Læs også:

Close
uber, jeff jones, app, teknologi, ulovlig, eu, eu-domstol, teknologi, taxa, pirattaxa, dom

NEWS: Deleøkonomi deler danskerne

Nyheder  | 

Deleøkonomi deler danskerne · Regeringen vil oprette kvindefængsel · Danmark bruger langt fra mest på velfærd · Ortodokse kristne sætter ild til russiske biografer · Loyal to Familia fejrede dom over bandeleder

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Deleøkonomien deler danskerne

Der er markant forskel på, om man er arbejder eller udlejer i deleøkonomien. Det viser den nye rapport Digitalisering af arbejdsmarkedet fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. Det skriver Ugebrevet A4.

Rapporten kortlægger danskernes brug og erfaring med digitale platforme som GoMore, Airbnb, Uber og HandyHand. Den viser, at det især er unge, kortuddannede, lavtlønnede mennesker med anden etnisk baggrund, der arbejder via apps for at tjene en ekstra skilling. Udlejerne af for eksempel boliger eller biler er til gengæld typisk veluddannede og vellønnede, viser ny rapport.

Læs også: Uber-chef tager orlov efter en stribe skandaler

uber, jeff jones, app, teknologi, ulovlig, eu, eu-domstol, teknologi, taxa, pirattaxa, dom
Der er stor forskel på økonomien og uddannelserne, hos dem, der arbejder og udlejer via deletjenester. (Foto: All Over)

– Udlejerne er som regel ikke udfordret økonomisk og tjener pengene, så der er til lidt ekstra forbrug. Modsat er dem, der arbejder via platforme typisk afhængige af indtjeningen i hverdagen, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

De deleøkonomiske platforme er tidligere blevet kritiseret for ikke at indgå i overenskomster, have for lave lønninger og manglende arbejdsskadeforsikringer. Arbejderne i deleøkonomien er typisk deres egen arbejdsgiver uden  vilkår som pensionsopsparing, ferie, barsel og ret til efteruddannelse.

– Der er mange vilkår, man ikke får, som rigtig mange unge ellers tager for givet. Vilkårene er der ikke, fordi mange af platformene ikke har overenskomst og heller ikke ønsker det. Det er Uber et eksempel på, siger formand Christian Grønnemark fra HK Hovedstaden.

Se også: Regeringen vil stoppe Airbnb-snyd

airbnb, regeringen, skat, skattesnyd, forslag, udlejning, fradrag, indkomst, udleje, penge, økonomi, bolig
Regeringen kommer med nye forslag, der skal forhindre Airbnb-snyd.(Foto: All Over)

Regeringen vil oprette kvindefængsel

Flere kvinder oplever chikane og seksuelle overgreb fra mandlige medfanger, der for foreslår regeringen, at omdanne Jyderup Fængsel til et fængsel kun for kvinder med 150 pladser – fordelt på 72 åbne, 38 lukkede og 40 arrestpladser. Det skriver DR.

Årsagen er, at flere kvinder oplever seksuelle overgreb og chikane, når de afsoner sammen med mænd. I en undersøgelse som Kriminalforsorgen foretog i 2015, svarede 18 procent af de kvindelige indsatte, at de har oplevet at blive udsat for seksuel chikane fra medindsatte. Ni procent svarede, at de har oplevet at blive udsat for seksuelle overgreb.

Se også: Kriminelle piger haler ind på drengene

Orange Is the New Black sæson 4 har premiere fredag den 17. juni. (Foto: All Over)
Regeringen vil lave et kvindefængsel. Om det bliver ligesom Litchfield i Orange is the new black må tiden vise. (Foto: All Over)

Danmark er langt fra det land, der bruger flest penge på velfærd

Nye tal viser, at Danmark faktisk ligger på en tiendeplads over, hvor mange penge rige lande bruger på velfærd, set i forhold til landets bruttonationalprodukt (BNP). Det er Fagforbundet 3F, der har lavet opgørelsen på baggrund af tal fra de rige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Det skriver Ugebrevet A4.

