Læs også:

Close
motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen

10 råd til at nedsætte din risiko for kræft

Sundhed  | 

Mange danskere bevæger sig for lidt og spiser for meget, og det kan være med til at øge risikoen for kræft. En ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal sætte fokus på netop det

Den nye kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal gøre det nemmere for danskerne at gå til kamp mod deres dårlige vaner. Det skriver Ritzau. Nedsæt din risiko for kræft, med disse ti gode råd til din hverdag fra kampagnen som kaldes 10-kampen. Det er nogle små simple råd til ændringer i din dagligdag, så alle kan følge med.

Nedsæt din risiko for kræft med disse 10 råd:

1. Hold øje med vægten

Det er sundest for dig, hvis du har et BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Du kan selvfølgelig godt ligge i den “høje” ende uden at være usund, hvis du for eksempel styrketræner meget og derfor har store muskler, som også vejer. Men generelt set anbefales det, at dit BMI er mellem 18,5 og 25. Det vigtigste er dog, at du ikke tager på, selvom dit BMI måske ligger lidt over 25. Du kan undgå at tage på, hvis du vænner dig til at spise og drikke 10% mindre af alting, det vil gøre en forskel for dig i det lange løb. Overvægt er kræftfremkaldende, fordi det øger mængden af insulin og kønshormoner i blodet og giver en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen.

vægt, målebånd
Op på vægten – og KIG nu på tallet. (Foto: Pixabay)

2. Spis mere fuldkorn

Anbefalingerne lyder på omkring 75 gram om dagen, som svarer til, at du spiser en portion havregryn og en skive rugbrød. Et godt råd er at gå efter nøglehulsmærket på brød og boller, når du køber ind. Fuldkorn påvirker tarmfloraen, er godt for fordøjelsen og holder maven i gang. Det indeholder desuden vitaminer, mineraler og andre stoffer, der er vigtige for at kunne forbygge sygdomme som kræft.

fuldkorn, brød, rugbrød, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Nedsæt din risiko for kræft ved at bytte alle dine hvedeprodukter ud med fuldkorn. (Foto: Pixabay)

3. Undgå forarbejdet kød

Forarbejdet kød er kød, der er røget, saltet og/eller tørret, det vil sige mange former for pålæg og pølser, som de fleste af os nok spiser i vores madpakker. Anbefalingerne lyder på helt at droppe det forarbejdede kød, men det vil også hjælpe at skære ned på det til en start. Desuden er de fleste nok enige i, at det er meget mere lækkert med et ordentligt kyllingebryst i stedet for en tynd skive pålæg. Grunden til at du skal skære ned på forarbejdet kød er fordi, forskningen peger entydigt på, at det øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm.

pålæg, forarbejde kød, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Nedsæt din risiko for kræft ved at undgå alt forarbejdet mad. (Foto: Pixabay)

4. Spis mere frugt og grønt

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 600 gram frugt og grøntsager hver dag. Det svarer cirka til 3 stykker frugt og 300 gram grøntsager hver dag. Halvdelen af grøntsagerne skal helst være de grove, som blandt andet er kål og rodfrugter. Fordelen ved frugt og grøntsager er, at de indeholder en lang række vitaminer og mineraler, og så mætter de og tager pladsen for usunde fødevarer.

motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen, grøntsager, grønt, kød, co2, drivhusgasser, drivhusgas, metangas, køer, drøvtyggere, madproduktion, fødevareproduktion, klima, miljø, jorden, madspild, ressourcer, fødevareproduktion, fødevare, fødevarer, klimavenlig, madspild, guide, how to
Frugt og grønt er en vigtig og god kilde til en masse forskellige vitaminer og mineraler. (Foto: All Over)

5. Dyrk motion hver dag

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at motion er vigtigt og sundt, og derfor kan det ikke siges nok gange. Motion forebygger kræft fordi, det er med til at holde vægten normal eller bevare et eventuelt vægttab. Ved at holde vægten normal og stabil undgår du at få for store mængder insulin og kønshormoner i blodet, som kan give en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen. Det er denne kroniske betændelse, der er kræftfremkaldende. Det anbefales, at du er fysisk aktiv mindst en halv time om dagen, og for børn gælder det en time. Fysisk aktivitet behøves ikke være en løbetur, det kan også være at cykle til og fra arbejde, en frisk tur i skoven, at tage trappen, gøre rent eller lege med sine børn eller mindre søskende.

motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Nedsæt din risiko for kræft ved at motionere dagligt. (Foto: All Over).

