Læs også:

Close
attendo, gribskov kommune, ældrepleje, pleje, hjemmehjælp, faktura, regning, døde, sygdom, behandling

NEWS: Kommune betalte millioner for pleje af borgere, der var døde

Nyheder  | 

Kommune betalte millioner for pleje af borgere, der var døde · Actionhelt, der angreb Venezuelas indenrigsministerium i helikopter, er dræbt · Kim Walls forældre har oprettet fond i datterens navn · Regeringen rykker 14 institutioner ud af hovedstadsområdet · Utilfreds minister tager politi af kontrol med tobakssalg til børn · Nyt studie: Det var ikke rotter, der spredte Den Sorte Død · Dagens billede

Vi har udvalgt dagens væsentligste, sjoveste og skæveste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Kommune betalte millioner for pleje af borgere, der var døde

Hjemmeplejefirmaet Attendo, der står for hjemmepleje af 1.200 borgere i Gribskov Kommune i Nordsjælland, har opkrævet et stort millionbeløb for pleje af ældre borgere, der ikke længere var i live. Det skriver Ugeposten Gribskov.

Attendo har blandt andet faktureret kommunen for at vaske tøj hos en borger på en dato, hvor personen var død. Firmaet har også krævet betaling for pleje af sår hos borgere, der ikke længere var syge, og for borgere, som Attendo ikke længere udførte arbejdet for, fordi borgerne var indlagt på hospitalet. Selv siger Attendos regionschef, Dorthe Dahl, til Ritzau, at fakturaerne er en fejl og de skyldes et dårligt it-system.

Den nye formand for ældre- og omsorgsudvalget kommunen, Betina Sølver Hansen (V), vil nu diskutere muligheden for at skifte Attendo ud med en ny leverandør. Det forslag er afgående borgmester Kim Valentin (V) positiv over for, da han har oplevet flere fejl ved Attendo, og firmaets fremtid som leverandør har tidligere været diskuteret i kommunen ved lukkede møder i 2017.

– Jeg har ikke tillid til, at de kan drive en forretning, som giver tryghed for borgerne. Firmaet lavede sidste år en fejl, der gjorde, at en borger døde, og nu ser vi også problemer med faktureringerne. Det har intet med selve sygeplejen at gøre, men det viser et billede af et firma, der ikke har styr på tingene, siger Kim Valentin til Berlingske.

attendo, gribskov kommune, ældrepleje, pleje, hjemmehjælp, faktura, regning, døde, sygdom, behandling
Firmaet Attendo har sendt millionregning til Gribskov Kommune for pleje af ældre, der var døde. (Foto: Pexels)

Actionhelt, der angreb Venezuelas indenrigsministerium i helikopter, er dræbt

Oscar Perez, specialtrænet politibetjent, skuespiller og forbillede er blevet dræbt af nationalgarden i Venezuela. Lige til det allersidste var Oscar Perez aktiv på de sociale medier, selv da han var omringet af regeringsstyrker, og vidste, at han skulle dø.

Den flamboyante rebel og seks af hans tilhængere blev fundet af soldater fra Nationalgarden i en beboelsesejendom i udkanten af hovedstaden Caracas, som derefter blev beskudt med granatkastere. Under belejringen udsendte Perez flere beskeder via sociale medier, hvor han fortalte, at Nationalgarden ikke ville tage imod hans overgivelse.

Præsident Nicolas Maduros regering kalder Oscar Perez for en “fanatisk, ekstrem terrorist” og hylder nationalgardens indsats, men oppositionen kalder Perez’ død for en ’”henrettelse af civile”, der må undersøges af en kongreskommission.

Oscar Perez, der foruden at være politimand og skuespiller også var helikopterpilot og hundetræner, blev kendt verden over i juni sidste år, da han, midt i store protester mod præsident Maduro, kaprede en politihelikopter og fløj ind over centrum af Caracas. Her smed han granater mod Højesteret og affyrede skud mod Indenrigsministeriet. Ingen kom til skade, men angrebet gjorde Perez beundret af oppositionstilhængere og gjorde ham til Venezuelas måske mest eftersøgte mand. Det skriver TV2.

Læs mere: Kulørt betjent ville vælte Venezuelas præsident med helikopterangreb

Galleri: Venezuela er i brand – præsident Maduro kan gøre sig til diktator

Læs mere: Venezuela i fare for statsbankerot28 døde under uroligheder i Venezuela og To dræbt under demonstrationer i Venezuela.

oscar perez, maduro, præsident, venezuela, nationalgarde, oprør, frihedskæmper, terrorist, politimand, skuespiller, hundetræner
Terrorist eller frihedskæmper? Oscar Perez er dræbt af Venezuelas nationalgarde. (Foto: Ritzau Scanpix)

 

 

Kim Walls forældre har oprettet fond i datterens navn

Forældrene til den svenske journalist Kim Wall, der blev dræbt sidste år, under en reportagetur med den danske ubådsbygger Peter Madsen, har oprettet en fond i hendes navn. Fonden skal støtte kvindelige journalister, der vil dække subkulturer, som Kim Wall selv gjorde.

