Læs også:

Close

5 ting, der sker, når du har fokus på din mobil i stedet for menneskerne omkring dig

Mit liv  | 

Hvad sker der, når du prioriterer din mobil over menneskerne omkring dig? Og er det virkelig det værd? Der er især 5 ting, der er værd at overveje, når det kommer til dine mobilvaner

Det er helt forståeligt, at du er meget begejstret for din mobil. Den kan lynhurtigt finde informationer for dig. Den kan vise dig vej. Den kan underholde dig. Og vigtigst af alt giver dig den muligheden for at holde dig opdateret på verden og menneskerne omkring dig gennem diverse sociale medier. Derfor kan din mobil virkelig hurtigt gå hen og blive en rigtig tidsrøver. Så meget at du faktisk kan gå helt i panik, hvis den løber tør for strøm. Men måske er det ikke helt skidt, at lade den det – eller lægge langt væk – og i stedet fokusere på de mennesker og det liv, der er lige foran dig.

Måske har du helt ikke tænkt over, hvor meget tid din mobil tager fra dig. I din iver efter ikke at gå glip af noget som helst online, har du måske heller ikke skænket det en tanke, hvor meget du egentlig kan gå glip af in real life. Og er det i sidste ende ikke det, der tæller? Du har måske endda slet ikke overvejet, hvad det får andre til at tænke, når du tager din smartphone frem midt i en samtale? Så er det på tide nu. For det kan godt være, du føler, din mobil er din livslinje. Men i virkeligheden er det virkelige liv vel egentlig vigtigere end det virtuelle?

mobil, afhængighed, prioritering, venskab, social
Hvad sker der, når du prioriterer mobilen over menneskene omkring dig? Læs med her og bliv klogere. (Foto: Pexels)

1. Du udviser ligegyldighed

Forestil dig følgende: Du sidder i en tæt samtale med en af dine bedste veninder. Hun er oprevet, og har brug for at betro sig til dig. Midt i hendes talestrøm rækker du ud efter din mobil for at tjekke Facebook, følge op på en notifikation på Instagram eller noget helt tredje. Du lytter muligvis stadigvæk og at tage mobilen frem er for dig ren refleks. Men udadtil virker det som om, at dit fokus flyttes. Din veninde vil meget hurtigt føle, at hun sidder der og krænger sit hjerte ud til en lukket dør.

Det kan meget vel være en ubevidst vane. At hvis man sidder for længe og lytter eller ser på noget, så bliver man restløs. Jeg kender det selv. Men når du midt i en samtale tager din mobil frem – lige gyldigt årsagen – så virker du bare fuldstændig ligeglad. Både med de mennesker, du fysisk befinder dig sammen med. Men også de ting I foretager jer. Prøv at vend den om. Hvordan ville du have det, hvis du havde brug for at snakke, og din veninde pludselig valgte at tage sin mobil frem? Jeg er ret sikker på, at dine følelser ikke ligefrem ville være positive. Så læg den væk og vis i stedet, at du faktisk engagerer dig i deres liv og jeres relation.

mobil, smartphone, afhængighed, prioritet, venner, venskab, liv, livsstil, virtuelle
Det er bare ikke fedt at føle, at man er anden prioritet, når man er sammen med sine venner. Slet ikke, hvis man taber opmærksomheden til en smartphoneskærm. Det synes du jo heller ikke selv, vel? (Foto: Pexels)

Læs også: Mobilforbrug: Har du overvejet, om du er afhængig af din mobil?

2. Du går glip af livet i nuet

Når du vælger at fokusere på den virtuelle virklighed på din mobil, går du glip af det liv, der foregår lige nu og her. Foran dig. I den fysiske verden. Når du fokuserer på din skærm istedet for de mennesker, der er omkring dig, så er der så mange muligheder, du simpelthen bare misser. Du går glip af samtaler, du går glip af grin, du går glip af følelsesmæssige øjeblikke. Du går glip af små flygtige øjeblikke. Du går glip af de oplevelser eller samtaler, der får dig til at føle dig endnu mere forbundet til dem omkring dig. Øjeblikke og muligheder, som du ikke får mulighed for at få tilbage.

Det er alle de her små øjeblikke med menneskerne omkring dig, som skaber dit liv. Det er nuet, som er dit liv. Lige nu. Lige her. Med dem du er sammen med. Det er det, som tæller. Og det er også det, du engang vil huske tilbage på. Ikke en ligegyldig Facebookartikel. Ikke et like på Instagram, eller en kommentar på Pinterest. Men de ting du foretager dig med dem, du holder af. Så gør mere af det.

mobil, mobilafhængighed, livet, venskab, oplevelser, prioriteringer
Læg dit virtuelle liv på hylden og fokuser istedet på dit liv lige nu og her. Hvor du fysisk befinder dig. Med dem du er sammen med. Hvis I er et smukt sted, så sørg for at sug det hele til dig. Du overlever nok, hvis du ikke får taget det perfekte billede til Instagram.  (Foto: Pexels)

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i april 2019

3. Du distancerer dig selv

Når du har travlt med at leve og fokusere på dit online liv, distancerer du dig selv fra de mennesker, der rent faktisk er fysisk til stede i dit virkelige liv. Det gælder både, når du er sammen med dem, men også når du ikke er. Hvis du vælger at bruge hver aften på sofaen med din mobil i hånden, fremfor at gå ud og nyde livet med dine venner eller familie, så vil det i sidste ende resultere i, at jeres forhold til hinanden svækkes. Og hvad får du ud af det?

