Læs også:

Close
overlevelseschancen øges markant (Foto: Pxhere)

NEWS: Overlevelseschancerne for bugspytkirtelkræft øges markant

Nyheder  | 

Overlevelseschancerne for bugspytkirtelkræft øges markant · Kraftig temperaturstigning i Danmark – stiger mere end på resten af jorden · Test afslører farlig kemi i balloner · Finland er for anden år i træk det lykkeligste land i verden · Donald Trump lancerer lån i Danmark · Dagens billede: Ny sæson af Keeping up with the Kardashians

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Overlevelseschancerne for bugspytkirtelkræft øges markant

Kræft i bugspytkirtlen er en af de mest dødelige kræftsygdomme. Kun otte procent af patienterne lever femår efter diagnosen er stillet. Det skyldes blandt andet, at denne kræftform i de tidlige stadier kun har ganske få symptomer. Når kræften i bugspytkirtlen opdages, er sygdommen ofte så fremskreden, at patienten ikke kan helbredes.

Forskere fra Københavns Universitet, Herlev og Gentofte Hospital, Roche Sequencing Solutions og ChemoMetec vil udvikle en række helt unikke teknologier, som tidligt kan diagnosticere bugspytkirtelkræft. Målet er at øge overlevelseschancen markant fra 8 til 50 procent og dette skal ske på blot 5 år, forventes det af forskerne bag projektet.

Derfor har Innovationsfonden netop bevilliget over 13 millioner kroner til og nye og meget lovende teknologier til diagnosticering af bugspytkirtelkræft, som forskere er i færd med at udvikle.

Det er lektor Birgitte Regenberg fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der står i spidsen for projektet, og hendes forskningsgruppe har udviklet en særdeles sensitiv diagnosticeringsmetode ved brug af såkaldt ‘cirkulær DNA’, som er en type DNA, som findes i blod og ca. 50 procent af alle kræfttumorer.

– Det er helt afgørende, at vi finder bedre teknologier til diagnose, hvis vi vil vinde kampen mod bugspytkirtelkræft. Vi ved, at nogle specielle DNA-sekvenser – cirkulære DNA – ofte produceres i væsentlig omfang i kræftceller. Og det er nu lykkedes os at kunne måle de særegne cirkulære DNA i både kræftceller og blod, siger lektor Birgitte Regenberg. Det skriver Innovationsfonden.

overlevelseschancen øges markant (Foto: Pxhere)
Forskere udvikler ny effektiv metode til diagnosticering af bugspytkirtelkræft – overlevelseschance øges markant. (Foto: Pxhere)

Læs også: Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft

Kraftig temperaturstigning i Danmark – stiger mere end på resten af jorden

Vi får det varmere og varmere – ikke kun globalt – men også i Danmark, hvor temperaturen i de seneste 20 til 30 år er steget mere end dobbelt så meget som på resten af Jorden. De danske klimadata går tilbage til 1873 og beskriver udviklingen siden da.

Den kraftigste temperaturstigning både globalt og i Danmark er sket inden for de seneste 20 år, hvor temperaturen på kloden som helhed er steget med 0,52 grader. I Danmark har vi i den samme periode oplevet en temperaturstigning på hele 1,2 grader, der, ud over at være mere end dobbelt så meget som opvarmningen er sket globalt, er en temperatur, der betyder, at vi i Danmark i de sidste 20 år har fået det 0,68 grader varmere end resten af Jorden.

Vi har i Danmark siden 2000 sat ni nye varmerekorder for årets 12 måneder. Den seneste af dem blev slået så sent som i maj 2018, hvor månedens middeltemperatur nåede 15,0 grader.vDet er hovedsageligt landområderne og de arktiske egne, der er blevet varmere, og det er således ikke kun i Danmark, vi har det fået det varmere, end man ser det globalt.

Også vores nabolande Sverige og Norge har oplevet en temperaturstigning på mere end det dobbelte af den globale opvarmning. Det skriver TV2 Vejret.

temperaturen stiger mest i Danmark (Foto: Pxhere)
Temperaturen stiger mest i Danmark. (Foto: Pxhere)

Læs også: FN slår alarm: Rekordtemperaturer i verdenshavene

Test afslører farlig kemi i balloner

Der er i Danmark og EU grænseværdier for, hvor i høj grad ballonerne må afgive kræftfremkaldende kemikalier nitrosaminer og nitroserbare stoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 15 balloner, hvoraf 10 af de testede balloner blev købt i danske butikker – enten i fysiske butikker eller online – mens de sidste fem balloner er købt på online markedspladser som Wish, lightinthebox.com og Amazon.

