Læs også:

Close
gravid, mor, baby, barn, spæd, graviditet, foster, mave

NEWS: Kemicocktail i mor hæmmer fostrets vækst

Nyheder  | 

Kemicocktail i mor hæmmer fostrets vækst · Markant færre svage ældre modtager hjemmehjælp · Flugtbilist anholdt: Pløjede fodgænger ned · Viggo Mortensen-film vinder tre Oscars · Hver tredje dansker: Det bedste ved vinteren er hygge inden døre · Dagens billede: Nattens helt store Oscar-øjeblik

Vi har udvalgt dagens nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kemicocktail i mor hæmmer fostrets vækst

De gør mange ting i vores hverdag lettere: De holder børnefødder tørre i imprægnerede støvler, de får frikadellerne til at slippe panden let, og de gør tæppet nemmere at rense. Men miljøkemikalierne, de perfluorerede stoffer, har en lang række skadelige effekter, hvoraf den seneste i rækken viser sig at være nedsat vækst hos fostre.

Det fremgår af et nyt studie, hvor forskere fra Aarhus Universitet har undersøgt kemikaliernes cocktail-effekt, og fundet er både signifikant og alarmerende, fortæller professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen fra Institut for Folkesundhed.

Der er ikke tidligere lavet så grundige undersøgelser af koncentrationen af perfluorerede stoffer og deres biologiske effekt i gravide kvinder, men studiet lægger sig op ad tidligere forskning på området. Stofferne er desuden sat i forbindelse med blandt andet brystkræft, fertilitetsproblemer, ADHD, risiko for astma, nedsat immunforsvar og nedsat effekt af vacciner.

De skadelige miljøkemikalier ophobes i kroppen og er svært nedbrydelige. De er fedt- og vandafvisende og findes i vores mad, i luften, i støv og vand og en lang række hverdagsprodukter som eksempelvis regntøj, madindpakning, møbeltekstiler og make-up.

Området er EU-reguleret, men miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har for nylig meldt ud, at han vil undersøge muligheden for et nationalt forbud mod stofferne i pap og papir til fødevareemballage. Det skriver Aarhus Universitet.

gravid, mor, baby, barn, spæd, graviditet, foster, mave
Kemicocktail i mor hæmmer fostrets vækst. (Foto: Pexels)

Læs også: Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Markant færre svage ældre modtager hjemmehjælp

Siden 2007 er andelen af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, næsten halveret. Faldet i hjemmehjælp har ikke ført til, at familie og venner hjælper mere til. Konsekvensen er, at mange flere svage ældre står uden hjælp i hverdagen. Det viser VIVEs nye rapport ‘Hjælp til svage ældre’.

Svage ældre, er ældre, der selv vurderer, at de ikke kan udføre én eller flere hverdagsopgaver uden hjælp, som for eksempel at gå udendørs, tage tøj på eller gå i bad. Selv blandt de allersvageste ældre, som har behov for hjælp til mere end én hverdagsopgave, er der mange, der ikke modtager hjælp. Udviklingen ser udelukkende ud til at skyldes, at langt færre i dag får hjemmehjælp til praktiske opgaver.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt mere end 10.000 danskere over 67 år, der blandt andet har svaret på spørgsmål om hjælp til personlig pleje og praktiske opgaver. Undersøgelsen viser, at andelen af svage ældre, der får hjemmehjælp til praktiske opgaver, som eksempelvis rengøring, er faldet fra 43 procent i 2007 til 25 procent i 2017. Det skriver VIVE.

attendo, gribskov kommune, ældrepleje, pleje, hjemmehjælp, faktura, regning, døde, sygdom, behandling
Markant færre svage ældre modtager hjemmehjælp. (Foto: Pexels)

Læs også: Kommune betalte millioner for pleje af borgere, der var døde

Flugtbilist anholdt: Pløjede fodgænger ned

En 22-årig mand er i weekenden blevet anholdt efter en voldsom påkørsel natten til lørdag af en fodgænger tæt ved Nørreport i København.

Hele forløbet begyndte, da to betjente ville tale med føreren af bilen, men det ønskede han ikke. Så i stedet for at stoppe, kørte han bilen frem mod betjentene, så de måtte flytte sig for ikke at blive ramt. Efterfølgende flygtede bilisten, og i sin flugt blev en fodgænger ramt ved Nørreport.

Fodgængeren er en ung mand i 20’erne. Han blev indlagt på Rigshospitalet med svære skader, men hans tilstand er nu stabil.

Den 22-årige mand er blevet varetægtsfængslet i 25 dage, og politiet leder stadig efter hans medpassager. Det skriver TV2 Lorry.

Politi, ulykke, blå blink, kriminel, drab, ulykke, 112
Flugtbilist anholdt: Pløjede fodgænger ned. (Foto: Pexels)

Læs også: Video afslører bilist køre fra hårdt kvæstet ni-årig dreng

Viggo Mortensen-film vinder tre Oscars

Filmen ‘Green Book’, som har Viggo Mortensen i hovedrollen, vandt hele tre Oscar-statuetter natten til mandag i Los Angeles, hvor Oscar-statuetterne blev uddelt.

Filmen vandt prisen som den bedste film, men også en pris for den bedste mandlige birolle, som gik til Mahershala Ali, og prisen for det bedste manuskript.

‘Green Book’ er bygget på en virkelig historie, som foregår i 60’erne i USA. Filmen handler om en uventet venskab mellem to mennesker, som bliver mødt af racisme. Det skriver DR.

https://www.instagram.com/p/BuStBg3AF4r/

Læs også: For første gang er to transkønnede kunstnere nomineret til en Oscar

Hver tredje dansker: Det bedste ved vinteren er hygge inden døre

Danskerne er splittede omkring vinteren, men den danske ”hygge” lever i bedste velgående i de danske hjem i vintermånederne, viser ny YouGov undersøgelse.

45 procent af danskerne kan generelt godt lide vinter, mens 47 procent generelt ikke kan lide vinteren. Den ældre del af befolkningen er mindst begejstrede for vinter. Halvdelen af de 50- årige (52 procent) bryder sig ikke om vinter mod 43 procent af de 18-49 årige.

Hver femte (22 procent) mener, at det bedste ved vinteren er den friske kolde luft. De 18-29 årige er dog mindre enige i udsagnet (14 procent) end resten af befolkningen, modsat kan de bedst lide at vinteren giver anledning til at have behageligt tøj på (8 procent mod 1 procent af den resterende befolkning).

Hver tredje dansker (33 procent) mener, at det bedste ved vinteren er at hygge sig inden døre. Her er kvinderne særligt glade for hygge (38 procent mod 28 procent af mændene). Det skriver YouGov i en ny undersøgelse.

Hygge, popcorn, film, fjernsyn, netflix
Hver tredje dansker: Det bedste ved vinteren er hygge inden døre. (Foto: Pexels)

Læs også: Redaktionen: Det skal vi hygge med i weekenden

Dagens billede: Nattens helt store Oscar-øjeblik

Øjeblikket som vi allesammen taler om: Lady Gaga og Bradley Cooper sang “Shallow” live til Oscar-uddelingen i nat.

https://www.instagram.com/p/BuSlWXwFDMz/

Læs også: Lady Gaga i Valentino

· Mere fra samme kategori ·