6. Sørg for at røre dig i arbejdstiden

Kroppen er lavet til bevægelse, så det sundeste for dig er, at du bevæger dig så meget som muligt. Men det er også vigtigt, at du sidder ned så lidt som muligt, hvilket jo kan være svært, da mange danskere har et stillesiddende arbejde. Hvis du er en af dem, så er det en god idé, at du rejser dig, går lidt rundt og strækker ud i kroppen hver halve time. På den måde får du noget bevægelse ind i din stillesiddende hverdag.

bevægelse, stræk, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Bevægelse og udstrækning er især godt for dig, som har et stillesiddende arbejde. (Foto: Pixabay)

7. Tag cyklen på de korte ture

Ja, vi er stadigvæk inde på motion, og det er fordi, det ER så godt for dig. Det kan for nogle godt virke uoverskueligt at få klemt motion ind i en allerede stresset hverdag. Du kan få motion ind i din hverdag med hyppige cykelture, som kan hjælpe dig til at holde vægten. Hvis du cykler en halv time i roligt tempo, forbrænder du omkring 125-150 kcal. Det svarer til et glas rødvin eller et lille stykke kage. Desuden lever cyklister 4-5 år længere end personer, der ikke cykler. Så find cyklen frem og kør rundt i byen i stedet for at tage tog og bus.

cykle, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Vælg din cykel som dit transportmiddel for mere motion i hverdagen. (Foto: Pexels)

8. Begræns dit alkoholindtag

Det anbefales, at kvinder ikke bør drikke mere end syv genstande om ugen, og mænd bør ikke drikke mere end fjorten genstande om ugen. Undersøgelser viser nemlig, at selv et mindre indtag af alkohol kan øge risikoen for kræft. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen. Det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.

alkohol, rose, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Nedsæt din risiko for kræft ved maks at drikke syv genstande om ugen, som kvinde. (Foto: Pexels)

9. Drop rygningen

Dette punkt kommer nok ikke bag på dig. Men rygning er en af de helt store synder i forhold til kræft, så hvis du gerne vil nedsætte din risiko, så skal du stoppe med at ryge. Rygning øger nemlig risikoen for mere end 15 forskellige former for kræft, og faktisk dør hver anden ryger af sin rygning. Selvom du måske har røget i mange år, er det aldrig for sent at stoppe med at ryge. Helbredsgevinsterne kommer hurtigt, efter du er stoppet. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man bruger en kombination af rådgivning og rygestopmedicin, når man vil stoppe. Der er masser af hjælp at hente på apoteker, hos kommunens rygestoprådgivere eller ved den gratis telefonrådgivning Stoplinien (telefon 80 31 31 31). Der er også gratis hjælp at hente på appen ’e-kvit’.

ryge, rygning, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige typer kræft, så nedsæt din risiko for kræft ved at droppe smøgerne. (Foto: Pexels)

10. Hold øje med forandringer på din hud

Kræftformer som modermærkekræft og hudkræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med forandringer på din hud. Du kan se, hvordan du tjekker efter her. UV-stråling fra sol og solarier er en af årsagerne til langt størstedelen af tilfældene af kræft i huden. Du skal derfor opholde dig i skyggen, bruge solhat og solcreme, når UV-indekset er på tre eller derover. Risikoen for at udvikle kræft i huden er både betinget af, hvor mange solskoldninger man får, men også den samlede mængde UV-stråling, du udsætter din hud for gennem livet.

sol, hudkræft, nedsæt din risiko for kræft, motion, kræft, kræftens bekæmpelse, sund, sundhed, drop rygning, rygestop, alkohol, motionere, bevægelse, udstrækning, kræft, bekæmp kræft, hudkræft, modermærkekræft, undgå kræft, gode råd, guide, nedsæt din risiko for kræft, 10-kampen
Hold øje med forandringer i din hud, for at stoppe modermærkekræft og hudkræft i tide. (Foto: Pixabay)

Informationerne i artiklen er hentet på Ritzau.

Læs ogsåHvad er livmoderhalskræft? Otte spørgsmål og svar

Læs også: Begge Malenes forældre har kræft: Jeg er bange for at blive syg

· Mere fra samme kategori ·