Det samme gælder, når du så prioriterer at se dem, men ikke lægger din smartphone fra dig. Jo mere tid du bruger på den, jo større bliver afstand mellem dig og dem, du elsker. For det kan være sindsygt svært hele tiden at være tilstede i jeres relation, når du konstant sidder med telefonen. Fordyb dig i dine samtaler og nyd de ting, du foretager dig sammen med dine venner. Oplev sammen og skab fælles minder. Så lad for en gang skyld telefonen blive hjemme eller i tasken. I starten er det måske grænseoverskridende, men det kan faktisk være rigtig befriende.

mobil, mobilafhængighed, forbrug, mobilforbrug, liv, overvågning, space
De ting du foretager dig med dine venner, kan hurtigt synes mindre vigtige for dig, hvis du konstant trækker dig for at opdatere dit sociale liv online. Er det ikke federe at have en god kaffedate med en veninde end et billede af, hvad der syner at være en god kaffedate? I virkeligheden blev kaffen måske kold, og din veninde frustreret, fordi du ikke var mentalt tilstede. Men det kan man jo ikke se på dit instagrambillede. (Foto: Pexels)

Læs også: 6 måder, du lader mobilen på, som forkorter dens levetid

4. Du bliver dårligere til at fordybe dig

Når du sidder meget med din mobil, bliver den en stor del af din hverdag. Vi mennesker bliver hurtigt forvante, og det samme gælder vores mobilforbrug. Når du er vant til at blive underholdt af din mobil hver femte minut (hvad enten det er Facebook, Instagram, Ekstra Bladet eller diverse mobilspil), bliver det en ubevidst vane for dig at tage den frem. Lige meget hvad du foretager dig. Og det resulterer i, at det bliver svært for dig at være vedholdende og koncentreret. Både når det kommer til dit arbejde – men også når det gælder dine relationer.

Du kan ikke holde fokus på det, du foretager dig for længe af gangen, uden at du skal have et lille mobilfix. Så når du fokuserer på din mobil i stedet for menneskerne omkring dig, resulterer det i, at du har svært ved at lægge dit fokus 100 procent et sted. For du bliver hurtigt rastløs og søger at rette din opmærksomhed mod skærmen. Du kan heldigvis vende skuden – tving dig selv til at læg mobilen fra dig i længere perioder i løbet af dagen. Måske det kribler i fingrene. Men hvis du er vedholdende omkring det, så vil du lære at nyde at fordybe dig i det, du foretager dig.

mobil, mobiltelefoni, afhængighed, vaner, venner, venskaber, liv
Hvis du alligevel ikke kan lade være med at tage mobilen frem, så involver de mennesker, du er sammen med. Det styrker fællesskabet, og du får muligvis dit fix. Endda uden at trække dig. (Foto: All Over)

Læs også: Klumme: Livets svære beslutninger. Hvad vil du selv?

5. Livet passerer dig forbi, mens du har næsen i skærmen

Når du har så super travlt med din  telefon, i stedet for fokusere på tiden med dine medmennesker, glider livet bare lige forbi dig. Alle de små sære, sjove, pinlige og kærlige øjeblikke flyver forbi, uden du når at registrere dem – eller vurdere hvor meget betydning, de egentlig har. Solopgange og solnedgange, hvordan solen skinner fra en skyfri himmel, hvordan smilerynkerne ser ud omkring din farmors mund, når hun griner, eller følelsen af at lægge sig tæt ind til sin kæreste efter en lang dag på arbejdet.

Det er de ting, ligemeget hvor små eller ligegyldige de lyder, der udgør dit liv. Det er det, der får dig til at føle, at du lever. Og det er de ting, der er værd at huske, når de engang ikke er her længere. Så husk at gør dig selv den tjeneste at opleve dem og værdsæt dem. For det er nemlig lige præcis alle de oplevelser og små unikke øjeblikke, som du misser, mens du skriver, swiper, liker og deler dine minutter væk på sociale medier. Så spørg dig selv: Er de ligegyldige handlinger online virkelig det værd? For jeg vil bestemt argumentere for, at det virkelige liv er så meget mere værd at leve end det et hvilket som helst liv online.

venner, liv, øjeblikke, mobil, mobiltelefoni, afhængighed
Det er lige præcis øjeblikke som dette, der er værd at leve for. Især sammen med de mennesker, du holder af. Og så er et billede af en solopgang altså bare ikke lige så smuk som den virkelige. Hvem ved, måske er det sådan med rigtig mange ting? (Foto: Pexels)

Læs også: 7 ting, du gør, der gør livet sværere, end det behøver være

· Mere fra samme kategori ·