Læs også:

Close
tranebærjuice, behandling, blærebetændelse, urinvejsinfektion, myter

Blærebetændelse: Myter og fakta om kulde, tranebærjuice og sexbakterier

Sundhed  | 

Blærebetændelse er en pestilens, som mange kvinder på et tidspunkt må kæmpe med. Men hvorfor får vi blærebetændelse, og hjælper tranebærjuice virkelig? Læs med her, og bliv klogere på myter og fakta

Blærebetændelse er for mange kvinder et tilbagevendende problem, der i perioder gør livet lidt mere surt og besværligt, end det behøver at være. Men hvorfor får vi blærebetændelse, er der noget, vi kan gøre for at undgå det, og hvilke facts om blærebetændelse er rent faktisk myter?

blærebetændelse, urinvejsinfektion, underliv, sygdom, tissetrang, smerte, svie
Det kan være dødforstyrrende for din hverdag at have blærebetændelse. Du har en lang større tissetrang end normalt kan derfor bruge meget af dagen på toilettet. (Foto: All Over)

MY DAILY SPACE har snakket med Jenny Dahl Knudsen, der er overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital og ekspert i, hvordan blærebetændelse opstår, hvordan man behandles, og hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen for infektion.

Symptomer og årsager til blærebetændelse

Hvis du oplever en langt større eller pludselig tissetrang end normalt, og det samtidig svier, når du tisser, er det symptomer på, at du har urinvejsinfektion. Yderligere kan din urin være uklar, plumret og ildelugtende, eller du kan opleve smerter henover venusbjerget, fortæller Jenny Dahl Knudsen, der også tilføjer, at mange kvinder anser blærebetændelse som en meget generende infektion:

– Vi er i gang med at foretage en større undersøgelse om urinvejsinfektion, og her er der mange kvinder, der fortæller, at de ser blærebetændelse som en virkelig ubehagelig infektion, der har indflydelse på både deres sociale liv og arbejdsliv.

blærebetændelse, underliv, urinvejsinfektion, infektion, bakterier, symptomer, årsag, sygdom,
Hvis du oplever svie og smerte, når du tisser og samtidig har en langt større tissetrang end normalt, er der stor sandsynlighed for, at du har blærebetændelse. (Foto: All Over)

Hvis du  har oplevet at have blærebetændelse, vil du med stor sandsynlighed give de mange kvinder i Jenny Dahl Knudsens undersøgelse ret: Den intensiverede tissetrang kan være utrolig forstyrrende for din hverdag, og smerten i underlivet ved vandladning er heller ikke noget at råbe hurra for. Men hvad er årsagen til, at vi får blærebetændelse?

– Meget kort sagt er årsagen bag blærebetændelse vores konstruktion og anatomi. Kvinders urinrør er kort og ligger tæt på endetarmen. Det er ofte tarmbakterier, du får urinvejsinfektion af, hvilket betyder, at der ofte vandrer bakterier fra tarmen, typisk colibakterier, op i urinrøret og videre op i blæren. Der skal altså bakterier til, for at man kan få en urinvejsinfektion, fortæller Jenny Dahl Knudsen.

Omkring 200.000 kvinder rammes årligt af unrinvejsinfektion i Danmark. Det svarer i gennemsnit til 10 procent af alle kvinder.
Jenny Dahl Knudsen, overlæge

Det forklarer også, hvorfor infektionen rammer kvinder hyppigere end mænd: Jo kortere afstanden er mellem urinrør og endetarm, jo højere risiko for blærebetændelse.

Læs også: Ondt i maven? Her er 5 tips til en rolig feriemave

Søg læge

Hvis du mistænker en urinvejsinfektion, bør du i første omgang drikke en masse væske. Hvis det ikke mindsker symptomerne i løbet af ganske få dage, skal du tage kontakt til din praktiserende læge, der med en urinprøve kan diagnosticere, hvorvidt du har blærebetændelse eller ej.

– Din egen læge kan foretage en urinprøve, hvor det hurtigt kan konstateres, om du har bakterier i din urin. Hvis undersøgelsen viser, at din urin indeholder betændelsesceller – det er de hvide blodceller – så er blærebetændelse ret sandsynlig. Men først og fremmest skal man se på, om de kliniske symptomer, kvinden beskriver, passer, forklarer Jenny Dahl Knudsen.

læge, konsultation, blærebetændelse, urinvejsinfektion, infektion, årsag, behandling
Lægen diagnosticere din blærebetændelse på baggrund af en urinprøve. (Foto: All Over)

Hvis lægens undersøgelse viser, at du har bakterier i urinen, vil du få udskrevet en recept på antibiotika, der virker på 90 procent af de bakterier, der kan være årsag til blærebetændelse. Men hvad med de sidste 10 procent?

– Hvis symptomerne ikke forsvinder, eller du gentagne gange rammes af blærebetændelse, er du nødt til at få foretaget en ny undersøgelse, der identificerer, præcis hvilke bakterier der er tale om, og den slags undersøgelser bliver foretaget på et laboratorium. Her kan det konstateres, om bakterierne er mere hårdføre eller resistente overfor den almindelige antibiotika, og der derfor skal andre midler i brug, fortæller Jenny Dahl Knudsen.

Læs også:  14 ting, du kender, når du har menstruation

Kan blærebetændelse forebygges?