– Der kommer sikkert anker og diskussioner, og det er smerteligt, når alle detaljer kommer frem, uanset hvor offentlig retssagen bliver. Men trods alt finder de trøst og en vis glæde i at få lov til at nævne hendes navn i den efterhånden ganske store fond, fortæller forældreparrets talsperson og præst, Gustaf Centervall, til TV 2.

Mindefonden blev stiftet tilbage i september 2017 og har indtil videre indsamlet 150.000 dollars, hvilket svarer til knap 1 million danske kroner.

Læs mere: Peter Madsen tiltalt for drab: Anklagemyndigheden mener, det var planlagt

Regeringen rykker 14 institutioner ud af hovedstadsområdet

Regeringen præsenterede anden del af sin store udflytningsplan i går. 14 institutioner bliver flyttet ud af hovedstadsområdet, dele af 17 forskellige institutioner flyttes ud og derudover bliver det lavet 10 nye uddannelsestationer i områder, hvor det er svært at komme til de større uddannelsessteder.

Se flytningen og oversigten i detaljer her.

flyt, udflytning, arbejdspladser, uddannelse, styrelser, institutioner
Regeringen har fremlagt plan for flytning af styrelser til andre dele af Danmark end hovedstaden. (Foto: Pexels)

Utilfreds minister tager politi af kontrol med tobakssalg til børn

Der blev kun udskrevet to bøder for ulovligt tobakssalg til børn i 2016. Det er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) utilfreds med og derfor har regeringen besluttet, at Sikkerhedsstyrelsen fremover skal kontrollere, om aldersgrænserne i butikkerne bliver overholdt. Det skriver Politiken.

– Vi har konstateret, at håndhævelsen af regler, særligt i forhold til tobak, men også alkohol og håndkøbsmedicin, simpelthen ikke er stærk nok, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Politiet skal sikre, at loven om salg af tobak til børn bliver overholdt, men i 2016 blev der kun uddelt to bøder for ulovligt tobakssalg til børn. I erkendelse af, at politiet har andre og vigtigere opgaver at tage sig af, tager regeringen nu konsekvensen og flytter tilsynsopgaven til Sikkerhedsstyrelsen, skriver Politiken.

Nyt studie: Det var ikke rotter, der spredte Den Sorte Død

Rotter har i årtier fået skylden for at være de smittebærere, der forårsagede de mange pestepidemier, der plagede Europa og Asien i flere århundreder. En af de mest kendte af dem pestepidemier, Den Sorte Død, dræbte i midten af 1300-tallet en tredjedel af den europæiske befolkning.

Nu viser et nyt studie imidlertidig, at det måske slet ikke var rottens skyld. Studiet, peger i stedet på, at menneskelige parasitter som lopper og lus hovedsageligt spredte epidemierne. Det skriver National Geographic.

Pest spredes af lopper, der er inficeret med bakterien Yersinia pestis, og når de bider et menneske, spredes bakterien til blodcirkulationen og samler sig i lymfekirtlerne, som findes i hele kroppen, hvor de vokser til pestbylder. Den Sorte Død er mere end 700 år gammel, men er sidst set så sent som i 2017, i Madagaskar.

Ved pestepidemier i slutningen af det 19. århundrede og frem til sidste år, har gnavere været med til at sprede sygdommen, fordi de bærer lopperne i deres pels, hvorfra lopperne hopper videre og smitter mennesker. Men pesten i 1300-tallet blev spredt meget hurtigere. Ved at simulere Den Sorte Død, er forskerne kommet frem til, at i syv ud af ni af de europæiske byer, de undersøgte, matchede dødstallet teorien om, at spredningen er sket gennem menneskelige parasitter.

– Plagen forandrede virkelig menneskets historie, så det er rigtig vigtigt at forstå, hvordan det spredte sig, og hvorfor den spredte sig så hurtigt, siger hovedforfatteren bag studiet, Katharine Dean fra Universitet i Oslo. Sammen med hendes team, skal hun nu forfine undersøgelsesmetoden.

rotte, gnaver, mennesker, parasitter, lus, lopper, den sorte død, pest, sygdom, død, historie
Nyt studie viser, at det var mennesker og ikke rotter, der spredte smitten fra Den Sorte Død i 1300-tallet. (Foto: Pexels)

Dagens billede

apple, donald trump, skattelettelser, skat, penge, økonomi, besparelse
En gulerod fra Trump gør, at Apple kan spare penge på skat, og derfor rykker virksomheden arbejdspladser hjem til USA. (Foto: Ritzau Scanpix)

 

· Mere fra samme kategori ·