Årsagen til, at Danmark fremhæves som et af de lande, der bruger mest på velfærd skyldes, at man oftest tager udgangspunkt i udgifterne. Det mener økonomiprofessor og tidligere vismand Torben M. Andersen, skævvrider debatten.

– Det giver et misvisende billede. Hvis man i stedet ser på netto-udgifterne, bliver tallene mere sammenlignelige, forklarer han. Det skyldes blandt andet, at der ikke tages højde for forskelle i skattesystemerne i de enkelte lande. Eksempelvis betaler man skat af sin kontanthjælp i Danmark, hvor den er skattefri i andre lande.

Den danske velfærdsdebat er forvredet. Danmark er langt fra de lande, der investerer mest i velfærden. Foto: Polfoto)

Ortodokse kristne sætter ild til russiske biografer

Filmen Matilda, der handler om den sidste og helgenkårede tsar, Nikolaj II’s ungdomsaffære med ballerinaen Mathilde Kschessinska, har bragt sindene i kog blandt ortodokse kristne i Rusland, der sammenligner filmen med Muhammed-tegningerne. Det skriver Berlingske.

Blandt andet blev en varevogn hamret ind i en biograf, for derefter at få smidt en molotov-cocktail på sig. Varevognen var fyldt med gasflasker, og kunne have såret adskillige, hvis ikke ilden ved rent held var blevet slukket.

Russisk politi slår hårdt ned på den militante gruppe Kristen Stat, der har truet med bål og brand, mens kampen mod biografilmen samtidig støttes af en fløj af Vladimir Putins regerende parti.

Filmens historie er rigtig nok, og historisk veldokumenteret, alligevel mener kristne, at det er en provokation, at smide romancen på på det store lærred, blandt andet, fordi, Nikolaj II og hans familie blev henrettet efter revolutionen i 1917 og senere helgenkåret af den russisk-ortodokse kirke.

matilda, rusland, ortodoks kristen, kristendom, aktivist, terror, terrorist, muhammed-krise, putin, religion, film, kunst, ytringsfrihed, tsar, nikolaj 2, helgen, ortodoks kristen kirke
Ballarinaen Matilda havde en affære med den sidste russiske tsar. Det er der lavet en film om, og det har sat kristne sind i kog. (Foto: All Over)

Loyal to Familia fejrede dom over bandeleder

Frontfigur for Loyal To Familia, Shuaib Khan, er en fri mand om fire uger, fortæller forsvarsadvokat. Det sker, efter Københavns Byret idømte bandelederen tre måneder fængsel og en betinget udvisning af Danmark. Det betyder, at Khan kan blive i Danmark, hvis han ikke begår noget strafbart i løbet af de næste to år. Det skriver DR.

Nyheden om løsladelsen blev mødt med jubel, pift og håndtegn fra Loyal To Familia-sympatisører.

ltf, loyal to familia, bande, bandekrig, dom, retssag, trusler, politi, krimi, nørrebro, shuaib khan, kriminalitet, ltf-leder, bandekriminalitet, bandemedlemmer, fejring, jubel
LTF-sympatisører fejrede dommen over lederen Shuaib Khan ved Københavns Byret. (Foto: /ritzau)

Dagens billede

prævention, obamacare, kvinder, ligestilling, rettigheder, trump, arbejdsgivere, arbejdsmarked, sikkerhed, sundhed, graviditet, prævention, udgifter, økonomi, usa, amerika,
USA’s præsident, Donald Trump, har fredag ophævet en bestemmelse i sundhedsreformen Obamacare, som giver virksomheder pligt til gennem deres sundhedsordninger at betale for prævention til kvindelige medarbejdere. Det demonstrerer kvinderne her mod. (Foto: /ritzau/)

· Mere fra samme kategori ·