Eftersom kvinder har et kort urinrør, og bakterier fra endetarmen er den primære årsag til blærebetændelse, kan infektionen i visse tilfælde være uundgåelig. Men der er alligevel nogle ting, man kan være ekstra opmærksom på for at mindske risikoen for blærebetændelse:

– Det er meget vigtigt at have en god hygiejne. Det er også vigtigt for kvinder at være opmærksom på, hvordan man tørrer sig, når man har været på toilettet. Her er det centralt at undgå, at der kommer afføring mod urinvejsåbningen, da bakterierne fra endetarmen således har større sandsynlighed for at vandre op i urinrøret, siger hun og fortsætter:

– Det bedste middel er simpelthen at drikke en masse vand og at tømme sin blære ordenligt, når man går på toilettet. Det er vigtigt at få tisset ordenligt igennem og ikke bare få det hurtigt overstået, fordi man har travlt.

toiletbesøg, blærebetændelse, urinvejsinfektion, infektion, årsag, symptomer, råd
Det er vigtigt at give sig god tid til at tisse af, da resturin i din blære kan fremme bakterievækst. (Foto: All Over)

Myter eller fakta?

Ved siden af den lægefaglige viden eksisterer også en masser myter, der handler om alt fra årsagen til infektionen og behandlingen af den.

Læs også: Har du tit hovedpine? Så lider du måske af fødevareintolerence

MYTE: Man får blære betændelse af kulde

– Der er ingen dokumentation for, at det at fryse skaber en infektion, der fører til blærebetændelse. Men der er heller ikke dokumentation for det modsatte, da ingen forsker har ladet kvinder fryse for at kunne konstatere, om det fører til en blærebetændelse. Men det er bestemt heller ikke en undersøgelse, jeg mener, der skal foretages, siger Jenny Dahl Knudsen.

– Teoretisk set kan kulde og træk nedsætte ens immunforsvar, og så bliver man mere modtagelig overfor bakterier. Men der er ingen dokumentation for, at kulde udløser en blærebetændelse, der skal altså bakterier til.

blærebetændelse, urinvejsinfektion, underliv, sygdom, sundhed, velvære, kulde, årsag, infektion
Kulde kan svække dit immunforsvar, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at du får blærebetændelse af at fryse. (Foto: All Over)

MYTE: Tranebærjuice behandler blærebetændelse

Hvis du har haft blærebetændelse, har din mormor sikkert rådet dig til at drikke tranebærjuice. Denne myte kommer af nogle gamle husmorråd, og ifølge Jenny Dahl Knudsen er myten om tranebær juice som behandlingsmiddel aflivet:

– Få undersøgelser har vist, at det hjalp, mange har vist det modsatte. Tranebærjuice har en virkning på nogle få kolibakterier, men generelt set, nej. Det er formentlig væsken, der betyder noget, altså det faktum, at du drikker meget, og for nogle mennesker kan det være rart at drikke noget med smag.

FACT: Det er muligt at tisse en blærebetændelse væk

– Nogen gange er det muligt, ja. Det kommer an på, hvad det er for nogle bakterier, og hvor slem din infektion er. Hvis infektionen ikke går væk, hvis man drikker en masse væske i en eller to dage, så skal man søge læge, så man kan komme i behandling. Jeg vil ikke bestemt ikke mene, at der er nogen grund til at lide en uge eller to, siger Jenny Dahl Knudsen.

blærebetændelse, urinvejsinfektion, underliv, sundhed, årsag, behandling, infektion
Det kan være en god idé, at tisse efter sex. Så får du skyllet eventuelle bakterier ud. (Foto: All Over)

Læs også: 5 ting, din krop vil elske dig for at indtage 

FACT: Der er større sandsynlighed for at få blærebetændelse igen, når man først har haft det én gang

En anden og meget populær myte er, at du har lettere ved at få blærebetændelse igen, når du først har haft det en gang. Ifølge Jenny Dahl Knudsen er dette korrekt, men det skyldes ikke, at du har en særligt sensitiv blære.

– Der kan være anatomiske og fysiologiske grunde til, at du rammes gang på gang. Det kan for eksempel skyldes, at du har en særlig kort afstand fra urinrøret til endetarmen. Det kan resultere i, at bakterierne nemmere kan komme op i urinrøret, og så forstørres sandsynligheden for infektion.

– Unge kvinder får blærebetændelse, det er naturens gang. Men man skal ikke have mange blærebetændelser uden at blive undersøgt. Så hvis det er tilfældet, vil jeg mene, at det er vigtigt at blive undersøgt, så man kan finde årsagen bag og komme i behandling.

FACT: Blærebetændelse kan undgås, hvis du altid tisser efter sex

Hvis du har tendens til blærebetændelse eller ofte oplever, at du får blærebetændelse efter sex, kan det skyldes, at bakterierne bliver mast op i dit urinrør under samlejet, og her anbefaler Jenny Dahl Knudsen, at du går ud og tisser efter, du har haft sex:

– Man kan godt forestille sig, at dem, der hyppigt får urinvejsinfektioner, bør tisse efter sex, fordi man derigennem skyller bakterierne ud igen. Men har man ikke tendens til urinvejsinfektioner, så tror jeg ikke, det er noget, man behøver. Hvis ting fungerer, er der ingen grund til at ændre på sine vaner, afslutter hun.

Læs også: Tarmene har afgørende betydning for dit helbred

· Mere fra samme kategori ·