Her køber du direkte fra producenten, og dermed kommer ballonerne fra virksomheder udenfor EU, hvor de ikke har samme kemikaliekrav som i Danmark og de andre EU-lande.

Syv ud af de 15 testede balloner afgav stoffer over grænseværdierne. Fem af disse var købt på online markedspladser, én var fra den danske webbutik balloner.nu, mens den sidste var fra den fysiske butik Chao Chao.

– Det er jo ikke første gang, at det er kommet frem, at der kan være nogle sikkerhedsmæssige problemer med produkter fra online markedspladser. Det er første gang, at vi har set på kemikalier i nogle af de her produkter, og vi må sige, at resultaterne af vores test har bekræftet vores bange anelser, siger Stine Müller.

Amazon har efter testen fjernet alle testede balloner, der ikke overholder reglerne, fra sortimentet. Det samme har Wish. De resterende otte type balloner overholdt alle grænseværdierne og de var alle fra danske forhandlere. Det skriver TV2.

Skadelige kemikalier i balloner. (Foto: Unsplash)
Skadelige kemikalier i balloner. (Foto: Unsplash)

Læs også: Læger og Forbrugerrådet advarer mod Netdokor

Finland er for anden år i træk det lykkeligste land i verden

Her den 20. marts 2019 blev Finland udnævnt til den lykkeligste nation på jorden for andet år i træk i FN’s verdenslykkerapport 2019. Afstanden mellem sejren og anden pladsen var endnu større i år med Finland, der slår anden pladsen til Danmark med 169 sammenlignet med 38 sidste år foran Norge.

Rapporten udgivet af FN, rangerer 156 lande ud fra, hvor lykkelige deres borgere opfatter sig selv til at være. På baggrund af rapporten kan finnernes lykke findes i deres lange levetid, forbindelse med naturen, manglende korruption og borgerne kontrol over deres eget liv blandt andet.

Markku Ojanens, finsk professor i psykologi, ekspert på lykke, mener at finnernes er deres evne til at nyde det almindelige liv.

– Vores nordlige klima har lært os at arbejde hårdt og værdsætte de tider, hvor tingene går godt. Det finske folk er også typisk meget ærlige, og Finland er et af de sikreste lande i verden. Sikkerhed og tillid er nøgleelementer til lykke, fortæller Ojanen. Det skriver Business Finland.

Finland er det lykkeligste land for andet år i træk. (Foto: Pexels)
Finland er det lykkeligste land for andet år i træk, mens afstanden til Danmark på anden pladsen bliver større. (Foto: Pexels)

Læs også: Danmark daler på lykkelisten

Donald Trump lancerer lån i Danmark

I næste måned bliver et nyt lån lanceret i Danmark. Donald Trump kommer med egne ord til at revolutionere det Europæiske lånemarked.

Trump International Loan starter med at låne penge ud til danskere, svenskere, nordmænd og tyskere. Der er tale om lån uden sikkerhed, i daglig tale også kaldet forbrugslån, men til en rente som i mange tilfælde sagtens kan konkurrere med billån og banklån, som ellers normalt kræver sikkerhed i eksempelvis bolig.

– Det er et helt nyt forretningsområde for Trump, så det bliver rigtigt spændende, at se præcist hvordan produktet bliver udformet. Der er helt sikkert en masse som ryster i bukserne nu. Forbrugslån til en rente på 2,95% vil kunne stjæle kunder fra både online långivere, men også de traditionelle banker skal overveje hvad de kan gøre, for ikke at blive overhalet af den nye spiller, udtaler Rolf fra MoneyArcher.com.

Mange bankfolk vil nok kalde det et skørt projekt, og tænke det ikke er muligt at give så store lån uden sikkerhed til en så lav rente. Rolf fra MoneyArcher.com pointere dog at Donald Trump lige netop er kendt for at overraske på helt stort plan, og lige meget hvad, så er det noget som kommer til at ændre lånemarkedet i de lande som de lancerer det nye lån i. Det skriver MoneyArcher.

Donald Trump låner penge til Danmark. (Foto: Pexels)
Donald Trump låner penge til Danmark. (Foto: Pexels)

Læs også: Mueller-rapport: Intet bevis for samarbejde mellem Trump og Rusland

Dagens billede: Ny sæson af Keeping up with the Kardashians

Sæson 16 af ‘Keeping up with the Kardashians’ havde premiere mandag den 1. april på HAYU – og vi kan ikke få armene ned!

Ny sæson af Keeping up with the Kardashians (Foto: Target PR)
Ny sæson 16 af Keeping up with the Kardashians ude nu. (Foto: Target PR)

· Mere fra samme kategori ·