Læs også:

Close
hvad vil du, dit liv, valg, beslutninger, fremtid, nuet, ønsker, drømme, forventninger

Klumme: Livets svære beslutninger. Hvad vil du selv?

Mit liv  | 

Folk kan have rigtigt travlt på dine vegne. Men det er dit liv. Det er dine beslutninger. Og det er dig, der skal leve med dem. Så hvad vil du egentlig selv?

Det er et spørgsmål, jeg først for nyligt har lært at stille mig selv. Det er ret sent, når man tænker på, jeg blev 28 for fire måneder siden. Men bedre sent end aldrig. Og så alligevel ikke. For det har fået mig til at tænke på, hvor mange ting jeg egentlig har gjort, hvor mange beslutninger jeg egentlig har truffet på baggrund af, hvad andre har ment. Eller hvad andre har følt var rigtigt. Ikke fordi det nødvendigvis var forkert. Eller fordi jeg har fortrudt. Jeg tror bare, at jeg tidligere har haft en tendens til, ikke at tage mine egne overvejelser eller lyster med i ligningen.

Det har i dag fået mig til at tænke over, at jeg skal blive bedre til at mærke efter, inden jeg gør noget. Sådan virkelig mærke efter. For det er så nemt at lade sig påvirke af samfundet, sine veninder, sin kæreste, sine forældre. Af normen. Af forventningerne vi alle sammen møder alle steder fra. De fortæller dig alle sammen, hvad du burde gøre. Hvad der er rigtigt at gøre. Eller måske endda hvad de ville gøre. Men alt det shit er fuldstændig ligegyldigt. Hvis du er lidt ligesom mig, så skal du også blive bedre til at se indad og istedet tænke: Hvad vil jeg selv?

veninder, valg, beslutninger, hvad vil du, livet, svære valg, fremtid, drømme, vilje
Du må gerne finde inspiration, støtte og trøst i andres råd og anbefalinger. Men lad være med at efterleve dem, ford du føler, du skal. I sidste ende vil dine venner og familie dig det bedste. Men de er ikke dig, så de kan kun give dig deres subjektive råd. (Foto: Unsplash)

Læs også: 7 ting, du gør, der gør livet sværere, end det behøver være

Der er kun én af dig

Det er ikke fordi, dine venner, kæreste eller forældre er dårlige mennesker. Selvfølgelig er de ikke det. Der er ingen tvivl om, at de vil dig det bedste. Men de er bare andre mennesker end dig. De har andre drømme, andre syn på tingene, andre prioriteringer og træffer andre valg. Heldigvis er vi mennesker forskellige. Og det er individualiteten, der gør os til dem, vi er. Men netop fordi vi er forskellige og ser tingene på forskellige måder, skal du ikke altid lytte til de råd, du får fra dem omkring dig. For måske er de rigtige for dem – men det betyder ikke, at de er rigtige for dig.

Hvis du hele tiden læner dig op af, hvad folk omkring dig synes og gør – eller vil have du skal synes og gøre – så ender du med at sidde fast. Og det er lidt ligesom at stå på sidelinjen og se sit liv passere for øjnene af en som en dårlig film i slowmotion. Dermed ikke sagt, at du ikke skal lytte. Det kan du sagtens. Men kast det væk, du ikke føler, du kan bruge til noget. Vi bliver klogere, når vi bruger hinanden og lærer at se tingene fra hinandens synspunkter. Men det betyder ikke, at der ikke er plads til dine valg, dine lyster og din måde at leve livet på.

hvad vil du, valg, beslutninger, vilje, selvsikkerhed, drømme, mål, livet
“There’s only one you” er ikke bare titlen på en virkelig god Jakob Sveistrup sang. Det er sgu også virkeligheden. For der er kun en af dig. Du er unik. Og ingen kender dine lyster, behov og følelser bedre end dig selv. Så du skylder dig selv at lytte til dem. (Foto: Pixabay)

Læs også: Undskyld til mig selv for min manglende selvkærlighed

Andres forventninger trækker dig ned

Du kommer til at træffe mange store beslutninger i dit liv. Måske har du allerede truffet en del? Måske står du overfor nogle nu? Og måske har du stadig mange svære beslutninger i sigte. Men det vigtigste ved hver eneste af dem er at trække vejret dybt ned i maven og fokusere på spørgsmålet: Hvad vil du selv? Valg som gymnasie eller HHX, universitetet eller CBS, weekend hjemme eller ude, ferie eller opsparing, fuldtidsarbejde eller flere småjobs, bo alene eller have roomies og et hav af andre valg er op til dig.

Du skal ikke lade andre mennesker påvirke dine beslutninger, hvis du ikke er enig. Du skal ikke forsøge at kaste dig ud i at være noget, du ikke er. Jeg har flere gange på egen krop og sind mærket, hvordan det er at ligge under for udefrakommende forventninger. Det gjorde mig trist. Og det gjorde mig træt. Men det gav mig faktisk også angst. Angst for at jeg ikke kunne leve op til dem. Men også angst for at skulle gøre noget, for at tilfredsstille andre, som jeg egentlig ikke havde lyst til.

