Læs også:

Close
færre dør af kræft (Foto: Unsplash)

NEWS: Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft

Nyheder  | 

Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft · Skyderi i Holland – politiet holder alle muligheder åbne om motiver · Sten er ‘the missing link’ i den grønne omstilling: Kan gemme på sol og vind · Nye regler for parkeringsafgift betyder flere bøder til borgerne i Sønderjylland · København er verdens syvende dyreste by · Dagens billede: Sørgende samledes på en strand i Auckland

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft

Antallet af cancerdødsfald har været faldende i EU i fem år.

Som mand er risikoen for at dø af kræft faldet seks procent siden 2014. For kvinder er den faldet 3,6 procent.

Takt med at befolkningsantallet stiger på verdensplan, så vil det samlede antal cancerdødsfald i EU ventes i år at stige til 1,4 millioner. Det er en stigning på næsten 5 procent fra 1,35 millioner i 2014. Omkring 787.000 vil være mænd, mens 621.900 vil være kvinder.

Lungekræft forbliver fortsat den mest dødelig form for kræft. Således ventes 279.000 mennesker i EU at dø af lungekræft i år. Her estimeres det, at lungekræft i år vil dræbe flere kvinder end brystkræft. 96.800 mod 92.800. Det skriver TV2.

færre dør af kræft (Foto: Unsplash)
Nyt studie viser faldende risiko for at dø af kræft. (Foto: Unsplash)

Læs også: 10 råd til at nedsætte din risiko for kræft

Skyderi i Holland – politiet holder alle muligheder åbne om motiver

Mandag formiddag skød og dræbte en mand tre personer og sårede fem i en sporvogn i Utrecht i Holland.

Omkring klokken 10.45, begyndte skyderiet i sporvognen tæt på 24. Oktoberpladsen. Gerningsmanden flygtede fra stedet, og en menneskejagt blev sat i gang. Imens blev skoler og moskeer evakueret, og borgerne i byen blev opfordret til at blive indenfor. Trusselsniveauet blev sat til fem – det højest mulige – mens resten af Holland befandt sig på niveau fire.

En formodet gerningsmand, 37-årige Gökmen Tanis, blev anholdt efter adskillige timers menneskejagt i den hollandske by. Et par timer efter skuddene meldte politiet ud, at man efterforskede, om der lå et terrormotiv bag. Men et halvt døgn senere er der større usikkerhed at spore.

Derudover kom det frem mandag, at politiet tidligere på dagen havde anholdt en anden person i forbindelse med ransagninger af nogle lejligheder. Hvad han mistænkes for i forbindelse med angrebet i sporvognen, har politiet ikke oplyst. Kort efter midnat blev det oplyst, at en tredje person var anholdt. Hans mulige rolle i skyderiet efterforskes af politiet.

Utrechts borgmester, Jan van Zanen, udtalte i løbet af mandagen, at terror ved den mest sandsynlige forklaring på skyderiet. Det skriver TV2.

skyderi i Utrecht (Foto: Pexels)
Formodet terrorangreb i Holland. (Foto: Pexels)

Læs også: Terrorangreb i New Zealand

Sten er ‘the missing link’ i den grønne omstilling: Kan gemme på sol og vind

Danmark har mandag taget endu et skridt i den grønne omstilling

I går blev et nyt energi-batteri-lager med 600 grader varme sten indvidet. Forskere og energiselskaber har arbejdet på at ophøje en bunke sorte småsten til et sted, hvor sol og vind kan lagres, så vi kan få glæde af det på vindstille gråvejrsdage. Formålet med det nye projekt er at løse en af de helt store udfordringer ved grøn omstilling, nemlig hvordan man kan lagre store mængder vedvarende energi.

– Det er jo det, der er ”the missing link” i vores grønne omstilling; Kan man lagre energien?. Lige nu blæser det enormt meget, det vil sige, vi producerer enormt meget energi i Danmark lige nu, men hvad med i nat, når det er vindstille? Hvordan får vi så energien ud? Det gør vi ved at gemme den i sten. Det er sgu’ smukt, sagde uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Udviklingschef ved Seas-NVE Ole Alm forklarer, hvordan energilageret fungerer, ved at sammenligne det med en gryde, som bliver gravet ned i et hul i jorden. ”Gryden” er isoleret og får også et isolerende låg på.

– Når der så er overskud af strøm, tager vi den og omformer den til varm luft ved hjælp af en kæmpe varmekanon, og det presser vi ned over stenene, så de bliver 600 grader varme. Efter et par dage, hvor vinden er faldet og solen ikke skinner mere, sættes der gang i en fordampningsproces, så der kan fordampes vand. Det kan vi bruge i en dampturbine, og så kan vi lave strøm igen, forklare Ole Alm.

Lige nu arbejder holdet med en miniaturemodel af energilageret, men Ole Alm regner med, at der om ti år vil være et lager i fuld skala. Det skriver DR.

sten grønomstilling vedvarende energi (Foto: Pxhere)
“The missing link” i den grønne omstilling. (Foto: Pxhere)

Læs også: Unge bekymrer sig mest om klimaet

Nye regler for parkeringsafgift betyder flere bøder til borgerne i Sønderjylland

De nye regler for parkeringsafgiften, der trådte i kraft i 2019, betyder at kommunerne fremadrettet skal aflevere væsentligt flere penge til staten fra parkeringsafgifter end de tidligere har gjort. Det har især betydning for sønderjyderne, da ændringen betyder, at Parkeringskontrol Syd, et fælleskommunalt drevet parkeringsselskab, må skrue op for antallet af bøder.

Parkeringsselskabet har sat et mål om, at der i år skal udskrives 2500 flere bøder i Haderslev, Aabenraa, Sønderborg og Tønder end sidste år. Her udskrev p-vagter i byerne tilsammen 7457 parkeringsbøder.

Det forhøjede mål skyldes, at der skal flere bøder i kassen, før udgifterne i forbindelse med parkeringskontrol i byerne er finansieret. Det fortæller afdelingsleder for Projekt og Anlæg i Sønderborg Jens-Kristian Mikkelsen. Det skriver TV2.

parkeringsbøder (Foto: Pxhere)
Der skal flere bøder i kassen, før udgifterne i forbindelse med parkeringskontrol i byerne er finansieret. (Foto: Pxhere)

København er verdens syvende dyreste by

København er nummer syv på The Economist Intelligence Units årlig liste over verdens dyreste byer at leve i. Den danske hovedstad deler pladsen med Seoul og New York. Førstepladsen deles af Singapore, Paris og Hong Kong.

Det skriver TV2.

københavn er syvende dyreste by (Foto: Pxhere)
København er verdens syvende dyreste by. (Foto: Pxhere)

Læs også: København ligger på førstepladsen hos verdenskendt rejseguide

Dagens billede: Sørgende samledes på en strand i Auckland

Sørgende samledes på en strand i Auckland for at mindes ofrene dræbt i et tragisk terrorangreb i fredags i Christchurch, New Zealand.

https://www.instagram.com/p/BvKe1T6g9T9/

· Mere fra samme kategori ·