens billede: Slut med telefonen for fodgængere i New York

New York vil gøre det ulovligt for fodgængere at kigge på deres telefon, når de skal krydse en fodgængerovergang.

Læs også: Flere er vrede på deres medtrafikanter

· Mere fra samme kategori ·