Jeg mærkede det især i sommers, da jeg blev færdiguddannet og fik min kandidat i dansk. Mange steder blev jeg mødt med “tillykke! Har du fundet et fuldtidsjob?”. I starten var det nemt at affeje dem med “jeg er lige blevet færdig, så jeg tager det stille og roligt”. Men der gik ikke længe før, at spørgsmålene igen pressede sig på. Og mange omkring mig havde en holdning til, hvilke erhverv jeg skulle besidde. Og at et “rigtigt voksenjob” (en betegnelse jeg efterhånden hader) udelukkende var et job fra 8 – 16 mandag til fredag.

hvad vil du, beslutninger, livet, valg, drømme, Ledigheden blandt unge, følelser, negativ, sindet, mentalt, glæde, lykke, vrede, tristhed, inspiration, kunst, detaljer, truet, kreativ, livet, mentalt helbred, psyken, depression, ked af det, trist, sur, vred, gal, negativ, positiv
Det var så sindsygt trættende at føle, at alle havde forventninger til mig, som jeg i bund og grund ikke havde lyst til at indfri. Jeg ville andre veje. Er det ikke okay? (Foto: All Over)

Læs også: The life changing magic of not giving a fuck

Sig fra

Men sådan et job er bare ikke den vej, jeg vil gå lige nu. Og det havde jeg svært ved at indrømme. Selvom jeg jo godt ved, at de spørger af interesse. Og fordi de vil det absolut bedste for mig. Alle deres mange spørgsmål fik mig bare til at tvivle på min egen mavefornemmelse. Hvis de synes, det var en dårlig ide, eller fordi de havde spørgsmål til det, havde jeg så truffet en dårlig beslutning?

Men det har jeg ikke. Jeg sætter pris på deres bekymring. Og når jeg forklarer, hvorfor jeg har truffet det valg, og at jeg faktisk er rigtig glad for det. Så støtter de mig også. Jeg er virkelig glad for det, jeg laver lige nu. Jeg arbejder flere steder. Med det jeg elsker. Og jeg arbejder op til 50 timer om ugen. Det er da et voksenjob? I hvert fald i min bog.

Alligevel føler jeg, at jeg skal retfærdiggøre min beslutning fra tid til anden. Forsvare den, fordi andre ikke er enige i min måde at leve mit liv på. Det kan selvfølgelig godt gøre mig ked af det. For jeg er glad. Fordi jeg har tænkt på, hvad jeg selv ville. Og så har jeg handlet ud fra det. Selvom folk omkring mig måske ikke altid forstår mine valg, så respekterer de det. Og de holder stadig lige så meget af mig, som før. Så vær ikke bange for at sige fra og tage de valg, der virker rigtige.

hvad vil du, livet, valg, beslutninger, fremtid, Job, arbejde, kontor, karriere, fyret, computer, studie, venner
Jeg er bare ikke typen, der kan se mig selv i et 8 – 16 job på kontoret lige nu. Jeg har ild i røven, og jeg elsker at have gang i flere projekter på en gang. Lige nu kan jeg selv sammensætte min arbejdsuge. Jeg har min daglige gang flere steder, og jeg elsker det. Så hvorfor skal jeg absolut komme videre? Fordi andre synes det? Den er bare ikke god nok. (Foto: Pexels)

Læs også: 10 ting, du aldrig skal sige undskyld for

Træf dine egne beslutninger

Når du længe har tænkt over, hvad du vil, og hvilken vej du skal gå, så er det bare med at komme afsted. Gør de ting, der gør dig glad. Træf de beslutninger, du ved, du kan leve med. Og ikke leve uden. Lad være med at begrænse dit eget liv til, hvad folk vil kunne forstå eller respektere. Du vil blive så meget gladere af det. Og det er jo i bund og grund det, livet handler om, ikke? Jeg ved, vi alle kan være bange for at træffe beslutninger af frygt for, hvad andre omkring os tænker. Men vi kan ikke leve vores liv med hensyn til, hvad andre synes om vores beslutninger.

Min kæreste og jeg elsker at rejse. Vi knokler begge røven ud af bukserne, og derfor rejser vi, når vi har muligheden. Det er der mange omkring os, der har svært ved at forstå. Det er jo selvfølgelig fordi, de har andre holdninger til tingene end os. Og vi har flere gange overvejet, om vi skulle holde vores rejser hemmelige. For tænk nu, hvis de ikke bifaldt vores beslutning? Men for fanden. Jeg er 28 år gammel. Jeg skylder ikke nogen en undskyldning for, hvordan jeg lever mit liv.

Og ligemeget hvor gammel du er, så skylder du heller ikke nogen en undskyldning for, hvordan du lever dit. Ved du hvorfor? Fordi det er dit liv. Og du har retten til at træffe de valg og beslutninger, som du føler er rigtige. Husk bare altid at mærk efter. Og inden du træffer den afgørende beslutning, så kig dig selv i spejlet og spørg dig selv: Hvad vil jeg?

liv, hvad vil du, beslutninger, drømme, valg, vilje, fremtid
Hvis du hele tiden skal tænke over (og tage stilling til), hvad andre synes om dine beslutninger, kan du ende med at snyde dig selv for nogle vanvittige oplevelser. Hvis jeg konstant skulle tage højde for, hvad andre synes om, at jeg rejser så meget, så kom jeg sgu ingen steder. Og jeg elsker at rejse, så hvorfor skulle jeg ikke rejse, når jeg har muligheden? (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvordan går det med kærligheden?

· Mere fra samme kategori ·