Læs også:

Close
Genbrug klima miljø

NEWS: Unge bekymrer sig mest om klimaet

Nyheder  | 

Unge bekymrer sig mest om klimaet · Ung mand stukket i halsen på bar i nat · Antallet af kontanthjælpsmodtagere falder · Forskere finder muligt overlap mellem symptomer før og efter HPV-vaccine · Dagens billede: Unge til kamp for klimaet

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Unge bekymrer sig mest om klimaet

Danskerne bekymrer sig i stigende grad om klimaet, der også står til at blive et af de helt store temaer til det kommende folketingsvalg. Men der er især én gruppe i befolkningen, hvor klimakrisen for alvor har brændt sig fast. Nemlig de unge, hvor mere end hver fjerde enten er ’meget bekymret’ eller ’bekymret’ for klimaforandringerne, viser en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Resten af befolkningen ligger marginalt under.

– De unge i dag er alt andet end en generation af forkælede og dovne individer uden interesse for samfundet, som de nogle gange bliver beskyldt for. Det beviste fredagens klimastrejke også. Vores undersøgelse understreger, at den næste generation tager vor tids store udfordringer gravalvorligt. Og med rette – for klimaet kan ikke vente, det kræver handling nu, hvis vi skal mindske skaderne på vores klode. Vi skal derfor tage den unge generations bekymring alvorligt. Det er dem, der skal arve kloden, og det kræver handling fra alle generationers side, siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA.

Et af de helt store temaer til det kommende folketingsvalg bliver også klimaet. Derfor mener Thomas Damkjær Petersen, at klimabekymringerne bør få folketingets partier til at handle nu.

– Meget tyder på, at især de unge sætter deres kryds ved et parti, der tager klimaudfordringen alvorligt. For menneskets fremtid står på spil, og vi bliver alle nødt til at sætte turbo på nu for at indrette et samfund, vi kan være vores børn og børnebørn bekendt. Jeg har heldigvis en kæmpe tiltro til den kommende generation, når det kommer til handlekraft i forhold til klimakrisen, afslutter han. Det skriver IDA.

Genbrug klima miljø
Unge bekymrer sig mest om klimaet. (Foto: Pexels)

Læs også: Danskerne ofrer gerne bøffen for klimaet men det kniber med flyrejsen

Ung mand stukket i halsen på bar i nat

Natten til mandag blev en ung mand i midten af 20’erne stukket med en kniv i halsen på Sams Bar i indre København. Knivstikkeriet betragtets og efterforskes som et drabsforsøg, oplyser Københavns Politi.

– Det gør vi på grund af de skader, som den forurettede har, og på grund af gerningsvåbnet, siger vagtchef ved Københavns Politi Jesper Frandsen.

Manden, som blev stukket, har blandt andet skader på halsen og i ansigtet. Gerningsvåbnet er endnu ikke fundet. Politiet har anholdt en 26-årig mand, som de mistænker for at være gerningsmanden.

Ingen af de to mænd er blevet afhørt endnu, så politiet har endnu ikke fundet ud af, om de kender hinanden. Desuden er motivet til knivstikkeriet også stadig ukendt. Det skriver Ritzau.

Politi
Ung mand stukket i halsen på bar i nat. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: 24-årig stukket ned på Nørrebro

Antallet af kontanthjælpsmodtagere falder

Antallet af personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse var i november 2018 på 124.100 fuldtidspersoner, når der tages højde for sæsonudsving. Tallet er dermed faldet med 32.400 fuldtidspersoner i perioden april 2016 til november 2018. I forhold til måneden forinden var der 500 færre fuldtidspersoner i kontanthjælpssystemet.

– Det glæder mig at se, at den gode udvikling kan mærkes i mere eller mindre hele landet. Vi skal udnytte den rekordhøje beskæftigelse og den lave ledighed til at få endnu flere med ud på arbejdsmarkedet. Det er vigtigt for den enkelte men så sandelig også for samfundet. Virksomheder mangler hænder for at holde gang i væksten, og staten kan få færre udgifter til offentlig forsørgelse, siger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

Faldet på 32.400 fuldtidspersoner kommer samtidig med, at regeringen indførte kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen i april 2016. Kontanthjælpsloftet betyder, at man får større gevinst af at tage et arbejde, og med 225-timersreglen stilles der krav om, at man skal stå til rådighed, hvis man kan arbejde.

Tallet for det samlede antal offentligt forsørgede går kun frem til oktober 2018. I perioden fra april 2016 frem til oktober 2018 faldt det tal med i alt 57.200 fuldtidspersoner.

– Vi kan konstatere, at borgerne ikke bare havner på andre ydelser. Den positive udvikling er naturligvis hjulpet godt på vej af de gode konjunkturer, men jeg er også overbevist om, at regeringens tiltag spiller en rolle, siger Troels Lund Poulsen. Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

Arbejde, arbejdsløs, aftale, folketinget, møde, job, jobsøgende, kontanthjælp, dagpenge
Antallet af kontanthjælpsmodtagere falder. (Foto: Pexels)

Læs også: 28.200 færre i kontanthjælpssystemet på lidt over to år

Forskere finder muligt overlap mellem symptomer før og efter HPV-vaccine

Allerede før de blev HPV-vaccineret, var de piger, der blev henvist til landets fem HPV-centre oftere på hospitalet. Det viser et nyt registerstudie fra Aarhus Universitet.

– Der er ingen tvivl om, at de henviste piger er syge. Vi har dog fundet, at en del af dem hyppigere var på hospitalet allerede før, de fik vaccinen, siger Lene Wulff Krogsgaard, der er ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og hovedforfatter bag studiet, der netop er blevet udgivet i det videnskabelige tidsskrift Vaccine.

Lene Wulff Krogsgaard forklarer, at pigerne, der senere blev henvist til et HPV-center, desuden kom på hospitalet med flere forskellige diagnoser, end de vaccinerede piger, der ikke blev henvist.

– Det kan indikere, at henviste piger i højere grad har haft symptomer, som det har været svært at finde en entydig årsag til. Alternativt kan de have haft flere forskellige tilstande som skulle behandles. De skilte sig altså ud, før de fik vaccinen, siger hun.

Et andet interessant fund er ifølge forskerne, at nogle af pigernes diagnoser harmonerer med de mest udbredte rapporterede bivirkninger efter HPV-vaccinen – blandt andet hovedpine, uspecifikke muskelsygdomme og mave-tarm problemer.

– Vi har set systematisk på de hyppigste hospitalsdiagnoser forud for HPV-vaccinen. For de diagnoser, hvor vi finder de stærkeste sammenhænge, er der et overlap med de symptomer, der er rapporteret som mulige bivirkninger efter vaccinen. Vi kan derfor ikke afvise, at nogle af de henviste piger kan have haft lignende symptomerne allerede før, de fik HPV-vaccinen, siger Lene Wulff Krogsgaard. Det skriver Aarhus Universitet.

Drenge får tilbud om gratis HPV-vaccine, hpv, vaccine, sprøjte, læge,
Forskere finder muligt overlap mellem symptomer før og efter HPV-vaccine. (Foto: Pixabay)

Læs også: De første HPV-vaccinerede kvinder er kræftfri 12 år senere

Dagens billede: Unge til kamp for klimaet

I fredags demonstrerede mange af verdens unge til fordel for klimaet.

https://www.instagram.com/p/BvC9jBMHME3/

Læs også: Sådan spiser du mere klimavenlig mad

· Mere fra samme kategori ·